Toen ik dit artikel las over een ‘Avogaddon’ in Mexico waarbij de maffia zich toelegt op de productie en handel van avocados, dacht ik in eerste instantie dat wellicht de theorie dat een maffia alleen bestaat van dingen die door de overheid illegaal worden gemaakt dus misschien niet altijd opging. Liever mijd je dat soort artikelen natuurlijk want je wilt jezelf geen cognitieve dissonantie geven, confirmation bias is bliss, maar 1 van mijn overtuigingen is dat als er iets vreemd aan de hand is in de maatschappij dat de oorzaak daarvan bijna altijd te traceren is naar overheidsingrijpen.

En gelukkig hoefde ik mijn blauwe pil niet te nemen (De Matrix variant, niet die van Pfizer). In het artikel:

“The threat is constant and from all sides,” said Jose Maria Ayala Montero, who works for a trade association that formed its own vigilante army to protect growers.”

Kennelijk faalt dus de overheid in het beschermen van eigendom. Het opgedrongen monopolie op bescherming, waarbij je wel belasting moet betalen ondanks de wanprestatie van de overheid en je dus dubbel moet betalen aan ofwel private bescherming (die tegengewerkt wordt door de overheid door bijvoorbeeld wapenbezit te verbieden (in Mexico in theorie toegestaan maar doordat ze alleen in staatswinkels te verkrijgen zijn is er een de facto verbod) ofwel de mafia (de mafia die doorgaans wel bescherming levert als je ervoor betaalt, dus per definitie beter dan de overheid)

Het artikel beschrijft een oorlog tussen kartels,  oorlogen en wapens zijn nogal duur, dit heeft alleen zin als er exorbitante winsten worden gemaakt. Met avocados?? De US overheid heeft wel een schaarste in aanbod gecreëerd:

“Michoacan is the only state in the country allowed to sell to the United States, which banned avocados from Mexico until 1997 over concerns about pests”

Toch blijft het raar dat de maffia zich met avocados bezig houdt. Misschien verdienen ze zoveel met drugs en hebben ze de gewelddadige infrastructuur toch al (wapens, omgekochte politie/rechters etc) dat een beetje diversifiëren met avocados wel lonend wordt. Een soort kruisbestuiving.

“organized crime’s invasion of the avocado industry is a microcosm of what is happening elsewhere in the country — and a potent illustration of how the government has unintentionally fueled more violence.”

“The government strategy failed to end crime and violence in Michoacan, and in some ways only made things worse. The Viagras, for example, probably wouldn’t exist today if not for the state’s interventions.

Interessante conclusies, voor een mainstream media outlet in het linkse Californië waar men ervan overtuigd is dat het zonder overheid ‘chaos’  wordt.

Hijseenberg, November 2019

4 REACTIES

  1. They did not kill 23 000 000 Russians, even more with WWII, why is this not importand, they killed all Bhudists in Afganistan and India, they killed all Brahmans in India, we speak hear over the Turks who where used by the Islam, and Turks who became Jews the Khazars, nothing to do with free thinking, but Dogma, Dogma is the cancer of thinking, we have to carve it out !

  2. De avocado lijkt me een pruim met teveel pit. Zie hier voor meer.

    Om de een of andere reden maakt maffia zich niet geliefd. Waarom? Mogelijk biedt de film Zie John Wick wat inkijk. John werkte voor maffia om uit te weg te ruimen. Niet als Boogy Man, maar meer iemand die je belt om de Boogy Man uit te schakelen. Wat gebeurt er? De zoon van een maffia baas maakt de fout om bij deze ‘gepensioneerde’ medewerker te doen wat maffia normaliter alleen bij outsiders doet. Waarna de pleuris uitbreekt en maffia een koekje van eigen deeg krijgt. Een overdosis cookies eigenlijk. Het werd deze maffia familie nogal fataal.

    Zo’n film heeft best een grappige story line. Leuk om even te ontspannen. Wat je ervan kunt leren is dat je het als groepslid niet te gek moet doen jegens outsiders. Kijk in Italië, en je hoort over maffia die het veel te gek maakt en een verstikkend klimaat creëert. Wat overheids ‘diensten’ daar ook doen, vandaar dat Italianen niet meer blij zijn met ‘hun’ land dat in feite in handen van anderen is. Voor velen een reden om te emigreren. Zoek de verschillen met andere landen. Allerlei organisaties die als sociale kankergezwellen functioneren en het leefklimaat van anderen verstikken.

    • ¨Kijk in Italië, en je hoort over maffia die het veel te gek maakt en een verstikkend klimaat creëert.¨ Aha dus daar komt de klimaat nonsens vandaan, ook weer opgelost. 🙂

    • Het betreft meerdere partijen. Vooral groepen. Via groepsvorming ontstaan groepsmechanismen. Dat is kennelijk vrijwel altijd een probleem geweest; misbruik maken van overwicht. Fans en leden van groepen zijn afkerig van individualisering, terwijl individueel zelfstandig zijn – voor en door ieder – juist voorkomt dat er teveel opeenstapeling (van geld en problemen) ontstaat. Hoe platter een organisatiemodel, hoe gezonder de uitwerking.

Comments are closed.