Een paar weken terug begon econoom en mediasensatie Javier Milei op Twitter een actie om te protesteren tegen de hoge belastingen en de spilzuchtige overheid in Argentinië. De hashtag #BajenLosImpuestos (lagere belastingen) werd snel trending topic. Wat online begon, groeide snel uit tot een volksbeweging. Op 21 maart is er een grootscheeps anti-belasting protest gepland in Buenos Aires.

Niet alleen in de hoofdstad zullen belastingbetalers protesteren maar ook in steden als Rosario, Cordoba, Corrientes en vele anderen.

Huidig president Mauricio Macri beloofde in 2015 wat te gaan doen aan de  hoge belastingdruk maar eenmaal verkozen kwam daar niets meer van. De enige concrete maatregel – het elimineren van exportbelasting op agrarische producten – is stilgelegd ‘om budgetredenen’. Macri faalt niet alleen in het verminderen van de overheidsuitgaven maar verzon er zelf ook nog nieuwe belastingen bij. De meest pathetische is een belasting op financiële investeringen in 2017. Dat werd één van de oorzaken voor de financiële crisis in 2018 in Argentinië. De regering moest vervolgens een reddingspakket bij het IMF uitonderhandelen om een nationaal bankroet te voorkomen.

De fiscale situatie voor de Argentijnen is hopeloos. De Paying Taxes 2018, een onderzoek van de Wereldbank en PWC toont een horrorscenario waarin de belastingbetalers 100 belastingen en in de categorie totale belastingen en heffingen een onmogelijke 106 procent voor hun kiezen krijgen. Ter vergelijking: Latijns Amerika in zijn geheel scoort 52,6 %, Europa 39,6 % en Noord Amerika 38,9 %.

Argentinië heeft nog een ander dubieus record. Het is het land met de meeste fiscale audits en belastingonderzoeken ter wereld. Dus Argentinië is het land met de meeste belastingen ter wereld en staat op de vijfde plaats wat belastingontduiking betreft. Geen wonder met een belastingdruk van 106 procent !

En als je denkt dat het niet erger kan dan reken je buiten de roverheid. Een recent rapport van de denktank IARAF claimt dat burgers en bedrijven het groteske cijfer van 163 verschillende belastingen tegemoet kunnen zien. 40 daarvan van de nationale overheid, 50 van de provinciale overheid en 82 van de gemeentes. Er is blijkbaar geen gebrek aan belastinginspiratie, vooral op lokaal niveau.

De consequentie van deze feodale rooftocht is dat er van iedere 10 pesos die een Argentijn besteedt, er 3 tot 8 in de zakken van de overheid verdwijnt. Als je in Argentinië een nieuwe auto koopt, betaal je 54,8% van de waarde van de auto aan belastingen. Dat is letterlijk meer belasting dan de auto zelf. Dezelfde verhoudingen gelden voor textielproducten. Directeur Martin Simonetta van Fundacion Atlas 1853 zei hierover: ‘sinds ik arm ben moet ik al mijn kleding in Miami kopen’.

Lange tijd zat Argentinië in de Onproductieve Economische Vrijheid situatie. De belastingen waren gierend hoog maar de staat was te groot en te incapabel om het te innen. Het resultaat was een soort informele economische vrijheid waarin je kon overleven maar waar geen formele economische groei uit kwam.

Maar Nestor en Cristina Kirchner besloten begin 2000 de belastingdienst te professionaliseren waardoor grote delen van de bevolking in het vizier van inkomstenbelasting kwamen. Een werknemer die 38.301 pesos (een $ 994,-) verdiend moet 9% inkomstenbelasting betalen. De inkomstenbelasting is progressief en het toptarief is 35%. Door alle belastingen moeten Argentijnen 60% van het jaar voor de overheid werken voordat ze aan zichzelf toekomen.

Leandro Cucclioli – belastingdienstbobo – meldt dat er geen eind komt aan de belastingmartelgang. ‘We hebben meer mensen nodig die betalen wat ze moeten betalen. Hoe meer we de economie formaliseren, des te beter voor iedereen.’  Hoeveel mensen het daarmee eens zijn, zullen we op 21 maart gaan zien. Het kan de fundamenten van een hebzuchtige politieke klasse die over de grenzen van de maatschappij heen gaat, laten schudden en mogelijk doen instorten.

Bron: Austrian Economics Center

 

4 REACTIES

 1. Zolang de mensen nog vinden dat de bedrijven maar op moeten draaien voor de CO2 belasting en zij niet, zie ik het nog niet gebeuren dat er in ons landje een anti-belasting protest komt. Veel mensen denken dat ze wel varen bij een belastingheffende overheid. Een vergelijkbaar patroon zie je bij de discussie over belastingparadijzen. Veel mensen vinden het bestaan ervan erg. Ze zien niet dat concurrentie op fiscaal gebied een rem vormt op hoge belastingen. Evenmin zien mensen niet dat belastingbetalende bedrijven, ook al betalen ze weinig in hun ogen, er toch voor zorgen dat zij zelf minder hoeven te betalen. Veel mensen kijken niet verder dan naar datgene wat hen wordt aangedaan en vinden het niet meer dan terecht dat een ander minimaal moet delen in hetzelfde leed dat zij denken te lijden. De overheid spint daar garen bij.

 2. 35%IB en werken voor de overheid 60% van het jaar, zou dus ook hier tot een revolte moeten leiden. Wie begint #genoegisgenoeg?

 3. M.b.t. Argentinië had ik begrepen dat er een soort grote schoonmaak heeft plaatsgevonden en ieder liefst de eigen zaakjes regelt, zonder derde partij zoals verheid. Is er iets veranderd daar?

  Waar komen de belastingen die in dit artikel genoemd worden vandaan? Van binnenuit door figuren die iets geregeld, gesubsidieerd willen zien? En/of van buitenaf, zoals rente over staatsschuld, relatief dure import, …?

  “Feodale rooftocht”? Kan zijn. Of misschien zijn degenen die als bijv. lastdier worden gebruikt om de lasten van anderen te dragen ‘het’ gewoon zat en kiezen ze voor de strategie ‘uitknijpen’ in plaats van schoonmaken. Verslavingen kunnen allerlei kanten op werken, en gezien allerlei indoctrinatie door of namens valse profeten pakt dat meestal niet gezond uit.

  “Hoe meer we de economie formaliseren, des te beter voor iedereen”
  Is het niet omgekeerd? Informeel werkt meestal een stuk gezonder uit. Dan hoeft er geen papier volgescheten te worden met dwingende regelingen. Hoe meer wet- en regelgeving er wordt uitgeschreven, hoe meer het op toiletpapier met uitwerpselen erop begint te lijken 😀

Comments are closed.