Home Van alles wat Milieu We hebben nog maar tien jaar om het klimaat te redden (vrijdag...

We hebben nog maar tien jaar om het klimaat te redden (vrijdag 30 juni 1989)

30
2422

Wat pcrs gisteren deed moet mij ook lukken. Een krantenpagina uit het verleden opsporen met niet uitgekomen voorspellingen. Teneinde een historisch kader te scheppen voor eenieder die overtuigd is dat als we niets doen de aarde in 12 jaar verloren is hier een artikel dat stelt dat de aarde in 10 jaar verloren is als we niets doen. Uit 1989. Dus 30 jaar geleden. Linkjes naar artikel en krantenpagina onderaan dit stuk

Hogere temperatuur oorzaak nieuw vluchtelingenprobleem
NEW VORK (AP) – Door het broeikaseffect en andere vormen van mileuvervuiling en klimaatverstoring dreigt een nieuw verschijnsel te ontstaan: de milieuvluchteling. Als er de komende tien jaar geen drastische maatregelen worden genomen om het broeikaseffect terug te draaien, zullen hele streken van de aarde onbewoonbaar worden en zal een massale stroom vluchtelingen op gang komen met alle problemen vandien. Dit pessimistische scenario wordt geschetst door Noel Brown, directeur van de vestiging in New Vork van de VN-milieu-organisatie UNEP.

Naar zijn overtuiging hebben de nationale regeringen nog slechts 10 jaar de kans om het broeikaseffect met concrete maatregelen terug te dringen. Als dat niet lukt, zullen de problemen die door het broeikaseffect worden veroorzaakt, zoals het warmer worden van de aarde, stijging van de zeespiegel en andere ingrijpende klimaatsveranderingen, volledig onbeheersbaargaan worden. „Kustgebieden en laag gelegen landen zullen overstromen. Overal zullen vaker oogsten mislukken en er zullen grote droogtegebieden ontstaan…..

Het zeeniveau zal dan gaan stijgen. Bij een stijging van enkele decimeters
zullen grote delen van landen als Bangladesh en Egypte onder water verdwijnen, aldus
een recente studie van het UNEP en het Amerikaanse instituut voor milieubescherming EPA…..

Het UNEP streeft naar een wetenschappelijk actieplan dat in 1991 in werking moet treden om de uitstoot van koolwaterstoffen, die vrijkomen bij de verbranding van fossiele brandstoffen en een belangrijke oorzaak zijn van het broeikaseffect, aan banden te leggen. Een jaar later zou die stap moeten worden gevolgd door een mondiaalklimaatverdrag.

bron: “Hogere temperatuur oorzaak nieuw vluchtelingenprobleem”. “Nederlands dagblad : gereformeerd gezinsblad / hoofdred. P. Jongeling … [et al.]”. Amersfoort, 1989/06/30 00:00:00, p. 5. Geraadpleegd op Delpher op 01-11-2019, http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010559090:mpeg21:p005

link naar artikel

link naar pagina

30 REACTIES

 1. Zou dat vluchtelingenprobleem wat publicisten (duidt op publiek-isme of omgekeerd script-isme) poneren niet eerder een doel voor script-schrijvers zijn dan een probleem? Wat is er nou ‘mooier’ dan kant-en-klare medewerkers aangeleverd krijgen als rendement op de investering van problemen veroorzaken? Anderzijds, als je ermee overspoeld wordt of als zo’n initiatief doorzien wordt, dan gaat zo’n initiatief ten onder aan het eigen ‘succes’. Maar ja… dát is al jaren duidelijk. Wie angst zaait moet ook bij zichzelf de angst erin houden vanwege mogelijke backfire. Of ijskoude afwijzing. ‘Een blauwtje lopen’ wordt dat ook wel genoemd.

  • Het vluchtelingenprobleem anders neergezet, als een ‘business is war’ project. Kijk maar eens naar de cost breakdown analysis. Hoe hou je de kosten van medewerkers laag? Nou… probeer de positie van hen te verzwakken of organiseer ‘desnoods’ een breakdown van anderen om je onderhandelingspositie te ‘versterken’. Als in ‘onder mijn hoede ben je veilig’ en zo. En dan maar hopen dat anderen je verhaal slikken.

   In feite heb ik dit soort inzichten en priemende blik van mijn vader geleerd. Die hield me al jong voor om uitwerpselen in het oog te houden, met het oog op stinkende luchtjes en dito geurtjes. “Als er iets schadelijks gaande lijkt te zijn, dan extra in het oog houden” zei hij. Of in ieder geval zo ongeveer. Maar ja. Qua samenleving en maatschappij blijf je dan bezig, in welk land je ook woont. En om analyse die af en toe nodig zou zijn tot hobby en identiteit te maken, als in anaal-isme… dat gaat te ver. Dat riekt naar gevaar tot extreem-isme wat in feite door extreem-isten wordt veroorzaakt.

   • Misschien ben je een nakomelig van koning Midas, die veranderde alles wat hij aanraakte zelfs goud tot pulvis een onwelriekend iets !
    Mijn vader maakte verre reizen als archeoloog, wat hij zocht was meestal heel droog, soms waardevol, bij verkoop aan musea konden ze verder werken, de oorlogen staken een spaak in zijn archeoligsche wielen !
    Anaalisme komt voort uit homofile nijgingen, die het ééne wonder van de natuur en voortplanting, niet kunnen onderscheiden van een menselijk riool systeem !

   • Dat verhaal over koning Midas zegt iets, maar onvoldoende. Daarom krijgt hij van mij een onvoldoende. Net als andere Griekse ‘wijs’ geren. V.w.b. anaal-isme ben ik het wel met je eens, met wat je hier schreef. Maar toch.

    Terwijl ik op stap was vandaag, bedacht ik weer eens dat een kern-gezond idee zoiets is als een diamant, vanuit Grieks ‘adamas’ voor ‘onverslaanbaar’. En dan gaat zich spontaan een film in mijn geest afspelen. Niet per sé in chronologische volgorde. Tijd kennelijk, om weer wat geheime autobiografische details uit ons leven publiek geheim te maken. Da’s niet erg, want een autobiografie ga ik toch niet schrijven. Van dat soort verhalen zijn er al teveel. Je hebt er meer aan om de werking van principes te doorgronden, nietwaar?

    Terugdenkend aan iemand die via deze website opdook, nickname mrbluesy, zou je kunnen denken aan een Nederlands-Slavische mix als in mr. bleu-sky. Of aan het goddelijke idee als de blue sky god. Goden hebben bij een kern-gezond idee echt een probleem. Ze vertillen zich eraan, bijten hun tanden erop stuk. Hoewel het niet nodig is om je tanden in zo’n idee te zetten. Maar ja. Mrbluesy maakte wat foutjes onderweg en ging vervolgens ‘dood’ als bij ‘game over’. Hij haakte af. Hoewel hij goede bedoelingen had, was een bestand tussen onze en zijn denkbeelden niet mogelijk. En zijn denkbeelden zijn niet tegen de onze bestand. Vanwege het kern-gezonde gehalte daarvan. Dat zegt dan meer over die denkbeelden dan over hem. Maar goed. Als ik goden zijn bekogelen met onze kern-gezonde manier van denken, dan zou blijken dat ze niet onkwetsbaar en niet onsterfelijk zijn. En dat weten de goden donders goed.

    Zoals je weet is één van de ingrediënten van onze manier van denken individueel zelfstandig zijn als norm. Jaren vóór mrbluesky opdook, was ook iemand de revue gepasseerd wiens naam je uitspreekt als mr. Zwolskie. Wat hij deed is eens kijken of ik wilde opzwellen van trots als projectleider-met-personeel. Toen dat niet lukte keek hij of ik een organisatie (met de naam ‘eenhoorn’ nota bene, hoewel in een andere taal) wilde laten opzwellen, als medewerker. Ook dat lukte niet. Hij keek wat teleurgesteld en verdwaasd toen hij merkte dat voor ons zelfstandig zijn de norm is. Want snappen deed ‘ie het niet. Echt niet. Mr. Zvolský is thans nog in leven, dus dit verhaal kan bij hem gecontroleerd worden 😀 Op de een of andere manier had ik het gevoel dat hij een soort undercover inlichtingenwerker was die mij een geheime dienst wilde bewijzen. Goed bedoeld, maar dat idee paste niet bij ons.

    Daarvoor had ik al ervaring opgedaan met het weerstaan van headhunters en hun mooie praatjes. Is het dan vreemd, dat na allerlei training daarna (ik zoef chronologisch gewoon vrolijk heen en weer) de veel grovere versie van headhunting óók niet bleek te werken? Ik bedoel… als anderen genoeg van ons zouden weten, dan zouden ze voortekenen kunnen lezen en weten dat in het verleden behaalde nederlagen ook in de toekomst mogelijk zijn 😉 Hoewel het nogal zinloos is om telkens weer hetzelfde te proberen.

    Dit niet om op te scheppen, maar dikdoeners en opscheppers houden er geen rekening mee dat een kern-gezonde manier van denken onverslaanbaar is. Of misschien wel en vandaar dat opscheppers dan maar de dragers ervan aanvallen, eigenlijk een uiting van zwakte. Daar komen dan weer gekke dingen van, zoals “if you can’t beat them, join them” of andersom “if you can’t beat me, join me”. Als medewerker wel te verstaan. Allemaal gekkigheid, want als ‘me’ onverslaanbaar blijkt te zijn, wat is er dan verkeerd aan om de eigen manier van denken te veranderen? Ik bedoel… da’s toch lekker, om onverslaanbaar te worden? Qua manier van denken? En… we hebben er echt geen behoefte aan om onze ziel aan de duivel te verkopen en evenmin hoop ik dat anderen hun ziel aan ons willen gaan verkopen. Alsjeblieft zeg, denk liever zélf na.

   • Ik vergat nog te melden dat die ‘eenhoorn’ organisatie kennelijk nogal behoefte had aan eenhoorn-puppies die liefst als een hondje gehoorzaam zijn. Hoewel ze daar wel graag de intelligente versie van wilden.

    Het bovenstaande was een demonstratie van hoe je op een aardige manier aan filosofische Kung Fu kunt doen. Gisteren ben ik begonnen om (in stukjes en beetjes) de film “Birth of the dragon” te kijken. Gaat ook over Kung Fu. Het gaat me niet om het vechten, maar om de filosofie die eruit blijkt. De versie van Kung Fu die daar wordt gebruikt komt uit het zuiden van China. Bruce Lee gebruikte die versie ook, en maakte duidelijk dat het geen probleem is om een eigen stijl te ontwikkelen. Integendeel. Wat doet denken aan figuren die denken klasse te hebben, maar eigenlijk stijlloos zijn omdat ze styling aan anderen uitbesteden. Of van anderen slikken.

    Illustratie: Aan het begin van de film “Birth of the dragon” wordt gezegd:
    “You know what I was doing in there? Getting inside your head. If you can psych the other guy out, before you even throw the first punch, you already won.”

    Dat is ook op ons uitgeprobeerd, zij het op o.a. de volgende botte, grove, scherpe manier die niet werkte omdat het op een kern-gezonde manier van denken stuitte. Een komische anekdote, feitelijk waargebeurd:
    “Nadat men in onze woning had ingebroken, onze honden preventief hadden neergeschoten met verdovingspijlen, een rib had gebroken, kneuzingen en het verlies van een ongeboren kind had veroorzaakt, lichamelijke foltering hadden uitgevoerd (op een politieburo, door een politieagent, onder het toeziend oog van een politieagent) vond men de tijd kennelijk rijp voor een volgende stap. Een assistent-officier van Justitie wachtte ons op in een gerechtsgebouw. Aan zijn lichaamstaal was onmiddelijk te zien dat we met het karakter van een volgende gemuteerde brulaap te maken hadden, zij het een versie die de schone schijn wenste op te houden. Er volgde een toneelvoorstelling die grappig zou zijn als het niet treurig was:

    De betrokkene zat zich achter zijn buro mentaal af te rukken. Toen hij zover was, spoot hij zijn kwakkie met het zaad van zijn gedachtengoed venijnig richting zijn doelwit: “Je bent een Nederlander, dat is je identiteit”. Helaas voor hem spatte het uiteen op een kille muur van minachting. Zijn wenkbrauwen frontsten. Er was nog een reservekwakkie, dat na een paar seconden werd afgevuurd: “In je paspoort staat dat je een Nederlander bent, dat is je identiteit, dat is belangrijk!!!” En weer spatte het uiteen op een kille muur van minachting. Immers, identiteit (zoals in “ik ben een mens, geen aap”) kan niet als een etiketje opgeplakt worden. Toen de betrokkene merkte dat hij geen vruchtbare voedingsbodem aantrof, gaf hij op.

    Nog maar net buiten de deur van zijn kantoor werd een ander soort kwakkie op ons afgevuurd: “Hier, teken dit document waarmee je afziet van strafrechtelijke vervolging van onze agenten”. Ook dat spatte uiteen op een kille muur van minachting. Wie denkt dat hij onder de consequenties van zijn handelen jegens ons uit kan komen, beschouwen wij gestoord. Sowieso was het behoorlijk pervers dat voor dit soort geperverteerde kwakkies de Franse taal misbruikt werd; nota bene de taal van romantiek! Een alien begrijpt dat, een overheidsdienaar met het karakter van een gemuteerde brulaap niet.”

 2. We verkopen ons weten, Datacentre – Interxion aan de USA, en importeren wekelijks 700 onwetenden, het woord ethisch denken is geworden dogmatisch denken, De Kurden staan het zelfde te wachten als zoveel andere niet Islam volkeren, deze Islam beesten in mensen gedaante zijn erger als de zwarte pest, het enigste wat we kunnen hopen dat ze zelf tenslachtoffer vallen aan Gods gezel !

 3. Wanneer het water stijgt, gaat er land verloren, maar onvruchtbare stukken als het gebied van de Sahara wordt dan weer een prachtig gebied, en zo zijn er andere gebieden, en dan het toezien hoe je land onderloopt, dat is onnederlands, wij vechten al heel lang tegen de zee – water, andere landen beginnen hier nu een voorbeeld aan tenemen, net als ons Fiets denken, wat zichzelf exporteerd, goed gevoel toch wel, dit oude Erasmus IQ bestaat nog steeds laten we er zuinig op zijn !

  • Mijn grootvader stookte de hele winter bruine (hogeveen) turf, zijn huis was volgestapeld aan het begin van de winter, overal turf, heerlijke geur, ook bij het verbrande,, zie hem nog zitten met zijn ijzeren brilletje bij zijn potkachel, lezen in de bijbel, je zou zeggen dat hem wel uit zijn hoofd moest kennen, de eenvoud van die mensen, en als katten spinnend van tevredenheid, hij zou de moderne leefwijze niet hebben kunnen begrijpen, die overdaad, en dan toch die grote onvrede !

   • Tja, overdaad schaadt zegt een oud gezegde en dat klopt als de spreekwoordelijke bus, wel weer erg goed gevonden dat krantenknipsel. Kijk nog regelmatig oude uitzendingen op videobanden (welke ik al vanaf 40 jaar terug tot aan de laatste uitzending toe bewaard heb) van van Kooten en de Bie waarin je dit ook vaak voorbij ziet komen en heb nog wat oorlogskranten waarin heel veel gelijksoortige berichten staan, ook over het gedrag van bepaalde ambtenaren. Men (voornamelijk jongeren) zou er goed aan doen deze berichten meer onder ogen te krijgen om zo wat meer realiteitszin op te doen. Deze wereld draait al heel lang rond en blijft dat nog wel even doen, mensen hebben het niet moeilijk mensen maken het elkaar moeilijk.

  • @ Willem. Als je oorlogskranten interessant vindt moet je eens kijken op de site Delpher. Hier staan tal van kranten en ook tijdschriften gedigitaliseerd, van de 17-de eeuw tot 1995. Hier de link voor de kranten, https://www.delpher.nl/nl/kranten kies dan uitgebreid zoeken, vul bijvoorbeeld in 01-01-1940 tm 01-05-1940 en zoekterm Hitler. Je ziet dan hoe laf NL toen was, als in Duitsland boeken werden verboden die over Hitler gingen dan verboden we het ook in NL: https://www.delpher.nl/nl/kranten En op 20 april, een paar weken voor de inval, heeft onze koningin nog een felicitatie telegram gestuurd naar Hitler voor zijn verjaardag: https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010327245:mpeg21:a0081 . Ik wou weten wat waar was van het Madagascar plan voor de joden, (zoeken op madagascar joden) en het blijkt dat dit plan geopperd is door Duitsland: https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010309371:mpeg21:a0080 Bijna nog enger, in een vredesplan van Hitler wordt voorgesteld een soort voorloper van de EU te stichten, Frankrijk, Engeland, Italie en Duitsland zouden een “directorium” moeten vormen voor Europa, dus een soort van gids zijn voor de rest van Europa. Voor regenachtige zaterdagen is dit een leuke site. Als je zelf wat leuks vindt kan je de link via info@vrijspreker.nl delen.

   • Geweldig Ratio, die ga ik op mijn gemak eens bekijken, het is toch een druilerige dag.
    Ja dat Koningshuis, ik heb nog een foto waarop te zien hoe Juliana en Bernhard de Hitlergroet brengen op hun bruiloft.
    En dit artikel uit de Waarheid, ook een krant die ik nog in mijn bezit heb,

    Ambtenaren-slavenhalers

    De radiorede van Minister Gerbrandy is nog nauwelijks verklonken, of wij moeten al weer wijzen op de meer dan ergerlijke wijze waarop Nederlandsche ambtenaren, de richtlijnen, daarin uitgestippeld, met voeten hebben getreden, door de Duitschers te helpen bij het oppakken op straat en het wegsleuren uit de huizen, van onze jongens boven de achttien.
    Wij hopen nu al eenige jaren op beterschap bij onze ambtenaren, wij hameren er voortdurend op in tallooze geschriften. Nog in dit nummer klinkt de roep om bekeering tot de Nederlandsche politie. Inmiddels hebben politie en ambtenaren aan al hun halfheden en slapheden zulk een ergerlijk staal van plichtverzaking en ontrouw toegevoegd, dat wij ons afvragen wat er nog van hen te hopen valt.
    Wat te denken van ambtenaren van het bevolkingregister, die, gelijk te Amsterdam het geval was, nachten hebben doorgewerkt om de Duitschers de lijsten te kunnen verschaffen, om onze jongens van hun bedden te kunnen lichten?
    Wat te denken van politieagenten, die gelijk in verschillende steden het geval was, dit vuile werk hebben opgeknapt?
    Wat te denken van een directeur eener middelbare school, die, toen de jongens voor het dreigend gevaar van de school wilden vluchten, de deuren sloot en de jongens in hun vlucht verhinderde?
    De Nederlandsche bevolking was gewoon den arbeid van ambtenaren en politie te vertrouwen en te waarderen, Welk een schok is aan dat vertrouwen toegebracht door deze daad, die over duizenden gezinnen het grootste leed heeft gebracht en de heele bevolking met ontzet heeft vervuld.
    De gewone uitvluchten zijn hier niet meer van eenig nut. Kan men dit soms nog doen “om erger te voorkomen”? Erger is niet denkbaar. De daden dezer lieden zijn, vooral na de rede van Minister Gerbrandy, misdaden.

    Ja de Nederlandse regering en het Koningshuis zaten de maand er voor al in Canada en iedereen maar juichen toen ze met hun volgevreten pensen terugkeerden, onbegrijpelijk.

 4. Nederland, het braafste jongetje op milieu gebied. Is Nederland een proeftuin, een testgebied? Afgesproken met Brussel?

  • Mijn gevoel is dat wij om dat we er goed voorstaan het nu moeten ontgelden, men wil geen voorbeelden van hoe het ook kan, en dat nederland er goed voorstaat ligt niet aan de overheid, ook niet echt aan de bewoners, wel aan de autochtonen, en gegeven omstandigheden, waarom dit losweken van het verleden, van de gemaakte fouten kan men leren !

 5. Willem en Toute va bien: Via van Kooten en de Bie en de Bijbel kom je niet ver (of diep) genoeg qua inzicht. De Bijbel staat bekend als b.i.b.l.e. oftewel ‘basic instructions before leaving earth’. Zodat iemand richting ‘hemelse sferen’ kan vertrekken en daar kan blijven, voor zover instructies in dat boek netjes gehoorzaamd worden zeg maar. Wat o.a. betekent dat anderen er zijn die in de hel moeten blijven suddderen, en en er zijn die zichzelf moeten laten gebruiken om die constructie te faciliteren. Want dát is de aard van het Romeinse denken, o.a. via het Romeinse christendom. Geïnspireerd door ontspoord Grieks etc. denken. Van Kooten en de Bie prikken daar niet doorheen.

  Wat is er eigenlijk gaande en hoe zit het met de route om van allerlei problemen af te komen? Lastig om dat te bedenken als er allerlei pogingen tot figuurlijke hersenchirurgie op je los zijn gelaten, om je belevingswereld ‘in vorm’ te snijden etc., de vorm die anderen willen wel te verstaan. Hoewel dat gelukkig niet bij ieder even ‘goed’ lukt. Laten we daar eens naar kijken, op een andere manier dan via figuurlijke hersenchirurgie, meer voor een diagnose:

  Wat ‘beschaving’ wordt genoemd, is vooral een verhaal over constructies en regelingen. Die van buitenaf georganiseerd en eventueel dwingend opgelegd worden, en naar binnen toe doorwerken. De omgekeerde wereld van het origineel, waar van binnenuit naar buiten wordt werkt. Qua evolutie van ‘beschaving’ was het misschien zo dat een rover niet iets zelf wilde bedenken en doen, en ‘dus’ overging tot ‘appropriating’ (toe-eigenen) wat diegene best wel ‘appropriate’ (netjes) vond. Hoewel de ander niet, maar dat was voor die rover niet zo interessant. Hoogstens wordt zo’n rover chagrijnig bij voldoende weerstand. Of zelfs bang, als bang maken niet helpt.

  Dat soort politiek is eigenlijk militaire strategie. Waarmee economische gevangenschap wordt georganiseerd. De wat netter verpakte versie van hetzelfde wordt bestuur, regeren of politiek genoemd. Waarvoor dan weer politieke gevangenschap ontstaat. Gevangen in een baantje, als monarch, edele, minister, bestuurder, politicus, noem maar op.
  Vroeger dienden geestelijken hiertoe als ‘stokers’, want dat alles zou de wil van God zijn. Daar speculeerden geestelijken althans op. En dan maar hopen dat anderen speculaas lekker vinden. Tegenwoordig doen wetenschappers hetzelfde. Want het moet wel ‘spekkie naar het bekkie’ zijn. Verleidelijk. Desnoods vergezeld met pijnlijke, snijdende dreigementen en als dat niet helpt dito ingrepen. Die traditie wordt nog steeds in ere gehouden. Maar wat gebeurt er nu eigenlijk, in feite?

  Uit de metafoor over figuurlijke hersenchirurgie blijkt o.a. dat er steeds minder voor een individu wordt overgelaten om zelf te doen. En dat er steeds meer een situatie onstaat waarin een individu maar moet afwachten wat anderen nog van het eigen leven overlaten. Ongeacht sociale klasse of stand. Het verhaal van die rovers is technisch ver uitgekristalliseerd zou je kunnen zeggen. Sommigen zouden zeggen richting technisch geperfectioneerd. Je zou kunnen zeggen dat het Alziend Oog van de machtspiramide weinig meer hoeft te doen dan de show die de lagen van de machtspiramide organiseren te bekijken en van het ‘leven’ genieten. Financierders selecteren voor hen ideeën, de ‘genialen’ werken die wel uit, de ‘lagere goden’ sturen de stervelingen wel aan etc. Maar ondertussen wordt wel geprobeerd ieder steeds meer tot publiek van eigen leven te maken, waar ieder nog aan moet bijdragen ook. Door anderen verplicht.

  Al met al betreft dit een soort satanisch (tegenstand-erig) systeem waar ook degenen die zich hemelse machten wanen verplicht aan mee doen, vanwege kosmische orde en zo. Maar eigenlijk betreft het de reorganisatie van energie. Iedere constructie en regeling die er komt of moet blijven is een soort doods-energie die levens-energie verdringt. Maar door doods-energie naar anderen te verschuiven raakt de levens-energie waar nog van genoten kan worden gesaboteerd, vergiftigd, vervuild, hoe je het noemen wilt. Een internationaal psychisch probleem. Ongeacht sociale klasse, stand of land.
  Tot slot: Onnodig te zeggen dat dit precies het tegenovergestelde is van hoe het van origine hoort te zijn, ieder die zelfstandig zelf de cosmische orde in en om eigen leven bedenkt, organiseert, uitwerkt, etc. Een toestand van ‘zijn’ die actief genoeg moet zijn om niet te verschrompelen of tot een opgeblazen project te verworden. Je weet wel, zoals dat traditioneel moet, met allerlei onnodig en ‘voldoende oogverblindend’ uiterlijk vertoon ter betovering. Traditie vaart onder de vlag van (vervalste) liefde, maar wie qua denken voldoende kern-gezond en zelfstandig is weet dat zoiets werkelijk een giller is vergeleken met onversneden, onvervalste liefde. Voor jezelf en van daaruit steeds verder naar buiten, voor zover de omgeving dat toestaat. Want het is toch te doen gebruikelijk dat die omgeving liefst zelf-haat aanmoedigt, hoewel dat dan anders aangepraat en genoemd wordt (‘niet goed genoeg’). Oók een false flag operatie. Maar ja. Over dat soort vlaggen blijven schrijven heeft geen zin. Je kunt er maar beter van die vlaggen af zijn.

  • Nee Nico met Koot en Bie komen we niet verder maar het ging om de krantenkoppen en de media waar ze dan op in gingen, zo zie je goed dat de (recente) geschiedenis zich blijft herhalen en dat er niets nieuws onder de zon is en mensen mensen blijven met dit verschil dat er internet is en iedereen direct op de hoogte is van alles wat er plaats vindt op deze aardbol. De Bijbel is dermate vaak herschreven daar is voor velen geen touw aan vast te knopen, heb zelf geen geloof, nooit gehad, nooit gedoopt, nooit mee groot gebracht maar mijzelf er wel in verdiept om er achter te komen wat de fascinatie is. Maar het gaat er om dat veel mensen een soort pappie in de lucht nodig hebben omdat ze anders het leven niet aan kunnen.

  • Ach… qua perspectief is het wel zinvol om te zien dat vanwege allerlei opgeblazen ego-projecten wordt geprobeerd om kern-gezonde trots die kern-gezonde vragen oproept, met alle daarvoor ‘noodzakelijke’ verlokking, dwang en geweld om te toveren in triest, wat dan weer allerlei feitelijk onnodige trammelant veroorzaakt.

   Het is dus zaak om goed op te letten wat er tussen de letters ‘t’ te zien is. Met een glasheldere, haarscherpe, priemende blik om het maar zo te zeggen. Kwestie van training en jezelf niet gek laten maken. Helaas wordt je dan wel door je omgeving om af en toe harder dan keihard te zijn, diamant-hard zeg maar. Om je hart onderweg niet te verliezen, zodat je als gewetenloze, harteloze, zielloze verder ‘mag’ van anderen.

 6. Nico, probeer het één en ander in zijn context te laten, in de tijd dat mij grootouders leefden waren boen geen gemeen goed, de bijbel wel, er werd ook over gediscusserd, mijn grootvader was een zeeman, met ogen als de blauwe hemel op een mooie dag, eenvoudige mensen, maar met regels, die spijkerhard en spijkervast vernagelt waren, ze wisten ook dat je het leven schoon en rein moet houden, zo dat dit ook voor de komende generaties leefbaar was, ja gelovig maar toch zonder dogma, vandaar de discussie, maar goed, verleden tijd, nu is het meer doe maar – is dit nu alles, groet !

  • In context kijken is precies wat ik doe. Dus… met de Bijbel als stropop zou het wel goed te praten zijn om o.a. offers en slavernij in te stellen, te reguleren? Da’s niet alleen wat Mozes deed. Vanaf het Nieuwe Testament wordt daar doodgewoon mee doorgegaan, hoewel met andere afleidende verpakking. Goed (naar het oordeel van God, geestelijken of gelovigen) lijkt me iets anders dan gezond. Want in de kern werken offers en slavernij nogal schadelijk uit. Chronisch schadelijk zelfs.

 7. Graftakk !!!
  Altijd weer die slavernij, die zo oud is als de mensheid, hoeveel mensen ziin niet in hun context gevangen, neem Graftakk, hij zit gevangen in zijn wartaal, slaat wilt om zich heen, zeg niet dat hij ongelijk heeft, het niveau is soms schrikbarend laag, komt ook om dat het zo algemeen is qua onderwerpen, een goed geleide bespreking van een onderwerp, kan zich enorm verdiepen, en wordt daar door rijk en interessant !
  reik mij die hand das leven (graftakk), uiteindelijk behoor je toch tot ons, groet !

 8. Bejaarde randdebielen 🙂 je bent zo oud als je je voelt beste graftakk en bejaard houdt in veel levenservaring en al veel zaken ervaren dus kunnen er over mee praten. Er zou meer naar de bejaarden geluisterd moeten worden misschien. Hoewel de bejaarden van rond de 70 waren de LSD slikkers en Stones concerten bezoekers van toen, tja ik denk dat we allemaal wel wat boter op ons hoofd hebben.

 9. Weet niet wie er loopt/zit/staat of ligt te zeiken hier Graftakk, voel mij niet aangesproken in ieder geval, maar wel leuk om commentaar te leveren al lost dat niets op. Geldt in jouw geval natuurlijk ook, ook jouw reacties lossen niets op maar je kunt even je gal kwijt en dat is weer goed voor de gezondheid.

 10. Zojuist de reacties hierboven even bekeken. Een “directorium” om te coördineren (Ratio), ambtenaren-slavenhalers voor de noodzakelijke hulptroepen (Willem), pas op voor teveel zeiken in de zon (Graftak), tot ons behoren (Toute va bien). Past allemaal in hetzelfde liedje lijkt het. Of in ieder geval in hetzelfde thema. Wat kennelijk is ingegeven door de gedachte dat er redding nodig zou zijn (titel).

  Hetzelfde in termen van IT: Eerst proberen het denken van anderen te hacken, als het ‘nodig’ zou zijn dat denken proberen te cracken, en oh ja, er zijn ook nog wat script-kiddies nodig om dat soort activiteiten te ordenen. Lees je dit nog eens een keer, en nog eens een keer, dan denk je toch telkens weer aan misbruik? Wat begon met de gedachte dat anderen gebruikt kunnen worden, want ook dát riekt naar misbruik. Of iemand zich nu een Black Hat waant, of een White Hat hacker, en aan penetration testing doet, en controle over een ander proberen over te nemen of het leven van een ander te proberen te ‘herstellen’ (social hacking voor social engineering), me denkt dat sympathie en gezonde contacten nooit kunnen groeien via undercover werk (de Hat zeg maar). Dat veroorzaakt alleen maar weerstand.

  Misschien is samen-werken vooral interessant voor wie wil werken? Indien niet, dan stuur je niet aan op samen-werken, maar op gebruiken. Dat laatste is georganiseerd, vaak afgedwongen eenrichtingsverkeer. Hoewel activiteit om je maag gevuld te krijgen niet per sé arbeid of werken genoemd hoeft te worden. Je noemt een activiteit immers bij de naam. Je zegt niet ‘ik ga werken’, maar wel ‘ik ga lopen’. Lopen is de activiteit, niet arbeiden of werken.

  Als ik denk aan de zon, dan denk ik primair aan mijn ‘andere helft’ (vrouw) als ‘zon in huis’. Alhoewel we naar believen van rol (zon en maan) wisselen om anderen een soort Icarus-effect te bezorgen als dat nodig is. Dat helpt om viezerikken af te laten druipen en in tegenstelling tot wat mythologie doet vermoeden hoef je daar echt niet door anderen voor gepositioneerd te zijn in een functieplaats-met-titel of zo.

  Het Icarus-effect wordt meestal niet vlammend georganiseerd, maar eerder middels snijdende kou. Daar hebben leden van hogere soiale klassen en standen nogal een handje van, jegens de ‘lagere’. Global Cooling zeg maar, gemixt met voldoende Global Poisoning om effectief te zijn. “Kan niet”, “is niet mogelijk”, “mag niet” zijn andere manieren om te zeggen “ik wil niet”. Contacten worden te vaak liever voorkomen dan genezen. Niemand vindt afscheid nemen leuk. Zelf een dosis Global Warming afgeven is overigens niet afdoende om zoiets te neutraliseren. Dat is vergeefse hoop zeg maar. Hoewel toch welkom bij ijdeltuiten die zich overwinnaar willen voelen.

  Om echt van slavernij af te komen, is het niet alleen nodig om zelf je eigen ‘temperatuur’ te regelen, jezelf te ontgiften van bepaalde denkbeelden en die te ruimen, allerlei offensieven af te blazen of te blokkeren, maar ook om anders te gaan denken. Van slavernij zal nooit iemand gelukkig worden. Zojuist noemde ik ‘penetration testing’ vanuit de IT. Wordt nog steeds geprobeerd als in ‘er staat geschreven dat’. Waarbij wordt verwezen naar geschriften die slavernij reguleren en daarmee in stand houden. Vandaar dat vaak behulpzaam afgetast wordt voor welk geschrift, of welk soort geschrift iemand gevoelig is of gemaakt kan worden. Echter… aan een kern-gezonde situatie hoeven geen pennen of papier te pas te komen. Sterker, dat kan dan als zeer ongepast opgevat worden. Zoiets als pen-a-tratie. Richt jezelf naar deze pen die voor jou de denkbeeldige alfa is. Maar in een kern-gezonde situatie is ieder alfa over het eigen leven, toch? Het doel van genees- en opvoedkunsten is om daar naartoe te werken, of anders om dat te herstellen. Het tegenovergestelde van proberen de controle over een ander over te nemen, hoe subtiel ook. Voor wie innerlijk gezond wil zijn, is slavernij verwerpelijk. In welke vorm dan ook. Punt.

  • Oh, ik raakte een gevoelige snaar? Dan moet je bij degenen zijn die dat soort problemen veroorzaken. Niet bij degene die daar iets over zegt zonder eraan mee te doen. Mag wel, maar in feite is dat een soort zinloos (verbaal) geweld, vindt je ook niet? Zie het zo… je kunt met dit soort reacties blijven doorgaan zolang het kan. Alleen is het de vraag of je dat moet willen. Je was er toch klaar mee? Waarom voeg je niet de daad bij het woord dan?

 11. Graftakk, in plaats van niet meer reageren reageer je met “Ik ben er klaar mee” daarna ga je toch weer reageren op reacties op jouw reactie, wie is er nu raar bezig? Je vind het maar wat leuk om te kunnen ageren en daar is niks mis mee, die regenactige dagen moeten toch gevuld worden nietwaar.

  • Ga je liever live dat dat je een life hebt? Een niet geheel onbelangrijk nuanceverschilletje.

Comments are closed.