Vrijspreker: U ziet een verband tussen bosbranden en beursbranden. Hoe zit dat?

Opperdienaar: Er zijn de laatste tijd flinke bosbranden geweest in Australië en Californië. Omdat er niet meer gekapt mag worden en er niet preventief weggebrand mag worden, neemt de hoeveelheid opgeslagen energie steeds verder toe naarmate het bos groeit. Hierdoor neemt de kans op een hele grote brand steeds meer toe. Hier legt Miranda Devine uit hoe in Australië de groene ideologie tot bosbranden leidde. Vanwege bezorgdheid om vogelnestjes werd er geen houtkap gedaan. Het ging nu allemaal in vlammen op. De Sheahans werden zelfs voor $50.000 beboet voor het kappen van bomen buiten de toegestane 6m van het huis. Nu is hun huis één van de weinigen die nog overeind staat in Reedy Creek, Victoria.

Vrijspreker: De gebruikelijke omgekeerde werking van dwang: Bescherming leidt tot vernietiging. Maar hoe relateert dit tot beursbranden?

Opperdienaar: Ook op de beurs staat de door overheden beschermde centrale bank geen correctie toe. Dit is ook een soort houtkap/preventief branden. De koersen moeten omhoog gaan, zodat iedereen zich heel rijk voelt en optimistisch blijft. Normaal branden slechte bedrijven af, maar met bescherming door een geldpers, vindt het zuiverende gedeelte van kapitalisme niet meer plaats. Bedrijven als Netflix, Uber, Twitter en Tesla zouden niet kunnen overleven door steeds maar aandelen uit te geven. Ze zouden failliet gaan of overgenomen worden door bedrijven die het management zouden vervangen. Doordat de centrale banken de rentes zo laag manipuleren, is een veel te groot gedeelte van de mensen speculant geworden om wat rendement te behalen. Dat lijkt een tijd lang goed te gaan, zolang mensen steeds meer risico blijven nemen.

Echter net als bij de bosbranden levert dit een ontzettend grote hoeveelheid brandhout op; mensen op die eigenlijk niets te zoeken hebben op de aandelenbeurs. Er is dan maar een vonkje nodig om die meute in paniek te brengen.

Vrijspreker: Dus ook hier weer leidt bescherming tot vernietiging?

Opperdienaar: Je kunt de natuur maar een beperkte tijd uit evenwicht brengen. Boontje komt uiteindelijk om zijn loontje. Net zoals je geen enorme bossen kunt laten groeien in een woestijnklimaat, kunnen ook de bomen op de beurs niet tot aan de hemel groeien. Het brandhout zijn de gewone mensen die gaan speculeren in brandhout bedrijven. Net zoals als bij bosbranden de opwarming van de aarde de schuld krijgt, zijn het bij beurs crashes altijd de short sellers. Terwijl dat juist de mensen zijn die een bodem in de markt leggen omdat ze een koopverplichting hebben. En natuurlijk het kapitalisme, maar dat spreekt voor zich.

 

 

3 REACTIES

  1. Helder en goed artikel.

    De mondiale bosbranden worden aangestoken om zo de klimaathysterie verder aan te wakkeren en gecontroleerd zijn ook de crashes op de beurs. Ik ga niet uitleggen hoe men kan weten met een serieuze chrash of met een gezonde correctie van doen te hebben. De methode is heel simpel, het is geen hocus-pocus, geen hogere rekenkunde, maar bestaat uit heel simpele observatie.

  2. Als we “1000 miljard” Timmerfrans mogen geloven, is het einde van de soosjalistiese bubbelblazerij nog niet in zicht. Wen maar vast aan nóg meer onzinbedrijven onder het motto van climate change prevention. Timmerfrans en co. gooien meer hout op het vuurtje want anders vallen er klappen. Vorige keer waren souvereine staten de sjors (Griekenland etc.), nu staan grote banken onder water (Deutsche Bank etc.). Een pracht gelegenheid om de zaak letterlijk nóg meer op te blazen. Om van te kotsen, dit.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in