Bitcoin heeft zich vorig jaar na een technologische innovatie gedeeld in Bitcoin en Bitcoin Cash. Nu is een splitsing van cryptocurrency niet ongewoon. Zo had Ethereum (na Bitcoin de grootste) een Bitcoinsplitsing in Ethereum Classic. De deling zet zich ook op internet door met sites als Bitcoin.org, Bitcoincash.com en SegWit2x.

Het originele doel van Bitcoin is om een vorm van decentraal geld te creëren dat los staat van overheden of multinationals. Volgens de legende had de uitvinder van Bitcoin – Satoshi Nakamoto – de website Bitcoin.org 10 jaar terug geregistreerd en in handen gegeven aan enkele cryptogetrouwen. De eigenaar is Cobra met ondersteuning van Theymos.

De oude garde van Bitcoinmensen beheren nog sommige forums en bedrijven gericht op Bitcoinhandel. Zo is Cobra een medeeigenaar van Bitcointalk.org, een populaire online plek waar Theymos beheerder is. Theymos modereert ook de Bitcoinsectie op Reddit – met meer dan 900.000 leden.

Bitcoin heeft een harde kern van libertarische en anarcho-kapitalistische fans. Met de koersrally van Bitcoin en de verdere ontwikkeling van blockchain komen daar meer en meer politiek-neutrale personen bij. Bij hen draait het meer om geld verdienen en/of de technologische doorontwikkeling.

Roger Ver, beter bekend als Bitcoin Jesus, maakte vorig jaar de overstap naar Bitcoin Cash. Hij zegt dat de originele Bitcoin geen Bitcoin meer is. Zijn alternatief is Bitcoin Cash, een spinoff die snellere en goedkopere transacties belooft en die dichter bij Nakamoto’s originele versie zou staan. Roger Ver heeft zijn website veranderd om Bitcoin Cash te promoten.
In juli 2017 kozen Bitcoinmijners en bedrijven – die gezamelijk 80 % van de Bitcoin computerkracht vertegenwoordigden – een technologie bekend als ‘gescheiden getuige’ ofwel SegWit2x. Dit systeem maakt de hoeveelheid data die verwerkt moet worden in ieder blok kleiner. In oktober vorig jaar kwam Bitcoin Unlimited met het bericht dat ze met hulp van SegWit2x ’s werelds eerste 1GB blok gemijnd hadden, 1.000 x groter dan normaal.

Bitcoin Cash werd eveneens opgestart door mijners en ontwikkelaars. Zij waren ook bezorgd over de toekomst van de Bitcoin, de transactiekosten en haar vermogen om effectief op te schalen. Maar zij vonden dat SegWit niet transparant genoeg was, het opschalingsprobleem niet effectief oploste en dat het de decentralisatie van de munt in gevaar bracht.

In augustus 2017 kwam er een splitsing – of hard fork – waarbij Bitcoin Cash werd geintroduceerd. Bitcoin Cash heeft een vergrote blokhoeveelheid van 8mb – om het verificatieproces sneller te laten verlopen – met een verstelbaar niveau van moeilijkheid om de transactie snelheid en de overleving van de keten te kunnen garanderen.

Pragmatici in de Bitcoingemeenschap zetten hun kaarten op steun van de financiële instituten en pensioenfondsen om de prijs van de digitale munt te verhogen. Bitcoin heeft een marktkapitalisatie van $ 130 miljard en vele miljarden zijn geinvesteerd in bedrijven er omheen. ‘Bitcoin is een excellente kandidaat om een wereldmunt als de dollar te worden’, schrijft Bruce Rout, een wiskundige deelnemer in de GitHub discussie. ‘Bitcoin vertegenwoordigd een enorme kracht en hoeveelheid geld’.
Concurrentie, innovatie en verandering zijn altijd goed. Het wil zeggen dat er dynamiek gaande is en dat er zaken verbeteren – ook als er bedrijven of producten door verdwijnen. Dat principe gaat ook op voor cryptomunten die zodoende hun slagkracht en concurrerende vermogen snel kunnen verbeteren.

Bron: Bloomberg

3 REACTIES

  1. Bitcoin (en vooral blockchain) is een interessante broedplaats. Maar… krijgt ook het karakter van een vrijhaven, een vluchtplaats. Vanwege georganiseerde misdaden van overheidswege, via legalisatie in opdracht van politici en regeringen.
    Waarom altijd maar symptoombestrijding? Waarom niet een soort global currency reset in de context van een einde aan georganiseerde misdaad? En liefst ook een einde aan ‘vrije misdaad’?

    Die laatste versie van misdaad zal altijd wel opduiken, maar wanneer de vrijheid om misdaden te plegen niet wordt begrensd, neemt die ook nog eens de vrijheid om zichzelf te organiseren en zichzelf te legaliseren…

Comments are closed.