In het kader van de komende verkiezingen. Hub schreef het volgende in 2007: Er zijn veel vrijheidslievende mensen die de vrijheid willen verbeteren via het stemmen op een politicus of op een politieke partij. Hebben zij gelijk?

De redenering is dan vaak dat je door te stemmen op de minst slechte, het gemiddelde een beetje de goede kant op laat gaan. Optimisten geloven zelfs dat ze daardoor vrijheidsverhogend kunnen werken.
Doordat ze zelf al zeggen “de minst slechte”, bevestigen ze al dat er geen “goede” zijn.
Maar zelfs de minste van twee kwaden, is nog altijd kwaad! En door mee te doen aan die verkiezingen confirmeer je zelf met het systeem. Je geeft toe dat het systeem acceptabel is.

Maar als ik nu eens mezelf verkiesbaar stel en probeer in de Tweede Kamer te komen? Ik ben natuurlijk wel een “goede¨, vind ik zelf.
Wel, als ik dan eenmaal op dat pluche zit, dan komen de verleidingen. Dan worden allerlei compromissen aan me voorgelegd. En dan wordt wel moeilijk om in alles principieel en consequent te blijven. Het zou theoretisch natuurlijk wel moeten kunnen.
Dan moet je ook nog eens alles kunnen overzien en door hebben wanneer je wordt bedrogen. Dat is niet eenvoudig en daarom twijfel ik toch of ik dat zelf wel zou kunnen.
Om dus een ander de machtiging en vrij spel te geven om over alles over mij te beslissen, zie ik helemaal niet zitten. Er is trouwens nu geen enkele politicus die voldoende in de buurt komt om me te doen twijfelen. Misschien een beetje Ron Paul in Amerika, maar dat speelt niet hier.

Voorlopig is onze tijd beter besteed aan het verbreiden van het ideaal van een vrije maatschappij waarin iedereen soeverein is en zelf kan beslissen wat hij met zijn leven, vrijheid en eigendom doet

————————————————————–
Op de Vrijspreker staan veel meer artikelen over stemmen en verkiezingen. Zie o.a.:
Stemadvies
www.vrijspreker.nl

3 REACTIES

  1. @jhon [2]: Bij gamma moet ik denken aan het verhaal van de Hulk, een mislukt genetisch experiment om het originele DNA te herstellen van aandoeningen en gebreken. Het leger had een haat/liefde verhouding met de uitkomsten, die bestreden of gebruikt moesten worden. Dat is kennelijk het toebedeelde lot voor veronderstelde supermensen. Zie andere superfiguren, zoals Batman en Superman. Ondertussen mogen anderen hun problemen niet zelf oplossen, of menen ze dat niet te kunnen. Dat geeft te denken.

Comments are closed.