Donald Trump noemt de beslissing om Amerika voor zaken te heropenen de grootste die hij ooit zal maken in zijn presidentschap en zijn leven. Deze week komt hij met een nieuwe taskforce en gedetailleerde plannen. De president heeft ook gezegd dat hij die beslissing neemt – en hij alleen – met het argument dat hij de autoriteit heeft als opperbevelhebber van het land om eventuele gouverneurs of lokale functionarissen te negeren als ze in de weg staan.

Sommige democratische gouverneurs willen hun eigen tijdschema volgen, niet die van Trump – omdat het Trump is – als manier van politieke profilering ten koste van de bevolking en de economie. Niettemin is er nu een wedstrijd tussen de verschillende gouverneurs in de VS wie het eerst terug gaat naar normaal.

De gouverneur van Texas, Greg Abbott, een Republikein, is bezig met een plan om delen van Texas weer voor de handel te openen. Tijdens een interview over het programma van Sean Hannity op Fox News op maandagavond herhaalde Abbott de noodzaak om Texas deze week al weer aan het werk te krijgen – en zeker vóór de vorige deadline van 1 mei.

‘We willen openen. Texanen houden van werken. Texanen willen graag weer aan het werk ”, zei Abbott tijdens het Hannity-interview. “We willen dat ze weer aan het werk gaan, maar we moeten dit op een veilige manier doen, zodat we de verspreiding van het coronavirus in de staat Texas niet opnieuw activeren. We werken aan strategieën terwijl we met medische experts en bedrijfsleiders praten om de juiste strategie te vinden.”

Hij voegde eraan toe dat hij gelooft dat Texas – en vele andere staten – ruim voor 1 mei weer open kunnen. ‘Ik denk dat de meeste staten eerder dan later kunnen heropenen. We hoeven niet te wachten tot 1 mei ”, zei Abbott.

Het Witte Huis heeft een lijst van ongeveer 20 staten die van plan zijn om zo snel mogelijk te heropenen. Bij voorkeur deze week maar zeker voor eind april. Het virus heeft de aanvankelijke verschrikkelijke doemvoorspellingen niet waargemaakt. Net als met het klimaat komt die partij glazen-bol-wijsheid uit mislukte modellen.  Het Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME)-model van de Universiteit van Washington heeft notoir ongelijk: het voorspelde eerst ergens tussen de 100.000 en 240.000 dode Amerikanen, en liet dat vervolgens in de daaropvolgende weken een paar keer dalen tot 93.000, daarna 81.000 en vervolgens tot 61.000.

Het IHME-model, waarmee het Witte Huis de oorspronkelijke “15 dagen om de verspreiding te vertragen” verlengde van eind maart tot eind april tot en met 30 april, zat er qua ziekenhuisopnames nog meer naast. In feite kondigde een weinig opgemerkt revisie van het model – een van de velen die de organisatie de afgelopen weken heeft gemaakt – aan dat de Verenigde Staten de spreekwoordelijke ‘piek’ van de curve van het virus dagen geleden al hebben gepasseerd qua ziekenhuisopnames. En nu geven de modelmakers toe dat het virus zich terugtrekt.

Een deel van de reden waarom Amerikaanse functionarissen op federaal, staats- en lokaal niveau op deze nu aantoonbaar gebrekkige modellen vertrouwden om hun openbare beleidsbeslissingen te nemen, is omdat ze geen praktijkgegevens hadden over de dreiging van het coronavirus. Chinese communistische functionarissen in Peking logen tegen de wereld – inclusief de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), die plichtsgetrouw de onjuiste informatie van de communisten over de verspreiding van de ziekte overnam.

De kijk- en clickcijfer hongerige media bracht het geheel als een alles vernietigende Zwarte Pest uitbraak waarna een vliegwiel van angst en rigoureuze foute maatregelen volgde. De IHME modellen waren zelfs zo onnauwkeurig dat zelfs chirurg-generaal Dr. Jerome Adams vorige week maandag zei dat het Witte Huis-team ze niet langer gebruikt, maar in plaats daarvan beslissingen neemt op basis van echte cijfers.

In dat verband zei gouverneur van New York, Andrew Cuomo – een democraat – maandag dat zijn staat het virus onder controle heeft. Belangrijk omdat New York het  Amerikaanse epicentrum van de ziekte was. ‘We kunnen de verspreiding beheersen en het ergste is voorbij”, zei Cuomo maandag vroeg.

Nadat Cuomo het nieuws uit New York had gedeeld, leidde hij vervolgens een conferentiegesprek met verschillende democratische gouverneurs uit naburige en nabijgelegen staten zoals New Jersey, Connecticut, Rhode Island, Delaware, Pennsylvania en anderen om de heropening van het land te bespreken. Die inspanning kwam toen de gouverneurs van de staat Washington, Oregon en Californië elk een heropeningspact tussen hun staten aankondigden.

Verschillende andere GOP-gouverneurs in een aantal staten, naast Texas, kijken ook naar heropening vóór 1 mei. Wat deze inspanningen van het Witte Huis en van deze verschillende gouverneurs – republikeins en democraat uit alle delen van het land – uiteindelijk zouden kunnen forceren, is in wezen een wedloop om Amerika te heropenen.

Bron: Breitbart

 

6 REACTIES

 1. idd: …. de grootste “klapper” / “miskleun””die hij ……
  Doorstreppen wat van toepassing is en dan de zin opnieuw lezen.

 2. Leuk artikel, over een paar weken is China weer opgestart en start de VS op. Alleen Europa blijft nog wat achter. Dit is grond voor optimisme!

 3. Allemaal leuk en aardig dat Murica zo bezig is maar op zich zal het mij jeuken. Wat ik zou willen weten: baseert de NL overheid zich op vergelijkbare en onbetrouwbare modellen? Van vergelijkbare pruts-wetenschappers en media die er graag een drama van maken omwille van de laatste adverteerders. Tuurlijk.

  Dan M. Rutte met zijn collega ’toppers’ die o zo geil zijn om zich als ‘redders van het volk’ op te werken. Moeten er straks echt miljoenen werklozen en daklozen zijn in Nederland om een paar duizend bejaarden en dikkerds misschien te redden van een dood die toch al een bovengemiddeld risico was?

  Dat is een hoge prijs, en een beslissing die makkelijk te nemen als je zelf een baan hebt waar je geen enkel risico loopt. Ik denk ook dat het beter is om de weer aan het werk te gaan en risicogroepen te isoleren of anderszins in bescherming te nemen.

  Moeder natuur ruimt af en toe flink op en het lijkt er op dat wij er beter mee kunnen leren leven. Dan heb je een gemiddelde levensverwachting van 65 in plaats van 80. Jammer dan.

 4. Het wordt tijd om politiek en ambtenarij af te rekenen op het gevoerde beleid. Het enige goede tot nu toe is dat er geen ‘lockdown’ in Zuid Europese stijl is want dat lijkt niets te helpen.

  Hier draait de propaganda-machine op volle toeren. Rutte als ‘redder des vaderlands’. ‘Mondkapjes eigenlijk best gevaarlijk’. De realiteit is dat de NL overheid geen moer gedaan heeft toen er gewaarschuwd werd dat er bepaalde grote risico’s waren.

  Nu zijn er geen mondkapjes en andere medische middelen en plukken wij de zure vruchten van dit beleid. Ondanks de torenhoge belastingen en de riante salarissen die dit lakse volk betaald moet krijgen voor de gunst. Of die mondkapjes dan zo zinvol zijn is weer een andere discussie.

  En kameraad Xi moet ook niet worden vergeten.

Comments are closed.