10 REACTIES

 1. De presentator lijkt wel een paddo met hallucinerende uitwerking 😉 Geestverruimend zullen we maar zeggen.

  Maar toch… is ooit het feodalisme geïntroduceerd om bepaalde problemen aan te pakken. Welke problemen waren dat? De probleemstelling van ooit in een notendop:
  “Zo zegt de Heer: Ga staan op de wegen, en zie, vraag naar de aloude paden, waar toch de goede weg is, en bewandel die. Dan zult u rust vinden voor uw ziel. Maar zij zeggen: Wij bewandelen die niet.”

  Die oude paden werden heel vroeger “De Weg” genoemd. Waarvan later een vervalste versie is geïntroduceerd. De fouten van de Oude Wereld zijn door de Nieuwe Wereld gereproduceerd. Op de gekste manieren. Of je nu aan extremisme moet denken of aan verval… het neem niet weg dat die oude paden voor ieder dé methode en weg zijn om rust te vinden. Iets anders dan de aarde kaalvreten, plunderen, uitbaten en verminken zoals dat nu gedaan wordt. Ieder verplicht in of om de achtbaan…

 2. Je kunt iets bouwen wat op een stad lijkt, een stad ontstaat binnen zijn evolutie, de mensen zijn zo met zich zelf ingenomen, het is gewoon beangstigent, het woord tijdloze schoonheid is lang geleden verloren gegaan, jammer !

 3. ooit op bezoek bij een grote architect, hij heeft velen van die vreselijke onmenselijke, mensen pakhuizen gebouwd in Amsterdam west, ik vertelde hem wat ik van hem en zijn gedrochten dacht, hij gooide mij zijn huis uit met uitzicht op de Amstel, vele jaren later ging ik met een vriend mee op bezoek bij deze man, die ik eigenlijk allang vergeten was, hij zat daar die viese hypokriet onder zijn handbeschilderde plafon in zijn prachtige Broek in Waterland monumentale van hout gebouwde boerderij, ik kon mijn lachen niet onderdrukken, en vertelde hem opnieuw wat ik van hem dacht, mijn vriend was vreselijk boos, maar naar uitleg begreep hij mijn reactie volkomen, groet

  Nico [7] reageerde op deze reactie.

 4. @Keinstein [1]: “Een vol leven is meer dan economie immers.”
  Dat ‘meer’ wordt verdrongen wanneer een omgeving om geld draait. Wanneer geld minder aandacht krijgt, is meer meer ruimte voor levenskwaliteit. Degenen die niet verplicht moeten spartelen om het hoofd boven water te houden beleven dit al. Nu de spartelaars nog. En vergis je niet… decacentie (verval) komt aan beide kanten van de streep voor.

  Vooralsnog lukt het in sociale orden niet om voor ieder een gezond uitwerkend ijkpunt in te stellen. En nee, zo’n ijkpunt is niet een aangestelde functionaris, of een heilig verklaard boek, met bijbehorende decreten.

  @johannes [6]: Ook de Grote Architect heeft eigen denkbeelden voor zover mij bekend nooit op een rijtje gekregen. Althans, niet zonder waandenkbeelden toe te laten. Met historische fouten als gevolg…

  Qua architectuur was het modernisme kennelijk een reactie op mooie buitenkanten maar gebrekkige, rotte binnenkanten. De buitenkant kaal en uniform maken heeft de binnenkant echter niet gezonder gemaakt.
  In een artikel dat ik schreef over beroepen, roepingen en misdaden zette ik ‘schoonmaker’ en ‘ijkmeester’ neer als de oudste beroepen. Zonder jezelf te verschonen (en je omgeving te reinigen) van bepaalde denkbeelden kun je praktisch gezien niet je eigen ijkmeester zijn. Dat geldt ook voor toppers zoals de Grote Architect.

  Voorbij het beheersen van de elementen moet er sprake zijn van voldoende waardigheid, wijsheid. Zonder dat wordt niets mooi en blijft niemand gezond.

  Wat is in dit soort questies de ‘missing link’ om een kern-gezonde evolutie te kunnen bewerkstelligen? Die duurzaam van aard is?

 5. Over het bouwen van beschavingen en steden: Traditioneel draaien dat soort projecten altijd om sublimering.
  Een methode om krachten als angst, seksualiteit en agressie om te zetten naar gekanaliseerde uitingen van werk, kunst en wetenschap. Ieder systematisch genaaid, ten koste van… hoe zit dat met die ‘missing link’? Tsja… ontwerpfout. Al dan niet bewust, al dan niet opzettelijk. Uiteraard kan dat anders. Waar een wil is, is een weg. Maar waar de pil (decreten die gehoorzaamd moeten worden) is, is pech. Tot er tegengif in de circulatie wordt gebracht.

 6. @AnCapRealist [9]: Clickbait is een sensationeel bericht zonder inhoud. Bijvoorbeeld ‘astroide op ramkoers aarde’. Dat kan je van deze uitgebreide game niet zeggen. Waar je wel of niet op klikt, heeft meer met je interesses te maken.

Comments are closed.