8 REACTIES

 1. Het ergste wat een samenleving kan overkomen, de feodale inzet van domme psychopatische handlangers, en denk er om de tijd komt met rasse schreden nader dat het is, wij of zij, heb het in mijn jeugd meegemaakt in Amsterdam als jonge PROVO aanhangers, deze ondenkers laten zich met graagte gebruiken om je vingers te breken, of erger je benen te kraken met hun motoren met zijspan, en nu is het nog een graadje erger thys wijs stak zijn pijpje op !

 2. Van het één komt het ander? In dit geval bewoners van uniformen verslaafd aan een infuus van inkomsten, in ruil waarvoor van buitenaf medewerking wordt afgezogen. Begint vaak met goede bedoelingen.

  Zoals ik eerder schreef waren vorsten waarschijnlijk de allereerste uitkeringsgerechtigden, gefinancierd via belastingen. Belastingen werden gezien als offers, uit eerbetoon. Daarna doet voorbeeld volgen. Min of meer gegarandeerde regelmatige inkomsten werken verslavend. Zeggen “je wordt ervoor betaald en ‘dus’ verwacht ik…” kennelijk ook. Vanaf die laatste verklaring begint het te wringen, want als het dwingend wordt is dat infuus niet meer zo leuk. Ambtenaren, werknemers en was dies meer zij worden in de gekste gewetensconflicten gebracht, wat gezien gedrag nogal afstompend uitwerkt.

  Zoals ik eerder schreef is iets dat je niet uit eigen vermogen kunt of mag doen niet de moeite waard. Wat ook geldt voor uit vrije wil. Zo bezien… lijkt me ontslag nemen de eerste stap om richting een betere wereld te gaan. En wie verslaafd is aan werknemers… wees eerlijk, organiseer een ontslagronde en help werknemers om zelfstandig te worden. Of beter, help elkaar om dat voor elkaar te krijgen.

  Opmerkelijk: Een zelfstandige zonder baas en personeel is niet verslaafd aan geld, maar heeft er vooral last van dat anderen dat wél zijn. Culturele klimaatverontreiniging die een drukkend klimaat veroorzaakt.

 3. De “Befehl is befehl” mentaliteit komt misschien voort uit het gegeven dat een werknemer een soort hardware is, hoewel niet uit een Amerikaanse ‘hardware store’, die als instrument wordt gehanteerd.

  Degene die hen hanteert wordt dan gezien als degene die verantwoordelijk is. Een aperte leugen. Zie de Milgram Obedience Study. Niet aan meewerken, ontslag indienen. Laat anderen maar lekker hun eigen oorlogen uitvechten. Iemand helpen is mooi, maar er zijn grenzen. Die je als zelfstandige helemaal zelf kunt stellen en bewaken.

Comments are closed.