Glenn Greenwald schreef in the Intercept het artikel Beyond Buzzfeed: The 10 Worst, Most Embarrassing U.S. Media Failures on the Trump/Russia Story. Hier een korte samenvatting van dit epische falen van de subjectieve massamedia dat als een boomerang in hun gezicht terugkomt.

1.Russia Times hackte en nam C-Span over. Op 12 juni 2017 claimde Fortune dat RT C-Span via een hack binnengedrongen was en dat C-Span dat bevestigd had. Het hele verhaal was een leugen.

2. Russische hackers drongen het electriciteitsnet van Vermont binnen om de bevolking in de kou te zetten. Op 30 december 2016 kwam de Washingtop Post met het nieuws ‘dat Russische hackers in het electriciteitsnetwerk van Vermont binnen waren gedrongen’. Dit zorgde voor paniek en ontzetting plus dreigementen van Amerikaanse politici. Maar daarna werd het verhaal steeds verder afgezwakt – de malware was gevonden op een laptop die geen verbinding met het electriciteitsnet had – totdat uiteindelijk dagen later bleek dat het complete onzin was omdat de malware niets te maken had met Rusland en het energienetwerk.

3. De Washington Post publiceert een rapport over massale internetinfiltratie van het Kremlin. Op 24 november 2016 kwam de Washington Post met een sensationeel verhaal over Russische infiltratie in de Amerikaanse politiek via sociale media. Er zouden ‘meer dan 200 websites zijn die Russische propaganda afvuurden op minstens 15 miljoen Amerikanen gedurende verkiezingstijd. Desinformatie en fakenieuws zou op Facebook al meer dan 213 miljoen keer bekeken zijn.

Deze informatie werd geleverd door een nieuw anonieme groep die vele bekende websites – van Drudge Report, het linkse Truthout, Black Agenda Report, Truthdig en Naked Capitalism maar ook Antiwar.com en de Ron Paul Institute bestempelde als Russische propagandaoutlets. Twee weken later nam de WaPo afstand van het verhaal.

4. Een vertrouweling van Trump Anthony Scaramucci is betrokken bij een Russisch hedgefonds waar de Senaat een onderzoek naar doet, volgens CNN. Op 22 juni 2017 kwam CNN met dit nieuws maar al snel bleek het niet waar te zijn. CNN trok het bericht terug en dwong de drie journalisten die het publiceerden om afscheid te nemen van CNN.

5. Rusland viel Amerikaanse diplomaten aan in Cuba met een nieuw supergeavanceerd microwave wapen. Op 11 september 2017 kwam NBC News en MSNBC met het nieuws dat Rusland achter een serie aanvallen zat op Amerikaans ambassadepersoneel in Cuba. Die aanvallen gingen met een sonisch of microwave wapen zo high tech dat het Pentagon en CIA wetenschappers geen idee hadden wat het was. Paniek !

Een team van neurologen begon na onderzoek te twijfelen of het personeel enige hersenschade had opgelopen – het leek meer op collectieve psychosomatische symptonen – waarna biologen hun conclusie publiceerden dat de vreemde geluiden die de diplomaten hoorden, gemaakt werden door  Caribische krekels tijdens het paarseizoen.

6. Trump creërde een geheime internetserver om stiekem te communiceren met een Russische bank. Slate kwam met dit bericht dat snel overgenomen werd door andere media. Al snel bleek het complete onzin. De server was niet geheim en er was ook geen Trump – Rusland link.

7. Paul Manafort bezocht Julian Assange drie keer in het geheim in de ambassade van Ecuador. Op 27 november 2018 kwam de Guardian met het schokkende nieuws dat Trump’s campagne manager Paul Manafort op een of andere manier drie keer Julian Assange bezocht had in een van de meest beveiligde gebouwen ter wereld; de ambassade van Ecuador in Londen.

Zeven weken later ontbrak iedere bevestiging van andere media en foto- of videobewijs was er ook niet. De Guardian weigerde ieder commentaar en de redactie hield zich schuil. Een medewerker van de ambassade noemde het verhaal compleet verzonnen.

8. CNN loog over haar bron Lanny Davis voor een verhaal dat ook verzonnen was. Op 27 juli 2018 pakte CNN uit met een verhaal dat Michael Cohen bereid was om Robert Mueller te vertellen dat president Trump van te voren wist van de Trump Tower ontmoeting. Echter, er waren twee problemen met dit verhaal: CNN loog dat haar journalisten gecontacteerd waren door één van de advocaten van Cohen, Lanny Davis, die weigerde commentaar te geven. En talloze andere mediabedrijven hebben dit verhaal ingetrokken nadat de bron Davis toegaf dat het een leugen was. CNN heeft tot nu toe geweigerd om hetzelfde te doen.

9. Robert Müller bezit interne mails en getuigen interviews dat Trump opdracht gaf aan Cohen om te liegen tegen het Congres. Buzzfeed kwam op 18 januari 2019 met dit nieuws. Een dag later kwam de doorgaans zwijgzame Robert Müller met commentaar op dit bericht. Hij sprak het expliciet tegen.

10. Donald Trump junior kreeg uitgebreide toegang tot het email archief van Wikileaks. CNN kwam op 9 december 2017 met enorme scoop: Donald Trump jr. had vooraf de beschikking gehad van Wikileaks over de DNC en Podesta emails. Dit ronkende verhaal dat nog steeds rondzwerft op internet is totaal onjuist. Iemand uit het publiek had Trump junior geattendeerd op de onthullingen van Wikileaks en dat was het. CNN en MSNBC hanteren dezelfde tactiek als de CIA door complete stilte hierover en weigeren om te verklaren hoe het kon dat hun ‘meerdere en onafhankelijke bronnen’ de datum op een email verkeerd zagen en hoe ze zo’n belachelijke beschuldiging bij elkaar konden fantaseren.

Bron: The Intercept

9 REACTIES

 1. Het merendeel vaan de media is in linkse handen. Links is progressief, dus goed en daarom de Democraten ook. Echter de Dems staan volledig onder controle van de Deep State. Dankzij Trump en Qanon staat de Deep State steeds meer onder druk en komen steeds meer leugens uit. En ja, een kat in nood, maakt rare sprongen. In NL is het helaas niet anders. Ook hier worden de burgers belazerd door de elite. Neem een beslissing en stem deze zg volksvertegenwoordigers weg in maart.

 2. @IIS [5]:

  En het achterhouden van nieuws is ook nep nieuws. De alternatieve nieuwsmedia brengen in dat opzicht uitkomst en brengen voor zover mogelijk het verstopte en verzwegen nieuws wat wij vooral niet mogen weten, van de heren en de meesters.

  IISl [7] reageerde op deze reactie.

 3. @IIS [6]:

  …Vooral pijnlijk als de MSM en het politieke uitschot proberen het alleraardigste kopschoppende en moordende Midden-Oosten volk in us eige landje buiten beeld te houden of doen alsof het financieren van terrorisme een weeffoutje is…. Shitty stuff. No way josé. Alles is onder controle…Slaap schaap!

 4. Het heeft iets weg van een ziekte, een hysterie. Wel interessant, vroeger had het gegarandeerd tot oorlog geleid. Vandaag de dag wat moeilijker.

 5. De media zijn bijna allemaal tegen Trump. Hun nieuws heeft met
  waarheidsvinding niets te maken.

Comments are closed.