Judith van de Kamp schreef het boek ‘De derde wereld op je CV‘. Een relaas over idealistische  westerse jongeren die ‘goed werk’ gaan doen in Afrika. Vaak gaat het mis met dergelijke stages of werkprojecten. De motivatie blijkt soms meer het eigen imago te zijn, de cultuurverschillen zijn groot en in de bezochte landen zijn de resultaten ronduit wisselvallig.

De theoretische oplossingen waarmee Afrikagangers in hun beperkte periode de plaatselijke bevolking menen te moeten helpen, werken vaak averechts. Zo ging een groepje Nederlanders de voorraadkamer van een operatiekamer opruimen. Daarbij werden er middelen weggegooid die de plaatselijke chirurg nog goed kon gebruiken. In Kameroen werd er speelgoed aan een weeshuis gedoneerd door studenten. Nadat de Nederlanders vertrokken waren, werd het speelgoed verkocht om er melkpoeder voor baby’s van te kopen.

Van de Kamp ging als medisch antropoloog jaren naar Ghana en Kameroen om onderzoek te doen naar de vele kortstondige hulpbezoeken die westerse jongeren brengen. Per dag vertrekken er zo’n 9.000 goedwillende mensen naar een ontwikkelingsland. Daarbij ook mensen die in het land een burn out oplopen omdat ze opeens ontdekken dat de praktijk toch anders uitpakt dan de theorie.

In het boek naast de ontluisterende voorbeelden ook tips hoe het beter kan. Blijkbaar is er met de opkomst van het massatoerisme ook een vorm van massa-altruïsme opgekomen. Die verschilt niet zoveel met de bedevaartganger uit de Middeleeuwen die het net zo belangrijk vond dat zijn omgeving goed op de hoogte was van zijn onbaatzuchtige daden.

10 REACTIES

  1. Tsja… ga ergens wonen en je merkt vanzelf wel hoe het zit met theorie en praktijk. Leerzaam voor wie wil leren, doende.
    Praktisch… business is war. Volgens bepaalde figuren. Waardoor zelfs jezelf een inlichtingendienst bewijzen een soort militaire operatie wordt 😀

  2. De grenzen aan de maakbaarheid. Zendingsdrang, bemoeizucht, moeite met feiten, onze manier van leven is de enige juiste, zingeving. Die dingen ja, leiden tot een botsing. Die reclame voor een bepaald brillenmerk maakt de NL-se mentaliteit zichtbaar; “zo kleurexplosie”, de onbedwingbare neiging anderen de maat te nemen. De arrogantie ten top. Misschien werkt het motto “laat ze” beter en zouden we slechts hulp moeten bieden als er om gevraagd wordt. En daar dan voorwaarden aan verbinden.

  3. “Zo ging een groepje Nederlanders de voorraadkamer van een operatiekamer opruimen. Daarbij werden er middelen weggegooid die de plaatselijke chirurg nog goed kon gebruiken. In Kameroen werd er speelgoed aan een weeshuis gedoneerd door studenten. Nadat de Nederlanders vertrokken waren, werd het speelgoed verkocht om er melkpoeder voor baby’s van te kopen.”

    Dat mensen arm zijn, betekent niet dat ze niet meer kunnen denken of geen eigen keuzes meer kunnen maken.

    Nico de Geit [6] reageerde op deze reactie.

  4. @Vilseledd [5]:

    Volgens Dr. Edward Dutton, die via youtube zijn boeken promoot, lijden arme mensen aan ‘low impulse control’, hebben een beperkte horizon, zijn bijgevolg ongezonder dan slimmere mensen, dikker, en gaan eerder dood.

    Het is volgens Dutton voornamelijk genetisch, en die genen kunnen alleen door selectie veranderd worden. De oude socialisten wilden dat ook: genetische selectie om een ‘betere’ mens te creëren.

    Nu lijkt links er op uit te zijn zoveel mogelijk van de staat afhankelijke mensen te creëren. Hoe zieker hoe beter, want: macht. Sterke zelfstandige mensen moeten kapot, want zij hebben de staat niet nodig.

    DrVonDoom [8] reageerde op deze reactie.
    Vilseledd [10] reageerde op deze reactie.

  5. @Nico de Geit [6]:
    ” Dr. Edward Dutton, die via youtube zijn boeken promoot, lijden arme mensen aan ‘low impulse control’,”

    eeeh, ze zijn arm omdat ze in een 3de wereldland wonen, speelgoed verkopen voor babymelk lijkt me een buitengewoon goed idee.

    “…Het is volgens Dutton voornamelijk genetisch..”
    Mja, Zoals niet nadenken over context.

  6. (artikel) “.. Per dag vertrekken er zo’n 9.000 goedwillende mensen naar een ontwikkelingsland…”

    goedwillend? Onzin, poverty pimping dit is puur ego aftrekkerij. Ook is het rete goed betaad, ik ken persoonlijk zaun “gutmensch” die via the UN 25k per maand (belastingvrij) salaris ontving om chirurg te kunnen spelen. Das netto 2x meer dan ze in Nederland overhouden (inclusief riant huis met bediendes etc)

  7. @Nico de Geit [6]:

    Maar een chirurg, die het hygiënisch materiaal gebruikt na de uiterste datum, omdat deze producten in zijn land schaars zijn, wil je toch niet betichten van ‘low impulse control’?

Comments are closed.