9 REACTIES

 1. Split face = performance

  De ene helft van het brein houdt de performance van de andere helft in de gaten. Dit zie je terug in het gezicht bij de minder bedeelden (qua artistieke prestatie).
  Zie je ook heel vaak bij politici.

  • Verhalen over split face lijken me ongeveer van dezelfde categorie waandenkbeelden als antropomorfisme á la “jouw karakter typeer ik als…” Maar nee, zoals Greta hier even in een bepaalde stijl acteert, en ook andere stijlen kan hanteren, zo kan ieder het innerlijke karakter voorzien van een gelegenheidsmasker genaamd persoonlijkheid. Van het Latijnse ‘persona’ oftewel masker.

   Pas op met het ventileren van de logica van de ene helft die de andere helft in de gaten houdt en samen één geheel zijn. Da’s geclassificeerde informatie, een heus staatsgeheim! whahaha… 😀

 2. De toespraak van Greta, ‘how dare you’, is wel een mooie. Vooral als je ‘m vertaalt naar eigen ervaring. Er zijn er die te beroerd zijn om zelf na te denken en alles kant-en-klaar voorgekauwd als hapklare brokken opgediend willen hebben. Ongeacht opleiding. Het liefst zoals het met industriëlen is gegaan; die zijn kennelijk doorgeschakeld van induceren (inspireren) naar kant-en-klare eindproducten produceren. Da’s veel makkelijker dan zelf denken en zelf doen. En dan liefst zo goedkoop als mogelijk. Het eind is dan zoek.

  Voor degenen die wél zelf willen denken en doen wordt van alles lastiger gemaakt door spelletjes als ‘wie heeft de meeste zeggenschap’ en ‘kennis is macht’. Kennis hoort te circuleren, onderweg telkens gefilterd te worden, is er niet voor om mee te woekeren. En wat iemand zelf kan bedenken en doen blokkeren, alleen maar omdat posities gehandhaafd ‘moeten’ worden, werkt ook nogal saboterend uit. Noem dat soort verschijnselen maar culturele klimaatvervuiling. Het is niet zonder reden dat ik telkens hamer op individueel zelfstandig zijn. Een manier van denken die allerlei fratsen niet mee wil maken.

  Daarnaast is het totaal krankzinnig om iemands leven te verstoren, zodat iemand na ‘wedergeboorte’ opnieuw ‘kind’ wordt, afhankelijk en al, alleen maar omdat er zijn die met alle dwang en geweld over hen willen kunnen beschikken. Omdat ze zelf te beroerd zijn om iets zelf te bedenken en doen. Of, erger nog, dat niet mogen vanwege bijv. wettelijke regelingen. Een volgende vorm van culturele klimaatvervuiling die de toekomst saboteert, aan beide kanten van de streep. Beschaving-naar-het-idee-van-anderen? Gekkenwerk! Wordt geestesziek, naar ons voorbeeld, dan hoor je er helemaal bij!

 3. Jouw individueel zelfstandig zijn, lijkt ergens ook op asociaal zijn, je kunt heel goed een vrijmens zijn binnen de groep, althans dat is mijn ervaring !

  • Iemand die individueel zelfstandig is kan contact-vriendelijk zijn. Waarmee de vraag rijst; wat is asociaal? Vanuit een groep de wil opleggen aan een individu, insider of outsider? Het zal me voor zo’n vraag een worst zijn of iemand groepslid is of niet. Het gaat om de innerlijke aard, het karakter. Is iemand contact-vriendelijk? Of is er bijv. een waanidee ontstaan á la “wij zijn met meer en ‘dus’….” Zo’n waanidee werkt nogal schadelijk uit namelijk. Vanuit een groep jegens een individu. Natuurlijk gezag komt niet via overwicht á la body counting. Ook niet via kwalificaties, functies, posities en wat dies meer zij. Dat soort routes doen vooral aan fetisjisme denken. Iemand kan dik doen over een fetisj, daar opgeblazen verhalen over rondstrooien, maar wordt daar praktisch gezien meestal asocialer van. Groepslidmaatschap kan een manifestatie zijn van fetisjisme.

  • Interessant hé, die partijen? Greta, degenen die haar met een doel op het toneel hebben gezet, degenen die met haar verhaal aan de haal gaan en daar een eigen draai aan geven, ‘het publiek’, enz. Je zou denken, een klassieke constructie.

Comments are closed.