Het nieuwe boegbeeld van de voorheen democratische partij d66, Rob Jetten, beter bekend als RoboRob, laat weer eens een proefballon op. In dit geval denkt hij dat het verstandig zou zijn om het Nederlandse lidmaatschap van de EU op te nemen in de grondwet.

De aandoenlijke pratende robot kwam naar aanleiding van zijn bezoek aan Engeland met de volgende uitspraak:
Gisteren zag ik met eigen ogen de gevolgen van #Brexit op de Britse politiek en het leven van mensen in het VK.

Deze nachtmerrie moeten we in ons land voorkomen. Daarom stel ik voor om het Nederlandse EU-lidmaatschap in onze Grondwet op te nemen.”

De Brexit is nog niet geweest, of Roborob weet al dat het een nachtmerrie is. Unilever denkt daar blijkbaar anders over, die laten hun hoofdkantoor ondanks de cadeautjes van Rutte gewoon in London staan. Daarnaast is Brexit hoe dan ook een kwestie van afwachten hoe de Britten met hun herwonnen vrijheid om zullen gaan. Stel dat de Britten kiezen voor Corbyn die vervolgens op Maoïstische wijze een gestaalde heilstaat invoert, dan zou er inderdaad een nachtmerrie ontstaan. Vrijheid is mooi, maar je moet er wel zelf het beste van maken. Kiezen de Britten ervoor om niet meer uitsluitend met de neus naar Brussel (en dus met de rug naar de rest van de wereld) te staan, maar open te staan voor vrije handel met de hele wereld, dan zul je zien dat de Brexit uiteindelijk alleen maar voordelen zal hebben.

Dat gezegd hebbende is ook nog eens de vraag relevant waar de EU ons toe gaat leiden. Stel nu eens dat de Italianen doorgaan met hun beleid van meer spenderen. De Grieken, Spanjaarden en Portugezen volgen dat voorbeeld, op korte afstand gevolgd door de Fransen die ook niet te beroerd zullen zijn om de schulden op te laten lopen.

Het onvermijdelijke gevolg is dat er een ongekende transfer-unie komt van Noord naar Zuid. De Nederlandse pensioenpotten zullen ofwel weg-geïnflatteerd worden, danwel rechtstreeks overgeboekt naar het zuiden. Nederlands belastinggeld zal, ongetwijfeld via allerlei mooie constructies, naar het zuiden vertrekken, om nooit meer terug te keren, zeker niet met rente.

Kortom: er bestaan talloze scenario’s waarin de enige juiste optie voor Nederland zal zijn om stante pede de EU te verlaten. En juist die opties wil Roborob onmogelijk maken. Het doet denken aan de manier waarop de mannen in de eerste wereldoorlog de loopgraven uitgejaagd werden om richting de vijand te rennen, een zekere dood tegemoet. Wie niet durfde werd neergeschoten door de eigen officieren. Men kon geen kant op.

En zo wil d66 dus ook met Nederland omgaan. De vluchtroute afsluiten, zodat we nooit meer ten halve kunnen keren, en verplicht volledig moeten verdwalen in het bos van oneindige regelgeving, transfers en corruptie dat de EU is geworden.

Regeren is vooruitzien, en dat is aan Roborob nog niet helemaal besteedt. Want wie een héél klein beetje vooruit kan zien die weet dat er een reële kans bestaat dat het project EU totaal gaat mislukken. En dan houdt je dus alle opties open. De vluchtroutes afsluiten is misschien wel het domste dat je kunt doen. Waaruit maar weer blijkt dat artificiële intelligentie nog niet zo heel ver gevorderd is, voorlopig is de techniek nog niet goed genoeg om Roborobjes aan de macht te hebben.

27 REACTIES

 1. De wensen van Brexit en Rob Jetten zijn kennelijk tegenovergesteld. Roborob? Rob Jetten kreeg kennelijk de bijnaam ‘robot’. Roborob schijnt een old school shooter te zijn, een ‘one bit robot’. Mocht Rob Jetten een soort hersteld Romeins rijk streven… dan klopt die old school wel. De grap van een verhaal als dit is dat een ‘one bit robot’ op verschillende manieren uitgelegd kan worden.
  Vb.: 8 bits (octet) zijn samen bijvoorbeeld 1 bijt, pardon, 1 byte. Wat weer doet denken aan de octaaf in muziek, maar nu dwaal ik waarschijnlijk teveel af.

  Ondertussen kopte het AD vandaag dat premier Theresa May vindt dat er vooruitgang is geboekt bij de Brexit, terwijl Juncker vindt dat ‘ie niets nieuws heeft gehoord. Zie hier de online versie.
  Misschien is de vooruitgang dat nu het balletje bij de EU ligt*, de deadline rustigjes dichterbij komt wat Juncker dwingt om voor de verandering geluiden niet te negeren en een aanvaardbaar voorstel te doen. De tijd rijpt rustigjes, zo geeft de Frans onderhandelaar toe.
  Laten we eerlijk zijn, nog niet zo lang geleden stuurde Juncker Donald Trump terug naar de VS met een oude boodschap in nieuwe verpakking. Niemand die in herhalingen geïnteresseerd is lijkt me, die zijn passé. Het zou m.i. vreemd zijn als Theresa May daarin zou trappen.

  * Stemmen voor Brexit was zoiets als een ping, daarna is het als bij ping pong aan de EU om daar iets mee te doen om een afgang te vermijden. Gaat Juncker een waardige verliezer worden die stuntelen toegeeft, wordt hij berouwvol en boetvaardig, en/of…

  toute va bien [6] reageerde op deze reactie.

 2. Inderdaad. En wie op dit lulletje rozenwater gaat stemmen is gek.

  Als je hem in aktie ziet is het bijna of je naar de NL versie van Monty Python’s Flying Circus zit te kijken.

  Ik denk dat Roborobbie een beetje mag proefdraaien om daarna de assistent te worden van de definitieve kameraad nummer 1 van de ex-democraten.

  Nico [4] reageerde op deze reactie.

 3. D66 – VVD is Bilderberg, vijand van het volk en vrije denken, U heeft die aap wat heeft U mooie jongen, toch kunnen zien en horen discuseren, zelfde als dat andere geniep Ollogren, kan met de beste wil van de wereld niet denken wie of er op zulke gevaarlijke robots stemmen, want gevaarlijk zijn ze, we hebben het kunnen zien met de handelingen omtrend het volks referendum !

 4. @Nico [1]: Ik kan in dit soort situaties absoluut niet iets grappigs herkennen, bepaal je tot het onderwerp, en houd je vrolijke converenties maar voor je zelf !
  Het land besturen is een ernstige opgave, de mensen gaan er op achter uit, terwijl er kort geleden verkondigt werd dat men er op zou voor uit gaan, leugenaars en bedriegers zijn het, Amen

  Nico [8] reageerde op deze reactie.

 5. @Nico [4]: Ik heb beide een paar minuten kunnen aanzien voordat ze mij de keel uithingen. Jetten lijkt een betere tekstschrijver te hebben. Baudet is authentieker maar wil te graag een puntje scoren. Dan was Wilders beter op dreef: https://youtu.be/0cKqpTvvrGk?t=258

  Dat brengt mij terug bij Jetten. Hij wil zo graag een belangrijk baasje zijn. De gekozen dictator die de rest wel even vertelt wat zij doen moeten en wat verboden is.

  En precies dat heb ik tegen politici. Een hond heeft geen baasje nodig, een mens heeft ook geen baasje nodig. En dan zeker niet zo’n trekpop als Jetten (of Klaver of een narcist als Baudet).

  johannes [12] reageerde op deze reactie.
  Nico [22] reageerde op deze reactie.

 6. @Hang Bejaarde [10]: Waar zijn de mensen gebleven, terdege opgeleid uit een goed midden klasse gezin, met veel fatsoen en intégriteit, die de réaliteit begrijpt, en het juiste IQ heeft om zich te kunnen meten, want dat is politiek iemand de maat nemen, en met respect en vooral niet te veel zelfingenomenheid te gemoet treden en proberen het bedachte patroon uit te voeren, misschien is een degelijke fylosofise opleiding het juiste basis idée, maar het is moeilijk, wel eens het één en ander vernomen, van de hierarchie heersend onder de administratie van de ministeries, geen doorkomen aan, allemaal hun warme plekje verdedigen, iedere verkiezing ook de hele bestuurs kliek de laan uit, nieuwe administratie gewenst !

 7. Dé reden dat RoboRob van D66 het EU-lidmaatschap in de grondwet wil, is dat hij slechte herinneringen aan het referendum over de EU -grondwet heeft: echt Democratisch afgeschoten.. En als je dan nu het EU-lidmaatschap in de grondwet opneemt, ben je van het democratisch er over stemmen af. Ik stem er voor om de D van D66 af te halen.

 8. @toute va bien [11]: Kortsluiting in een brein is geen pretje, geen grap, maar eerder een signaal van een medisch probleem. Een uitdaging voor geneeskunst.

  Welbeschouwd is het als een robot uitvoeren van decreten, wetgeving, traditie een soort overlevings-modus om vermeende problemen te vermijden. Ook een poging om voorspelbaar te maken. In die zin bewijs ik op deze website telkens weer geen robot te zijn, door onvoorspelbaar te schrijven. Een circus-act, die bij anderen misschien mentale kortsluiting veroorzaakt vanwege vermeend gebrek aan voorspelbaarheid. Een les, want wat ons menselijk maakt is onvoorspelbaarheid in de zin van spontaniteit en verrassingen.

  Zo bezien is een politicus met een verkiezingsprogramma een robot; voorspelbaar. Wat ook geldt voor staatshoofden die robotisch protocollaire taken uitvoeren. Daarentegen zijn ouders of artsen niet voorspelbaar. De laatsten hebben wel een basisidee, een basisconcept, bij ouders vooral individuele onafhankelijkheid en dito zelfstandigheid, bij vooral artsen genezing, maar de invulling kan creatief plaatsvinden. Waarbij ook ruimte is voor spontaniteit en verrassingen.

  Kennelijk hebben wij een ander beeld voor ogen dan velen. Een land besturen kan ons inziens niet zonder creativiteit en verrassingen om sociale problematiek te genezen, zoals een arts dat zou doen. Kennelijk is er teveel gemechaniseerd, met veiligheid als verkoopverhaal, zodat de menselijke maat verdwenen is. Die menselijke maat omvat meer dan alleen hier en daar wat spontaniteit en verrassingen. Bovenop het robotische (voorspelbare) deel is in het menselijke aspect bijvoorbeeld ook ‘spirit’, zonder welke (zelf)bestuur een doodse bedoening wordt.

 9. @Doc [13]: Je roept een associatie op. Over Sinterklaas wordt gezegd dat ‘ie via de schoorsteen(pijp) komt. Past niet door die pijp, toch belandt er wat in een schoen. Hoe?

  We hebben in centraal Europa gewoond, waar door mannen over vrouwen gezegd werd “als ze niet kan pijpen, dan hoef ik haar niet”. Want een ‘echte vrouw’ kan dat. Voor pijpen wordt daar in slang hetzelfde woord gebruikt als het formele woord voor roken. “Zie ginds komt de stoomboot aan” om oraal te bevredigen? “Je bent braaf geweest en krijgt een cadeau” of andersom de SM behandeling van welverdiende straf krijgen?

  Dit even met een knipoog, maar het zegt wel iets over traditie die diep in een cultuur verweven is.

  johannes [17] reageerde op deze reactie.
  Aariksu [26] reageerde op deze reactie.

 10. @Nico [16]: Vroeger hadden de huizen een schoorsteen, nu niks soms een pijpje, ergens heb jij een hele gore inslag, dat is heel passend bij die genen die niet voor één gat te vangen zijn, en wat weet jij van weven of cultuur ?! some shit on the point of your nose, very very old shit !

  Nico [21] reageerde op deze reactie.

 11. Hij begint behoorlijke ongekende, vrij brutale trekjes te vertonen, door de eu-grondwet in de nederlandse wet te willen verankeren?

 12. @johannes [17]: En de traditie om vrouwen te veroveren, hun harten te stelen is niet goor? Het concept van onvervalste liefde omtoveren tot een hebbedingetje, een constructie met rechten en plichten, is niet goor maar ronduit walgelijk.

  @Ivor Biggun [20]: Tijdelijk ongemak. We zijn van ons leven beroofd. Dat gaat niet lang meer duren.

 13. @Doc [9]: Dat doet denken aan ‘op de fles gaan’.

  @Hang Bejaarde [10]: Gisteren ergens op bezoek had iemand het over een groep waarvan de leden elkaar in de gaten hielden en er altijd wel een lid was die de baas wilde worden. Waarop diegene zoiets zei als dit: “Dan krijgt zo een van mij een schop, want er is er maar één de baas en dat ben ik”. Mijn reactie was ongeveer dit: “Bij ons is de regel dat niemand de baas is. Gaat er toch iemand dominant doen dat is er niemand die dat spel beter speelt dan wij. Dan is het afgelopen met baasje spelen”. Het ging hier over honden, maar het had net zo goed over mensen kunnen gaan. Zelfde principe.
  De traditie om de pikorde vast te stellen zit er overal nogal diep in geïndoctrineerd. Zo diep, dat velen zich niets anders voor kunnen stellen. En dat levert een interessant praatplaatje op. Hou zou een heersende cultuur omgevormd kunnen worden naar wat iemand een gezondheidscultuur noemde? Een cultuur waar de maatstaf voor gezond (lichamelijk, mentaal, sociaal) niet door freaks en extremisten wordt vastgesteld, maar puur wetenschappelijk wordt benaderd zonder in robot-achtige toestanden te vervallen?
  Ik kan me er iets bij voorstellen. Jij ook?

 14. De baas willen spelen… een oud probleem. Ooit zong Queen @We will rock you over de ‘big disgrace’ om dat te doen. Staatshoofden zien dat als rebellie, hoewel het een pot verwijt de ketel verhaal is. Vervolgens ontstond een robotisch verhaal van (in GB) roodjassen etc. om een rebellie te onderdrukken. De Romeinen maakten het machinaal, wat steeds robotischer werd. Oorlog is immers technologie en strategie.
  Hier ‘we will rock you’ in militaire stijl. Ziet er leuk uit. Ook Russen en Zwitsers hebben dit gedaan. Nóg leuker is dat dit soort liedjes en opvoeringen best inspirerend kunnen zijn in de context van de baas spelen als algemeen taboe, zodat er geen pot verwijt de ketel verhaal blijft circuleren.

 15. Goed artikel. Regeerders zoals Rob Jetten die ik dan als terminator robot zie (kill and destroy) die elke vluchtroute willen afsluiten. Ik zou adviseren aan alle goedwillende nederlanders de vluchtroute voor een persoonlijk nexit altijd heel goed bereikbaar te houden!

 16. @Aariksu [26]: Lelijke cultuur inderdaad. Pervers. Gelukkig doet niet iedereen er aan mee, maar dat zijn dan de uitzonderingen die het logischerwijs moeilijk hebben.

Comments are closed.