Voorspellingen over de tijdsduur die iets zal nemen, zijn een hachelijke zaak.

Twee van mijn blunders:

01.

Nadat Griekenland toetrad tot de euro, voorspelde ik dat het de euro voor 2015 weer vaarwel zou zeggen.

02.

Na een bezoek aan Noord-Korea voorspelde ik ruim tien jaar geleden, dat het regime binnen vijf jaar zou instorten.

Beide voorspellingen zijn niet uitgekomen.

Hoe verleidelijk het soms ook is, van verdere voorspellingen op deze terreinen zie ik nu liever af.

Hugo van Reijen

23 REACTIES

 1. Je voorspelling bij 01. was bijna uitgekomen ware het niet dat de EU samen met Goldman Sachs en eurofiele Griekse politici een officieuze staatsgreep hebben gepleegd om Griekenland in de euro te houden en leeg te plunderen.

  Zijn intussen alle Griekse ‘assets’ voor een appel en een ei verpatst aan vrienden van deze 3 groepen, of desnoods aan de Chinezen?

  Wat 02. betreft, was dat onderonsje van Kim en Trump niet een wanhoopsdaad van Kim om zijn failliete regime nog een paar jaar in het zadel te kunnen houden?

  @ratio [1]: Zeker. Ik las laastst dat de nepprinses van de Ikea een optreden op het Lowlands festival krijgt alsof mevrouw een populaire artiest is. Welke PR-smurf zou dat hebben bedacht?

 2. Soms weet je zeker dat iets zal gebeuren. Tijdsduur is iets anders dan inhoud.
  In de toekomst kijken is wat makkelijker als je die zelf plant, stuurt en er niet teveel hinderende factoren onderweg zijn die de inhoud kunnen beïnvloeden.

  @ratio [1]: Dat geldt niet alleen voor ambtenaren. Uiteindelijk wil iedereen zelf een koers kiezen en die handhaven. Dat geldt ook voor degenen die als ‘menselijke dieren’, ‘levende doden’ en wat dies meer zij worden beschouwd. Dat levert 2 perspectieven op, die eventueel gecombineerd kunnen worden:
  – Wie kijkt naar weerstandsgedrag gaat erover nadenken hoe verzet gebroken kan worden. Als neveneffect hoeft de breker niet meer op inventiviteit te rekenen, hoogstens gehoorzaamheid. Een nadeel van kadaverdiscipline.
  – Wie kijkt naar de wens van anderen om zelf een koers te kiezen gaat erover nadenken waar die wensen vandaan komen en hoe ze beïnvloedt kunnen worden. Zodat inventiviteit anders aangewend zal worden. Alleen moeten er dan, gezien backfire, geen knollen voor citroenen verkocht worden.

 3. Ik maak van de gelegenheid gebruik om een voorspelling te doen. Over het tijdspad laat ik me wijselijk niet uit.

  Eerder gaf ik herhaaldelijk aan, zoals hier, dat een staatshoofd met ballen onder bepaalde omstandigheden openlijk de noodtoestand zou afkondigen.

  Komt de verontschuldiging dat een staatshoofd wel de koers wil wijzigen maar tegenwoordig niet zoveel macht heeft en ‘dus’ onmachtig is, dan verkeert het staatshoofd in een positie dat hij niet kan regeren en om die reden (in Nederland zelfs volgens de Grondwet) zou moeten aftreden.

  Traditioneel bestaat er (reeds eeuwen) een soort onderhuidse noodtoestand die niet openlijk erkend wordt. Vorsten ‘lossen die traditioneel op’ door iemand uit de bevolking te laten plukken en in te zetten, als nutsmiddel voor de bevolking. Individueel onder curatele, zoiets als in de Nederlandse Noodwet financieel verkeer, compleet met zwijgplicht, als een soort human trafficking om ‘de juiste man op de juiste plaats’ te krijgen. Deze methode klinkt mooi, hoewel effectief iemands leven in beslag genomen wordt, door een keuringsprocedure wordt gehaald, en daardoor wreedheid impliceert jegens het individu in de rol van levend mensenoffer.

  Ik voorspel dat deze heimelijke methode niet duurzaam zal blijken te zijn. Omdat bestuurlijke methoden traditioneel vooral uit lapmiddelen bestaan, om symptomen te bestrijden en ondertussen zoiets te creëren wat Jezus ‘opgeverfde graven’ noemde. Schone schijn, maar onder de oppervlakte met woekerend karakterbederf. Oorzaken worden er niet mee aangepakt.

  Een openlijke noodtoestand heeft als voordeel dat iedereen weet wat ‘ie aan toe is. De keizers Genghis Khan en Nero, en koningin Victoria werkten ook met zo’n openlijke noodtoestand, om drastische koerswijzigingen te bewerkstelligen. Helaas kozen ze voor gedragstherapie en het inprenten van ‘gewenst gedrag’, wat dan toch ook weer symptoombestrijding is. Een openlijke noodtoestand zonder werkelijke openheid heeft daarmee geen zin.

  Om deze redenen pleiten wij voor een openlijke noodtoestand, wereldwijd, die zowel problemen als routes naar daadwerkelijke oplossingen van probleembronnen voor iedereen inzichtelijk maakt. Zodat er misverstanden blijven bestaan, of nieuwe uit ontstaan, waardoor volgende misstanden.

  Nico [5] reageerde op deze reactie.

 4. @Nico [4]: De laatste zin moet uiteraard zijn:
  “Zodat er GEEN misverstanden blijven bestaan, of nieuwe uit ontstaan, waardoor volgende misstanden.”

 5. Het precies voorspellen wanneer Griekenland of de Euro uit elkaar vallen, is niet het belangrijkst. Het scenario op basis van die omval wel. Wanneer het omvallen langer duurt dan verwacht, weet je dat de effecten alleen maar groter worden en dus je eigen maatregelen daartegen belangrijker.
  Ook weet je dat het langer uitstellen van de klap door overheden, altijd gepaard gaat met nog meer maatregelen tegen vrijheid. Dus het trachten te voorzien van gebeurtenissen is zeker nuttig.

  Nico [8] reageerde op deze reactie.

 6. Dankzij de zgn. , in ogen van de burger, onacceptabele handelingen, die Draghi hanteert blijft het kaartenhuis overeind?

 7. @Overnight [6]: Het inperken van vrijheid door dwangbuizen te creëren kan ook als een soort priming kunnen functioneren:
  Actie (inperken), voorspelbare reactie (‘ik wil van beperkingen af’), voorgekookte synthese (‘ok, ga je gang maar hou je aan die en die spelregels’).

  Een sluw spel dat tot dwalingen verleidt, want de regie blijft op die manier feitelijk in handen van de bespelers. Van een werkelijke synthese is geen sprake, wel van een onbalans in de informatiebalans. Die is en blijft scheefgetrokken, een traditioneel spel om posities te kunnen handhaven.

 8. @DzVzTkM [9]: Het lijkt voorspelbaar dat een brandstofcel alleen werkelijk toekomst heeft wanneer de omzetting van water naar waterstofgas in de motor zelf plaatsvindt. Op het moment hindert de voorwaarde om (belastingen en ondernemerswinst) te kunnen zuigen waarschijnlijk nog te zeer ontwikkeling, als beperkende factor.

 9. Hugo,
  Niemand is perfect.
  Timing is altijd moeilijk.
  Zelfs Jim Rogers zit er soms naast – qua timing.
  Ik ook trouwens:
  – zo voorspelde ik in 2003 dat we in 2005 een bankencrisis zouden hebben waarbij z.g.a. alle banken in Europa zouden omvallen. Dat bleek in 2005 nog niet het geval.
  – in 2011 voorspelde ik dat we binnen 5 jaar in de hele EU een burgeroorlog zouden hebben. Ook daar was anno 2016 nog geen sprake van.
  Oh, oh, wat ben ik een slecht voorspeller.
  Luister vooral niet naar mij, ZEKER niet wanneer ik het over timing heb.

 10. Voorspellingen hebben géén intrinsieke waarde tenzij in een casino !

 11. Eind jaren ’90 verwachtte ik ieder moment een correctie op de huizenmarkt. Die correctie kwam pas in 2008. Maar dat was geen echte correctie, de huizenmarkt werd gestut met goedkoop geleend geld.

  Vroeger dacht ik dat de huizenmarkt aan marktwerking onderhevig was. Dat was maar heel beperkt waar. De banken en de overheid bepalen de ‘markt’.

  Mijn huidige verwachtingen: zowel de waarde van valuta, edelmetaal, OG kunnen omhoog en omlaag. Een mix lijkt me het handigst, als je uit bent op vermogensbehoud. Inflatie wil maar niet doorzetten, hoe graag Mario dat ook wil.

  De schulden zijn onhoudbaar. Je moet dus oppassen dat ze de schulden van anderen niet bij jou parkeren. Dat kan bijvoorbeeld door je geld op de bank te zetten. Gaat de bank dan failliet wegens wanbetaling van anderen dan ben je je geld kwijt. Ook opmerkelijk dat de overheid van de depositogarantie af wil. Dan ben je als spaarder helemaal vogelvrij.

  Verder de belastingen: ze hebben het steeds over ‘ongelijke vermogensverdeling’. Dat zou alle alarmbellen moeten doen afgaan bij iedereen die meer bezit dan gemiddeld. Mijn verwachting: de eigen woning naar box 3, de AOW inkomensafhankelijk – dat betekent dat je niks krijgt als je iets hebt, in het kader van ‘eerlijke vermogensverdeling’.

  Verder heel belangrijk: een goede gezondheid, een prettige leefomgeving en interessante bezigheden. Rust, goed eten en leuk wonen kost wel geld natuurlijk. En dat geld wil de overheid dus van je afpakken. Iedereen arm en ellendig wordt nagestreefd, dus pas op.

 12. In het verleden gingen ze altijd oorlog voeren als ze niet meer wisten hoe het verder moest. Dat zou nu ook kunnen. Hoeft niet, kan wel. Toch iets om rekening mee te houden, niet alle eieren in één mandje.

  Verder immigratie uit derdewereldlanden. Ik ga niet tussen de immigranten wonen. Sommigen zijn daartoe gedwongen en dat is echt niet fijn.

  De ontwikkeling van immigratie laat zich ook niet voorspellen: misschien zetten ze de sluizen helemaal open, misschien moeten bepaalde immigranten straks gewoon terug, weg of wat dan ook. Het moet niet mijn probleem worden.

  De economie draait lekker op dat goedkoop geleende geld. Hoe lang dat nog zo door gaat laat zich niet voorspellen. Maar ook hier geldt: het moet niet mijn probleem worden, of het nou voor de wind gaat of het tegengestelde.

 13. Een trend gaat langer door dan je denkt. Markets can stay irrational longer than you can stay liquid.

 14. hugo snapt het rode schild niet,zolang je die lui niet door hebt gaat het nooit lukken……

  Het rode schild is van VOOR de vloed……

  ….probeer van voor de vloed te kenne……

  doc,gaat een voorspelling doen….

  ……het wordt fokking kouder…..

  ….alle oceanen zijn aan het afkoelen……hoef je geen eens van rode schild te zijn…..

 15. Eén ding is voorspelbaar; er zullen altijd figuren opduiken die proberen anderen te bespelen en verstoord raken wanneer dat spel verstoord wordt. Dat ‘gen’ zit in het traditionele bestuurlijke DNA gebouwd en duikt overal op. Zolang dat het geval is, is ook het veroorzaken van oorlog voorspelbaar.

  Dat bespelen kan twee kanten op werken; de een vindt het aantrekkelijk (en verslavend) om anderen te kunnen bespelen, de ander vindt het aantrekkelijk (en verslavend) om in ieder geval deels bespeeld te worden. Beide ideeën zijn geïnspireerd door voorbeelden, in beide gevallen liever lui dan moe want van zelf doen wordt je zo moe. Whahaha…

 16. @mario [18]: Toch wel. Als bestuurlijke tradities in het verleden op problemen uitdraaiden, dan heb je de garantie dat ze dat in de toekomst ook zullen doen als ze gehandhaafd worden. Dat is 100% nauwkeurig voorspelbaar. Een ander jasje om de inhoud heen verandert dat niet.

 17. Laten we ook eens kijken naar een van de vier peilers …Chinese Volksrepubliek :

  Afhankelijk van hoe snel de klimatologische veranderingen zich aandienen , zou het wel eens redelijk snel einde oefening kunnen zijn , voor de volledig gecreëerde Chinese mythe .

  Deze bijdrage uit de realiteit , dat huizen nog steeds uit cement , steen , ijzer en hout bestaan , en dat crypto valuta je niet zal helpen in de winter , als de reële economie niet meer bestaat.

  https://www.youtube.com/watch?v=XopSDJq6w8E

  Chinese import / export mythe , ze kopen hun eigen rotzooi niet eens .

  https://www.youtube.com/watch?v=1At2H-lIJog

  En er is beweerd dat China momenteel de VS financiert , dus westerse gebakken lucht , is overeind gehouden met oosterse gebakken lucht , waarschijnlijk is de laatste wat kruidiger , en iets langer houdbaar.

  https://www.youtube.com/watch?v=_lAoTBVTTO8

  Have fun.

  Nico [21] reageerde op deze reactie.

 18. @Raimond V. [20]: Dus Chinezen apen Amerikanen en Europeanen na met goedkope imitaties, maar verzinnen ze te weinig zelf.
  Op eenzelfde manier apen hedendaagse filosofen Griekse en Romeinse filosofen na met goedkope imitaties, maar verzinnen ze te weinig zelf.

  En dan nu… het punt. Ze zijn geen van allen duurzaam? Oosterse filosofie heeft meer van een zuiver origineel geconserveerd waardoor het minder goedkoop en smakeloos is dan westerse?

  Raimond V. [22] reageerde op deze reactie.

 19. @Nico [21]:

  Filosofie is duidelijk iets waar de Chinees momenteel niet zo erg mee bezig is, althans voor wat betreft het spiritueel welzijn en / of zingeving.

  Maar goed …wij aanschouwen momenteel slechts het kustgebied , wel ontwikkeld , maar naarmate men dieper het binnenland betreed , zal je een ander China aantreffen , wat daar gaat is mij onbekend .

  De Romeinse filosofie is een adaptatie van het Griekse model , waarin slechts de naamgeving is aangepast , en bepaalde zaken zijn verfijnt , en op zijn beurt is dat weer een verlegging van de zaken , welke weer werden omschreven in de Mesopotamische teksten , terug voerend naar het vroege Sumer , waar eigenlijk ook de oosterse filosofieën ook weer een oorsprong in vinden , maar de route welke deze hadden afgelegd was weer anders .

  Nico [23] reageerde op deze reactie.

 20. @Raimond V. [22]: Er zijn inderdaad verschillende sporen gevolgd. Waarmee de vraag rijst welke, met welke gevolgen, en in welke sporen nog nuttige elementen aanwezig zijn.
  In westerse gebieden is het vrij duidelijk dat ‘ieder voor zich, God voor ons allen’ is vervangen door ‘ieder voor zich, ‘het syteem’ voor ons allen’. Terwijl God een niet-manipuleerbaar personage was, is ‘het systeem’ dat wel. Het kan gehackt worden, hoewel ook geconstrueerd om ieders leven te hacken.

  Het is voorspelbaar dat dat geen stand houdt. Ga je via de route van dat beeld van Nebukadnessar, dan zou je zeggen dat het slotbedrijf van dat draaiboek zo langzamerhand aan de beurt is. Maar toch lijkt de praktijk meer op een hond die ik af en toe tegenkomen; die likt zo vaak aan z’n voeten dat de huid dun is geworden, gevoelig, pijnlijk, en er schoentjes omheen moesten omdat lopen anders niet meer mogelijk was. Waar gebeurd, gisteren nog met eigen ogen gezien. Terug vertaald wordt er nog moeite gedaan om de boel nog wat op te rekken, hoewel kosten op een sterfhuis. De houdbaarheidsdatum is verstreken.

Comments are closed.