Volgens de overheid zijn (sommige) politieke vluchtelingen wel welkom, maar vluchtelingen die uit economische motieven komen niet.

Waar politiek zozeer verweven is met economie, lijkt het onderscheid vreemd.

Wat doet het ertoe, of een vluchteling aankomt uit een land waar hij op politiek gebied problemen heeft of uit een land waar hij ten gevolge van een socialistische of communistische economische politiek geen stuiver kan verdienen?

Het onderscheid lijkt er met de haren bijgesleept, teneinde de import van personen zo laag mogelijk te houden. Op rationale gronden valt het onderscheid niet te verdedigen.

In een aantal Afrikaanse landen zijn hongersnoden opgetreden, doordat de overheid de prijzen van landbouwproducten gefixeerd had op een niveau dat voor de producent verlies oplevert. Het is duidelijk dat op die basis niemand iets wil produceren.

In dat geval heb je een groot aantal hongerige mensen die uit domheid wellicht de socialistische koers van de overheid prachtig vindt en bewondert. Maar iets verdienen kunnen deze mensen niet. Zij mogen andere landen niet binnen, want politiek is er niets aan de hand. Dit lijkt absurd.

Hugo van Reijen

7 REACTIES

 1. Als je overtuigd bent van het nut van vrij verkeer van goederen, diensten en kapitaal tussen landen, waarom dan geen vrij verkeer van arbeid? Je mag jezelf als gemeenschap in de voet schieten door dit te weigeren, maar dat kan alleen op heel klein niveau. Want 100 procent van de gemeenschap moet uit vrije wil deze vrijheden niet uitoefenen. Anders is het onrechtvaardige dwang van een overheid.

  • Dan zouden er Europese paspoorten moeten komen en geen Nederlandse, Duitse, Franse enz. Dan zijn ook die rare dubbele tot driedubbele nationaliteiten niet meer mogelijk, zag van de week iemand met een Roemeens paspoort, een Turkse ID kaart, sprak Engels en studeerde in Nederland, hoe kan dit? Zijn wij als Hollanders zo geïndoctrineerd dat we deze mazen in de wet niet eens kunnen benaderen? Dat studeren voor de meesten onbetaalbaar is maar dat allerlei dubbele nationaliteiten dat wel kunnen met alle gemak van de wereld en dat het allemaal legaal is? Dat je hier kunt rijden in sterk vervuilende autobussen uit Polen,Estland, Bulgarije om de eigen mensen te vervoeren zonder enige plicht op milieu en andere keuringen? Hoe kan dit? Zijn wij autochtonen dan zo gehersenspoeld dat we de hele dag met een samengeknepen bilnaad rond lopen? Wat is hier aan de hand?

   • Nederland loopt, volgens mij, vooruit in de mate van indoctrinatie. ’t is andere indoctrinatie dan in Noord Korea.
    Het is helaas moeilijk als je geboren en geindoctrineerd bent in een cult om te zien dat je geboren en geindoctrineerd bent in een cult.
    Ik denk dat vooral mensen die in het buitenland wonen of zich een tijdje in een andere cult ophouden het zien

 2. Het schijnt dat als je als blanke leeft in een land met problemen, bijvoorbeeld Zuid-Afrika, Zimbabwe of Oekraïne, dat westerse overheden je behoorlijk tegenwerken als je een veilig heenkomen zoekt.

 3. heb je nog recht vanspreken?
  https://docplayer.nl/17448837-Waterproblematiek-bij-de-productie-van-fairtrade-rozen-uit-ethiopie.html
  omdat wij dit graag willen en om de verkoop hier te verhogen een mooie naam erbij.
  Who cares: een pegel die naar beneden getrokken wordt
  een bodem die verpest wordt door herbiciden.
  Of we laten een een vrieskist voor de kist van Somalie drijven en vissen de omgeving leeg.
  Gek dat ze komen of een piratenberoep kiezen??
  Zij daar zullen denken jullie fairtrade wij fair&free_to_play

 4. Ben je jong dan denk je in een oceaan te zwemmen, een adolescent weet dat die in een vijver zwemt, een volwassene beseft dat die in een aquarium zwemt !

 5. Oud artikel schijnbaar, want over vluchtelingen wordt al lang niet meer gesproken, wel over immigranten die op grond van economische reden gewoon worden toegelaten en vervolgens dat gratis krijgen wat nodig is om een breeduit leven te hebben waar een gemiddelde kaaskop z’n vingers bij zou aflikken. Wat er in Afrika verder gebeurt is een probleem voor daar, niet voor ons. We hebben ze decennialang geld gestuurd, we hebben ze voor gedaan hoe een land te ontwikkelen, maar waar wil men heen met mensen die dat zijn waar Europa zelf al meer dan genoeg van had.

  Klimaatbubbels, monetairebubbels, emigratiebubbels, de bubbels worden met geld uit het niets in een schuldenbubbel overeind gehouden, maar hoe verder daarna met maakbare multiculturele natte droom?

  Van mij mag tegenwoordig praktisch gezien iedereen doodvallen, op de paar heldere geesten na die Nederland nog arm is.

Comments are closed.