11 REACTIES

 1. Nou het is een mooie gedachte maar dat was heel lang geleden, nu doen ze alsof ze vrienden zijn (vriendschap is sowieso een overschat begrip en is zo voorbij als er een zijn/haar zin niet krijgt) en steken je daarna een mes in je rug. Eigenbelang rules!

 2. Ja ’t is waar je hebt een handje vol vrienden, wat dat dan ook mag zijn in je leven, liever relaties – kenissen,
  maar goed de helft van je leven is door je zelf gemaakte ilussies, fantasien die vaak heel vaak maar gedeeltelijk uitkomen, mijn vrouw is veel rationeler, had ik naar haar geluisterd had ik er waarschijnlijk een stuk beter voor gestaan, maar ja ze houdt van me, dus blijft achter me staan een beet schamper lachend om mijn bisarre idéen soms, maar we zijn een heel eind gekomen, en hopelijk gaan we nog heel ver, groet

 3. Wat als je vrienden vijanden worden? En hoe maak je vrienden? Door water bij de wijn te doen? Zijn het dan je vrienden nog?

  • Exact Bertuz, dat je vrienden moet maken bewijst al dat het kunstmatig is, maar ja dat is een groot deel van onze beschaving ook natuurlijk. Ja we zijn allen niet gelijk, heb zelf nooit interesse gehad in vrienden of het bij een clubje behoren, het zegt mij niks dus is het voor mij wat makkelijk afschuiven alszijnde niets. Of zoals H Westbroek eens zong, “Vriendschap is een droom, een pakketje schroot met een dun laagje chroom”. Nou haal droom er uit en dan heb je het wel. 🙂

   • En als je vrienden moet maken door water bij de wijn te doen, verloochen je jezelf dan niet? En word je dan niet je eigen vijand? Is dat geen opportunisme? De redenering deugt niet. Ook al komt die uit de mond van Lincoln.

   • Bertuz. Zie hier onder over muren van vijandschap afbreken. Gezonde(re) contacten is iets anders dan vrinden worden. Het laatste hoeft echt niet per sé. Beter een goeie buur dan een verre vrind?

    Eigenlijk hetzelfde verhaal als wel of geen lid van de een of andere groep. Gezonde(re) contacten hebben dat niet nodig.

 4. De framing van Lincoln gaat uit van ‘op de persoon spelen’. In de Bijbel een andere framing, een muur van vijandschap doorbreken. Bepaalde denkbeelden (met redeneringen en gedrag in het staartje) maken vijandig.

  Zo bezien is het soms best nuttig om, zoals Graftakk dat noemde, stropoppen te neuken. Als er maar genoeg gaten in komen, zijn ze onvoldoende ‘krachtig’ om anderen mee om de oren te slaan. Ondertussen gaat het natuurlijk niet om die stropoppen, maar om de kern:

  Stel jezelf je eigen belevingswereld voor als een globe. Met daarin een kern. Je kunt daar een filosofisch fundament op leggen, maar je weet misschien niet of er daaronder lava stroomt, of breuklijnen zitten (ergens in je psyche). Ga je dieper, dan ga je richting de kern. Is de kern van een belevingswereld kern-gezond, dan zou het best weleens kunnen zijn dat je dan ook van problemen met breuklijnen en lava af komt. Logischerwijs denk je dan niet meer primair in termen van constructies en regelingen, maar vanuit die kern. Waar een bepaalde manier van denken (en gedrag) uit voortkomt. Voor écht schone kern-energie kun je zeggen. Zonder kernafval dat nog lange tijd her en der kanker veroorzaakt etc.

  • Met stroop vang je vliegen van azijn trek je een “zuur” gezicht 🙂

  • Nou… ik drink om gezondheidsredenen wat pittig en zuur (cranberry, rozemarijn met kruidnagel) en… lekker is het niet, maar ik leeff wel in de gelukzalige wetenschap dat het gezond uitwerkt 😀

 5. Met die uitspraak van Lincoln is het maar net wat je gelooft.
  Gisteren, op een begrafenis, als een begrafenis, las een dame bij het graf de zgn. Apostolische geloofsbelijdenis voor. Iets dat niet uit mijn, uit onze mond zou komen. Maar het inspireerde wel. Vanwege het geloof in opstanding uit de dood. Dus hier een stukkie uit mijn geloofsbelijdenis:

  Ik geloof…

  in de wederopstanding van schijnbaar afgestorven hoop en moed.

  in de wederopstanding van dood gewaande innerlijke kracht.

  Het is maar dat je het weet.

  Zou dit soort geloof gepredikt worden, dan zou de wereld er beter uit kunnen zien. En dan niet alleen qua uiterlijk vertoon!!!

Comments are closed.