Morgenmiddag 7 maart is een seminar van de groene rekenkamer over het milieu. Locatie is het planetarium in Amsterdam (bij de Gaasperplas). Aanvang 13:00 uur. Borrelen begint om 18:15 uur. Leeftijdsdiscriminatie bij de ticketverkoop, 11 euro als je jonger dan 31 bent, 36 euro als je ouder bent. Als je de kortingscode ASPIRANTDONATEUR invult dan krijg je 15 euro korting op de toegangsprijs. Verwacht geen ja knikkers, maar interessante lezingen. De vorige ontgroeningsdag was 10 jaar geleden, dus mis deze dag niet! Meer info na de break:

Op 7 maart is De Groene Rekenkamer terug met de langverwachte OntGroeningsdag’: een middag vol baanbrekende lezingen over het steeds relevantere klimaatdebat. Benieuwd wat een IPCC wetenschapper te zeggen heeft over kosten van klimaatverandering? Of juist een kritische vraag voorleggen aan een ‘klimaatscepticus’? Het kan! Op dit symposium bent u gegarandeerd van lezingen met hoog primeur-gehalte en sprekers die er geen doekjes om winden.

Mis deze primeurs niet:

In de Keynote presentatie komt wetenschapper Nic Lewis met spectaculaire onderzoeksresultaten over het werkelijke effect van CO2 op de temperatuur. Hoeveel warmt de aarde op door een verdubbeling van de CO2 concentraties? En daarmee: Hoe belangrijk is het om ‘zero-emission’ te zijn in 2050? Zijn antwoorden zullen u verrassen!

Nationale gemoederen zullen nog lang bezig worden gehouden door de onthullende lezing “Het raadsel van de verdwenen hittegolven” waar Rob de Vos met collega’s Frans Dijkstra en Jan Ruis presenteren over hun onderzoek naar de verdachte temperatuurcorrecties van het KNMI.

Of u het nou eens bent met het Nederlands klimaatbeleid of niet, het is niet te ontkennen dat ‘verduurzaming’ flink wat gaat kosten. Theo Wolters deed grondig onderzoek naar de precieze kosten van het Energieakkoord uit 2013. Hoeveel Deltawerken en Betuwelijnen kan je bekostigen met dit klimaatbeleid? Is dit bedrag te verantwoorden door de gecreëerde banen? En wat staat Nederland te wachten met het nieuwe Klimaatakkoord? Wolters heeft cijfers en antwoorden!

De beroemde IPCC klimaateconoom Richard Tol weet alles over de kosten van klimaatverandering en klimaatbeleid. Wat gaat klimaatverandering ons werkelijk kosten?En is daardoor de controversiële CO2-taks te rechtvaardigen? Een zeer actueel thema dat u niet wilt missen!

Niet alleen Nederland, maar ook heel Europa staat voor dezelfde klus: de energie transitie. Gaat het goed komen met de Europese energie transitie en wat houdt die eigenlijk in? De titel van de presentatie van Benny Peiser van de Britse Global Warming Policy Foundation laat niets aan onduidelijkheid over: Energy Revolts – The Crisis of Europe’s Green Energy Agenda.

Kritische vragen zijn welkom tijdens de vele Q&A’s, en u kan de sprekers zelfs persoonlijk benaderen tijdens de pauzes. Het eerste blok (opening, Wolters en de Vos) is in het Nederlands, waarna de presentaties doorgaan in het Engels. Tijdens de inloop van 12:30 tot 13:00 in onze luxe foyer, kunt u een praatje maken met bekende gezichten zoals Marcel CrokSalomon Kroonenberg en Simon Rozendaal.

Het programma ziet er als volgt uit:

 • Inloop
 • 13:00 Opening: De Groene Rekenkamer & Marcel Crok
 • 13:30 Theo Wolters: De geheime kosten van het Energieakkoord en de misleiding van het Klimaatakkoord
 • 14:00 Rob de Vos: Het raadsel van de verdwenen hittegolven – KNMI temperatuurcorrecties + Q&A
 • 15:00 Pauze
 • 15:15 Richard Tol: What will climate change really cost us? + Q&A
 • 16:00 Pauze
 • 16:15 Benny Peiser: Energy Revolts – The Crisis of Europe’s Green Energy Agenda + Q&A
 • 17:00 Pauze
 • 17:15 Nic Lewis: Is it necessary to reach ‘zero-emission’ in 2050? + Q&A
 • 18:15 Afsluitende borrel

Tickets:

Regulier: € 35

Korting (jonger dan 31): € 10

Ticketshop ook bereikbaar via: www.ontgroeningsdag.nl

Nog geen donateur? Ontvang €15 korting met de code ASPIRANTDONATEUR.