Vrijspreker: U heeft een bericht voor de mensen die aanhanger zijn van de theorie van Rawls (veil of ignorance). Wat is die?

Opperdienaar: Allereerst een korte uitleg van de sluier van onwetendheid. Het idee is dat je een ideale inrichting van de samenleving moet kiezen, met verschil tussen arm en rijk, nog voordat je weet welke rol je in die samenleving gaat krijgen. Dus je moet kiezen van achter een sluier van onwetendheid. Rawls stelling is dat je dan liever kiest voor een samenleving waar herverdelingen van welvaart wordt afgedwongen. Dit pakt dan beter uit voor het geval je de rol van arme krijgt en maakt niet zo veel uit als je de rol van rijke krijgt. De rechtvaardiging van de staat.

Vrijspreker: De gebruikelijke onzin van de klassestrijdende linksmens ;Het leven als loterij. Je wordt geboren met je rol en daar zit je in vast, niets wat je doet leidt tot falen of succes. Kiezen voor gewelddadige herverdeling uit onwetendheid, dat moet ze ook erg aanspreken.

Opperdienaar: Rawls was zo’n intellectueel die heersers helpt hun rol te verkopen aan Jan met de Pet. Hij kreeg daarvoor wat prijzen van president Clinton. In zijn boek Policital Liberalism richtte hij zich expliciet op de vraag hoe politieke macht legitiem te maken.

Vrijspreker: Zouden we Rawls zijn theorie kunnen toepassen op de verdeling van vuurwapens?

Opperdienaar: Hooo. Dat je van achter een sluier van onwetendheid moet kiezen voor de ideale verdeling van vuurwapens in de maatschappij? Allemaal in de handen van een kleine groep en een grote groep ontwapenden? Of wat gelijker verdeeld? Dat je dan die keuze moet maken zonder te weten of je heerser of onderdaan bent?

Ik denk niet dat je daar prijzen voor krijgt van presidenten.

Vrijspreker: Of op de verdeling van de rol van ‘gehoorzaamd worden’ en ‘gehoorzaam zijn’.

Opperdienaar: Nee, nee, nee als je dat moet kiezen van achter een sluier van onwetendheid over wat de heerser mag en de onderdaan moet, zou je misschien op het idee komen om helemaal geen rol van ‘gehoorzaamd worden’ of ‘gehoorzaam zijn’ te hebben. Want de kans dat je de rol van heerser krijgt is immers een stuk kleiner dan dat je de rol van onderdaan krijgt. En het leven is een loterij, dus je kunt je rol ook niet veranderen. De kans dat je vinger aan de trekker zit, is een stuk kleiner dan de kans dat je in de loop staart, de kans dat je belasting moet betalen een stuk groter dan de kans dat je het ontvangt, de kans dat je een geldpers hebt is een stuk kleiner dan de kans dat je dat geld moet gebruiken. De kans dat je een kampbewaarder bent een stuk kleiner dan de kans dat je een kampbewoner bent.

Vrijspreker: Ja, scheve machtsverhoudingen moet je voor zijn, maar scheve portemonnees daar moet je tegen zijn.

27 REACTIES

 1. Rawl heeft kennelijk een idee gerycled uit o.a. het boeddhisme. Daar wordt aangestuurd op dissociatie, via “je moet niets [voor jezelf] willen want dat veroorzaakt toch alleen maar onnodig lijden”. Als iemand eenmaal ‘verlichting’ heeft bereikt is inmiddels losgekoppeld van een ‘aards bestaan’, want dan een voorwaarde geacht wordt om neutraal, objectief beslissingen te kunnen en mogen nemen over de levens van anderen. Klinkt allemaal mooi, maar gaat uit van een centrale regering etc. die als wetenschappers via een microscoop naar een kweekje (cultuur) kijken. Vanaf een afstandje ergens naar kijken is iets anders dan er zelf middenin zitten, wat denkfouten garandeert.

  Qua individuele psyche valt op dat veel ‘volwassenen’ niet willen overzien en doorzien. Da’s lekker comfie. Waarom uit je ‘comfort zone’ stappen en jezelf confronteren met de ‘inconvenient truth’?

  Als je door allerlei gelul heen prikt, dan kom je uit bij een levensdoel dat al bestond nog voor collectieve projecten genaamd ‘beschaving’ ontstonden: Individuele autonomiteit, zelf onafhankelijk beslissen, zelfstandig zijn. Hoewel daar (horizontale) communicatie en samenwerking met de omgeving voor nodig is. Gewoon met de beide beentjes op de grond.
  Qua individuele psyche is de ‘inconvenient truth’ dan dat afhankelijkheid van derden geforceerd wordt. En allerlei innerlijke vermogens door factoren van buitenaf niet mogen groeien en getraind mogen worden. Waarvoor in feite rotsmoezen gebruikt worden, om dat te blokkeren of om het forceren van bepaalde gebrekstoestanden achteraf te ‘rechtvaardigen’. Die rotsmoezen fungeren als een soort ‘veil of ignorance’. Doodgewoon niet willen weten om later de vermoorde(n) onschuld te kunnen uithangen.

  Nico [2] reageerde op deze reactie.

 2. @Nico [1]: Oeps, niet helder geschreven. Correctie: Van een afstandje ergens naar kijken garandeert denkfouten. Omdat je dan over het hoofd ziet wat alleen te zien is als je voldoende dichtbij bent.

  Hieruit blijkt dat wat de grootste kracht geacht wordt praktisch gezien tevens de grootste zwakheid is. Biedt anderen een gedwongen under the dome ervaring’, verpakt als een soort Truman show, en je weet heel zeker dat je denkfouten gaat maken. De veronderstelde oplossing voor sociale problematiek wordt daardoor een probleem.

 3. Oude Tijdperk / oude energie : Eerst zien, dan geloven.
  Nieuwe Tijdperk / Nieuwe Energie : Eerst geloven, dan zien

  Mensen die Nu in deze tijd gaan ontwaken, (slapende zielen) hierbij word hun DNA geactiveerd en kunnen dan beter omgaan met de nieuwe energieën.

  de boodschap / doel voor deze Byzondere overgangs tijd (vierde Dimensie) is om je zielspad te gaan ontdekken. Wat is je zielsmissie. Wat wil je ziel graag. Je ziel leeft namelijk eeuwig. Je Ego (hoofd / /verstand ) word gekruisigt
  Dit is ook de boodschap van de kruisiging in de bijbel.
  Destijds toen Jezus werd gekruisigt waren er links en rechts twee moordenaars die tegelijkertijd werd gekruisigt.

  Dit is metaforisch gezien je Linker en je rechterook. Jezus is het Derde Oog. Je PijnAppelKlier. Denk aan Adam en Eva —> Een appel.

  Zoek alles in jezelf. Ken jij jezelf dan ken je het Universum
  Zo binnen, zo buiten.

  Volg jij je zielsmissie en je draait je leven als ware 180 graden en doe juist het tegenovergestelde wat men gewend is dat loop je letterlijk het universum / God tegemoet.

  Als jij je zielsmissie volgt en je zet daarmee 1 stap richting het Universum dan komt het Universum 10 stappen naar jou toe.

  Dus zorg dat je trillingsfrequentie van je lichaam word verhoogt. Hoe hoger je trilling hoe meer wijsheid je binnen krijgt via je chruinchakra.
  Hoe hoger je trillingsfrequentie, hoe meer DNA van jezelf word geactiveerd.
  Standaard heeft een mens actieve DNA tot ongeveer 33 %. De rest is Junck DNA volgens de wetenschap.

  Er lopen inmiidels als lichtwerkers rond met een geactiveerde DNA van meer dan 40%.
  Hoe hoger je trillingsfrequentie hoe meer een lichtwezen je word.
  Licht is en hoge trilling.
  Het is nu tijd om te verlichten. Stel je kwetsbaar op. Kwetsbaarheid word je kracht. Ook de karma van vorige zielen levens mag je NU verlichten.

  Je lichaam word aangepast, je lichaam word gekalibreerd voor de nieuwe tijdperk. Dit worden ascentie verschijnselen genoemd.

  Sinds 2012 worden de kosmische regel actief of geactiveerd en de oude regels en wetten doven langzamerhand uit.
  Sinds 2012 is de schumann Resonantie vertienvoudigt.
  Dit is de hartslag van moeder aarde.
  Het magnetisch veld is sterk aan het veranderen en de zon geeft andere kleuren en energieën.

  Door bovenstaande factoren word de mens gedwongen om haar zielspad te gaan volgen.
  Om uit de matrix/illusie te stappen

  De hemel is gewoon op aarde.
  Volg jij je zielsmissie dan ga je de hemel “zien”

  Het licht zal je bevrijden.

  Vele mensen zijn innerlijk in gevecht
  Een gevecht tussen hoofd en hart oftewel Ego en Ziel.
  Een innerlijke strijd die maar 1 uitgang heeft en dat is het zielspad.

  De andere paden geven oorzaken als
  depressie, burnout, kort lontje, verwarring, ziekte, depressie, boosheid, neerslachtigheid, zelfmoordpogingen ondernemen…

  Dit zijn ascentie verschijnselen.

  Ziekte staat voor : Zeer Intelligente Energetische Krachtige Transformeerde Ervaring.

  Mijn ontdekking in de bijbel is als volgt :
  De bijbel is geschreven door de duivel (gevallen engel) en door God.
  Hoe lager je trillingsfrequentie van je lichaam Hoe meer je de boodschap leest van de gevallen engel.

  Hoe hoger je trilligsfrequentie (geactiveerde DNA) hoe meer je de boodschap van God leest en Godsplan hierin ontdekt.

  de bijbel lees ik nu als een Donald Duck. Ongelovelijk.

  Gooi alles geloven zoals de bijbel, de hopi Indianen, de Maya, taoisme, bhoedisme, de Islam, de egyptenaren, de aborigionals, de Azteken, enz… allemaal in een pan met water.
  Doe hierbij liefde, compassie, zonlicht, schumann resonantie, magnetisme, fotonen energie bij ga flink roeren en je hebt de waarheid.

  Doe kennis op, en krijg wijsheid van het Universum.
  Alles klopt, en klopt het niet dan klopt het ook alleen kijk je er verkeerd tegenaan.
  De een ziet een zes, een ander een negen maar symbolisch zijn ze exact hetzelfde.
  Tesla of einstein zei ook ken je de getallen 3,6 en 9 dan ken je het Universum.

  Niets is wat het lijkt.

  Alles klopt, net zoal je mooie hart,
  die klopte al voordat je geboren was, sterker nog voordat je kon DENKEN…

  Kan zo uren doorgaan……….

  afz.. Jitz

  facebook Jitz favere
  Twitter : Jitzzzb

  zandloper [5] reageerde op deze reactie.
  Nico [6] reageerde op deze reactie.
  zandloper [11] reageerde op deze reactie.
  Nico [13] reageerde op deze reactie.

 4. @JItz [3]: Je laat zien dat je bepaalde kennis hebt geabsorbeerd. Tegelijk ook dat je anderen nog wat te veel napraat. Probeer je denken a.u.b. nog wat verder op te schonen.

  @zandloper [5]: Kennelijk ben je wat teveel in contact geweest met moleculaire biologie etc. Bijgeloof voorbij is het aantal DNA strengen niet zonder reden op twee gesteld. Hoewel wetenschappers, gedomineerd door bepaalde krachten, zelfs het atoommodel voor zichzelf (en anderen) nog niet eens op een rijtje krijgen. Het atoommodel dat nu circuleert is volgestopt met bijgeloof. Om precies te zijn het meeste gevaarlijke bijgeloof. Terug naar DNA; met een cross-over zone zaten wetenschappers wel goed. Hoewel ze er hallucinerende ideeën bij hebben verzonnen, onder invloed van.

  Weet je wat ècht lekker is? Kwantumverstrengeling! Een zodanig ‘mysterieus’ verschijnsel dat Vandana Shiva er een dissertatie over schreef: “Hidden variables and locality in quantum theory”. Die variabelen zijn alleen maar verborgen omdat om veiligheidsredenen niet toegestaan wordt dat wetenschappers overal hun neus in steken.

  zandloper [9] reageerde op deze reactie.

 5. @Nico [6]: wat de ene ziet als waarheid kan voor de andere een leugen zijn of omgekeerd, dus geloof en bijgeloof gaan hand in hand, het ligt aan het individu om via zijn innerlijk weten, DNA, te bepalen of iets waar is of onwaar. Een boek geschreven, over een bepaald onderwerp kan nooit bepalend zijn of als maatstaf dienen, omdat geloof en bijgeloof tegenstellingen zijn. Het blijft slechts een theorie die nooit bewezen is, dus kan het ook nooit als uitgangspunt dienen.

  Nico [13] reageerde op deze reactie.

 6. @jhon [8]: Onbegrijpelijk dat in het westen dat verhaal over quantumfysica is geïmporteerd. Had men een andere dekmantel nodig omdat de oude wat versleten was? Om met hetzelfde door te kunnen gaan in andere verpakking? Ondertussen rammelt de theorie zodanig dat ‘ie maar beter op de schop kan. Grondig. Helaas heb ik er niets aan om dat aan cosmische werkers uit de doeken te doen. Helaas hebben die weinig meer te doen dan wat hun gezegd wordt. Tuurlijk, ze mogen wat binnen de lijntjes spelen, maar daar houdt het mee op.

  Het verhaal waar Jitz mee kwam is overigens een van een andere verpakking voorziene Celestijnse belofte. Bedacht door een paus, als ik het goed herinner Celestius V. Verpak het anders en het lijkt ineens wetenschappelijk, hoewel het in feite onderdeel is van een religieus verhaal dat meer schade heeft veroorzaakt dan hersteld.

 7. @JItz [3]: De bijbel is een historisch boek vol coderingen, voor die groep voor wie het bestemt is. Zij halen er het beste uit, leerstellingen, dogma’s of menselijke inmenging hebben het gemaakt tot een mengsel van geloof en ongeloof, waarbij heel wat goed gelovigen worden gemanipuleerd.
  Het zijn de wetten en profetieen in de bijbel die niet gepredikt worden. Zij die weten en de wetten en profetien bestuderen, weten waartoe ze dienen en wie spreekt.
  Jesus heeft niet veel gesproken, maar al wat hij gesproken heeft is vandaag de dag van toepassing op een bepaalde groep.
  Dus geen religie, maar historie voor hen voor wie dit boek bestemd is en de inhoud eeuwen verzwegen is geweest.

  De zaligsprekingen van jezus bestudeert, vanuit een rechtvaardigheidsgevoel,zal je inzicht geven in wie deze groep is.

  Nico [12] reageerde op deze reactie.

 8. @zandloper [11]: Voor wie… is eigenlijk nogal simpel. Genesis 1: Onderwerpt de aarde en heerst over… Dat boek is voor onderworpenen en collaborateurs. Alleen is de aarde en al wat daarin en daarop is er niet gezonder op geworden. Eerder geplunderd, verminkt, uitgewoond als een hoer zeg maar. Dat komt ervan… gedwongen prostitutie.

  Zie deze toespraak van Sacha Stone over een Babylonian business plan dat over allerlei landen is uitgerold. Meer dan een business plan is het allemaal niet helaas. Het goede nieuws is dat de houdbaarheidsdatum van dat plan vrijwel is verstreken. Wie weet, ontstaat er dan na vele eeuwen verplicht gezeik en shit ruimte voor een geneeskundige aanpak. Zoals dat bij toneel gaat… als het doek valt is de weg vrij naar het echte leven. Voor zover de scheiding tussen script schrijvers, acteurs, toneelknechten, publiek etc. niet in stand gehouden wordt.

 9. @JItz [3] en zandloper [9]: Me denkt dat het nodig is om trucs te doorzien waarmee geprobeerd wordt de individuele psyche te bespelen en manipuleren.

  Cultuur is zodanig ontworpen dat via geestvervuiling (hallucinerende denkbeelden) en verplichte aanpassing aan een sociaal model een bepaalde psychische misvorming, verwringing ontstaat. Afhankelijk van in hoeverre iemand innerlijk in de culturele stroom meegaat. Dat proces verliep niet pijnloos en was voor velen zodanig pijnlijk dat trauma in het onderbewustzijn werd begraven. Psychologen noemen dat verdringing. Uiteindelijk, netto onder de streep, ontstaan ‘verlangens’ die in feite niet meer dan reacties zijn en om die reden bij bevrediging niet bevredigend uitwerken. Omdat het als het ware vervalsingen zijn. Het enige dat feitelijk bevredigd is de bevrediging van originele verlangens, die al bewust of onbewust bestonden vóór anderen van buitenaf probeerden te ‘vormen’. In genetisch termen zou je kunnen zeggen dat alleen het originele DNA interessant is. Met genen in de rol van individuele vermogens, die niet door anderen bespeeld, gekaapt, gebruikt mogen worden. Want je innerlijke vermogens zijn er van origine, van nature om te schenken, niet om ‘af te laten tappen’, af te laten persen etc.

  Mooi citaat:
  “Logic is the sword by which we slay ancient superstitions
  But lo, the heart has its own truths to teach us.”

  Vertaal hart naar psyche en vraag je af wat je eigen psyche je in feite leert. Iets dat feitelijk vanuit jezelf komt, of wat door anderen is aangeleerd. Valse profeten leren van alles aan om bruikbaar te maken, meer niet. Geloof je (mis)leider(s) oftewel laat je gebruiken.

  Verhalen als die via Jitz, waarvan ik in reactie 10 schreef dat ze eigenlijk een moderne versie zijn van de Celestijnse belofte (ook bekend als de Celestine prophesy), dienen ertoe om veroorzaakte reacties op te vangen en om te leiden. Kanaliseren. Psychologen noemen dat het mechanisme van sublimering. Wie in dat soort verhalen trapt wordt bespeeld en gebruikt. Meer niet. Wie geen pion in het spel van anderen wil zijn wijst dat spel af.

  Via dat spel (van anderen) komen er allerlei stoer klinkende oneliners mee.
  “Zo boven, zo beneden” betekent dat je aan beide kanten van de streep in de shit van anderen gedompeld wordt. Geen partij voor ‘boven’ of ‘beneden’ kiezen dus. Neutraal blijven, of alsnog worden.
  “Zo binnen, zo buiten” werkt alleen feitelijk gezond uit als je geen waandenkbeelden van anderen hebt geïmporteerd in je psyche (besmettingsgevaar!). Je denkbeelden moeten dus eerst schoon zijn (hygiëne). Daarnaast produceert een misvormde psyche misvormde denkbeelden.
  Is bijv. hiërarchie aanvaard, dan komt er logischerwijs hiërarchie uit. Na opschonen van je psyche en geconstateerde misvorming afwijzen, zal iemand geen hiërarchische denkbeelden meer doorgeven of produceren. Ook een ‘hiërarchie van competenties’ mag geen aanleiding zijn om te vergoddelijken etc.

  Sommigen hebben bepaalde denkbeelden en redeneringen meer aanvaard dan anderen. Wie ze om wat voor redenen heeft omarmd (internalisering in psyche), heeft de meeste moeite om ervan af te komen. Wie vooral heeft geacteerd voor de uiterlijke schijn krijgt het een stuk makkelijker. Waaruit volgt dat ‘de massa’ makkelijker over kan schakelen naar een gezondere manier van denken dan wie stevig geïndoctrineerd is om trendsetter te worden. Of hulpje van trendsetters. Bekleed meteen sluier van onwetendheid werkt een paar kanten op. Wie zelf onwetend is gehouden houdt ook anderen onwetend, nietwaar?

 10. Wat puntjes op de i: Opleiding werkt als indoctrinatie die gelovigen krijgen. Hoe meer ervan binnen komt, hoe steviger de indoctrinatie is geworteld en hoe meer weerstandsgedrag. Ook bij zelfstudie van oude werken zoals die van Griekse en Romeinse filosofen, die als autoritief worden gezien en zijn opgenomen in de culturele canon. Daar zit indoctrinatie met bepaalde denkbeelden doorheen gemengd. Die een bepaalde roes veroorzaken. Vooral bij decision makers (over anderen).

  Simpel neergezet zijn er kwakzalvers die als ‘artsen’ indoctrineren met waandenkbeelden. Zoals consumentisme, materialisme etc. Komt er dan een echte geneeskundige in beeld die hygiëne predikt, dan is het logisch om jezelf van bepaalde denkbeelden te verschonen. Aangezien indoctrinatie autoritair plaatsvond, moet de tegenkracht helaas ook autoritair zijn. Als in ‘zonder voldoende hygiëne ben je je eigen leven aan het afbreken en verzieken’ (negatief oftewel ontkennend, afwerend) of ‘met voldoende hygiëne heb je tenminste een toekomst die de moeite waard wordt (positief oftewel erkennend, bemoedigend).

  zandloper [15] reageerde op deze reactie.

 11. @zandloper [15]: Ego is zoiets als ‘ik’, als Me die de Maät stelt (gedragscode) over de ‘cosmische orde’ van het eigen leven. Zie die gedragscode en het besef daarvan als botten die een lichaam in vorm houden.

  Qua psyche kan er een te klein ego zijn (te weinig zelfvertrouwen), een te groot ego, een krachtig of juist zwak ego, een verziekt ego, noem maar op.
  Geestesziekte verzwakt of verhardt zonder te kunnen verzachten wanneer dat nodig is.

  Hallucinerende denkbeelden kunnen een ego verzieken, hoewel voorstellingsvermogen ook geneeskrachtig kan uitwerken. Zie bijv. auto-suggestie. Hoewel je jezelf geen waandenkbeelden ‘wijs’ moet maken natuurlijk 😉 Dan ben je je eigen ‘bad trip’ aan het organiseren. Als een ander het niet doet, of daar niet in slaagt, moet je dat soort dingen niet alsnog zelf willen gaan doen… Heers over je eigen denkbeelden, laat jezelf er niet door beheersen.

  zandloper [18] reageerde op deze reactie.

 12. Nog een oneliner: Door ego of psyche van buitenaf te misvormen, ontstaat wat in folklore een monster wordt genoemd.

  Monsters… (wat je zegt ben je zelf) verdedigen zich tegen veronderstelde monsters door monsters te kweken. Die ze dan ‘wijs’ maken dat anderen – buitenstaanders van een groepering – monsters zouden zijn, wat hoogstens ten dele een feit is. Via die route worden outsiders als monsters gezien, als zodanig behandeld en wordt het karaktertype ‘monster’ gekweekt. De self-fulfilling prophecy.

  Iets dergelijks gebeurt als leden van een groepering outsiders maar viezerikken vinden. Dan gaan ze geen hygiëne prediken, maar een isolatielaag creëren om viezerikken te weren. Een isolatielaag die aan vieze praatjes doet 😉 Waardoor viezerikken gekweekt worden.

  Alles van achter een sluier van onwetendheid. In stand gehouden door angst, hardnekkigheid en stijfkoppigheid.

 13. @Nico [16]: Hoe moet die gedragscode worden doorgeven en waar plaats je het enthousiasme waarmee het wordt ontvangen of afgewezen bij elk individu, die in aanraking is gekomen met zijn of haar code? Ieder mens is uniek, dus mijn code kan niet de jouwe zijn. Kan een sterke ego instaat zijn, de resonantie van een ander m.b.t zijn gedragscode, te begrijpen en te beoordelen conform de acceptatie van het desbetrefend individu. De code is selectief en de acceptatie geschied door de staat van de geactiveerde DNA.
  Dit is een stap te ver voor de ego, of een zogenaamde sterke ego, en dat leidt tot ego trippen.
  De ego is geen ” IK”, maar een indringer, vervalser ,bedrieger, dus hoe sterker de ego, hoe verder hij je brengt van je ware zelf.

  zandloper [19] reageerde op deze reactie.

 14. @zandloper [18]: Iemand die deze bedrieger, indringer vervalser onder controle wil houden of hem doen verzwakken, moet zijn innerlijke Gods kracht aanroepen of aanspreken, en dat is de IK, of I, the great I AM. De IK is de bestrijder van de ego. De affirmatie van, IK BEN…… is de jouw toebehorende gedragscode en dat kan je alleen verhogen met een zeer zwakke ego.
  Zo wist Jezus zijn code steeds aan te halen om zijn uniekheid tegenover zijn vader te bekrachtigen. Religie heeft er iets heel anders van gemaakt, dus religie is het produkt van de ego en IK BEN is van de schepper.
  Om de ego te leren verzwakken heeft de God van de man, die hij als een van de stamvaders heeft aangewezen, Israel, na de bevrijding uit Egypte de wetten gegeven. Deze wetten zijn de melk en de honing om spiritueel te groeien. Spiritueel groeien, is in feite het verhogen van je DNA strengen.

  Nico [20] reageerde op deze reactie.

 15. @zandloper [19]:Dit is wat er meestal vertelt wordt ja. Vanwege gebrek aan zelf-kennis, waardoor gebrek aan mensen-kennis en dieren-kennis ontstaat.

  In feite is ieder in de kern hetzelfde, mens en dier. Als je bijv. geen dorst of honger wil hebben, dan besef je dat er in de kern al een gedragscode is aangeboren. Die moet alleen nog verschuiven naar het bewustzijn. Dat is ‘ik’ die geen dorst of honger wil krijgen. En het bijv. niet te koud of te warm wil hebben. We hebben het hier over het originele ‘biologische programma’, waarvan de psyche zich niet altijd bewust is. Althans, m.b.t. delen ervan.

  Een gezond ego zal anderen gunnen wat ‘ik’ gegund wordt. Een misvormd, vervuild, verziekt ego niet. Of alleen als aan bepaalde eisen wordt voldaan.

  Om dat originele ‘biologische programma’ kan nog wat heen gebouwd worden, wat beeldvorming, redeneringen etc. vereist. Waar het om gaat is dat de kern intact blijft, integer. Relatief t.o.v. het origineel. In collectieve projecten bekend als beschaving, wordt die kern – ‘desnoods’ met heilige verklaarde boeken in de hand – doodleuk geschonden. Original sin kan vertaald worden naar het schenden en omvormen van de originele innerlijke toestand, zoals die nog voor wetgeving etc. bestond.

  Probeer eens minder praatjes van anderen door te geven en meer zelf na te denken. Om je denken gezond en schoon te krijgen.

  zandloper [21] reageerde op deze reactie.

 16. @Nico [20]: God schiep de mens naar zijn beeld en gelijkenis, hij schiep de mens uit de beste aarde die er op de planeet te vinden was. Het beeld van God vindt de mens via zijn in zichten en wetgeving. En hij blies zijn adem in de mens, daarom is het van belang bewust te ademen, ademen is het communiseren met God.
  IK BEN de adem van GOD

  Nico [23] reageerde op deze reactie.

 17. @zandloper [21]: Het lijkt me nogal zinloos om in deze vocabulaire verder te gaan. Laten we eerlijk zijn, God heeft een onderwerpings- en controlesysteem bedacht dat vloekt met de originele innerlijke natuur en wat daaruit kan groeien. In de praktijk worden man en vrouw tegen elkaar uitgespeeld, worden dieren en mensen (á la Jezus) geofferd voor de zonden van anderen etc.

  In termen van klimaatverandering blijkt dat geen duurzaam sociaal model te zijn. Als je naar draaiboeken (gebracht als profetie) kijkt, dan wéét je toch dat het Babylonische model onnodige ellende veroorzaakt en niet houdbaar is? Kijk er dan voorbij… tenzij je graag blijft hangen. Maar kom bij mij niet aan met verhalen die ik allang ken en doorzie.

  zandloper [24] reageerde op deze reactie.

 18. @zandloper [24]: Je (door)ziet onvoldoende. Het mechanisme van een pharmakos á la Jezus is dat die eerst lastig gevallen wordt met de rotzooi van anderen en vervolgens van middelen voorzien wordt om daar wat aan te (proberen te) doen. Een verhaal á la Prometheüs ook, waar eerst gekeken wordt wat iemand op de lever heeft en vervolgens koudvuur uit de hemel geregeld wordt (constructies, regelingen). Daar is Big Pharma groot mee geworden. Symptoombestrijding.

  Goed bedoeld, maar de cosmische orde gaat al eeuwen uit van bepaalde denkbeelden, gevolgd door redeneringen en gedrag. Als de uitgangspunten in de kern rammelen of verwrongen zijn, dan zit daar een primaire oorzaak van allerlei problemen die gegenereerd worden.

  Jammer dat allerlei figuren denken dat ze Jezus zijn. Ze creëren vooral meer problemen dan er al waren. Laat het er niet bij Zandloper. Schrijven hoeft niet, maar zelf nadenken is hard nodig. Actief blijven denken, anders val je onderweg dood en kom je niet voorbij een bepaald ‘dood punt’.

  jhon [26] reageerde op deze reactie.

 19. @zandloper [24] en jhon [26]: Begrijp goed dat ik niets van dit alles rot bedoelde. Waar het me om gaat is dat je zelf nadenkt. Jezus werd lastiggevallen door gedrag van anderen en werd vervolgens een levend mensenoffer. Volgens bepaalde versie de ‘rechterhand van God’, een andere versie ‘koning der joden’, weer andere versies ‘koning der koningen’ (keizer).

  Zoom je wat verder in (of juist uit) dan zie je dat een vorst of keizer een soort levend mensenoffer is, die de denkfouten van anderen en hun voorouders probeert te corrigeren. Op zich is daar niets mis mee, maar dan moet je niet bepaalde denkfouten handhaven of nieuwe toevoegen.

  Als Jezus redt dan zou je verwachten dat hij bij anderen datgene in hun pet gooit (voeren met informatie) wat ervoor zorgt dat anderen zichzelf voortaan kunnen redden.
  Op het moment ben ik workshops voor zelfstandigen aan het voorbereiden, als sociaal experiment om te zien hoe er tegenwoordig op bepaalde informatie wordt gereageerd. Het gaat daarbij niet om de constructie ‘zelfstandigheid’ en allerlei administratieve randverschijnselen, maar om de kern van het verhaal, wat er qua aard en karakter voor nodig is om zelfstandig te zijn. Laat ieder maar lekker Jezus over het eigen leven zijn… 😉

  Gelovigen in Jezus zeggen met hun mond dat ze als Jezus willen worden (Efeziërs 4:13), maar ondertussen doen ze dat niet en als je vraagt wie Jezus zonder Christus zou zijn gapen ze je stomverbaasd aan. Elementaire kennis wordt onvoldoende gezaaid. Dat doet toch echt denken aan Hebrëen 5:12-13:

  “Want hoewel u, gelet op de tijd, leraars zou moeten zijn, hebt u weer iemand nodig die u onderwijst in de grondbeginselen van de … U bent geworden als mensen die melk nodig hebben en niet vast voedsel. Ieder immers die van melk leeft, is onervaren in …, want hij is een kind. Maar voor de volwassenen is er het vaste voedsel, voor hen die hun zintuigen door het gebruik ervan geoefend hebben om te kunnen onderscheiden tussen …”

  Tsja, die heilig verklaarde boeken hé? Er wel over lullen, maar in feite niet doorzien en vervolgens een rotzooi van de praktijk maken. Erger dan het al was.

Comments are closed.