De Spaanse democratie veroordeelt politieke opponenten die voor onafhankelijkheid strijden tot celstraffen van meer dan tien jaar. En zet de politie in tegen Catalaanse demonstranten. De EU zwijgt. Rutte zwijgt. Waar is het Catalaanse recht op zelfbeschikking?

De generalísimo kijkt toe

Als het debat stopt heerst slechts het domme geweld. Van beide kanten. Waarom geen echt debat en referendum organiseren dat bindend is en waarvan de uitslag door beide kanten wordt erkend? Zonder de dreiging van celstraffen en de wapenstok? Kan Spanje als natiestaat slechts overleven als het bepaalde tactieken van de generalissimo overneemt? Wat zegt dat over Spanje en democratie? Is dit Europa anno 2019?

bron infographic

9 REACTIES

 1. Het is interessant om hier naar (min of meer precies) 30 jaar geleden te kijken. Toen het communisme werd uitgedaagd in Oost Europa en viel omdat er eigenlijk geen accpetatie meer was onder de bevolking. Alleen in Roemenië was er grof geweld. 30 jaar later zijn de rollen omgedraaid en zijn de regeringen in het westen autoritair geworden en steeds meer geneigd tot geweld.

  Ik hoop dat de Catalanen hun onafhankelijkheid kunnen krijgen op een vreedzame manier. Maar daar lijkt het niet op en wordt de uitspraak van Thomas Jefferson weer actueel: “The tree of liberty must be refreshed from time to time with the blood of patriots and tyrants.”

  O ja, en de groetjes aan opoe graftak van deze stamgast.

 2. De Spaanse en France Joden verdekt opgesteld binnen de Marannos Joden, dus onder druk Catholiek geworden Joden, grote invloed binnen Spanje, Potugal, en ja zuid Amerika, de Slavenhandel was in handen van de Marannos, de pseudo opstand in Catalonië, is bedoeld om een Europees Israël te creéeren, oud premier Minister van Frankrijk Valls van Joodse huize wierp zich zelf op om president van het nieuwe Catalonië te worden, heb jaren zaken gedaan in Barcalona, hoofdzakelijk met Marannos Joden, niets verkeerd mee, intelligente harde werkers, maar nu toch in verkeerde handen geraakt, “”denk ik””, de meerderheid der Spanjaarden weten dit, en vinden dit streven verkeerd, ook om dat de Joden altijd met rust zijn gelaten, en aanvaard als mede Spanjaard, ondanks hun in het geniep beleide Joodse religie, wat een publiek geheim was, zou me niet verwonderen als Soros ook hier bezig is, groet prettige zondag !

 3. Kennelijk wordt in Spanje gedacht dat als je eenmaal onafhankelijk toelaat, dat het begin van het einde is. Dat dan het woord ‘onafhankelijk’ rond gaat zingen en de boel uit elkaar valt. Maar vreemd genoeg is het voor ouders de bekroning van hun opvoedkunsten als kinderen zichzelf onafhankelijk verklaren en zelfstandig gaan leven. En is het voor geneeskunstenaars bevredigend als een zieke zich onafhankelijk verklaart door te constateren van aandoeningen, gebreken en overdosissen af te zijn. Wat gaat er dan verkeerd in een verhaal als over Spanje? Misschien dat dit wat meer helderheid schept?

  Gisteren ventileerde iemand dat het voor kinderen goed zou zijn om met leeftijdgenoten te zijn. Kinderdagverblijf, school en zo. Gezien verzinselen als ‘mentale leeftijd’ riekt dat naar klassen, wat naar sekt-arisch gedrag riekt. En naar Romanisme, waar ik zojuist over schreef (zie link).

  Misschien gaat datgene wat in Spanje als doemscenario wordt gezien wel richting de ultieme oplossing voor allerlei problemen! Ik las ergens dat ooit het doel voor adel, aristocraten etc. was dat ieder (vrij vertaald) onafhankelijk en zelfstandig zou zijn zonder elders te verzieken. Hoe zo’n doel bereikbaar kan worden is een kwestie van genees- en opvoedkunst, maar helaas zit een zieke versie van krijgskunst (de kunst om te krijgen, maar dan via veroveren en onder controle houden) in de weg.

  Oh ja, voor reageerder graftak: Ik behoor niet tot een stam, dat gaat niet gebeuren ook, dus zou ik het waarderen als je je denken opschoont en mij niet als stamgast ziet. Getver. Als je genoeg over genees- en opvoedkunst weet, dan weet je ook dat je beter steriele afstand kan houden als er op dat soort aandachtspunten problemen woekeren. Besmettingsgevaar, explosiegevaar, instortingsgevaar en zo.

 4. Voor mij is het simpel. Wat geeft iemand het recht om voor mij te bepalen. Val mij niet lastig. Bemoei je niet met mij. Is dat al teveel gevraagd. Zoiets simpels. Die niet aflatende bemoeienis, betweterigheid, hokjes geest door zowel mijn medemens als de instituties. Sodemieter op bemoeials. Ik kan me voorstellen dat er meer mensen zijn die er zo overdenken. Nogmaals sodemieter op Franco en andere lastposten. Verkloot je eigen leven, maar niet het mijne. Laat dat aan mij over potdorie. Is mijn goed recht.

  • De veroordeelde Ministers, hebben in princiepe hoogverraad gepleegt, je staat ergens voor, en als je dit dan verwerpt O.K. dan kun je aftreden,!

  • Bertuz, daar gaat dit niet over, dit is een verkapte staatsgreep, geen opstand van vrij denkers of anarchisten,
   het rijkste stukje Spanje, daar gaat dit om, niet om princiepes !

   • Ik weet niet waar het overgaat. Dat is het het juist. Wat ik wel weet dat het om dominantie draait. De eeuwige dominantie. En potdorie wie heeft dat recht op dominantie?

   • Iets preciezer, het gaat om overwicht, zodat iemand zich ‘gewichtig’ kan voelen. Of het nu als een mr. Universe is, of als een obesitas-lijder doet kennelijk niet ter zake.

  • Bertuz: Samenlevingen lijken nogal op dwangverpleeghuizen door geesteszieken, om geestesziek te maken. Dat veroorzaakt nogal veel hinder en frustratie. Maar dat was ook de bedoeling ervan, want lucratief.

Comments are closed.