We kennen allemaal de cartoon serie, liefde is … Honderden cartoons, maar geen van deze cartoons vertelt wat Ayn Rand als liefde beschouwt. Liefde en vriendschap zijn volgens haar zelfzuchtige waarden.

Stel je het volgende voor. Een man heeft een zieke vrouw en geeft een fortuin uit om haar te genezen. Is dit een opoffering? Is dit liefde? Of is dit uit eigenbelang? Als hij met hetzelfde fortuin 10 andere vrouwen kan genezen, die hij niet kent, en zijn vrouw laat sterven, dan brengt hij een offer. Als hij kiest voor die ene vrouw, waar hij toevallig van houdt, en hij haar redt dan kan dit uit rationeel eigenbelang zijn, als hij het samenzijn met zijn vrouw hoger waardeert dan het uitgegeven geld.

Een ander voorbeeld, iemand dreigt te verdrinken. Als het een vreemdeling is en je loopt weinig risico dan kan je deze persoon redden. Als je veel risico loopt is de reddingspoging een uiting van het ontkennen van de waarde van je eigen leven. Kennelijk beschouw je het leven van een vreemdeling als meerderwaardig boven dat van je eigen. Als echter je vrouw verdrinkt en je bent een goede zwemmer, dan is het redden van je vrouw een uiting van eigen liefde. Je kan de gedachte zonder haar te leven niet dragen en springt in het water. Als jij echter bang wordt en uit lafheid niet je vrouw redt, dan ben je niet zelfzuchtig maar pleeg je verraad aan je eigen waardes.

Het gaat om integriteit, leef je in overeenstemming met je waardes of niet? Stel dat je vriend dreigt te verhongeren, dan is het delen van voedsel geen daad van opoffering maar een daad van integriteit, je leeft in overeenstemming met je waardes.

7 REACTIES

 1. Logisch. Een liefdesrelatie is dan ook niets meer dan een transactie. Met name bij inrichting van de samenleving is het handig om het transactieprincipe te hanteren bij ontwerp van organisatiesystemen (input en output).

 2. En als man zijnde wil je dan zo’n vrouw ontmoeten als Dominique.

 3. Puur afgaande op de persoon vind ik het geen aangename vrouw om om naar te luisteren en ook haar zogenaamde onkunde over de cabal (illuminati?) is een aanfluiting. Ook dat ze uiteindelijk de staat Israël verheerlijkt en min of meer omschrijft als technologisch superieur, maar verder geen kritiek heeft op Israël maken haar libertarische ideeën m.i. niet sterk(er) of objectief overtuigend.

  Vanaf 34.00 minuten.
  https://youtu.be/3u8Jjth81_Q

  Oprecht vind ik Ayn Rand niet een prettige of warme vrouw om te horen spreken.

 4. “waar hij toevallig van houdt”

  Toevallig?
  Ik heb mijn vrouw bij toeval ontmoet, maar ik houdt niet “toevallig” van haar.
  Ik houd van haar omdat zij bewezen heeft van mij te houden. Er is sprake van een wederzijdse beloning voor dit “houden van”.
  “Houden van” is een vicieuze cirkel, en die imo begint met geven. Niet met nemen. Ten minste voor de man. Voor een vrouw zal de relatie vaak beginnen met nemen ipv geven.

  Ayn Rand was een vrouw, haar opvatting is dan ook gemakkelijk verklaarbaar.

Comments are closed.