Vrijspreker: U werpt een blik op science fiction vandaag. Wat is er over Star Trek te melden?

Opperdienaar: Het is altijd interessant hoe werkelijkheid en fictie door elkaar lopen. De acteur Patrick Stewart, bekend als Star Trek’s gezagvoerder Jean-Luc Picard doet collectivistische uitspraken. Hij was niet alleen pertinent tegen Brexit ook de rest van zijn denkbeelden zijn doorspekt met collectivisme. Het interessante is dat hij in de serie Star Trek werd geassimileerd door the Borg. Dit was een groep ruimte bewoners die het individu totaal ondergeschikt hadden gemaakt aan het collectief. Vreemd genoeg had dit niet tot incompetentie geleid zoals bij aardse collectivistische samenlevingen, maar waren de Borg vrijwel onoverwinnelijk geworden. Net als in veel andere dystopische science fiction verhalen, werden namen er vervangen door nummers om de afschaffing te benadrukken. Als de Borg een schip naderden, was hun boodschap altijd: “You will be assimilated, resistance is futile.”

Jean-Luc Picard wordt uiteindelijk gered van assimilatie, maar je vraagt je af of het in werkelijkheid wel mogelijk is om van het collectief af te komen. Als je ziet wat er nog steeds van Marx rond waart in onze huidige samenleving. Keer op keer komt zijn ‘labor theory of value’ weer terug: het idee dat de hoeveel arbeid die ergens in geïnvesteerd wordt, de waarde bepaald en niet de waarde de hoeveelheid arbeid die ergens in geïnvesteerd wordt. Momenteel nationaliseren de centrale banken de hele economie. In Japan kochten ze al de meeste productiemiddelen/bedrijven op en hier lijkt dat nu ook steeds meer in de mode. Een centrale bank was sowieso al het idee van Karl Marx. Het lijkt dat zowel in fictie als in werkelijkheid de ideeën van het collectief niet te stoppen zijn.

Vrijspreker: Zijn er nog andere science fiction werken die wat zeggen over de huidige tijd?

Opperdienaar: In de film Idiocracy komt een scene voor die heel erg lijkt op de huidige methode om de economie vooruit te helpen.

Vanwege de Corona crisis zou je ook nog 12 monkeys kunnen bekijken.

 

Ondertussen is ook de presidentskandidaat Tulsi Gabbard geassimileerd.

 

10 REACTIES

  • Ja je wordt toch ook schijtziek van die types die op hun balkon gaan staan te klappen, allemaal hypocrieten zonder enige fantasie die allemaal achter elkaar aan lopen, dat zijn de echte schapen en de echte schadelijke lieden die voor het oog van de wereld hun kunstje doen maar verder geen reet.

  • Wie kromme tenen krijgt, stoom uit de oren en uit z’n vel springt van de doorgedraaide idioterie rond de hype van het corona-hitlervirus en de veeverdedigers ervan op balkons staan te nsb-applaudisseren voor de gewapende anti-volksambtenaren die ons binnen moeten houden, dan krijgt men zeker een stempel van verwarde persoon(lijkheid).

   Daarom ook binnenkort verplicht een autistisch met tong kwijlend uit de mond rustgevend spuitje en scanbare onderhuidse chip met een gedetailleerd medisch verleden?

 1. Klopt. Dat is de cliëntèle van de overheid. Die mensen hebben behoefte aan een overheid die hen commandeert. Dat er ook mensen zijn die daar geen behoefte aan hebben, boeit weinigen.

 2. Stargate SG1
  Season 4, episode 16: “2010”. Geavanceerde aliens schenken de mensheid een levensverlengend vaccin tegen alle ziektes, dat blijkt onverwachte bijwerkingen te hebben.
  en
  Season 5, episode 10: “2001” Het team heeft de tijdlijn van de bovenstaande aflevering weten te voorkomen. Via een andere weg komen ze toch in contact met de zelfde aliens, die de mensheid geavanceerde technologie cadeau doet, die alle criminaliteit kan voorkomen.

Comments are closed.