Vrijspreker: U ziet een gevaar voor de overheid, misschien een kans voor vrijheid?

Opperdienaar: Hackers nemen steeds vaker de computerbestanden van overheden in gijzeling en eisen los geld, zodat de overheid weer controle krijgt over haar onderdanen. Lake city Florida betaalde $600.000 aan crypto om hun gegevens terug te krijgen en ontsloeg daarna de IT medewerker die hun systemen had moeten beveiligen. Hackers gebruikten ook al NSA code om heel de gemeente Baltimore plat te leggen.

Dit artikel beweert dat de losgeld bedragen aan steden voor de controle over de data van hun onderdanen stijgen. Het doet denken aan Nederland tijdens de bezetting toen verzetsstrijders ook gemeentelijke administratiekantoren in de brand staken om te voorkomen dat de Nazis de joden konden vinden. Zonder gegevens over de onderdanen, zijn deze niet goed uit te buiten. Alle rijken hadden altijd enorme bergen bureaucraten in dienst. Kennis is macht.

Vrijspreker: Zou dat een serieus probleem kunnen zijn voor heersers?

Opperdienaar: Het wordt denk ik een wapenwedloop tussen beveiligers en aanvallers. Maar ik denk dat die verloren gaat worden door de overheid. Hackers weten dat overheden diepe zakken hebben en toch wel betalen, wat er ook gevraagd wordt. Waarschijnlijk zijn de IT systemen van de overheden ook de grootste bende en dus het gemakkelijkst te hacken.

8 REACTIES

 1. De Amerikanen kunnen zich beter bezig houden met de middeleeuwse plagen, er ontstaan hele nieuwe lijnen binnen de Typhus ziekte, the black dead genaamd, in de grote steden ontstaan grote onhygiënische situaties, met alle gevolgen van dien !
  Onze samenleving heeft in de toekomst, om te blijven bestaan, behoefte aan stringentere straffen, die van nu schrikken niet meer af, ik denk hierbij aan de doodstraf, afdoende en economisch de goedkoopste, zachte dokters maken stinkende wonden !

  Nico [4] reageerde op deze reactie.

 2. Ik lees nog regelmatig dat er allerlei instellingen (vaak overheden) nog met Windows XP werken. Die willen gewoon ransomware op hun PCs hebben. Dan kunnen de ambtenaren nog even wat langer uitslapen…

  Eisen “los geld” of “losgeld”? Wat zou beter zijn om te eisen? Dat lijkt mij een vraag voor huisfilosoof Nico…

  Nico [6] reageerde op deze reactie.

 3. Tsja. Onderwerpers maken anderen tot een soort ransomware. De functie van wetgeving is weinig meer dan anderen in een situatie gijzelen tot aan eisen is voldaan, ongeacht hoe ziek van aard. Net zolang hinderen, desgewenst saboteren totdat iemand doet wat anderen eisen.
  Westerse cultuur kan neergezet worden als georganiseerd kannibalisme. De tanden in anderen zetten. Alhoewel dat wel eenrichtingsverkeer moet blijven. Logisch toch? Het ‘rode gevaar’: Aandacht voor wat ziek van aard is, hoewel dat helaas meestal uitdraait op geforceerde ‘naastenliefde’. Zachte heelmeesters vermijden tot de kern door te dringen, de primaire oorzaak. En te doen wat feitelijk nodig is.

  Zoals ik eerder schreef… beschavingen zijn meer opgezet als een business plan dan als een geneeskundig project. En business is war. Hoe meer geestesziekte en andere problemen, hoe beter het boeltje rendeert. En hoe meer ‘sociale status’ te veroveren valt. Zijn er geen problemen, dan worden ze wel verzonnen of gecreëerd. Wie gelooft dat Big Pharma ieder gezond zou willen zien is erg naïef. En hackers… of ze nu geen hoed op hebben, een Black Hat of White Hat… het zegt allemaal niets over hun karakter en motivatie. Misschien doen ze mee aan gemoderniseerd kannibalisme, misschien willen ze een gezondere situatie. Wie weet. Discrimineren tussen no hat, black hat of white hat is onverstandig. Dat is een feit. Het gaat om de aard van een activiteit, niet de verpakking.

  @johannes [2]: Die zachte heelmeesters krijgen per verrichting betaald. En dus… gaan ze verrichten. Ver-richten. Een afkorting voor verkeerd richten. Symptoombestrijding is reuze lucratief! Vooral als er ook ‘genees’ middelen verkocht kunnen worden met een leuke marge. Om symptomen te bestrijden wel te verstaan, liefst zo lang mogelijk. Rottend karakter? Geen probleem hoor… pleistertje erover (werkkleding aan) en degene is nog prima bruikbaar als hulpje en bron van belastingopbrengsten. Dat die rot zich verspreidt en overlast veroorzaakt bij wie liever gezond wil blijven… ach. Totdat overlast retour afzender wordt gestuurd, richting de trendsetter(s), dan is het donderen. De bedoeling van overlast is immers dat het lucratief uitwerkt. Dat alles kan duidelijk anders. Waar een wil is is een weg, waar de pil is pech 😉 Zoals pillen genaamd ‘wetboeken’.

 4. Bij Baltimore dacht ik eerst aan meer bouten, of Boutersen, maar de herkomst van het woord blijkt zowaar interessanter te zijn: “Town of the big house.”
  Doet denken aan de geschiedenis van dit (kinder)dorp, wat naast een landhuis (formeel een slot) van een edelman is gebouwd in een vrij leuke bosrijke omgeving. Ach… zolang dat soort dingen uit eigen vermogen en feitelijk vrije wil worden gedaan…

 5. @Hang Bejaarde [3]: Een huisfilosoof heeft een baantje of positie aanvaard. Misschien heb ik onvoldoende duidelijk gemaakt dat ik beslist niet tot welke groep dan ook wil behoren. Dus… geniet ervan zolang het nog kan. En bedenk dat systematische overlast waar wij mee lastiggevallen worden de enige reden is om op deze website iets te krabbelen. Of je via zo’n route blij mag zijn iets van iemand te horen…. eigenlijk best wel beschamend als je er zo over nadenkt.

  Hang Bejaarde [8] reageerde op deze reactie.

 6. @pcrs [7]: Hongarije, Bulgarije, een pot nat al die Balkanisten…

  @Nico [6]: Ach het is maar een kwinkslag. Los geld of losgeld zijn twee verschillende dingen. En jij bent denk ik beter in dit soort haarkloverijen dan ik.

Comments are closed.