Men zegt dat de overheid er is om de mensen te helpen. En als de overheid je wil beschuldigen, onderzoeken of arresteren dan moeten ze daarvoor goede en rechtsgeldige redenen hebben. En mocht dat zo zijn dan moet je iedere gelegenheid krijgen om je naam te zuiveren. Dat hele principe wordt in toenemende mate met voeten getreden. Met name bij luchthavencontroles.
De Bill of Rights uit 1689 vestigde het recht van burgers tegen de staat, het recht om onschuldig te zijn totdat het tegendeel bewezen is en om ongegronde vastneming en onderzoek te voorkomen. Deze concepten van individuele rechten kwamen uit de UK en VS maar ze worden wereldwijd toegepast.
Maar als je naar Nieuw Zeeland vliegt dan moet je oppassen voor de Customs and Excise Act van 2018 die begin oktober in werking is getreden. De douane kan wachtwoorden voor alle electronische apparatuur die meeneemt opeisen. Ze mogen de totale inhoud van je telefoon of laptop downloaden en die doorzoeken op mogelijk bewijs voor een misdaad.
Agenten konden altijd al telefoons en laptops doorzoeken bij de grens. Maar nu kunnen ze je beboeten tot $ 5.000 als je weigert hen de wachtwoorden, codes en versleutelde gegevens af te geven. De nieuwe wet staat douaneambtenaren ook toe om biometrische data te verzamelen van iedereen die het land in komt. Dat wil zeggen dat ze je vingerafdrukken, irisscan en foto kunnen afnemen, opslaan en delen.
Het is nog erger volgens de website van de Nieuw Zeelandse douane:
“Making an arrest without a warrant can now be done with no limitation to timeframe.”
Dus officieel heb je geen rechten bij de Nieuw Zeelandse grens. Agenten kunnen je apparatuur doorzoeken zonder geldige reden en je een boete geven als je je wachtwoord niet geeft. Ze kunnen je arresteren zonder gerechtelijk bevel en je vasthouden zolang als ze willen.
Nieuw Zeeland ziet zichzelf als een ontwikkeld Westers land. Ze namen de Habeas Corpus Act in 1881 aan en hun juridische systeem stamt uit dezelfde basis die het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Australië en Canada hebben. Met de Magna Carta als bescherming voor de rechten van de bevolking tegen overheersende autoriteiten.
Bovengenoemde landen maken ook deel uit van de Five Eyes inlichtingenalliantie. Ze zijn overeengekomen om geheimen van hun inlichtingendiensten te delen met elkaar. En helaas is Nieuw Zeeland niet de enige Five Eyes overheid die zich gedraagt als Big Brother.
Sinds 11 september 2001 onderzoekt de Amerikaanse douane ook apparatuur. Maar ze hebben dat een tijd kleinschalig gehouden. Echter in 2015 doorzocht de Customs and Border Protection de mobieltjes en laptops van 8.503 passagiers. In 2016 ging dat omhoog naar 19.033 zoekpartijen om in 2017 verder te stijgen naar 30.200 gevallen. Net als in Nieuw Zeeland hebben agenten geen toestemming van de rechter nodig of zelfs een verdenking van de desbetreffende persoon.
In januari van dit jaar kwam er een nieuwe richtlijn voor de US Customs. Daarin kunnen ze iedereen zijn of haar electronische apparatuur doorzoeken ‘met of zonder verdenking’. Passagiers zijn verplicht om hun apparatuur en wachtwoorden af te geven. Zo niet dan volgt inbeslagneming.
Om het geheel nog wat hypocrieter te maken, komt de CBP met de volgende verklaring: “CBP will protect the rights of individuals against unreasonable search and seizure and ensure privacy protection while accomplishing its enforcement mission.”
Dit is een geval Orwelliaanse ‘doublethink’. Ze willen ons twee tegengestelde ideeën tegelijkertijd laten geloven. Ze behandelen iedereen als een crimineel ‘om de onschuldigen te beschermen’. Alle spullen moeten doorzocht kunnen worden ‘om rechten te beschermen’.
Bron: DailyBell
Steeds meer willekeur, ’t is aan de mensen zelf om zich daar aan te willen onderwerpen, er zijn andere manieren en mogelijkheden om te leven en reizen !
Ooit worden lammeren leeuwen !
https://youtu.be/-CqMjU5xB6I
Wat ik mij afvraag is het volgende:
Kunnen we niet softwarmatig een “welkomscherm” maken dat meer dan 1 password accepteert, maar waar het password in kwestie bepaald wat je nadien te zien krijgt?
Dus bv. password “dikketieten” is het echte wat toegang geeft tot mijn PC maar ingeven van “droplul” leidt tot iets wat er heel normaal uitziet maar waar alleen een subselectie zichtbaar is.
Bv. je ziet wel firefox (en daarin zien ze desnoods dat ik naar de telegraaf gesurfd heb) maar dragon (waarmee ik naar fenixx.org surfte) is niet te vinden door droplul (idem dito voor andere zaken, bv. Skype vindt droplul wel, maar voor Vipole was dikke tieten vereist).
NB belangrijk is dus dat in het welkomscherm er niet 2 accounts gepresenteerd worden (zoals “admin” en “guest” of zo) maar dat het lijkt alsof er maar 1 account is, terwijl er in werkelijkheid 2 passwords je kunnen verder leiden doch dat dit naar verschillende “werelden” leidt.
Als dat mogelijk is, dan geef je zo’n ambetantenaar gewoon het password dat alleen beperkte toegang verschaft en hij weet niet beter. Er was immers maar 1 account zichtbaar en daarvan heeft ie “het” password dat hem kennelijk toegang verschaft tot “alles”?
Nico [4] reageerde op deze reactie.
jhon [5] reageerde op deze reactie.
@Scrutinizer [3]: TrueCrypt.
@Scrutinizer [3]: Externe SSD schijf in je pocket !
https://www.paradigit.be/koopgids/solid-state-drive-ssd
Scrutinizer [8] reageerde op deze reactie.
Heel toevallig vlieg ik vanavond naar Nieuw Zeeland!
Ben beniewd!
Ben benieuwd!
@jhon [5]: Dank.
En die zou dan niet afgaan als ik door het poortje loop?
Lijkt me dat ik hem in de tray moet gooien.
Dan zien ze hem en vragen mogelijkerwijze om toegang tot de info te hebben.
“Kunnen we niet softwarmatig een “welkomscherm” maken dat meer dan 1 password accepteert, maar waar het password in kwestie bepaald wat je nadien te zien krijgt?”
Ach, dan komt er een regeltje zoals: “We geloven niet, dat u slechts één wachtwoord gebruikt. We gaan uit van drie. Wilt u oponthoud voorkomen, maak dan drie wachtwoorden aan, ook al gebruikt u effectief maar één.” Een beetje zoals het dashboardkastje open laten voor de ‘heren’ inbrekers. Dergelijk zaken moeten niet met trucjes, maar fundamenteel bestreden worden.
Ik heb al eens ‘grenscontrole’ in een van die landen gehad, toen ging ik van Shetland naar Aberdeen. Op school heb ik geleerd, dat het één land was, toch moest de riem uit, het koffer door de scanner en het paspoort getoond worden. Het was met de boot.
Nico [10] reageerde op deze reactie.
@Vilseledd [9]: “Dergelijk zaken moeten niet met trucjes, maar fundamenteel bestreden worden.”
Zo is het. Het moet op fundamenteel niveau zodanig gezond zijn dat geesteszieke figuren nauwelijks overlast kunnen produceren. Iedereen doet weleens gek, maar het kan ook overdreven worden.
Comments are closed.