Onlangs keek de cryptocurrency-mijngemeenschap op van geruchten dat Chinese cryptomijnwerkers Iran verlaten – waar cryptomining is toegestaan ​​als industriële activiteit – voor Centraal-Azië. De stap is ogenschijnlijk genomen in een poging om een ​​nieuwe veilige haven te vinden te midden van de spanningen tussen de Verenigde Staten en Iran.

De aantrekkingskracht van Iran voor crypto-mijnen ligt deels in de gesubsidieerde elektriciteitstarieven – vanaf juli 0,7 cent per kilowattuur (kWh). De gastvrije omgeving voor crypto-mijnbouwbedrijven heeft ook te maken met de inspanningen van Iran om te transformeren tot een hub voor digitale valuta en blockchain-acceptatie als reactie op de escalerende economische sancties die door de VS zijn opgelegd.

Na de legalisatie van cryptomining in het land, begon het ministerie van Industrie, Mijnbouw en Handel licenties uit te geven voor deze activiteit. Ondanks deze positieve benadering van de industrie en de gunstige omstandigheden, hebben cryptominers een aantal redenen tot bezorgdheid.

Minister van Energie Homayoon Ha’eri zei dat de prijs afhankelijk is van marktfactoren zoals brandstofprijzen in de Perzische Golf. Afgelopen herfst leidde de stijging van de brandstofprijs met meer dan 50% tot massale protesten en demonstraties in ongeveer 100 steden in Iran, wat de regering ertoe bracht de toegang tot mobiel internet in verschillende provincies tijdelijk te beperken. Deze actie dwong veel cryptoondernemers naar verluidt hun activiteiten te staken.

Bovendien heeft de Iraanse regering plannen aangekondigd om de elektriciteitstarieven voor cryptomijners te wijzigen, waarbij mijnwerkers op bepaalde tijden van het jaar een gemiddeld vast bedrag van $ 0,08 per kWh zouden betalen, $ 0,04 per kWh gedurende acht koude maanden van het jaar en $ 0,16 per kWh in de resterende maanden, wanneer het stroomverbruik in het hele land toeneemt.

Na de aanslag van de VS op de Iraanse generaal-majoor Qasem Soleimani schoot de Bitcoinkoers omhoog van $ 7.000 naar bijna $ 8.500 maar het veroorzaakte ook onrust en een verhuizing van mijners uit Iran.

Op 13 januari heeft het Nationale Agentschap voor Projectbeheer van Oezbekistan er een prioriteit van gemaakt om een ​​nationale cryptomijnpool te creëren in een poging de capaciteiten van binnenlandse en buitenlandse mijners op nationaal niveau te consolideren.

Als zodanig wil het agentschap de economische efficiëntie van cryptomining garanderen, de transparantie en veiligheid van de industrie vergroten, de efficiëntie van het energieverbruik op dit gebied verhogen en de investeringsaantrekkelijkheid van het land vergroten.

Echter de regering van Oezbekistan heeft bevolen dat mijners van cryptocurrency driemaal de bestaande elektriciteitstarieven moeten betalen, die nu rond de $ 0,031 per kWh liggen. Cryptohandel blijft in het land gelegaliseerd waarbij deelnemers bepaalde belastingvoordelen hebben. Buitenlandse handelaren kunnen echter alleen in het land actief zijn als ze een lokale dochteronderneming in Oezbekistan oprichten.

Om deze kwestie verder uit te werken, nam Cointelegraph contact op met Alan Dorjiyev, het hoofd van de Blockchain & Data Center Industry Development Association in Kazachstan. Dorjiyev zei dat de aanpak van cryptomining in Oezbekistan over het algemeen positief is, hoewel het niet de beste plaats is om cryptominingfaciliteiten te exploiteren:

Kazachstan – waar huishoudens $ 0,045 per kWh betalen – ontwikkelt momenteel wetgeving die cryptomijners vrijstelt van belastingverplichtingen totdat de gedolven crypto wordt ingewisseld voor fiatgeld. In het bijzonder zal de voorgestelde wet de juridische status van cryptomining bepalen, evenals regels voor de belasting ervan. Dorjiyev heeft hierop gereageerd:

“Op dit moment hebben de Kazachstaanse autoriteiten al een zeer gunstig klimaat gecreëerd voor de ontwikkeling van de industrie. Hun houding is positief, de industrie is legaal en de banken sluiten geen rekeningen voor cryptomijners. Deze industrie kan een economisch vermenigvuldigend effect op de economie hebben.”

Gevraagd naar de uitdagingen waarmee exploitanten van cryptomining in Kazachstan worden geconfronteerd, verklaarde Dorjiyev dat “de enige uitdaging op dit moment het bouwen van een laagspanningsinfrastructuur is zodat mijnwerkers gemakkelijker op het net kunnen worden aangesloten. Momenteel investeren mijners in elektrische infrastructuur om de spanning te verlagen van 110 kv naar 0,4 kv. ”

Crypto-mijnbedrijf MineBest, dat 90 MW operationele mijnbouwfaciliteiten en 170 MW mijnbouwfaciliteiten in aanbouw heeft in Kazachstan, vertelde Cointelegraph dat men lokale vertegenwoordigers in Kazachstan moet hebben bij het opzetten van een bedrijf in het land. Anders is het blijkbaar moeilijk om ervoor te zorgen dat alles in overeenstemming is met de lokale wet- en regelgeving.

MineBest zei over de algemene voorwaarden voor mijnwerkers in Centraal-Azië:

“De concurrentie voor digitale mijnbouw in Centraal-Azië neemt toe, aangezien de energieprijzen wereldwijd concurrerend zijn en de grootste spelers in de digitale mijnenergie de wereld afzoeken om de beste deals te bedingen. Centraal gelegen tussen Europa en het verre oosten van Azië, en net ten zuiden van de meest populaire plek voor digitale mijnbouw ter wereld, ligt Kazachstan specifiek op een vrij ideale locatie. ”

Bron: Cointelegraph