Je bent eigenaar van je lichaam (behalve in NL want daar mag je niet eens je eigen nier te koop zetten). Derhalve ben je eigenaar van de vruchten van de arbeid die je met dat lichaam produceert. Als iemand die vruchten steelt, steelt hij eigenlijk een stuk van je leven. Want je tijd is schaars. Tijd die je hebt besteed aan het produceren van die afgepakte vruchten had je ook met je familie door kunnen brengen. Die tijd komt nooit meer terug, voor altijd afgepakt.

Milton Friedman poneerde dat alles wat de overheid doet ongeveer twee keer zoveel kost.  Dus als de overheid de helft van jouw vruchten afneemt en dat belasting noemt dan stelen ze dus eigenlijk 25% van je leven. Ambtenaren zijn dus ‘levensstelers’. Maar het is veel meer dan 25% die ze stelen. Ambtenaren gebruiken jouw geld om regels te verzinnen en je ermee lastig te vallen en je te dwingen om hun ‘diensten’ af te nemen. Alles voor je eigen bestwil uiteraard.

Overheid is een monopolie. Je kan geen kant op. Dus ze laten je wachten. Heel lang wachten. Daarmee stelen ze nog meer van je leven. Wachten in de file, want wegennetwerk is overheid. Sterven op een wachtlijst (de heersers zelf ook), want zorg is overheid. Je jeugd wegkwijnen in een klaslokaal, verplichte indoctrinatie kampen is overheid. Jaren wachten op een huis en fatsoenlijk woongenot, want degenen die je bestelen vinden andere mensen die het geroofde toucheren belangrijker. Wachten op Schiphol, want 100% in overheids handen. De trein / NS / Prorail idem dito. Waarom rij je vrijwillig de drive in van de McDonalds op maar wil je liever niet naar het gemeentehuis?  Wachten, wachten, wachten. Tijd die je nooit meer terug krijgt.

Daarmee komen we op de eerste Wet van Hijseenberg:

“Als er een ministerie voor is, dan gaat het mis.“

Ga maar na: Ministerie Volksgezondheid, Verkeer, huisvesting/ruimtelijk ordening, Onderwijs, Binnenlandse zaken.

En tot overmaat van ramp zijn vele vele levens drastisch ingekort omdat de overheid zich bemoeit met medicijnen. Om over oorlogen maar helemaal te zwijgen. Je zou eigenlijk de overheid willen aanklagen voor al dat leed dat ze veroorzaakt en de hoeveelheid levensgenot die ze steelt, maar – je verwacht het niet – de rechtsspraak is een overheidsmonopolie. En er is een ministerie voor, dus dan kan je zeker wachten tot je een ons weegt.

Hijseenberg, Oktober 2019

11 REACTIES

 1. Wat had je anders verwacht? De overheid is gewoon een kliekje mensen. In het algemeen niet de beste en de slimsten van de samenleving. Kijk maar naar wie de politieke partijen telkens weer benoemen als nieuw baasje ergens bij de overheid.

  De beste en de slimsten doen iets leuks, beginnen voor zichzelf, werken bij een topbedrijf of gaan lekker hun eigen weg. De een met meer succes dan de ander.

  En dan zijn er de losers en prutsers. Op school het zes-minnetje van vroeger en de vijf en een half van nu. Worden gepest omdat het wijsneuzen zijn en hun klasgenoten verklikken bij de meester (die het eigenlijk maar genant vindt).

  En terug naar de losers en de prutsers. Die willen ook een topbaan, in een villa wonen en elk jaar op vakantie naar Afrika (want ze deugen natuurlijk hard). Als je het niet op eigen kracht kan, dan kun je het bij de overheid proberen.

  Dan denk ik bijvoorbeeld aan een Wiebes, Halalsema of Timmerfrans of hoe die prutsers ook heten mogen. Hoewel Timmerfrans het best aardig deed als poedel van die Luxemburgse dronkelap. Zelfs deze nietsnut heeft een zeker talent.

  En zolang de rest het gelaten accepteert (behalve een beetje janken op Twitter en Facebook) zal het voor eeuwig zo blijven. De strontvlieg bestaat al mijoenen jaren. Dat is niet zomaar zo gelopen…

 2. Probleem is misschien dat de Romeins katholieke God via o.a. de Franse revolutie, Verlichting etc. vervangen is door bestuurlijke machinerie die zo ongeveer tot god is verklaard. Met bureaucratische procedures als ritueel om een ‘gebed’ te verzenden. In plaats van door waanideeën heen te prikken is een volgende generatie waanideeën geproduceerd. Met allerlei gevolgen van dien.

  Voor zover ik het verleden helder voor ogen heb: Vroeger werden o.a. aristocraten en edelen aangesteld, met het verhaal dat ze o.a. een soort verzorgende luizen zouden zijn die rotzooi weghalen. Daarnaast prikken en steken luizen. En dat niet alleen om lamzakken en luiaards aan te sporen. Luizen zijn immers ook bloeddorstig.

  Die rol van ‘luis in de pels’ is door de Nieuwe Wereld bij overheidsorganisaties en parlementen neergelegd. En wordt extremistischer uitgevoerd. Voor degenen die jeuk willen veroorzaken, prikken, steken en opbrengsten afzuigen. Waarom moet ik nu aan het Münchhausen syndroom denken? Aandacht opeisen en zo? Waarom, waartoe? Denken die luizen beter te weten dan de bewoner van een lichaam?

  P.S. Eerlijk is eerlijk, de inspiratie voor dit verhaal over luizen kwam via de Brits-Canadese TV-serie Creeped out. Treffende metafoor. Als anderen dwingend verzorgd worden, een soort dwangverpleging, dan worden partijen voor elkaar een soort figuurlijke ‘luis in de pels’. Wil je geen problemen? Creëer ze dan ook niet.

 3. De overheid = een gekozen groep bestuurders voor een bepaalde tijd !
  De kiezers krijgen waar ze om vragen, ben je van andere gedachte, behoor je dus niet bij deze kiezers, en treft je ook geen blaam !
  Ga je weg, en blijf verre van bestuurders en hun handlangers, leef je leven in het geheim, aanbid je eigen denken en doen, wees een liberaal !
  Dat kleine dingetje in het midden van je hersen, je ziel hou die voor je zelf, die heb je nodig voor ht overgaan !
  Voor de rest wordt net als ik een beschouwer, zie toe, steek verdrinkende mensen een hand toe, maar ok niet meer als dat, compromiteer je zelf niet, dit doet heftig pijn, overal zitten graftakken onder het gras, wees gewaarschuwd, groet !

  • Het kan zinvol zijn om als een ‘light house’ (vuurtoren) lichtbundels naar buiten te richten, om eens te laten zien wat daar gaande is. Maar… een totaalbeeld van jezelf en de intieme delen van je leven zit als het goed is afgeschermd in jezelf.
   Er zijn er die geloven dat als je een foto van hen maakt, hun ziel gestolen zal worden. En da’s nog niet eens een gekke gedachte. Hoe meer anderen van iemand weten, hoe effectiever diegene gemanipuleerd en gebruikt kan worden. Een beetje militaire operatie begint niet zonder reden met inlichtingenwerk. De agressiefste en vieste versie daarvan is insluiten, prikkels toedienen en dan kijken wat iemand gaat roepen.

   In georganiseerde religie wordt het als feit gesteld dat de goddelozen geen rust zullen krijgen. Vertaald naar staatsreligie: Probeer anderen net zolang lastig te vallen tot ze je als god erkennen, voor je buigen en doen wat je wilt. De Oude Wereld deed dat, de Nieuwe Wereld doet het ook.

   Aangezien religie een woord is voor levensbeschouwing, hoe je de driehoek leven, liefde en noodzakelijke of gewenste activiteit ziet, komt dat over als een zeer gebrekkige, zelfs verziekte visie. Maar ja. Da’s een deel van het verhaal hé?

   • Religie is zeker geen deel van een – de levensbeschouwing, of je moet het woord benaming religie zodanig oprekken, of het driehoek, vierkant of pentagon is waar ons leven in moet passen, Nico het is de gezochte benaming die je er aangeeft, in feite is het de uitleg die het belangrijkste is, groet !

   • Met religie wordt gewoonlijk georganiseerde religie bedoeld, een organisatiestructuur met bepaalde denkbeelden en redeneringen. Maar van origine betekent het woord religie (vanuit Latijn) kennelijk zoveel als levensbeschouwing á la “Dit is wat ik in gedachten heb”, beeldvorming dus met redeneringen en gedrag als gevolg. Zo’n levensbeschouwing hoeft niet aan de kapstok van een (externe) godheid met hulptroepen opgehangen te worden.

    De originele versie van het idee Tao was individueel-filosofisch van aard. Later is dat idee omgevormd tot filosofie voor collectieven (bekend als ‘aarde’ en ‘hemel’) en wéér later kwamen er op het idee dat als iemand met een IDee komt, of aan een idee van anderen meewerkt, dat dan maar een ID moest worden. En zo… werd identiteitspolitiek kennelijk geboren. Georganiseerde religie is daar een uiting van, want het wordt al eeuwen als een soort ID gezien waarmee iemand zich liefst moet en zal identificeren. Maar… van origine is het idee van Tao allesomvattend, in een individueel leven wel te verstaan.

    Oh ja, qua symbolen noemde je het hexagram niet. Waar nu juist een interessant idee achter zit. Net als bij Tao was daar ooit een origineel van en is daar later een vervalsing van in de circulatie gebracht. Die tegenwoordig koortsachtig vereerd wordt en offers vereist. Dit soort dingen (georganiseerde religie, Tao, hexagram) zijn weinig meer dan stropoppen, goed voor allerlei stropopredeneringen en inderdaad, het gaat om de uitleg. Zodat vervalstngen de originelen niet verdringen. Ik bedoel… je staat toch liever met de beide benen op de grond dan in een achtbaan te zitten?

 4. Ik wacht op de EU en onze regering. Kijken wat ze tegen Erdo gaan ondernemen. Gaan ze Erdo’s vruchten afnemen?

Comments are closed.