Hub schreef in 2008 het volgende over de index of economic freedom: Ja, het is bewezen dat als er meer vrijheid in een land is, dat dan de welvaart stijgt. En dat is vooral ook van groot belang voor de armen. Want als er meer geproduceert wordt door die grotere vrijheid, is er voor iedereen ook meer te consumeren.

Het bewijs van deze stelling blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van de Heritage Foundation.*)

Het is zeer leerzaam om dat rapport te bestuderen.
Dan is al direct interessant om de volgorde van landen te zien op het gebied van ECONOMISCHE Vrijheid. Zi praten dun NIET over Persoonlijke vrijheid!

De volgorde van de eerste 25 landen (van de bijna 200) is dan:

1.Singapore
2. Ireland
3. Australia
4. United States
5. New Zealand
6. Canada
7. Chile
8 Switzerland
9 United Kingdom
10 Denmark
11. Estonia
12 Netherlands
13. Iceland
14. Luxembourg
15. Finland
16. Japan
17. Mauritius
18 Bahrain
19. Belgium
20. Barbados
21. Cyprus
22. Germany
23. Bahamas
24. Taiwan
25. Lithuania

Waarbij NEDERLAND niet bij de eerste 10 is maar pas op plek 12. (Gelukkig wat dat betreft is de persoonlijke vrijheid niet meegeteld! België staat pas op plek 19, en Duitsland op 22.
Er is nog veel over deze rangorde te vertellen, maar dat komt misschien wel een volgende keer.

TOEVOEGING 2019:

Het is interessant om de lijst uit 2019 erbij te pakken en met name de correlatie die er is tussen economische vrijheid en koopkracht.

De Verenigde Staten zijn van plek 4 naar plek 12 afgedaald, vlak boven Nederland op plek 13. België staat intussen op plaats 48. En moet landen als Botswana, Bulgarije, Jamaica en Peru voor laten gaan.

Dit is slecht nieuws (voor de Belgen) want er is een correlatie tussen economische vrijheid en welvaart, hoe hoger de score op de index, hoe hoger de koopkracht:

meer lezen alhier

14 REACTIES

 1. Interessante lijst, zeker als je naar de actuele stand kijkt: Belgie op plaats 48, Frankrijk op 71, China op 100 (Mostly Unfree). Ecuador op 170 (een paar plaatsen boven Noord Korea). Dat was toch zo’n wonderland in opkomst?

  Hong Kong op plaats 1, ik ben benieuwd hoe lang nog nu China op het punt staat om HK binnen te vallen. Momenteel scoort het als enige boven de 90 punten en dat lijkt mij eigenlijk de minimaal wenselijke score.

  Dan zijn er maar 5 andere landen die boven de 80 scoren. 80 punten lijkt mij wel het minimum. Nederland staat op plaats 13 met 76.8 punten. Dat is een relatief hoge plaats maar niet zo hoog als wenselijk is. En met Groen Links als opkomende club regenten (en puriteinen) zal het er niet beter op worden.

  Maar op welke criteria is de lijst precies gebaseerd? Ik zal de website eens gaan bestuderen.

 2. Waarom denken jullie dat er steeds meer het drugs verbruik oogluikend wordt toegelaten, keep them in the slave state, aan een regelmatig drug gebruik is niets vrij’s te bekennen, deze cijfers zo als de meeste cijfers zijn kul !

 3. Niet alles kan gemeten worden. De kop van dit artikel anders neergezet: Als ieder individu voldoende ruimte heeft om te ademen en bewegen is er a) geen sprake van verstikking en b) kan eigen welzijn worden gehandhaafd en welvaart worden gekweekt. Wat alleen kan door rekening te houden met het welzijn en welvaart van anderen. Mens en dier. Zonder te onderwerpen, roven, plunderen, zuigen en wat dies meer zij.

  Wat je jezelf had gegund, of gunt, moet je ook anderen gunnen. Da’s wel zo sportief. Allerlei problemen ontstaan door misgunnen, afgunst en jaloezie. Beter voorkomen dan genezen zou je denken.

  Bertuz [6] reageerde op deze reactie.

 4. Gunnen is logischerwijs een deel van het verhaal.
  Als je jezelf een bepaalde welvaart gunt, en ook anderen, dan moet helder zijn dat je er ook voor moet doen wat ervoor nodig is. Wat ook voor anderen geldt.

  Qua (individuele) cosmische orde is er geen eer te behalen aan welvaart die ten koste van anderen ontstaat. Dat is niet iets waar je trots op kunt zijn, eerder beschamend. Tel daarbij op dat ‘de maatschappij’ in allerlei landen vereist dat er massaal verplicht voor anderen gezorgd moet worden, anderen die op bepaalde aandachtspunten niet voor zichzelf mogen zorgen, en je snapt dat allerlei verhaaltjes over welvaart nogal hallucinerend uitwerken. Er worden in feite ziektebeelden als norm voorgespiegeld.

 5. @Nico [4]: Alles kan worden gemeten. Iedereen doet dat ook. Jij ook. Zie deze zin; “Wat je jezelf had gegund, of gunt, moet je ook anderen gunnen. Da’s wel zo sportief. Allerlei problemen ontstaan door misgunnen, afgunst en jaloezie.” Sportief sla je hoog aan en gebruik je als meetlat. Misgunnen, afgunst en jaloezie sla je lager aan. Jij slaat “gezond” hoog aan. Maar geeft nooit aan waarom en hoe je dat dan meet. Maar daarom doe je dat nog wel. Net als iedereen.

  Nico [7] reageerde op deze reactie.

 6. @Bertuz [6]: Punt is dat iets weten iets anders is dan het kunnen meten. Zo is bevrediging onmetelijk, los van waar bevrediging vandaan zou kunnen komen. Bevrediging gaat uit van genoegdoening; er is genoeg gedaan. Maar hoe komt het toch dat er bijv. chronisch onbevredigd achter geld aan gerend wordt? Meer, meer, meer. Het is voor bepaalde figuren nooit genoeg, net als bij zeggenschap over anderen. Er ‘moet’ groei zijn, ook al gaat dat in de richting van monsterlijke proporties zoals bij industrieën.

  Er is veel dat ‘men’ meent te weten. Omdat er gemeten zou zijn. Los van valsspelen met cijfers zijn er ook die weten… dat als je de verkeerde vragen stelt de antwoorden er niet meer toe doen. Ik weet echt niet alles, gelukkig maar, maar wel voldoende om te weten dat bij allerlei denkbeelden onvoldoende zicht is op de kern (en dynamiek van oorzaken en gevolgen voor die kern) en daardoor redeneringen als een op hol geslagen paard allerlei kanten op kunnen gaan. Angstig, schichtig of juist agressief vanwege bepaalde schendingen die niet ieder kan overzien.

  Bertuz [8] reageerde op deze reactie.
  Bertuz [9] reageerde op deze reactie.

 7. @Nico [7]: Wel eens de bijvoeglijke naamwoorden bekeken. Of van de overtreffende trap gehoord? Gebruik van deze instituten duidt op vergelijken/meten. De arme man. De mooie vrouw. Is rijker dan zijn buurman. Een gezonde samenleving.

 8. @Bertuz [9]: Alle verschijnselen zijn relatief. Mijn punt was dat niet alles gemeten kan worden, ook al wordt dat misschien wel geprobeerd. Daar komen grappen uit zoals Bruto nationaal geluk. Die poging om te meten is weliswaar goed bedoeld, maar, geluk relatief ten opzichte van? En volgens welke normen? Voor en door wie?

  Wie zegt ik heb gemeten en ‘dus’ weet ik, lijkt dan van alles te weten. Maar schijn bedreigt. En kan nog bedreigend uitwerken ook. Cognitieve dissonantie als in ‘volgens onze cijfers is het zo, dus waag het niet om iets anders te zeggen dan wij beweren’. Daarmee komt de kwaliteit van verhoudingen in beeld, die niet gemeten kan worden. Maar wel met de innerlijke sensoren afgetast wordt.

  Enfin. Dat iets anders in elkaar zit dan iemand denkt of vindt, zegt niets over naakte feiten maar wel over beeldvorming en redeneringen die daaruit voortkomen. Beeldvorming over al dan niet vermeende feiten, al dan niet genegeerde feiten als infectiehaarden of juist als geneeskracht.

  Bertuz [11] reageerde op deze reactie.

 9. @Nico [10]: Je hebt mijn stukjes gelezen en ze te licht bevonden na meting en er dientengevolge opmerkingen over gemaakt. En je hebt mijn stukjes goed genoeg bevonden om er “aanstoot aan te nemen”. Ze waren kennelijk de moeite waard. Je hebt geoordeeld en aldus gemeten.

  Nico [12] reageerde op deze reactie.

 10. @Bertuz [11]: Het lijkt me verstandig om van een afstandje naar denkbeelden en redeneringen te kijken. Me denkt dat er niemand hoeft te zijn die er een belang bij heeft om jou onder vuur te nemen, maar dat geldt niet voor denkbeelden en redeneringen. Die mogen rustig onder vuur genomen worden en desnoods aan flarden geschoten worden. Daarentegen… als ze kern-gezond zijn zullen ze als een god zijn, onsterfelijk. Dan overleven ze alles en iedereen.

  Toegegeven, ik heb je geplaagd. Zoals door te schrijven dat je irritant overkwam, maar wel met de kanttekening dat juist dat soort stemmingmakerij scherp houdt en aanzet tot denken.

  Anders neergezet neem ik geen aanstoot aan jou of je stukjes, maar kan het zomaar zijn dat daar bepaalde denkbeelden en redeneringen met een stinklucht in doorschemerden. Niet iedereen heeft een even fijne neus voor luchtjes. Alles went. Helaas. Hoewel wie ergens niet aan wil wennen dat ook niet doet.

  Niet alles wat met innerlijke sensoren afgetast kan worden is meetbaar. Probeer maar eens een luchtje of een verwrongen psyche te meten. Een nogal relatief verhaal. Wie gewend is aan een luchtje ruikt niets bijzonders. Wie een verwrongen psyche in zich heeft kan zich misschien niet meer (of nog niet) voorstellen hoe het is om psychisch gezond te zijn. En zo verder. Dat soort verschijnselen kunnen misschien deels gemeten worden, maar deels ook niet. Wat niets afdoet van de naakte feiten. Waarvoor geldt ‘wie niet weg (of gecamoufleerd) is wordt gezien.

  Ik zou zeggen… denk zelf eens rustig na. Van een soort innerlijke afstand je eigen denkbeelden analyseren. Leerzaam, verhelderend. Merk op dat iets dat ooit pijnlijk was of zelfs traumatiserend via verdringing in het onderbewustzijn kan zijn begraven. Omdat de herinnering op zich te pijnlijk wordt geacht, terwijl herstel betekent dat het nodig is om nogmaals door een pijnbarrière te gaan. Meer dan informatie aanreiken en signalen verzenden kan een ander niet…

 11. Allerlei denkbeelden die in de circulatie zijn gebracht, zijn als objecten in een schiettent op een kermis. Even een kermisbuks (luchtgeweer) erbij en vervolgens gaan de fans van bepaalde denkbeelden kermen in plaats van nadenken. Jammer. Want ze weten toch wel dat veel lood om oud ijzer is? En een randverschijnsel in plaats van de kern van…

  Veel stemmingmakerij lijkt in lijn te zijn met een reclame op een bedrijfsauto van een bedrijf in de staalsector: “Waar haalt Abraham de mosterd vandaan?”
  Nou… als je onderweg brokken hebt gemaakt, dan moet er wel mosterd na de maaltijd komen aanrukken, iemand met liefst stalen zenuwen, om de rotzooi op te ruimen. Alles beter dan zelf nadenken en jezelf corrigeren! Daar zijn anderen voor… lijkt wat op schieten op de kermis, als je maar voldoende brokken hebt gemaakt verschijnt er een beer op toneel…

 12. Over welvaar en welzijn, vanuit een ander perspectief bezien:

  Vrede is ons grootste exportproduct. In Paramaribo (Suriname) staan een synagoge, kerk en moskee gewoon naast elkaar zonder dat er zichtbare problemen ontstaan. Op eenzelfde manier proberen verschillende bevolkingsgroepen daar met elkaar te leven. Klinkt mooi.

  Traditioneel bestaat vrede bij de gratie van onderwerping. In tegenstelling tot vrede kan van (innerlijke) rust geen exportproduct worden gemaakt.

  Vrede staat in het teken van handel, om de vrede te bewaren. Rust is meer een geneeskundig idee, want rust is gezond en werkt herstellend uit. In een gebrekseconomie of juist overspannen economie wordt rust verdreven, om de lieve vrede te bewaren. De schone schijn eigenlijk.

Comments are closed.