dinsdag, 12 februari 2019
Doorsturen Doorsturen   Printen Printen

Markt

Op de lagere school heb ik het woord markt nooit anders gehoord dan als aanduiding voor de Albert Cuypmarkt.

Op het gymnasium ging dat voort; nooit heb ik ook maar één woord vernomen over het belang van een vrije markt voor de aan- en verkoop van goederen en diensten en de afwezigheid hiervan in centraal geleide volkshuishoudingen, die in die tijd op 170 kilometer afstand van de Nederlandse grens begonnen.

Niemand scheen te willen of kunnen vermelden, laat staan door te dringen, tot de essentie van de oorzaak van de gegarandeerde armoede, die in deze landen bestond.

Hoe komt het, dat kinderen wel werden en worden onderricht over de plaatsen die de trein passeert tussen Amsterdam en Hoorn en over de eilanden, die zich bevinden ten oosten van Bali en niet over iets, dat van levensbelang is voor het antwoord op de vraag, of zij straatarm dan wel relatief welvarend zullen zijn?

Kunnen degenen, die de curricula samenstellen, zo dom zijn?

Hugo van Reijen

 
Waardering: 
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Door , topic: Algemeen
Reacties op dit artikel kunnen gevolgd worden op de RSS 2.0 feed.
Reacties
 1. Nico schreef op : 1

  Een uitstekende illustratie dat alleen maar volgieten met informatie niet genoeg is. Het gaat er vooral om wáár iemand mee gevuld wordt. De ironie hiervan kan niemand ontgaan; wanneer iemand gevuld wordt met misleidende informatie ontstaan leeghoofden. Dat kan anders…

  Nico [2] reageerde op deze reactie.

 2. Nico schreef op : 2

  @Nico [1]: Dit was misschien een gedachtesprong. Ironie is een stijlvorm, het woord betekent zoveel als ‘geveinsde onwetendheid’. De stijlvorm wordt uit angst gebruikt. Vanwege een heersende opinie voorwenden iets – bewust of onbewust – niet te weten. Dat gaat verder dan cognitieve dissonantie.

  Wanneer iets naar de periferie van het bewustzijn wordt verdrongen kunnen interessante paradoxen ontstaan. Je kunt dan met iemand te maken krijgen die voorwendt iets niet te weten en met allerlei aangeprate drogredenen aan komt zetten. Volggedrag kan ook weerstandsgedrag veroorzaken. Het is maar net met welke informatie iemand is gevuld. Zo bezien is educatie van gigantisch strategisch belang.

 3. IIS schreef op : 3

  De vrije markt?……” Het kabinet gaat nog niet over tot het verbieden van geldstromen uit ‘onvrije landen’ naar moskeeën in Nederland. Er is eerst meer juridisch onderzoek nodig. Dat blijkt uit de brief van minister van Sociale Zaken Wouter Koolmees aan de Tweede Kamer…

  Spaarcentjes criminaliseren of een omzet genereren uit middelen die volgens de overheid verboden zijn en dat vervolgens in de hoek van witwaspraktijk plaatsen.

  Maar geldstromen uit landen waar men zogenaamd geen zicht op heeft kunnen ongehinderd miljarden schoonwassen?

  Of deze…. www.rtvnoord.nl

  Het zal mij verder een grote worst zijn, maar een overheid die zijn kerntaken voorbij galoppeert en zich vervolgens dom houdt en mengt in het privé leven van de burger mist toch een chromosoom of heeft er, als het zo uitkomt, één te veel.

  Judasliegen is een apart politiek vak , maar een-plaat-voor-het-hoofd vak is één die redelijk in opmars lijkt.

  IIS [4] reageerde op deze reactie.

 4. IIS schreef op : 4

  @IIS [3]:

  Ik vraag mij al niet meer af of de WOIII komt om de waanzin eruit te rammen, maar wel waarom het zo lang duurt voordat deze komt. Een giga ruimtesteen mag het ook doen, ’t is mij om het even.

  Ettur [5] reageerde op deze reactie.

 5. Ettur schreef op : 5

  @IIS [4]: De zomer komt er aan, geniet!