Sinds de stichting van Zuid-Afrika (ZA) in 1652, was het een netto voedsel exporteur, tot 2007.

13 jaar na de black-rule werd ZA in 2007 een netto importeur van voedsel. En nemen de importen toe.

Het gaat dan misschien wat langzamer bergaf dan in Zimbabwe, Venezuela of Nicaragua, maar het proces is hetzelfde: de eigendom van productieve bedrijven wordt door de staat, een commune of vriendjesbelangengroep overgenomen, waarna het verval intreedt.

Blijkbaar werkt een ‘eigen’ bedrijf beter. Voor een voorbeeld lees  het stukje van de Lipton thee plantage, hoe 2000 banen verloren gingen door de overheids confiscatie en daarna ook nog miljoenen overheids Randen in de zakken van vriendjes verdwenen.

Ondertussen vertrekken de laatste ZA jonge boeren, die meer toekomst zien in Oekraïne en Rusland, dan op hun grond in ZA te blijven. In Oost Europa werkte het systeem van de Kolchozen ook niet en is er vraag naar eigenaren die aub weer voor productie kunnen zorgen.

En hoe goed is nu die ‘eerlijke verdeling’ (lees afpakken van bedrijven) voor de arme zwarte bevolking?

23 REACTIES

 1. Ik kwam ergens een uitspraak tegen:
  “Beta’s zonder alfa’s bouwen een black mirror wereld”

  Kennelijk wordt dan geoogst wat er gezaaid is, zoals hier in Z-A.
  Oorzaken gevolgen.
  Wie bepaalde gevolgen niet wenst moet de oorzaken niet inzaaien.

  Je moet een verhaal wel van A-Z vertellen en niet bij de Z beginnen om te roepen dat er een probleem is.

  Overnight [3] reageerde op deze reactie.

 2. @Nico [1]: @Nico [2]: Tsja en wat voegt dat commentaar toe? Ik heb de aids wezen en de oorzaak er van weggelaten, net zo als de het ontstaan van de mannelijke onderdrukking door Eva’s verleiding. Feit is dat er een rijk voedsel producerend land was en dat sinds de black rule hervormingen, zeg dezelfde foute situatie als white rule, het fouter gaat. Nu horen we heel wat minder opgewonden commentaar dan ten tijde van het (nogmaals foute) white rule. Daarom dat artikeltje hier.

  Nico [4] reageerde op deze reactie.
  Ivor Biggun [9] reageerde op deze reactie.

 3. @Overnight [3]: Landjepik nu is een gevolg van landjepik ooit. De baas willen spelen nu is een gevolg van… voorbeeld doet volgen.

  Waren die Europeanen ooit aangekomen met de boodschap dat in het midden van het alfabet de m en n zitten, en dat je daar leuk samen mee kunt spelen, dan had de huidige situatie er waarschijnlijk anders uitgezien. Dan hadden Afrikanen en Europeanen misschien samen de wannabe baasjes aangepakt om ongestoord samen te kunnen (aan)leren en werken.

  Je noemde mannelijke onderdrukking; een door de strot geduwde traditionele rol. Lees Genesis 3 en je merkt dat mannen in de rol van heerser werden geduwd, vrouwen in de rol van beheerste die daar kennelijk nog een verlangen naar moeten hebben ook. Met voldoende schijt aan de wensen van God kan dat rechtgezet worden. Dat hebben wij ook gedaan. Met zoiets als hersenscheten van God in het achterhoofd. Oeps! 😀

  Bertuz [7] reageerde op deze reactie.

 4. Ik sprak laatst met een Zuid-Afrikaanse man van middelbare leeftijd met Nederlandse ouders die naar Zuid-Afrika waren geëmigreerd.

  Hij vertelde mij dat de situatie voor blanken aldaar steeds moeilijker wordt. Velen zijn al vetrokken. Volgens hem veel naar Australië waar ze met hun bekwaamheden wel binnen mogen komen.

  Zo zijn er allerlei quota regelingen. Elk bedrijf moet zoveel negers in dienst hebben, onderverdeeld in soorten functies. Opdrachten of subsidies als bedrijf binnenhalen bij de overheid kun je alleen als je voldoende neger vriendelijk bent, enz.
  Het probleem is dat er te weinig bekwame negers zijn voor veel functies. Hij stelt dat ze nog wel redelijk mee kunnen komen in typisch alfawerk als administratie of vertaalwerk, maar niet in technische banen of in de wiskunde.

  De nog merendeels blanke bedrijfsleiders van de bedrijven die nog een beetje draaien zitten met de handen in het haar hoe zij zowel aan productie eisen als aan de door de politiek opgelegde verplichtingen kunnen voldoen.

  De bestuurslaag wordt gedomineerd door prominenten van het ANC. Helaas hebben deze negers moeite met planning. Het aanhouden van water- en energie reserves voor tegenslagen als een droge zomer o.i.d. gaat hen moeilijk af. Daardoor ontstaat rantsoenering met verlies van productie. Aldus mijn informatiebron.

 5. @Nico [4]: Voorbeeld doet volgen schrijf je. Zou best kunnen, wie weet. Maar het voorbeeld hoe het land succesvol te bebouwen, wordt weer niet gevolgd. Toch gek dat mensen die eten en drinken nodig hebben om te kunnen leven, zelfs niet uit eigener beweging een voedsel producerend land zijn geworden, terwijl ze de kunst hadden kunnen afkijken. Voorbeeld doet niet altijd volgen kennelijk. De landjepikkers zijn de wannabe baasjes. En dat is klaarblijkelijk wat ze goed afgaat. Voedsel produceren daarentegen niet. Ik ben benieuwd of deze baasjes die gevolgen wel kunnen en willen dragen. Ik vrees van niet. Oorzaak en gevolg het blijft een dingetje.

  Nico [10] reageerde op deze reactie.

 6. @DzVzTkM [6]: Niet de aantallen, maar de sociale verhoudingen. Want dat is wat er in Z-A ontspoord is. Europeanen (als ik juist ben geïnformeerd Britten) die aankwamen in de veronderstelling dat ze een goddelijk mandaat hadden om te onderwerpen en heersen. Nu vindt kennelijk de tegenreactie plaats. Dood reguleren zodat anderen de moed opgeven is echt niet van de laatste 200 jaar of zo.

  Toch heb ik ook blanke Europeanen ontmoet die met een andere mentaliteit naar Z-A zijn gereisd, daar als expats hebben gewoond. Uit de verhalen schemert door dat die het niet zo moeilijk hadden met de locals, ongeacht afkomst en kleur. Hoewel het ijs natuurlijk wel eerst gebroken moet worden. Onbekend maakt onbemind, neiging tot vooroordelen en zo.

  Van alle tijden: Hoe meer iemand zich afkeert van de heersende macht om de eigen gang te gaan, hoe meer tegenstand. Want de heersende macht wil… controle over en heersen. Dat houdt, hoe krankzinnig ook, pas op als duidelijk wordt dat er echt niets te halen valt en er niets meer afgeperst of geroofd kan worden. Economische en sociale zelfmoord om van wannabe heersers af te komen, zo gek wordt het traditioneel gemaakt – omdat diezelfde heersers daadwerkelijk gezonde sociale verhoudingen taboe verklaren vanwege vermeende superioriteit.

 7. @Bertuz [7]: Als ik het goed heb begrepen is ‘men’ in Afrika niet zo happig op voedsel verbouwen vanwege al dan niet gewapende rovers. Iets kunnen is iets anders dan iets doen, vooral omdat bewapening om van die rovers af te komen kennelijk verboden wordt door gewapende figuren (militairen).

  Het werkt niet echt motiverend om jezelf niet te mogen beschermen en veronderstelde beschermers ook nog eens zo af en toe langskomen om te roven en verkrachten. Zoals je schreef, oorzaak en gevolg, het blijft een dingetje.

  Bertuz [13] reageerde op deze reactie.
  Bertuz [15] reageerde op deze reactie.

 8. @Ivor Biggun [9]: En bij zijn overlijden, liet dez o zo sociaal voelende(aan mijn hoela) gevierde zwarte leider, 10 millioen Rand na aan zijn familie !

 9. Wat weinigen durven uittespreken, de bewoners van Africa de Negroïde volkeren, zijn echte natuur volkeren, Bonobono’s in mensen gedaante, laag IQ, sterk sexueel gericht, maar goed het is hun land, zeggen ze, dus laat ze in hun sop gaarkoken, maar was dat maar waar, ze komen naar Europa, en beginnen hier onze genen te besmeuren, gewild door onze aardsvijanden de Islam en Zionisten, het is meer gebeurt de Romeinen hadden er een handje in, toen de Kabilen in nu Algerije zich verzetten tegen Rome, werden ze flink uitgedunt, en hertplaatste men hen met import uit de Soedan Negroïde volk, duidelijk te onderscheiden,
  er zijn enige Negroïde volkeren die wel door de god van het interlect zijn beroerd, bijvoorbeeld (bezocht) de Dogon, heel oud cultuur volk, zelfs contact met exstraterrestere, maar het Koloniale Frankrijk heeft in Africa ook niet gebracht wat had moeten plaats vinden, het werd uitbuiting door de France staat,
  ja onze wereld is ingewikkelt te noem, groet !

  jhon [16] reageerde op deze reactie.

 10. @Nico [10]: Vraagje nog; gaat ze het voedsel verbouwen nu wel goed af of niet? Dat blijft in het midden. En wordt dat succes dan door roof teniet gedaan? Of is het een smoes? Op tabaksplantages is het succes beduidend lager na de overname. En waarom haal je dat excuus van die rovers nu pas bij?

  Nico [17] reageerde op deze reactie.

 11. @toute va bien [14]: Bij het uitdelen van pigment (bruin) stonden de bevoorrechten van God vooraan! de liefde van God was zo groot dat er helaas te weinig piment overbleef ! dezen krijgen “vakantie” in zonnige streken als goed makertje Halleluja !

 12. @hugo van reijen [12]: Nou nou Hugo… ik citeer even mezelf, vanuit een zelf-geschreven artikel:

  Heb je jezelf weleens afgevraagd waarom een donkere huid niet verbrandt? Dat komt door een pigment genaamd melanine wat de huid donker kleurt. Het zet lichtenergie om in warmte en beschermt de huid tegen UV-stralen, wat kanker voorkomt. De hoeveelheid van dit pigment, en daarmee de huidskleur, is genetisch bepaald. Hoe donkerder de huid, hoe beter iemand tegen de zon kan. En ervan kan genieten. Wie deze genetische eigenschap mist heeft een blanke huid en verbrandt snel. Hij wordt dan als een kip boven een vuurtje gegrild. Terwijl zonlicht juist gezond is; als het op de huid instraalt gaat je lichaam vitamine D aanmaken, waar je krachtiger en vrolijker van wordt.

  Wees zelf de zon (en desnoods maan) in eigen huis, voorkom kanker, zet licht (van inzicht) om in warmte. Iedereen kan het!

  @Bertuz [15]: Van chocolade kun je leren dat hoe hoger het cacao gehalte, hoe bitterder het wordt. Probeer maar uit. Op eenzelfde manier; hoe lager op de sociale ladder, hoe meer er mee willen vreten en hoe bitterder het wordt. Of zuur, als een citroen uitgeperst worden.

  Afpersing, uitpersing en beroving komt overal voor. Het zit domweg in het bestuurlijke DNA. Velen zijn met die degeneratieve aandoening besmet en nemen dergelijke initiatieven, hoewel dat veel op een ‘fatsoenlijke’ manier uitgevoerd wordt, via wetgeving etc. Beschaving heet dat. Bij origineel DNA is er sprake van volledig zelf-bestuur en weerbaarheid. Taboe volgens huidig bestuurlijk DNA, traditie, wetgeving.

  Als tabaksplantages overgenomen worden en de zweep wordt niet meer gehanteerd, dan gaat de productie omlaag. Hoewel genoeg genoeg moet zijn, zo zonder meevreters.

  Bertuz [18] reageerde op deze reactie.

 13. @Nico [17]: Beeldspraak, tsja. Ik kan er niets mee. Maar onweersproken blijft dat voorbeeld niet altijd doet volgen. Onweersproken blijft dat de dieven voedsel kunnen produceren. Duidelijk is ook dat de export van voedsel op zijn gat ligt. Duidelijk is ook dat er een probleem bestaat met orde handhaving. Als ik je stukjes goed begrijp. In de kern heeft Overnight gelijk.

  Nico [19] reageerde op deze reactie.

 14. @Bertuz [18]: Ja, die beeldspraak van de tabaksplantage vond ik ook niet zo leuk. Ik kan me voorstellen dat voormalige slaven er intussen de tabak van hebben en bijv. theeplanten gaan kweken. Of een (water)bron aanboren om voormalige slaven een kuur te kunnen aanbieden.

  Van Duitsland kun je leren dat als er Bad voor een plaatsnaam staat, er dan een mineraalwaterbron ontsloten is, een kuuroord en sprake van nogal gestegen prijzen. Misschien dat voormalige slaven dat anders aanpakken. Zonder aansluiting op een Old Boys Network (via slavenhouders) waarin poen is opgehoopt ziet het leven er toch anders uit…

  Feit is dat voorbeeld niet altijd doet volgen. Waarom niet? Dat vereist voldoende kennis van de innerlijke natuur, en investeringen om pijnpunten op te sporen. Gezien sociale breuklijnen worden die investeringen vaak niet gedaan. ‘Voor jou 10 anderen’ en zo. Totdat er geen anderen meer over zijn en die investeringen alsnog gedaan moeten worden. Ken je de wet van de remmende voorsprong? Ook wel bekend als de ‘wet van de ingehaalde achterstand’?

  Nico [20] reageerde op deze reactie.

 15. @Nico [19]: De afgeleide ‘wet van de ingehaalde achterstand’ stelt dat als er eenmaal een inhaalmanoeuvre wordt gedaan, er dan ook de best mogelijke inzichten tegenaan worden gegooid voor de best mogelijke uitkomsten.

  Ik heb de effecten van de ‘wet van de remmende voorsprong’ en de ‘wet van de ingehaalde achterstand’ met eigen ogen gezien. Je staat er echt verbaasd van te kijken.

 16. Uit de reactie blijkt dat verschillende mensen verschillende dingen denken bij Afrika, laat staan Zuid Afrika. Een nadeel van beeldtaal ook, die een veilige zandbak lijkt om in te spelen maar ondertussen garandeert dat misverstanden blijven bestaan. Als metaforen mank gaan of verschillend uitgelegd kunnen worden struikelt een gesprek onderweg en blijft het onvruchtbaar. Struikelen voor de eindstreep van elkaar begrijpen. Best wel zonde.

  toute va bien [22] reageerde op deze reactie.

 17. @toute va bien [22]: Ik heb al vaak gewaarschuwd voor de schadelijke bijwerking van het recept ‘beeldtaal’. Kennelijk is de boemerang aan het terugvliegen naar waar ‘ie vandaan kwam.

Comments are closed.