De EU heeft weer tienduizend banen voor zichzelf geschapen. De EU grens en kustwacht organisatie Frontex wordt verder doorontwikkeld. Frontex begon met 6 mln euro budget in 2005, 19 mln in 2006, 118 mln in 2011. En groeide na een korte dip door naar 142 mln in 2015, 254 mln in 2016 en 333 mln in 2019. En zal als er straks tienduizend grenswachten bij komen wel de miljard euro budget aan tikken.

De beloftes zijn echter dat de EU grens en kustwacht organisatie niet de nationale soevereiniteit zal beperken, en ook niet de verantwoordelijkheid om de grenzen te beschermen van de lidstaten gaat overnemen. Ze zal niet in de plaats treden van nationale grenswachters of eenzijdig operaties opzetten aan de grenzen van de lidstaten. Wat ze dan wel doen is onder meer de inzet van drones voor grensbewaking testen. Maar er is meer.

Deze beloftes zijn eigenlijk al gebroken.

Frontex zal een centrale rol vervullen bij het ETIAS systeem. Dit is een elektronisch reisautorisatie systeem wat in 2021 operationeel moet zijn. Wie ETIAS beheerst bepaalt wie er de EU via lucht en zeehavens binnen komt. De niet visum plichtige burgers uit derde landen dienen door deze elektronische hoepel te springen. Heb je geen autorisatie van ETIAS, dan mag een luchtvaartmaatschappij je niet aan boord laten in een vliegtuig naar de EU.

De Frontex website meldt: In running the ETIAS Central Unit, the European Border and Coast Guard Agency will have a number of responsibilities, including ensuring that the stored information is correct and up to date. Where necessary, the Agency will verify the travel authorisation applications in cases of a match against one of the databases checked during the automated process.

Kortom, Frontex runt ETIAS en zal voor de niet visumplichtige bezoekers als er uit de bestandsvergelijking hits komen controleren of de betreffende persoon de EU mag binnentreden. Ze bewaakt hiermee wel degelijk de poort. Ze bepaalt welke personen op het vliegtuig mogen stappen en zorgt dat de nationale grensbewakers op de luchthavens de volgens ETIAS ongewenste personen niet eens kunnen beoordelen.

10 REACTIES

 1. Ik was dit weekeinde in de Gasometer in Dortmund. Op een filmpje was te zien hoe de continenten naar elkaar toe drijven. Zuid Europa en Afrika liggen over niet al te lange tijd tegen elkaar aan zo is de verwachting. Middenlandse zee is straks verdwenen of wordt een meer. Interessante tijden zijn aanstaande.

  johannes [5] reageerde op deze reactie.

 2. Interessanter dan nationale soevereiniteit is individuele soevereiniteit. Van origine, van nature hoort ieder soeverein te zijn. Alhoewel dat een politiek geladen term is. Maar het is te zot voor woorden dat anderen, dieren of mensen, hoogstens toegestaan wordt om te bestaan als ze gebruikt kunnen worden. Om te stellen dat dat hun ‘bestaansrecht’ zou zijn.

  Misschien dat een organisaties als de EU beter in staat is om wereldwijd dat besef in te zaaien dan nationale (parade)paardjes die er allerlei stokpaardjes op na houden? Alhoewel dat bij lange na nog niet het hele verhaal is…

 3. zerohedge.com danish history professor says it’s time to build a wall around europe, before the hell breaks lose, he means the orginal europeans going to war in their country’s against the not invited criminals with their famely gangs !

 4. Ik kies voor leven onder en met mijn volk en samenleving, history’s gezien heb ik daar recht op net als ieder ander mens, laat ze blijven waar ze zijn ik heb ze niet nodig, maar ze willen onze samenleving stuk maken en dansen op zijn ruïnes, dit ingegeven door hun zieke religie, gooi ze er uit voor het te laat is, voor dat ze ons er uit gooien, en dit geholpen door een andere haat prediker Soros, plus de Dead Cult aanhangers die het leven haten, homo’s en lesbians, ik ben voor Vader Moeder en de Kinderen !

 5. Grensbewaking, waarvoor? Voor autochtonen die willen vluchten en het werk neerleggen uit pure frustratie en dan buiten Europa een nieuw Europa opbouwen?

  Dat zal inderdaad voorkomen moeten worden, want het arbeidsethos bij de georganiseerde instroom sluit verre van aan bij die van wat men nodig heeft.

  Dat wordt dubbel zo hard presteren of men geeft zich over aan hele dagen pijproken, thee drinken, dealen,
  van uitkeringsinstanties trekken en gratis woning met kost en inwoning. De vervoersbedrijven dienen dan met kar en ezel hun diensten te verrichten en ondernemingen (voor zover nog aanwezig) liggen dan meerdere keren per dag stil met het oog op bidden naar het Oosten. Alles prima, maar autochtonen die op hun tandvlees lopen en het vel over de oren wordt getrokken en door moeten gaan tot het graf, omdat anders de de hele kermis instort, ’t lijkt me geen houdbare zaak.

 6. @johannes [5]: Het is een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid. Die platen bewegen al miljoenen jaren. Dat is niet nieuw. Aan de hand van de patronen kan een verwachting worden gegeven. Maar dat de continenten op drift zijn, is een feit. Leidse geologen hebben de plaat waar wij op zitten, met een lange schroef vastgezet. Ergens tussen 75 en 80 als ik het goed heb.

  johannes [8] reageerde op deze reactie.

 7. @johannes [8]: Ik weet wat mijn geboortedatum is en wie mijn ouders zijn. Meer kan ik er niet van maken. En wat lezers interessant vinden, weten zij zelf het beste. Ik ga daar niet over. Waar we heen gaan, weet ik niet. Trends echter zijn er en op basis daarvan kan je inschatten wat er aan zit te komen. Ondernemingen als Shell maken dat soort inschattingen. Google kan op basis van hun data al zien of vrouwen zwanger zijn. Soms weet Google het al terwijl de aanstaande moeder nog van niets weet.

 8. Frontex gaat veel verder dan een ouderwets muurtje bij Mexico, ongetwijfeld komt er in het elektronische Frontex systeem nog wat gezichtsherkenning en AI, database, ook voor de EU burgers want die moeten natuurlijk niet alleen beschermd worden, ook hoe vaak ze vliegen en naar het buitenland gaan is erg belangrijke informatie.
  Waarom hoor ik die Trump-muur bashers nu niet?

Comments are closed.