3 REACTIES

 1. Regering, doe er eens wat aan!!! Aan de opwarming van de aarde.
  Grapje. Het zijn n.l. niet mijn woorden.
  Ik zit allang niet meer op school en ik geef ook allang geen les meer.
  In het onderwijs begint alle ellende, alle zwakheid, al het gehuilebalk.

 2. Ik vraag me echt af of degenen die over leiders praten wel weten waarover ze het hebben. Zoals bekend ben ik er altijd vanuit gegaan dat ieder als zelfstandige hoort te werken, bekend als freelancer (zonder werkgever, zonder werknemers). Hoewel ik onderweg heb gezondigd en het geëxperimenteerd met werknemers. Maar die zonde heb ik berouwvol achter me gelaten ? Er zijn andere manieren om samen te werken, hoewel culturele shit dat lastig maakt. In hedendaagse culturen wordt de driehoek leven, [onvervalste] liefde en werken systematisch verstoord om liefst verwrongen te worden, zodat individuen door anderen gebruikt kunnen worden. Long read alert, hoewel ik heb geprobeerd om deze tekst de moeite waard te maken:

  Zoals ik het zie is tijdens feodalisme een filosofische afslag genomen richting een dwaalweg. Begin je eenmaal met “God [of goden] zal voor je zorgen”, dan kweekt dat verwachtingen en ga je via een glijdende schaal op weg naar laksheid, luiheid etc. met allerlei spanningen en conflicten als klapstukken. Onderweg zijn mierennesten (ondersteunende werkers) en stallen van veronderstelde kerstmannen met elfjes gegroeid of in ieder geval als sociale kankergezwellen aanwezig.
  Gezien de sprookjessfeer kan geen ziel nog overzien wat ervoor nodig is om bepaalde faciliteiten te creëren en te onderhouden. En welke daarvan in feite nodig zijn, of eigenlijk gewoon hobby projecten, overbodige luxe waarmee anderen lastig gevallen worden.
  Dat komt ervan, als het fabriceren van ideeën en de gevolgen daarvan op steriele afstand van de verwerking en afvoer ervan is gezet. En degenen die daarvan weten te profiteren een misleidende show weten neer te zetten. Ieder geketend aan bepaalde denkbeelden die zo ongeveer een goddelijke status hebben gekregen; afgoderij.

  De roep om leiders komt er meestal op neer dat er slimmere methoden bedacht moeten worden om zo ongeveer hetzelfde te kunnen blijven doen. Of een nieuwe cyclus van hetzelfde te beginnen, hoewel in andere verpakking. Symptoombestrijding. Of… om ‘opstandige’ elfjes of mieren weer ‘hun plaats te wijzen’. Ook op die laatste zijn nogal varianten voorbij gekomen. Twee illustraties:

  1) De moslim (Moor) heeft via islam (‘onderwerping’) een plaats gewezen gekregen. Tegen de tijd dat de Moren Europa binnendrongen was er een Grote Leider (Karel de Grote) met leger nodig om hen de deur uit te schoppen. Ze moesten niet teveel spatsies krijgen. Maar ondertussen hadden Europeanen teveel spatsies door de islam te ontwerpen als kloon van het Romeinse christendom, om te kunnen onderwerpen waar het christendom met de vingers niet bij kon komen. Dus wie had er nu teveel spatsies? De onderwerpers en/of degenen die de rollen wilden omdraaien? Waren moslims slecht omdat ze wilden onderwerpen, of volgen die het voorbeeld van Romeins christelijk denken en gedrag? Is onderwerping alleen goed als het anderen treft en slecht als het jezelf treft?

  2) Het verhaal over King Arthur illustreert de roep om een nieuwe leider. Mordred (de ‘dreaded’ Moor die er was om als autoriteitsfiguur te dienen) was te lastig geworden, hoewel Morgana misschien ook. Tijd voor iemand anders die de Zwaardmacht overneemt. Die Moren moeten niet denken dat ze Jezus zijn… Ondertussen is een tweesnijdend zwaard als de Excalibur die in dat verhaal de Zwaardmacht uitbeeldt, een eeuwenoud praatplaatje voor een individuele man en vrouw die samen één geheel vormen. Om samen gewapend te zijn tegen bepaalde invloeden van buitenaf. Maar nee, onderwerpers misbruiken [onvervalste] liefde als breekijzer en drukmiddel om anderen te kunnen hanteren. Dat is echt een klassieker geworden, vanuit de Oude Wereld in de Nieuwe Wereld geïmporteerd om daar in handen van extremisten massale schade aan te richten.
  Wie Moren wil om te dienen, zal gesmoord worden? Wie anderen als kussen misbruikt om ‘kussen’ uit te delen zal in dat kussen gesmoord worden?

  De Franse en Russische revoluties zijn kennelijk op gang gekomen doordat ambtenaren er op de een of andere manier een rotzooi van maakten. Door te tiranniseren, te verwennen of wat dan ook. De oplossing is dan niet ambtenaren strakker aanlijnen, muilkorven, stembanden doorknippen. Ze kunnen beter hun eigen leven terugkrijgen, net als Moren. Als je overspannen verhalen hoort over ‘de robots nemen over’, dan weet je dat dat duidt op voorbeelden die nagevolgd kunnen gaan worden. Dat laatste moet niemand willen, want het is evident dat daar systematische ellende van komt.

  Uiteindelijk… is er maar één feitelijk kern-gezond bestuurlijk model, en dat is het origineel dat in de vrije circulatie was vóór de introductie van het feodalisme. Wat door geestelijken en magiërs is omgevormd (misvormd tot een gedrocht). In hedendaagse termen zou je zeggen dat het een all-in-one zelf-bestuurlijk model betreft voor ieders eigen leven. Een idee dat niet belast is met en auteursrecht en zonder al teveel kwaliteitsverlies door ieder gekopieerd kan worden. Kwaliteitsverlies onderweg kan vrij simpel gecorrigeerd worden, hoewel niet zonder inspanning. Heb je het over leiders, dan wijzen die als geneeskundige of opvoeder terug naar dat origineel. Zo niet zijn het geen leiders maar misleiders, geen geneeskundigen maar kwakzalvers.

  In de Chinese geschiedenis zijn prachtige karakterbeelden geplaatst. Die zijn ‘uiteraard’ gekaapt en misvormd. Praatplaatjes terug vertaald naar het originele zelf-bestuurlijke model:
  De Chinese draak kan zowel over bergtoppen vliegen voor een overzichtsblik als tot op de bodem van water duiken om daar eens rond te kijken. Dit is geen karakterbeeld van een keizer, maar van een zelf-verzekerd individu op het begin van de eigen levensweg. Jong geleerd, oud gedaan. Tovert zichzelf om in een schildpad om de eigen belevingswereld af te schermen, en in een Ki-Lin (eenhoorn) om te zoeken naar schone kennis. De hoorn boort desnoods door (dubbele) bodems, om zich te verschonen van (geest)vervuiling. En wordt na de samenvoeging van de mannelijke en vrouwelijke helft (yin en yang) als een Feng Huang (feniks) wiens leven niet door anderen in de as gelegd mag worden, maar De Weg (het origineel van Tao) gaat bewandelen.
  De route om dat te bereiken is niet anderen onderwerpen, zoals Europeanen dat gewend zijn omdat dat hen zo is aangeleerd. De weg terug naar een kern-gezonde toestand voor en door ieder, behalve degenen die dat niet willen, zal nogal schokkend en uitdagend gaan worden… maar gelukkig ook verfrissend. Je zou bijna zeggen… nieuw leven dat ontstaat, alleen niet op de manier die traditioneel wordt voorgesteld. Voor wie nu rondloopt is het meer zoiets als renoveren – voor zover mogelijk in originele kern-gezonde toestand terugbrengen en dwaalwegen corrigeren.

 3. Het woord kwalificatie roept allerlei beelden over kwal-lificatie op. Een cabaratier zou daar zo een themagische show mee kunnen vullen, over het karaktertype kwal (mond is tevens anus), fetisjen en wat dies meer zij. De specialist ten voeten uit. Staan op dat schier goddelijke recht! Glibberen, desnoods gif spuwen.

Comments are closed.