Vrijspreker: U vindt het interessant om mensen die met de vinger naar een schuldige wijzen onder de loep te nemen.

Opperdienaar: Ze bieden een schat aan informatie inderdaad. Het oude gezegde: “Als je met 1 vinger wijst, wijzen er 3 terug”, zegt het al. Eigenlijk geeft die éne vinger nog de minste informatie. Neem de actrice Meryl Streep. Ze wees met die ene beschuldigende vinger naar Donald Trump omdat hij een handgebaar maakte dat leek op het belachelijk maken van een verslaggever. Dit was het moment waarbij ze het kwaad regelrecht in de ogen keek.

Dat moment had ze niet gehad toen door haar gesteunde politici oorlogen lieten voeren op basis van leugens, genocide in Jemen ondersteunden, gevangenen lieten martelen of Amerikaanse burgers zonder proces opbliezen. Nee, Meryl Streep voelde de behoefte om haar platform te gebruiken om iedereen te waarschuwen voor de Oranje Führer toen deze een ‘handgebaar’ maakte. De mensenkennis van deze actrice werd duidelijk toen ze de -inmiddels door vele vrouwen van verkrachting beschuldigde- film producent Harvey Weinstein ‘god’ noemde, gevolgd door ‘de straffer, oude testament stijl’. Iedereen wist van zijn gedrag, maar toen het naar buiten kwam wist Meryl Streep natuurlijk nergens wat van af. ‘Ich habe es nicht gewusst’, altijd hetzelfde met die socialisten.

Het geldt waarschijnlijk voor alle onderdanen in meer of mindere mate, maar voor degenen die op een schild gehesen worden des te meer lijkt het. Het wordt uitvergroot.

Vrijspreker: Maar hoe slaat het op de beschuldiger terug?

Opperdienaar: Er is een speciale reden dat ze een blinde vlek hebben voor het gevaar dat ze aanwijzen. Het heeft natuurlijk alles met projectie te maken. Het is de reden waarom iemand uit Loenen zich zorgen maakt over de uitbuiting van koffieboeren aan de andere kant van de planeet, terwijl hij zelf de tering belast wordt door zijn eigen overheid, maar alleen wat meer overhoudt omdat zijn productiviteit hoger is dan die van de koffieboer. De reden waarom onderdanen vaak een enorme reactie hebben op dierenleed, maar niets voelen bij menselijk leed (denk Volkert van der Graaf, de dieren activist die mensen doodschoot). Het is een soort empathische verziendheid. Op afstand zie je de projectie van je eigen probleem heel scherp, maar deze problemen in jezelf onderkennen is onmogelijk.

Neem de Filipijnse president Duterte. Die heeft een enorme hekel aan drugsverslaafden, wat al 5000 mensen het leven kostte. Waarschijnlijk is hij dus zelf ergens verslaafd aan, wat hij moeilijk onder ogen kan zien. ‘Macht’ is dan één van de eerste dingen die in mij opkomt. Recentelijk wees hij nog een andere schurk aan: ‘corruptie’. Hij gaf onderdanen een vrijbrief corrupte ambtenaren neer te schieten en beloofde dat ze dan niet naar de gevangenis hoefden. Dat lijkt me een schot voor open doel.

Ook mensen die maar blijven geloven in een klimaat catastrophe, hebben denk ik last van interne opwarming of zo. Een ontsteking met licht koorts misschien.

Niet alleen welke schurken ze zien en anderen voor waarschuwen, ook de rampen die ze zien en de hoaxes waar ze intrappen, zijn een bron van informatie. Zelfs de ‘fact checks’ die bijvoorbeeld Snopes doet op grappen van de satirische site BabylonBee zijn een raam in de ziel van de ‘fact checker’. Welke persoon gaat onderzoeken of het bericht “CNN koopt grote wasmachine om het nieuws te ‘spinnen'” juist is?

Vrijspreker: Hoe belangrijk is het voor onderdanen om die valse realiteit in stand te houden?

Opperdienaar: Heel belangrijk. Het doet fysiek pijn

als hun beeld van de realiteit wordt verstoord. Het is dan belangrijker om de realiteit aan te passen. Stel je hebt een beeld van jezelf als slachtoffer en de realiteit wil niet meewerken. Dan bedenk je gewoon haat misdaden tegen jezelf. De media werkt mee. Ze rectificeren het niet eens als het ontdekt wordt.

18 REACTIES

 1. Linkse moraalridders, het cadeau dat blijft geven. Hoewel ik het cadeau toch liever teruggeef aan Zwarte Piet.

  Waar zou die Greta haar geprivilegieerde leventje van betalen? Rijke ouders? George Soros? In elk geval niet van de prijzenpot van een miss-verkiezing. Hoewel, het is 2019…

  Dan sluit ik maar af met een toepasselijke quote uit de tijdlijn van Dokter Watson: “The modern left are a vile, nasty and hateful cult.”

  • Het is niet alleen links dat zo denkt. Ik zit niet te wachten op rechtse moraal ridders. Wilhelmus zingen in de klas. Dat soort onzin. Rechts groepsdenken dat links groepsdenken vervangt is niet veel beter. Een Filipijnse president die in de rechtse war on drugs doodscommando’s de straat op stuurt. Zit ik niet echt op te wachten.

   • Ben ik met je eens. Daar zit ik ook niet op te wachten. Net zo min als op die vermeend ‘libertarische’ Bolsonaro in Brazilië.

    Maar in Europa is links heer en meester. Zowel met moraal (x-isme, y-fobie, multicultureel gedram) als met beleid (klimaat, immigratie), ook al zitten er in naam rechtse partijen in het zadel. Dus ligt mijn aandacht momenteel daar.

    Maar de rechtse moraalridders lopen zich warm. Zoals het Forum voor Democratie. Lees deze meneer die naar verluid een mentor van Baudet is: https://www.parool.nl/amsterdam/wie-is-robert-lemm-de-fluisteraar-van-thierry-baudet~bbc28096/
    En wie zit er te wachten op terugkeer van de papen en zwarte kousen? Daar zijn wij nog maar kort van verlost. Mede daarom zie ik (al langer) in Baudet en het forum eerder een nieuw probleem dan een oplossing voor oude problemen.

    Ik ben het wel eens met de meneer in het interview dat mensen in het Westen moreel de weg kwijt zijn. Maar dat is geen zaak voor overheidsbeleid.

  • Wat een réactie’s kop nog staart, wat dan wel, de echte machts hebbers kennen jullie dus niet, of wilt ze niet benoemen, heb het over nu, en dan nog het volgende het gaat in wezen om die grote grijze massa, een leefbaar leven te gunnen, die paar ingebeelde vrijdenkers, wat dit dan ook mag zijn, moeten het maar uit zoeken !
   Ratio met open vizier, ik ben geen ANTI SEMIET, maar houdt mij zelf wel het recht voor, om bepaalde mensen die in die brei zeggen thuis te horen, te bekritiseren, als ik voel dit te moeten doen !
   Ben groot geworden in Amsterdam, met en tussen Joden RIP, er was geen onderschijt, we waren Amsterdamers en leefden respectvol met elkaar, toe deed, mijn familie is in de verte geassoceerd met dit volk, mijn familie heeft talrijke mensen weten te redden tijdens de WWII, waaronder talrijke Joden, dus !!! maar er zit overal kaf tussen het koren, sterker nog ieder vogeltje zingt zo als hij gebekt is, maar ik hou mij het recht voor, te zeggen wat ik denk, en aanvaardt daar ook de consequenties van, Vr. Groet

   • Wat heeft dit artikel nou weer met Joden te maken? De reacties worden hier steeds gekker van Toute of Jette of hoe die zich ook noemt, daarna doet Nico er nog een schepje boven op en komt met ellenlange reacties waar geen touw aan vast te knopen is, zonde van het artikel. Snap ook dat je (beweert) 84 te zijn en in het mooie Frankrijk woont en gelukkig getrouwd bent en van het leven geniet je hele dag bezig bent vanuit daar om hier allerlei overdrijvingen te plaatsen. Geldt ook voor Nico, vind zichzelf verlicht en heeft volgens hem zelf heel veel inzicht, zegt al genoeg. Beweert ook een heel goeie vrouw te hebben en altijd bezig te zijn met van alles en te lezen en alles te onderzoeken maar die zit ook hele dagen hier te reageren en wie weet waar nog meer, net als Toute/Jette trouwens, Nico is volgens mij iemand van een jaar of 45 die altijd bij zijn ouders heeft gewoond en nog steeds in het ouderlijk huis woont, heeft geen leven verder en kopieert elke reactie van zichzelf en veranderd dan wat woorden zodat het weer nieuw lijkt. Maar niemand heeft er wat aan. Ze reageren op verschillende websites, dat weet ik want ik kijk er zelf op meerderen, ik heb namelijk geen boeiend leven verder (maar daar kom ik ook voor uit) en kijk twee keer per dag of er nog wat nieuws is en lees graag de reacties. Dus ja, waarom doen mensen dit, eenzaamheid denk ik, maar het doet deze website geen eer aan, zelf sla ik de reacties al vaker over omdat ik die namen met die vreselijke lappen tekst niet meer kan aanzien, zonde.

   • Dit is weer een andere Willem als die ik dacht te kennen, lappen tekst, niets voor jou, dus ook boeken en oude geschriften niet, leuke kleine korte tekstjes, maar je zal mij steeds beter gaan begrijpen bij het ouder worden, en wat Joden betreft niet overdrijven, maar ze hebben wel veel vingertjes in de pap, groet !

   • Semieten ? genieten
    Afstammelingen van Sem, in de moderne wetenschap een samenvattende naam voor de uit Voor-Azië en Noord-Afrika bekende volken die Semitische talen spraken-spreken. De Semitische talen zijn een taalfamilie die onderling nog nauwer verwant is dan de Indo-Europese taalfamilie. Tot de Zuid-Semitische talen horen voornamelijk het Arabisch en het Ethiopisch !

  • Hang bejaarde, dat de mensen moreel de weg kwijt zijn, komt door jouw soort, alles bekritseren, maar geen enkele oplossing aandragen, leuk quink slaan met aardig taal gebruik, en dan de achtergronden ken je niet, papen en zwarte kousen, daar ligt een wereld van verschil die je volkomen verontachtbaard, ’t is zo gemakkelijk alles af te kammen, en over één kam te scheren, doe wat, neem de koe bij de horens !

   • Gelukkig ben jij er weer om alles te duiden, ouwe trol. Want jij hebt een ‘hotline’ met hogere machten als ik je reacties hier zo mag geloven. Hebben de JoDeN!!! het ook deze keer weer gedaan?

    Maar om antwoord te geven op jouw aantijgingen, mijn oplossing is: minder regels, minder ambtenaren, minder politici, minder belastingen en minder internettrollen. Het liefst 0 van elk. Dit brengt ons niet in een dag naar het paradijs maar wel een heel eind in de goede richting.

   • Ja ik weet inderdaad meer als de gemiddelde men of the street, dat kun je iemand toch niet als fout aanrekenen, als je zelf te kort komt.
    Mijn uitleg hoe ik bij en tegen over de Joden sta heb ik duidelijk omschreven, maar jij wilt dit niet begrijpen !
    En dan jouw oplossing is waard O, O , minder dat gaat niet werken, dan begrijp jij niets van het menselijke wezen, die in meerderheid slecht van inborst zijn, egoisten egotrippers, profiteurs etc. !
    Misschien onze hoop was gericht op goede scholing, mijn kinderen en anderen hebben de Steiner school bezocht, en ja dat gaat in de goede richting, maar met scheepslading tegelijk geplemt in onze samenleving, dogmatische onfatsoenlijke onmensen, werpen onze samenleving terug in de tijd !

 2. De schurk aanwijzen past in het patroon van ‘buiten jezelf zoeken’. Zoek God (organisator) buiten jezelf, ga nadenken over ‘the movies that made us’ in plaats van je eigen leven ‘film’ te kijken etc. De ‘schurkenstaat’ is altijd een ander landje, nooit je eigen land. En zo verder.

  Ik trek even het lijntje door naar DNA. Zoek je dat buiten jezelf, dan denk je aan ‘die en gene’ en moet je genoeg ‘genen’ in het gareel hebben om je organisatie te laten functioneren. Denk je aan genen in de rol van innerlijke vermogens, dan ziet het plaatje er anders uit, als de innerlijke aard of karakterbeeld. En daarmee… kom ik dan op https://www.nemokennislink.nl/publicaties/junk-dna-codeert-toch/ junk DNA dat tóch codeert oftewel invloed heeft op gedrag. Om koninkrijken (tegenwoordig landen) op de rails te zetten werd door militairen de tanden in de reeds aanwezigen gezet. Er werd even van ‘junk DNA’ gebruik gemaakt. Militairen zetten reeds aanwezigen in voor bepaalde klusjes (dwangarbeid). Dat soort tijdelijk werk, voor noodsituaties, wordt niet in het bestuurljike DNA opgenomen en achteraf liefst vergeten.

  Voorbeeld doet volgen. Via die route ontstaan vampiers (financierder) die anderen als bloedbank beschouwen en de tanden in anderen zetten. All empires create vampires. Daarnaast ontstaan, als gevolg van in den beginne gegeven voorbeeld, ook een soort voodoo-priesters (werkgevers) die anderen tot aanstuurbare zombies (werknemers) maken.
  Zoals je met geld geld ‘maakt’, zo kun je als vampier anderen tot vampier maken of er wat meer zombies bij ‘produceren’. Dat soort klusjes worden logischerwijs gelegaliseerd, waardoor in feite militair junk DNA in het civiel bestuurlijke DNA terecht komt. Als een besmettelijk virus. Wie is dan de schurk? Regeringen die het hebben over het scheppen van banen in de rol van assisten-schurken die klagen over schurken? Als het niet zo tries was zou het hilarisch zijn.

  • Oeps, jammer dat dat linkje verkeerd ging. Doet pijn aan de ogen zo… EDIT: aangepast

 3. beste TOUTE. maar ik hou mij het recht voor, te zeggen wat ik denk, en aanvaardt daar ook de consequenties van Dit geloof ik graag. Helaas weet niet iedereen dat je familie joden heeft geholpen. Men heeft moeite je reactie te plaatsen en zal deze al snel als anti semitisch opvatten. Het probleem is dat als jij in een reactie over de wettelijke grens heen gaat en vrijspreker niet heel snel modererende actie onderneemt het ook vrijspreker is dat in problemen komt. Uitingen op een site door derden die strafbaar zijn omdat ze discrimineren of bijvoorbeeld de holocaust ontkennen worden niet alleen aan degene die ze plaatst maar ook aan de webmaster toegerekend.

  Kritische opmerkingen die over de grens gaan ten aanzien van joden of islamieten kunnen het einde van deze site betekenen. Besef svp dat je het bestaan van deze site in gevaar brengt, als je opmerkingen plaatst die discriminerend of anti semitsich kunnen worden opgevat.

  Dat de overheid vaak niets anders doet dan discrimineren en dit doelgroepen beleid noemt, of integratie dan wel inclusiviteits bevorderend beleid, dan wel emancipatie, doet daar niets aan af.

  • Dat inclusieve is dan exclusief Toute… dan is het niet inclusief…tja…en Willem dan? in of ex…en hoe bepaal je dat of laat jeje dat voorschrijven.

   • Dank je peter, hier over gedacht te hebben, natuurlijk ben ik oud, ik schrijf dit fietsende op mijn home trainer, twee in één, persoonlijk vind ik het internet verschrikkelijk, ben een man van het woord ter discussie, op het internet leest men wat men wil lezen, met wie schrijf je in Gods naam, hoeveel vrienden heb je in je leven, het wordt steeds duidelijker onze samenlevingen storten als kaartenhuizen in elkaar, waar onze voorouders hun vrijheid aan hebben te danken, het socialisme is met de grond gelijk gemaakt, en in stukjes verdeeld onderde hongerige wolven, heb het van dichtbij meegemaakt wethouders burgemeestertjes die er hard aan meededen hun erfgoed te slopen, en dit denken vind ik hier weer terug, gewoon klinkklaar onverstand, groet et merci !

 4. Duidelijk Ratio, dus de boel intomen, doe je graag dit plesier, persoonlijk denk ik dat nog maar het begin is,
  mijn karakter zegt mij, me te verzetten, dat zal ik ook zeker doen, maar niet hier, daar waar ik thuis ben, wordt dit heel zwaar opgevat, maar goed, dank voor je uitgebreide woorden, en groet !

  • Of iets zwaar opgevat wordt is hoogstens relevant als er een leger medewerkers van voldoende omvang beschikbaar is. Ik kijk het liefst naar feiten. Even in stropoppen denken:

   – Van joden ving ik signalen op dat ze niet blij zijn met allerlei verslaafden, junks. Zie bovenstaand en hier. Dat hebben joden scherp gezien.
   – Van moslims ving ik signalen op dat ze niet blij zijn met inferieure wetgeving en allerlei viezigheid. Dat hebben moslims scherp gezien.
   – Van Chinezen ving ik signalen op dat ze niet blij zijn met ‘westerse duivels’ die nogal bot en grof te werk gaan. Dat hebben Chinezen scherp gezien.
   – Van Russen ving ik signalen op dat ze niet blij zijn met ‘kapitalistische zwijnen’ die nogal geil zijn van bezit geld. Dat hebben Russen scherp gezien.
   – Van o.a. Afrikanen ving ik signalen op dat ze niet blij zijn met koloniale inspaninngen die afhankelijk maken en houden. Dat hebben Afrikanen (en bijv. Zuid Amerikanen) scherp gezien.

   Als je dit soort stropoppen aan de kant schuift, aan barrels schiet of in de fik steekt, dan hou je over dat alleen lichamelijk en psychisch gezond uitwerkende verschijnselen acceptabel zijn. Voor dieren en mensen. Zonder de aarde te plunderen, verminken etc. Al het overige is kennelijk bij gebrek aan beter. Of uit machtswellust en wat dies meer zij.

 5. De schurk aanwijzen kan omgekeerd ook neergezet worden als iemand aanwijzen die problemen voor anderen gaat oplossen. Zoiets als de zondebok, de pharmakos. Me denkt dat een bepaalde manier van denken meer helpt dan iemand die op een voetstuk wordt gezet. Bij herstel van ziektebeelden is de moeilijkste en pijnlijkste route meestal de enige die zin heeft. Een zieke verwennen heeft geen zin. Da’s hoogstens leuk of lucratief.

  Hier een stukkie over schurkerij (which-craft) dat ik voor een ander platform schreef:

  Why Cannabis is the Future of Medicine. About the effects of cannabis with an appeal to God:
  “I think people need to be educated to the fact that marijuana is not a drug. Marijuana is an herb and a flower. God put it here. If He put it here and He wants it to grow, what gives the government the right to say that God is wrong?”
  — Willie Nelson

  In some way governments might battle a sick way of thinking. Here it is, pointing towards an old tradition to take lives of others (‘taking from earth’), in order to deploy them as ‘healing agents’:
  “The future of medicine rests on the fundamental right we all have to use things that spring from the Earth naturally as healing agents.”

  Nobility was taught by clergy for centuries, that they had the divine right to take lives as ‘healing agents’ for social problems. Witchcraft as in which-craft: Which lives can be used for such purposes? To put in some nuance… agents are traditionally introduced to control. Healing as in ‘the art of healing’ is a different task than to control. An old Latin saying about this: “Medica sanat, natura curat” – “doctor treats (advises), nature heals”.

  In Belgium, political atmosphere seems to resent smoking a joint. In a literal sense, there’s nothing wrong with that. But… abusing the ‘joint venture’ of love between husband and wife in order to squeeze (milking, the ‘milky way’) labor, income or whatever from their joint life… smells like rotting character.

  A gift is not the same as taking. Time to rethink ideas about giving and taking? To illustrate this: Less ‘giving’ of bombings and other violence means less ‘taking’ in refugees?

Comments are closed.