De opzet van de Vrijspreker website is jarenlang niet veranderd. Ook de mobiele weergave is gewoon niet goed. Gisteren hebben we eindelijk besloten om te kijken wat we hieraan kunnen doen. De webhoster van de site kwam met een tweetal voorbeelden. We delen deze voorbeelden alvast, zodat we in een vroege fase feedback kunnen krijgen:

Een beperkte vernieuwing, optie A:

Een ingrijpende vernieuwing, optie B:

De header van de site heb ik bewust niet getoond, daarover later meer. We hebben gezien dat beide versies op smartphones en tablets goed weergegeven worden. De betrokken Vrijspreker-auteurs neigen naar optie B. Bij de leverancier zal daarvoor op de achtergrond nog veel werk verzet moeten worden. Vandaar een slag om de arm met betrekking tot het opleveren, dit zal nog maanden kunnen duren.

Verdere wensen voor een nieuwe site

Naast het zogenaamde nesten van reacties (zoals bijvoorbeeld op Geenstijl.nl) overwegen wij vrijwillige registratie voor reageerders. Dat scheelt invulwerk bij het reageren, maar ook kan extra functionaliteit worden toegekend zoals het blokkeren van reageerders of het aanmelden van een ongepaste reactie. Maar wellicht zijn er zaken die jullie, als lezer/reageerder missen, overbodig vinden of veranderd willen zien? Die horen wij graag.

Verdwijnt de meeuw? 

Voor de PVV opkwam hadden wij al de meeuw gekozen. Alhoewel de meeuw lange tijd vrijheid heeft gesymboliseerd, is een associatie met de PVV onwenselijk. Er is een nieuw concept logo. Dat heb ik bewust niet getoond. We hebben het liefst een dier. In een volgend artikel gaan we in op het nieuwe logo. Als lezers ideeën hebben over welk dier we het beste kunnen kiezen, dan horen we ook dat graag. Het mooiste is een dier met een positieve uitstraling. De Gadsen vlag is wat dat betreft wellicht te negatief (don’t tread on me)

Wat vinden jullie hiervan?

Optie A of optie B?

Welk dier als logo?

Zijn er verder nog wensen?

Verzoeken

Vormgever gevraagd. Voor hulp bij het eenmalig opzetten van de templates. Eeuwige roem geboden.

Er komt weer ruimte voor adverteerders, informatie aanvragen kan via info@vrijspreker.nl

61 REACTIES

 1. Optie B is veel beter. Welk beest je neemt kan me niet schelen. Begrijp al niet goed waarom het een beest moet zijn. Belangrijker is dat het niveau omhoog gaat. Nu is het veel te vaak een herhaling van zetten: belasting is diefstal. Dat hebben we inmiddels vaak genoeg gehoord.

  Mij lijkt dat er wel degelijk een markt is voor een libertarische website/discussieplatform, met name wanneer je probeert alle varianten te bereiken: klassiek-liberalen, links-libertariërs, bleeding heart libertariërs, open grenzen libertariërs en gesloten grenzen libertariërs, cultureel conservatieve libertariërs en meer ruimdenkende libertariërs. We worden immers gehinderd door een klein taalgebied, dus je moet alles proberen te pakken wat je mee kunt krijgen.

  Daarnaast meen ik dat er meer strikt gemodereerd mag worden in de discussiepanelen. Het antisemitisme bv moet eruit; ook discussies met jezelf voeren lijkt me niet bepaald wenselijk. De intentie moet wel zijn een intelligent en uitnodigend discussie platform te bieden en daar kun je nu eenmaal geen intellectuele platwormen bij gebruiken. Anders heb je daar meteen een beest dat model kan staan voor je nieuwe logo.

  Albert S. [4] reageerde op deze reactie.

 2. Ik geef de voorkeur aan optie B en oogt veel professioneler dan optie A.

 3. @Keinstein [2]: Ik vind altijd dat er een open discussie moet zijn, dus liefst geen gemodereer. Tenzij er met geweld wordt gedreigd of tot geweld wordt opgeroepen, want dat is objectief bepalend. Al het andere is subjectief, bijv. ´antisemitisme´of ´haatzaaierij´ zijn geen objectieve bepalingen, want dan kom je op het terrein van censuur, wat in Nederland en de EU al enorm is en langzamerhand we afglijden richting een dictatuur en daar moeten libertariërs nooit aan meedoen.

  Keinstein [22] reageerde op deze reactie.

 4. Enkele toevoegingen op het artikel.
  De huidige website is maar liefst 13 jaar oud! Wat nu oubollig is, wat toen state of the art. Het is duidelijk een toekomstvast ontwerp gebleken.

  Daarnaast is er geen eenheid onder de vrijsprekers mbt de vervanging van de meeuw. Na de vergadering gisteren avond is er een mailconsultatie uitgegaan. Iemand meldde het volgende aangaande de mogelijke vervanging van de meeuw:

  Uiteraard kan ik me niet vinden in je opmerkingen over de meeuw; een prachtig eigenwijs beest, erg goed in overleven en niet bang te vechten voor z’n eigendommen!
  Vereeuwigd in Jonathan Livingstone’s fantastische boek en gebruikt sinds de allereerste incarnatie van de Hublog in 2003, ver voor de LP and PVV ons design copieerden.

  mbt het blokkeren, we willen geen moderatie circus. Edoch. Als je bent ingelogd willen we je de mogelijkheid bieden de reacties van bepaalde reageerders te blokkeren, deze reageerders kunnen nog gewoon hun reacties plaatsen, alleen zie je deze reacties zelf niet als je dat instelt. Dus wil je reacties van tout va bien, IIS, Ratio of Nico niet te zien krijgen dan stel je dat in. We gaan proberen dit te realiseren.

 5. @bluecoat [6]: je bedoelt alle 21.497 gepubliceerde artikelen? Inclusief de intussen 296.882 reacties? Ik heb geen goed antwoord.

  Wat je kan doen is per auteur een overzicht verkrijgen. Stel je wenst alle artikelen te zien van Hugo, ga dan naar lezersservice en kies bij vrijsprekers de gewenste auteur. Hugo: https://www.vrijspreker.nl/wp/author/Hugo/

  Of de vaak zeer lezenswaardige Rene Hartman die helaas niet meer schrijft: https://www.vrijspreker.nl/wp/author/RHartman/

  Zo kan je ook Hub opvragen. Alles downloaden door gebruikers is nu onmogelijk Moet artikel voor artikel gebeuren. We maken natuurlijk wel onze eigen back ups van de site.

  Wellicht zijn er scriptjes op internet te vinden die als een soort wayback engine alles voor je kunnen kopieren. Je kan de aanbevelingen op deze site proberen: https://m.wikihow.com/Copy-a-Website

  Lukt het deel svp je ervaringen!

 6. Het visite kaartje van deze site, is meer als liberaal alleen, het is uit mijn hart gegrepen, het draagt het oude existentialisme met zich mee, sterker nog voyage au bout de la nuit, of is het Anarchisme, wat men predict, woorden als censuur en aanverwante artikelen doen mij huiveren, dat laatste van die knop, waar je mensen mee dood verklaatrt, nou nee dank U, en symbolen zijn wezenloze dingen als wat er achter hoord te staan een lege dop met knoppen is, groet !

  Ratio [9] reageerde op deze reactie.

 7. @toute va bien [8]: Daarom zijn we ook enthousiast over de mogelijkheden om de lezers zelf te laten bepalen welke reacties ze niet willen zien. De meest gehate rol onder vrijsprekers is die van moderator. Op de meeste sites zou bijvoorbeeld Nico al lang een ban hebben gekregen. Hier gelukkig niet. Zelf zie ik “verklikkers” knoppen die op zoveel sites staan voor ongewenste reacties als ongepast. Maar de mogelijkheid om zelf als gebruiker om een “ratio” of een “tout va bien” of een “Nico” filter in te stellen zie ik als een verrijking van de individuele mogelijkheden van de gebruikers. Nico, Ratio of Tout va bien kunnen nog steeds reageren, alleen zullen de lezers die niet van de racties van Ratio etc niet gediend zijn deze niet zien. De enige prijs die je moet betalen is inloggen. Maar dat kan als ik het goed begrijp nog steeds met een fake mail adres.

  toute va bien [10] reageerde op deze reactie.

 8. @Ratio [9]: Een verkeerd voorbeeld ; The post online, U weet wel !, als ieder één slaapt zijn wij wakker, nou noodlijdende van wege zijn gesloten karakter om te mogen réageren, wat niemand krijgt te zien, soort psychopaten spel
  mooie krant is de the newyork. times mooi rustig, welt is ook perfect, maar wat wilt U een krant, of een intieme site, met mooie onderwerpen om te bespreken, en uiteindelijk gaat het toch om het denk niveau, Nico is te breedsprakig maar heeft ze wel degelijk op een rijtje, maar we zijn en blijven individuen, heel onderscheidelijk, vandaar was deze site leuk om even aan te lopen als je stam café, noem hem Kroeg met een aardig drinkemans cymbool, denken kun je ook tot je nemen, als geestelijk voedsel, neem er de tijd voor, in mijn jeugd in mijn reclame tijd vaak met toppers gebrainstormd, om iets mooi’s te creéeren, t’is belangrijk, in wezen je viste kaartje, groet en goede nacht !

 9. Optie A geeft een rustig beeld en maakt een serieuze aanblik, de Vrijspreker waardig
  Optie B is m.i. meer voor een boulevardblad.
  Als het een dier moet zijn, neem dan een arend vanwege zijn scherpe blik. En dit zegt wiki verder over de arend: Arenden werden en worden veel gebruikt als symbool door landen en organisaties, omdat ze macht, schoonheid en onafhankelijkheid zouden uitstralen, ook passend voor Vrijspreker!

  Bertuz [14] reageerde op deze reactie.

 10. – Optie A of optie B?
  B, A is nog onvoldoende ontwikkeld lijkt mij. Het rommelige van B vind ik wel prettig en op een smartphone merk je daar niets van. “boulevardblad” vind ik eigenlijk wel een positieve kwalificatie. Het moet hier geen lijfblad voor zolderkamerstudiebollen worden..,

  – Welk dier als logo?
  Weet ik niet. Geen kuddedier in elk geval. Een beer is misschien wel leuk, maar dan wel een vrolijke Bommel-beer. Anders een vogel maar welke? Ik ga er over nadenken.

  – Zijn er verder nog wensen?
  Dek het technisch goed af. Dat prive informatie van schrijvers en reageerders goed beschermd blijven. Al was het maar vanwege AVG gezeur. Nieuwe schrijvers met nieuwe ideeen zijn natuurlijk welkom. Ik kan ook wel soms een stukkie insturen. Ben toch bezig meer te schrijven voor mijn eigen zakelijjke activiteiten maar alles kost tijd en tijd is schaars.
  Aan inloggen heb ik geen behoefte. Invullen van gegevens bij reageren stoort mij helemaal niet.
  Maar het is een goed idee om de boel op te frissen!

 11. Individuen:
  In de huidige opzet kunnen bezoekers artikelen of reacties van bepaalde auteurs negeren door er voorbij te scrollen. Geen idee waarom dat voor sommigen niet genoeg is. Een knopje erbij om sommige reageerders ‘dood’ te verklaren past weer wel netjes in het denken dat bij huidige sociale modellen komt.

  Censuur:
  Wie bijv. iets roept over antisemitisme is er meestal meer op uit om scheidingen tussen groepen te handhaven, dan een gesprek op gang te brengen om een einde te maken aan onnodige denkfouten en schadelijk gedrag. En zoals het bij allerlei bevolkingsgroepen gaat, liever een ander iets laten ‘oplossen’ dan dat zelf doen. Dat soort dingen geeft te denken, want het zijn signalen van onwil, zwakte, gebrekkigheid.

  Techniek:
  De software stack voor huidige website van de Vrijspreker is opgezet met o.a. WordPress en een database backend.
  Wordpress is berucht om overbodige rotzooi (data) die naar een browser wordt gestuurd.
  Willen jullie een vlottere website, dan zou ik gaan denken aan een stack met een CMS waar een nette template rendering engine in is geïntegreerd (zoals Smarty voor PHP, Jinja2 voor Python, Nunjucks voor Node.js) en een database backend.
  Via google zoeken op ‘open source cms template engine’.
  Wat je dan krijgt is compacte, schone HTML die lekker vlot laadt. Responsive design (voor mobiel en tablet) gaat dan ook wat makkelijker.

  Waar het hier om gaat is dat nadenken over een software stack zinvol is. Investeren in nadenken, ontwerpen en bouwen om later gemak te hebben in plaats van onnodige irritatie.

  Praatplaatje voor techneuten:
  IT is tot een praatplaatje gemaakt, voor het denken dat met een sociaal model komt.

  WordPress is berucht om overbodige rotzooi (data) die naar een browser wordt gestuurd. Klik maar eens met de rechter muistoets op deze web pagina, en kies voor ‘view page source’ (of Nederlands equivalent). Dan krijg je nogal wat te zien.

  Met Word-press werkt het misschien hetzelfde als met een individu die onder druk wordt gezet. Het werkt niet, of er komt veel overbodige rotzooi mee. De zoete wraak voor onder druk zetten.
  Zoals bij een CMS allerlei thema’s, plugins etc. de structuur van HTML compliceren en qua hoeveelheid data opblazen, zo gaat dat ook met de grammaticale structuur in uitingen van wie onder druk wordt gezet. Hoe meer thema’s en gezeik om rekening mee te houden, hoe gecompliceerder uitingen worden. Nergens voor nodig, maar als anderen het zo willen hebben dan kunnen ze het zo krijgen.

  Omdat ik regelmatig met het handje HTML en daarmee ook CSS schrijf (voor productie van mooie PDF), valt nog op dat er een stevige parallel is met hoe staatsreligie aan het veranderen is.
  Vroeger gebruikte je voor styling een ID, tegenwoordig wordt dat afgeraden en aangestuurd op CSS classes. Eén element kan door meerdere CSS classes gestyled worden.
  Zou HTML en CSS staatsreligie-neutraal zijn, dan zou je eerder verwachten dat voor styling iets als POS (Point of Sale, Point of Service, Point of Speech) zou worden gehanteerd. Maar ja, die Vrijmetselaars hé… die hielden kennelijk van ID’s en hebben tegenwoordig kennelijk meer een voorkeur voor verschillende classes waar je lid van kunt worden 😀

  Ratio [21] reageerde op deze reactie.

 12. Voor de duidelijkheid; ik heb nogal o.a. IT ervaring opgedaan, maar dit soort tech zaken hanteer ik alleen nog ‘intern’. Wie op dit front tips wil kan ze van me krijgen, maar de tijd van commerciële consultancy, architectuur etc. is voor mij voorbij.

  Vandaar dat ik nu even met een sociaal experimenten aan het werk ben, zoals de workshop ‘onafhankelijk zelfstandig’.
  Tijdens de voorbereiding heb ik allerlei technologieën gebruikt, maar, ‘analoog is het nieuwe digitaal’. Er gaat niets boven anderen in de ogen kijken en een leerzaam praatje organiseren over audio golven, beeldvorming en wat dies meer zij. Gewoon relaxed, zonder onnodige complicaties.

 13. Schot voor open doel: Innerlijke architectuur is waar alles begint! Die leren kennen en vervolgens iets laten groeien dat de moeite waard is. Voor zover hackers van buitenaf zich niet te schadelijk gaan gedragen…

 14. Uil:Een uit staat voor (oer)oude wijsheid, geheimhouding, de magie van de maan en vrijheid.
  Ook kun je een uil verbinden met stille en gecontroleerde bewegingen en heeft de uil het vermogen om door maskers heen te zien. Een uil kan goed zien in het donker., maar let op de kleur van de ogen van de uil. Er zijn drie soorten uilen, een nachtuil, een daguil(oranjeogen) en dag uilen (gele ogen)
  Uilen zijn boodschapper van voortekens en hebben het vermogen van vorm te veranderen.
  Uilen hebben de link en verbinding tussen de onzichtbare (donkere)wereld en de wereld van het licht. Een uil is comfortabel met zijn eigen schaduw.
  De uil is het symbool voor wijsheid en de zoektocht naar kennis

 15. Waarom niet de gewone straat mus als symbool deze bijna uitgestorven vogel, vanwege het wegblijven van paardevijgen, is een symbool van vrijheid op het laagste niveau, al die misplaatste symbolen, niet op echte feiten berustend maar op verhalen, sprookjes ?, gewoon een klinkklare open minded anarchistische site,
  geen slimme wetjes, absoluut geen censuur, wel een ligte balotage op afkomst kennis IQ, elitair gedrag wordt niet getolloreerd of je moet echt van oude Adel zijn, ook Franc Maçons worden geweerd, wat de boer (nico) niet kent dat eet hij niet !
  Ga fietsen goed voor hart en ziel, als je niet door een gek in een automobile verpletterd wordt, fietspaden kent men hier niet, heb een helm met achteruitkijk spiegel, groet !

  Nico [20] reageerde op deze reactie.

 16. @toute va bien [19]: Pas op, ik experimenteer graag met nog onbekende gerechten! Inspirerend. Zou ik ieder aanraden.

  Eerlijk, als het even kan simpel maar als het niet anders kan even complex, heeft ontegenzeggelijk een bepaalde charme.

 17. @Nico [13]: We overwegen om afscheid van WordPress te nemen.

  Als symbool namen we automatisch aan dat het een dier zou worden. Dat heeft onze voorkeur. Maar wellicht zijn er andere betere symbolen. De boom der kennis. De spreuk van het NRC Handelsblad, al dan niet aangepast, lux et libertas. Licht en vrijheid. Vivat libertas. Ceterum esse delendam Brussels. Tu ne cede malis. Al dan niet als spreuk onder het symbool / dier. Kan ook een mythologisch dier zijn als een phoenix. Een dapper dier dat geen roofdier is, bijvoorbeeld een zwaan. Of een uitsnede van Eugene Delacroix’s schilderij de vrijheid leidt het volk (het schilderij van de topless dame met vlag tijdens de franse revolutie). Of uiteindelijk toch die meeuw. Of als alternatief voor de meeuw een jan van gent. Machtige dieren die de oceanen trotseren. Een soort uber meeuw, een meeuw on steroiden. Laten we nu zoveel mogelijk zaken verzinnen zodat we in een nader artikel richting een keuze kunnen gaan.

  Nico [26] reageerde op deze reactie.

 18. @Albert S. [4]: Dank voor je uitleg. Ik vrees echter dat je opstelling wat naïef is. Een open discussie met iedereen is niet zinvol. Je gaat geen stalinisten bekeren of sociaaldemocraten ideologisch bevrijden. Er is binnen ‘rechts’ voldoende ruimte, zeker wanneer er nauwelijks alternatieven zijn, maar daar zal wel aan gemanaged moeten worden. Ik denk niet dat het goed gaat met Vrijspreker.nl, noch met enige andere Nederlandstalige libertarische site. Zolang deze site hoofdzakelijk gefrequenteerd wordt door, laat ik zeggen, wat onaangepaste mensen, dan zal dat voorlopig zo blijven.

  toute va bien [23] reageerde op deze reactie.
  Bertuz [25] reageerde op deze reactie.
  Nico [27] reageerde op deze reactie.

 19. @Keinstein [22]: Hoe kunt U mij onaangepéast noemen Mijnheer, ben 83 en pas overal in en aan, wat U aangepast noemd zijn de gebraind washeden, met de illusie van vrijheid, lees goed illusie !, onbelezen ondenkers, angst hazen, anders zouden zij wel optreden tegen de Islam veroveraars, nee we zijn misschien een klein groepje, maar heel solide in ons denken !
  groet !

 20. Ratio een mooi en oud symbole van de France vrijdenkers is de Sabot – Klomp, de éénvoud de simplisiteit van het eerste denken over het zijn, het zich vrij bewegen in hun esprit, simplisiteit wind het vaak van gecompliseerde vergezochte onderwerpen, groet !

  Ratio [30] reageerde op deze reactie.

 21. @Keinstein [22]: “Zolang deze site hoofdzakelijk gefrequenteerd wordt door, laat ik zeggen, wat onaangepaste mensen, dan zal dat voorlopig zo blijven.” Wat een fatalistische houding. En als je daar zo zeker van bent, waarom de site niet sluiten? En misschien zijn libertariers wel onaangepast? Wie zal het zeggen. Zet in op kwaliteit. Veel stukjes en reacties zijn gebaseerd op aannames, achterdocht, “hineininterpretieren” waarop wordt voortgebouwd al dan niet naar een conclusie toe die meestal luidt dat de staat deugt niet. Zeg dat dan meteen. Spaart een hoop onnodig lezen.

 22. @Keinstein [22]: Onaangepast sprong er voor Toute va bien kennelijk tussenuit.

  Chinees gezegde: Je eigen gebreken irriteren je het meest wanneer je ze in anderen terug ziet.
  Kleuterschool: Wat je zegt ben je zelf.

  Onze ervaring leert dat onaangepaste asocialen klagen over onaangepast gedrag, waarmee dan bedoeld wordt dat deze asocialen vinden dat anderen zich maar aan hen moeten aanpassen.
  De erectie van een man zegt “ik heb een idee”. Maar niet ieder idee is een goed idee, wat vrouwen zullen beamen.

  Zoals ik hierboven impliciet opmerkte, over antisemitisme, lijkt het me niet de bedoeling om bepaalde spanningen (en sociale breuklijnen van groepen die zich tegen elkaar verzetten om onderlinge afstand te handhaven) te handhaven. De vraag is niet hoe er bruggen met tolwachters georganiseerd kunnen worden, maar hoe een einde aan eilandpolitiek gemaakt kan worden. En dat liefst op een manier die voor ieder uiteindelijk bevredigend uitwerkt.

 23. Even zonder de overige reacties gelezen te hebben:

  Ik was en ben tevreden over de website.
  95% van de tijd bekijk ik die vanaf mijn sedentaire laptop (de facto een desktop) en wellicht 5% van de tijd via een smartphone met groot scherm.
  Ook/zelfs dan ben ik nog tevreden en wat mij betreft is er dus totaal geen aanleiding tot verandering.

  Als je dan toch zonodig wil veranderen, dan aub optie A.
  Als ik B zie, voel ik me overweldigd doordat je niet alleen naar beneden moet kijken maar ook naar rechts om zeker te zijn dat je geen artikel mist. Bovendien zie je dan teveel plaatjes tegelijk. Die overload aan prikkels geeft me het soort indigestie zoals wanneer je voor het eerst in Kowloon ’s avonds over een shopping straat loopt met een overdosis neonreclames die allemaal tegelijkertijd in je oog springen en om je aandacht schreeuwen.
  (Sorry dat ik zo’n ouwe zak ben die de 50 nadert…)

  Verder is een logo maar een logo en wat mij betreft eerder onbelangrijk maar principieel zou ik niet veranderen. Ongeacht wat je van de PVV vindt (al behoort die m.i. tot de minst slechte partijen in NL). De LP is uiteraard een betere partij en had die ook niet een meeuw als logo? Of verwar ik nu met het bedrijfslogo van haar destijdse bezieler Toine Manders?
  Maar belangrijker is dat als je je logo verandert omdat ook een ander die gebruikt, je die ander teveel eer geeft (ongeacht of jezelf eerst was of die ander).
  Vroeger had ik een afkeer van de kleur oranje. Ik vind haar nog steeds lelijk (louter esthetische gezien) maar destijds ging het me omwille van de conotatie.
  En toe bedacht ik plots dat ik een bepaalde familie of groep het niet gunde om een (gepercipieerd) monopolie op een kleur te claimen.
  Dut toen kocht ik bewust (als vlaming!) enkele oranje shirts (hoewel ik de kleur nog steeds afzichtelijk vind) en dan lokte dat uiteraard een hoop voorspelbare reacties uit: “zo, Scrut, ik wist niet dat jij zo’n orangist was”. Waarop ik dan doorleuk antwoordde dat ik als fan van Quick hamburgers (veel lekkerder dan Mc. Donalds of Burger King) oranje gewoon een toffe kleur vond. En dat ik niet inzag waarom een kleur exclusief met 1 bepaalde familie geassocieerd zou moeten worden.
  Ook is het mijn favoriete verkeerslicht: het geeft me advies om nog even snel te accelereren alvorens het rood wordt.

  Ondanks dat ik dus enerzijds liefst gewoon het huidige logo en bedrijfskleur zou behouden, kan je natuurlijk, als je dan toch wil veranderen de kans aangrijpen om flink te provoceren.
  Zo kan je de website rood maken: de kleur van succesvol ondernemerschap zoals iedereen wel weet. Coca Cola die zelfs de kerstman rood wist te kleuren. Denk ook aan de rode T-shirts met in Coca Cola stijl/letters het opschrift “Enjoy Capitalism”.
  M.a.w. gebruik knalrood om de vrije markt te promoten en laat sossen en commies zich maar lekker groen en geel ergeren 😛

  Wil je een ander dier?
  Zou ik dus niet doen maar als je het dan toch wil: een beer.
  Immers een beer is een vrij pacifistisch en individualistisch dier maar … vecht vol overgave als ie aangevallen wordt OF als je zijn familie/welpjes iets wil aandoen. M.a.w. “laat me gerust, ik wil gewoon mijn ding doen, maar o wee als je aan mij of mijn gezin komt”.
  (Heb het niet voor niets in mijn wapenschild opgenomen).

  Terugkomend op kleur:
  Als kind vond ik (net zoals alle kinderen) een regenboog erg mooi en denk aan een prisma waarmee je wit licht kan “ontleden” en dan analyseren etc. Het is wetenschappelijk en heeft iets intellectueels. Prachtig toch? Was er ook niet een uitgever van schoolboeken met die naam en dat logo?
  Waarom zou een regenboog exclusief geclaimed mogen worden door LGBTQWERTY of zo?
  Lijkt me leuk om om de vrijspreker regenboog kleuren te geven en dan vervolgens een platform te bieden aan een heuse “diversiteit aan meningen” (dus inclusief een conservatief geluid).

  Enfin, dit waren zomaar wat beschouwingen voor ALS men perse verandering wil, maar zoals eerder aangegeven zie ik daartoe absoluut geen noodzaak en ben ik voor wat de site betreft voorstander van handhaving van de status quo.
  Ik hoop dus dat er gewoon niks verandert. Maar als men toch wil veranderen dan kijk ik al uit naar knalrood, oranje of regenboog 😛

  Ratio [32] reageerde op deze reactie.

 24. @Nico [26]: Zeker. Je weet denk ik wel wat de randvoorwaarden zijn. Als we bij dieren blijven. Roofdieren als arenden die associaties hebben met heersers vallen af. Dieren die met lafheid en onderworpenheid worden geassocieerd vallen af. Groepsdieren zijn oke, zwerm en kudde dieren weer niet. Tot op zekere hoogte zijn roofdieren acceptabel. Bij symbolen moet het voor de meeste mensen begrijpelijk zijn. Je weet denk ik meer over kleuren psychologie dan ik en kan daar ook keuzes in aangeven. Griekse en Romeinse sagen, of nog verder teruggaande fabeldieren of mythische constructen zijn natuurlijk voor zover men dat nu nog begrijpt ook een bron. Je kan het eventueel ook mailen naar info@vrijspreker als het echt een heel lange reactie wordt.

  Nico [35] reageerde op deze reactie.
  Nico [38] reageerde op deze reactie.
  Nico [55] reageerde op deze reactie.

 25. @toute va bien [24]: We kunnen als we een goede vormgever vinden naast het logo tal van symbolen meenemen in de header. Ik denk dat de sabot klomp niet wordt herkend als symbool, we kunnen de uit wilgenhout / populierenhout gemaakte klomp natuurlijk wel meenemen als NL / Vlaams symbool. Alhoewel ik ook niet teveel nationalistisch op te vatten symboliek zou kiezen.

  toute va bien [34] reageerde op deze reactie.

Comments are closed.