23 REACTIES

 1. één hele belangrijke wet is respect voor ander mans denken, hier in het séculaire Frankrijk met toch nog veel Katholieken uit gewoonte, is 1 November de datum dat de familie graven exstra aandacht krijgen, ziet er mooi uit, in Cognac is weer de hele boel in de gort geslagen, kruisen, maria beeldjes, engeltjes, we weten wie hier achter zitten, net als het constante stukmaken van altaren en beeldtenissen in kerken, de sharia wet in delen van grote steden, maar de overheid schijt in zijn broek, maar het gaat er toch van komen, de mensen zijn kwaad, en teleurgesteld, en dat gaat zich wreken !

 2. Vroeger kwam iedere pharmakos met begeleidende voorschriften. Dat stapelt op. Problemen dood reguleren schijnt tot een sport gemaakt te zijn (kill ‘em all), wat een bepaalde schijn creëert en prima lijkt te lukken, alleen ontstaat zo wel een verstikkend cultureel klimaat. Zeg maar… een bijwerking van dat recept.

  Met regels is het net als met aflaten en die pharmakos… en ook als met Redders en Verlossers als Jezus trouwens… ze worden opgevat als een vrijbrief om met hetzelfde denken en gedrag door te kunnen blijven gaan. Je hoeft alleen maar te betalen en de rest aan anderen over te laten. De omgekeerde (belevings)wereld van echt zelfstandig worden. Tsja. Ingezaaide en ingewortelde tradities kunnen als onkruid uitwerken. Probeer er maar eens vanaf te komen. Wil je er zelf van af, en is dat misschien zelfs gelukt, dan probeert die rotzooi wel via anderen binnen te komen. Omdat het doodnormaal wordt geacht dat je daaraan moet geloven.

  • De andere kant van het verhaal over regels: Je kan daarbij denken aan de (hybride) stijl Jeet Kune Do. Bruce Lee vatte die als volgt samen: “My style?…You can call it the art of fighting without fighting.” Tsja.. mét regels kun je doodgewoon wat dooddoeners in de strijd werpen. Wel zo makkelijk, toch? Nogal stijlloos, maar het ‘werkt’ wel. Althans, die schijn ontstaat. Dit ervan uitgaande dat van alles tot een strijd gemaakt moet worden, compleet met winnaars en verliezers. Uh… hoe zat dat nou ook alweer met communiceren?

  • Wetgevende machten hebben kennelijk net als Bruce Lee iets verkeerd begrepen, van degenen die hen iets wilden leren. Hoewel het de vraag is of die leermeesters ze zelf wel op een rijtje hadden. Hier iets dat kennelijk uit de mond van Bruce Lee kwam, over een leermeester en hoe hij dat opvatte. Vergelijk dit met wetgevende machten:

   “He made me realize I had to create a whole new style. You know how water takes the shape of anything you put it in, but it stays strong and pure? Now that’s gonna be my style.
   – Cool.
   I was planning on being a star, but I think I’d rather be a legend instead.”

   (bron: Film “Birth of the dragon”)

   Later wees Bruce Lee in een richting door te zeggen: “Be like water”. Dat sluit daarop aan.

   Dit vertaald: Botten zijn van oudsher een metafoor voor regels die een leven overeind houden. Die regels zitten erin, niet er buiten. Water is van oudsher een metafoor voor kennis. Wat Bruce Lee dus eigenlijk zegt, net als hedendaagse wetgevende machten, is dat kennis maar aangepast moet worden aan bijv. ontbrekende botten of juist monsterlijkheden die teveel botten in zich hebben. Zodat volgende monsterlijkheden gekweekt worden, want dat gaat van kwaad tot erger en werkt niet versterkend maar verzwakkend uit.

   Zie hier het failliet van wetgevende machten. En de gevolgschade.

 3. Cultuur bestaat niet meer in Europa, er zijn geen echte verblijdende blijvende créaties, het is allemaal kantje boord, het moet zo nodig modern zijn, op zich geen probleem, maar er moet wel qualiteit aanwezig zijn, en blijvende waarde, ook kleinkunst heeft in waarde ingeboet, kijk naar onze theaters komieken fratsen makende clowns, ook hier wat oud spul, dan onze dichters of schrijvers, uitgeverij de slegte weet niet waar hij er mee heen moet, nee er moet een andere koers worden ingeslagen, willen we niet verzanden in O,O – groet !

  • Creaties maken per definitie niet (echt) blij, die wekken hoogstens een bepaalde schijn. Zoals ook drugs. Me denkt dat groei bevredigender kan uitwerken. Hoewel dat rustigjes gaat en die groei ook weer niet te gek moet worden. Zo kan kracht groeien, door voeding en training. Maar wat heb je eraan om als een mr. Universe te worden? Da’s toch meer een rariteit? Of misschien zelfs een monsterlijkheid? Na teveel groei krimpen dan maar? Richting gezondere proporties?

   • Inderdaad Nico, niets kan eeuwig doorgroeien want op den duur barst men uit zijn/haar/het velletje. Als de economie niet meer groeit heeft dat ook gevolgen op de bevolkingsgroei uiteraard, maak meer wegen en je krijgt meer verkeer, eet te veel en je krijgt grotere vet-cellen, doe een jonge karper in een klein aquarium en het zal niet veel groter worden, doe de karper in een vijver en deze zal groeien. Maar dan heb je ook, geef mensen de ruimte en dan krijg óf totale anarchie of nog meer verdeeldheid, niet geef mensen de vrijheid want wanneer de vrijheid gegeven wordt is deze nog in handen van diegene die hem gaf. Ingewikkeld allemaal als je er te ver op door of in gaat.

   • Dit haakt ergens midden in een verhaallijn in. Ingewikkeld ontstaat door inwikkelen, bijvoorbeeld in constructies en regelingen. De Nieuwe Wereld speelt nu kennelijk een spelletje dat gericht is op krimp, hoe gek dat misschien ook klinkt. Vergelijkbaar met het personage Robocop, waar nog een beetje van het origineel was overgelaten en de rest technologie was. Wat niet alleen bij ‘cops’ gebeurt. Da’s dan de olifant in de kamer. Maar eigenlijk is dat een variant op het Romeinse ‘Jezus in me’, waarbij Jezus moest groeien en ‘ik’ moest inkrimpen.

    Aangezien ieder idee ergens in een individuele psyche begint, kom ik dan toch terug op die botten die ik hierboven noemde. Was dat nou wel zo verstandig om de botten in anderen te negeren of ‘preventief’ te vervangen door protheses? Van origine groeien die botten toch in jezelf, en ‘uit zichzelf’? Kennelijk vonden prothese-makers dat hun ‘botten’ van betere kwaliteit waren, maar misschien ging daar een stukje geneeskracht ‘DNA’ mee verloren wat nu net nodig is voor zelf-herstellend vermogen. Zodat er niet teveel groei of krimp hoeft te komen, en iemand zichzelf beter kan corrigeren in plaats van dat zoiets doodleuk van buitenaf wordt georganiseerd…

    Misschien dat de moed om anderen zichzelf daarin te laten groeien en trainen te snel is opgegeven. Ooit. Misschien dat er te snel voor de gemakkelijkste weg is gekozen á la “als ze het niet zelf doen, dan gaan we het maar voor hen doen”. Dat is tegelijk een route naar maximale uitholling á la Robocop. Kennis… je kunt er kern-gezond van blijven of anders worden, of juist door verzwakt worden. Het laatste vanwege misleiding, vooral als die tot norm wordt gesteld.

   • Willem, misschien moet ik dit toch iets verhelderen, voor dieper inzicht. Het is een adembenemend en bloedstollend horrorverhaal eigenlijk, ik hoop dat je er tegen kan. Zo niet, lees dan niet verder!

    Eerder bracht ik de evolutie van figuurlijke hersenchirurgie in beeld, voor beïnvloeding van de psyche. Een oude traditiie:

    De Romeinen hebben een fabric sample (staal) geproduceerd van een karaktermodel genaamd ‘Jezus’. Waarna er eigenlijk twee tijdperken ontstonden: BC en AD. Before Cloning en After Death. Als de cloning-procedure was afgerond, dan kon naar de apostel Paulus gezegd worden: “Niet meer ik leef, maar Jezus leeft in mij”. Hiep hoi. Hoewel de kwaliteit van de ‘fabric sample’ nou niet bepaald enorm was. Het was eigenlijk meer een verknipt karaktermodel waarin bepaalde aspecten nog doorschemerden. Het riep diepe vragen op als ‘wie zou Jezus zonder Christus zijn?’

    De Nieuwe Wereld heeft dit op een extremistischer manier aangepakt. De uiteindelijk uitkomst is dan “niet meer ik leef, maar technologie leeft mij”. Misschien omdat handelsmij’en dat als wenselijke uitkomst beschouwden of zo. Maar ja, dat komt ervan als de mijter van de ene valse profeet naar de andere valse profeet (technocraten) overgaat… Het woord vals om te duiden dat dit soort profeten zich niet richten naar de originele innerlijke natuur en wat daaruit kan groeien zonder dat het een wildernis voor wildebrassen wordt die allerlei horror-stories verzinnen.

   • Before cloning and After death, geniaal Nico, het principe komt overeen inderdaad, als we er van uitgaan dat het “leven” an sich een programma is met aanpasbare bouwstenen zoals (junk)DNA dan is het programma geschreven en blijven de Updates natuurlijk niet uit, waarvan we regelmatig de gevolgen ondervinden maar ook weer snel vergeten, een programma past zich makkelijk aan. Ons collectieve geheugen werkt niet zo grondig wat ook niet de bedoeling is uiteraard. Bedankt voor je heldere uiteenzetting Nico.

   • Graag gedaan. Verhelderen werkt soms verhelderend 😉
    Helaas wordt bepaalde informatie reeds vele eeuwen dankbaar misbruikt, hoewel misschien met goede bedoelingen.
    Maar ja. Ook folteraars kletsen indien ‘nodig’ wat af over goede bedoelingen.

   • Kan absoluut niet zo denken, mij gedachten dwalen rond mijn twijfels, wat jij doet Nico, Jezus betrekken in je mind spelletjes keur ik niet af, maar vindt ze wel weerzinwekkend.
    Ons Europa is een land vol heimwee naar vroeger, als ik luister naar Grieg of Wagner, wat hebben we al verloren en wat gaan we nog verliezen, onze roots zijn afgesneden, en daar worden weerzinwekkende spelletjes mee gespeeld, er zal éénmaal een laatste oude blanke Europeaan zijn, en bij zijn sterven zijn de mensen van de aarbodem verdwenen, wat blijft is een soort onmenselijke onwelriekende pseudo mens, die in zijn eigen bloed zal stikken ! zou me niets verwonderen als de snelheid zou toenemen tot deze ondergang !

   • Toute va bien: De productie van clonen naar het islamitische, christelijke of joodse model dient geen ander doel dan het produceren van (misvormde en verknipte) dienaren voor de oppergod of zo. Volgens mij zouden zowel moslims, christenen als joden daar vanaf moeten willen. Ziedaar, een gemeenschappelijk belang. Voor wie het ziet.

    Het maakt de producenten van deze ‘rassen’ echt geen moer uit welke schade ze aanrichten. Gezien te verwachten houdbaarheid van het recept en te verwachten backfire was dat bepaald niet geniaal. Ze halen zich niet alleen de woede van deze ‘rassen’ op de nek, maar ook de woede van ‘het publiek’ dat genaaid wordt door problemen te veroorzaken die er eerst niet waren, waarna er nog voor de opgevoerde show betaald moet worden ook.

    Maar ja. Ik ben neutraal en zie wel hoe die show in elkaar stort. Het brokkelt al wat af en wankelt al wat, dus laten we maar zeggen toute va bien, Frans voor alles gaat goed. En dan nu rustigjes wachten op de knaller. Kaboem. Plof.

   • Nico, mijn devies, bij twijfel niet inhalen, niet over iets discusseren of verwerpen van iets wat je niet nooit kunt weten, het ligt niet voor alle drie de religies op het zelfde niveau weten, en dan het gebruik misbruik is ook in wezen gelijk in uitvoering verschillend, maar goed we zitten er lekker mee !

   • toute va bien: Het gaat niet om inhalen. Het gaat om de richting die gekozen wordt. Anderen hebben ervoor gekozen om een richting te kiezen die zeg maar haaks staat op de door ons gekozen richting. Vandaar dat ik het had over kruisvaarders die op kruistocht zijn.

    Om het in termen van scheepvaart uit te beelden: Stel je ons als kano voor. Er komt een stel kruisvaarders aan, die vanaf de zijkant de ramkoers kiezen of als duwboot of trekschuit onze richting zouden willen veranderen, even wat pontons voor en achter ons parkeren om te blokkeren etc. Het kan geprobeerd worden, maar verandert niet de richting die wij in ons hoofd hebben. Traditioneel moet dat dan kennelijk tot een gevecht worden gemaakt, waarbij anderen proberen ons te torpederen om brokstukken bruikbaar te maken en wij andersom als een torpedo met wat priemende kennis komen met explosieve lading. Mocht die lading in anderen ontploft zijn, moet je geen oorzaken en gevolgen omdraaien, maar jezelf ervan bewust zijn dat het gewoon niet handig is om tegen onze manier van denken op kruistocht te gaan. Daar komen gegarandeerd brokken van. Kennelijk was het de bedoeling van acties die op ons losgelaten zijn om precies dat te verzekeren.

    Telkens weer valt me op hoe her met allang bestaande inzichten is gesold. Hoe die misvormd zijn geraakt. Om er jouw favoriete riedeltje van moslims, christenen en joden bij te halen:
    ‘Het publiek’ moet blijkbaar een show slikken waarbij moslims volgens hun symbool afhankelijk zijn gemaakt van de maan en sterren. Christenen denken dat ze wat zijn, maar is het niet vreemd dat het kruis (een martelwerktuig dat doet verstikken) tot symbool is verheven? En dat het symbool van de Ichtus vis net als de Swastika uitbeeldt hoe levenslijnen NIET horen te lopen? En waarom moesten de koningen David en Salomo via het hexagram zo nodig een constellatie met verbindingen propageren in plaats van het bij kern-gezonde inzichten te houden?
    Waar je ook kijkt, ieder genaaid. In andere landen is dit naaiwerk op weer andere manieren geregeld, hoewel tegenwoordige robotisering daar weer een andere versie van gekkenwerk van maakt. Je zou denken dat de fans van het symbool octagram niet alleen blinde vlekken en dode hoeken hebben gecreëerd, maar die ook doelbewust in stand houden. De richting ‘als het maar werkt’ is een andere richting dan aansturen op kern-gezond. Vandaar mijn commentaar over kruisvaarders, kruistochten en zo. Mijn opwekkende boodschap voor die kruisvaarderrs is dat ze aan een hopeloze missie bezig zijn die vanzelf wel schipbreuk zal lijden. Ik bedoel… wie uitzicht heeft op wat komen gaat, weet waarvoor ‘ie het doet 😉

   • Mijn verwijzing naar een torpedo wordt meestal wel in een kwaad daglicht gezien. Denk aan de marine (heer en meester, ter land, ter zee en in de lucht) die een torpedo afvuurt en ergens naartoe stuurt. Onder controle, met explosieve kracht in zich.

    Maar… van origine, van nature werkt dat anders. Grieken noemden onder meer explosieve kracht ‘dynamis’. Waarmee van origine uitkomt bij zoiets als een dynamo. Van origine, van nature is ieder de dynamo (energiebron) voor het eigen leven, waardoor welzijn gehandhaafd kan worden en zelfs van welvaart geschonken kan worden naar de omgeving. Een inspirerende kracht.

    Wie zich daar als kruisvaarder tegen keert met gebruik (of andere varianten op het thema misbruik) als beoogd doel, kan te maken krijgen met zoiets als de explosieve kracht van een torpedo. Omdat kern-gezonde kennis als een bom kan inslaan. De ontvanger kan dan kiezen tussen een die kracht gebruiken om zichzelf (verder) te slopen, of zichzelf te laten inspireren.

 4. Ben zelf nog al een intrigerende figuur provoseer ook graag binnen mijn denken en kunnen, ik mis de de 50 iger tot 80 iger jaren, het denken was origineler, meer proberen, niet bang voor mislukking, we waren veel meer samen in ons leven, het was allemaal origineler ook de mensen typen, het werd niet allemaal zo beredeneerd, gewoon doen was het advies, het wachten is op het moment als de heipalen het in Amsterdam gaan begeven, dat zal ze zeker afhelpen van hun zelfingenomenheid, van uit mijn denken begrijp ik ook Graftakk, en kan hem waarderen, hij heeft natuurlijk gelijk dit oude wijfen gezang voerd tot niets, nous ce amuse, groet !

 5. Een vraag aan Graftakk, voeld hij zich een introverti, of een exintroverti, kan hij alleen bloeien, of heeft hij een pot (frans bargoens voor een vriend) nodig om te zijn, ook mooi is exstralucide het ontsnappen aan zijn normale verantwoordelijkheid, of exstrapolation, een conclusie trekken met te weinig gegevens, groet !

  • Doe dan eens uit de doeken waar die hekel vandaan komt, want tot nu toe heb je bij iedere reactie heel erg je best gedaan om toch vooral niet inhoudelijk te ventileren. Waarom wil je per sé overkomen als een snelkookpan die eventjes wat stoom afblaast, maar meer dan dat toch echt niet wil? Kijk… als anderen de moeite nemen om je wat te vragen en je bent zelf onwillig om zo’n galant gebaar te waarderen, dan zorg je er zelf voor dat er toe gewerkt wordt naar een ‘game over’. Wie dat laatste dan ook doet.

 6. Dank voor deze korte edoch krachtige afwijzing. Ik geniet er met satanisch genoegen van, maar laat me er niet door van de wijs brengen ? ’t Is jammer dat satan en de goden niet van betere huize komen, welopgevoed en zo. Maar ja. Wat niet is kan nog komen…

 7. Graftakk, als je de muziek van Wagners de Walkyries hoord weet je dat ze voor jou onderweg zijn de Apocalypse now heli’s, zoek dekking voor dat je onder de strond zit van angst vuile lafbek, want dat zijn typetjes als jij altijd, als ze voor je staan te smeken ze om genade, je gaat je straf in het leven niet ontlopen !
  het leven haald ze altijd in smerige fuckers en zo meer ! dit is natuurlijk allemaal denkbeeldig !

 8. Nee hoor niets schuim, maar een koekje van eigendeeg voor jou, veronderstel dat dit schrijven normaal zou zijn, nee ik ben niet haatdragend, keer je de andere wang toe stumpert, van haat word je klein en miesig, van vergiffenis groei je tot iets mooi’s volgend Bhuda, zo doende daar kies ik voor !

 9. Ergens vind ik het wel jammer dat Graftakk’s eloquente proza nu is verdwenen. Ik denk dat het toch beter is om naam e.d. te laten staan en de inhoud weg te “jorissen” bij overtreding van de huisregels.

Comments are closed.