Joden, Sinti, Roma, homo’s, gehandicapten, Jehova’s, verzetsstrijders, politieke gevangenen, militairen, koopvaardijlieden, slachtoffers van bombardementen, dwangarbeiders, burgers in de hongerwinter omgekomen of doodgeschoten, zijn allen dit jaar niet welkom. Tijdens de 4 mei herdenking op de dam. Noch hun vertegenwoordigers of bloedverwanten. Er zijn slechts 5 mensen welkom. Waaronder de zoon van een Duitse wehrmacht officier, die kleinzoon is van een SS-er en die de eerste krans legt. En de dochter van een fascistische Argentijnse juntalid. En de niet gekozen burgemeester van Amsterdam.

23 REACTIES

 1. *Bron https://gerard1945.wordpress.com/category/prins-bernhard/page/1/
  Tijdens de dodenherdenking op vrijdagmiddag 4 mei 1955 in de Haagse Ridderzaal verkondigde prins Bernhard in een toespraak dat herdenken geen ziekelijk stilstaan bij het verleden mocht zijn. “Wij moeten er voor waken dat dit gedenken niet ontaardt in het periodiek doen herleven van gevoelens van vijandschap en wrok jegens hen die aanleiding waren tot het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog”, aldus de Prins. Amper 10 jaar na het einde van de Duitse bezetting kwam deze uitspraak voor de duizenden nabestaanden die in de oorlog hun dierbaren hadden verloren keihard aan. En de voormalige verzetskrant ‘De Waarheid’ schreef nog dezelfde dag verontwaardigd: “Met andere woorden: ons volk moet naar de mening van de regering de Hitler-bende, die aanleiding was voor de laatste oorlog en de moordaanslag op ons land, niet langer haten.”
  Saillant detail is dat prins Bernhard aan het slot van zijn herdenkingsrede enkele versregels citeerde van de Vlaamse priester-dichter Cyriel Verschaeve. Genoemde priester was tijdens de oorlog een zware collaborateur die vlak na de bevrijding op de vlucht sloeg en onderdook in Oostenrijk. In 1946 werd hij door het tribunaal in Brugge bij verstek ter dood veroordeeld.

  • Bernhard was een duitser, een m*f. Arrogante figuur, die tot aan de lockheed affaire overal mee weg kwam vanwege zijn positie. Diefstal, overspel, verraad, verspilling, maar omdat hij met Juliana was getrouwd moest nederland maar gezagsgetrouw alles slikken.
   Het hele koningshuis is duits (en argentijns nu). Heeft niets met nederland te maken. Zo snel mogelijk opruimen, dat historische residu van Wenen 1814-1815, waar met name het verenigd koninkrijk dit nep-koningshuis naar binnen rommelde.

 2. Hypocriet is altijd gekoppeld aan 1 en dezelfde persoon. Ik zie hier niet het verband met kinderen van foute ouders en een niet gekozen burgemeester..

  Kinderen kun je niet verantwoordelijk houden
  voor het gedrag van hun ouders.

  • @Anders Denken. Valide punt. Kinderen zijn niet verantwoordelijk voor de daden van hun ouders. Maar kunnen wel beseffen dat ze niet de meest gepaste persoon zijn om bijvoorbeeld kransen te leggen tijdens een evenement waarbij slachtoffers van fascisme worden herdacht. Dat besef blijkt niet aanwezig te zijn. Tijdens een gewone herdenking is de dam vol met mensen die de slachtoffers herdenken en valt het minder op. Nu met nauwelijks mensen vraag ik me af waarom toch juist mensen die niet democratisch verkozen zijn en deels (groot) ouders hebben met banden met fascistische organisaties als weinigen op de dam mogen zijn om te herdenken.

   • Inderdaad. En door daar dan zo in het licht van de schijnwerpers te gaan staan om te deugen, zijn zeker verantwoordelijk voor hun slechte keuze.

   • Kinderen kun je verantwoordelijk houden voor het gedrag van hun ouders zolang ze openlijk geen afstand hebben genomen van hun daden en levenswijze.

   • @IIS : kinderen kun je niet verantwoordelijk houden voor het gedrag van hun ouders. Wel kunnen kinderen in wijsheid zwijgen over het betrokken onderwerp en al helemaal niet de schijnwerpers opzoeken.

  • Inderdaad, kinderen kun je niet verantwoordelijk houden voor hun ouders.
   Dat betekent automatisch dat erfopvolging en dus het koningshuis afgeschaft dient te worden.

 3. Correctie:
  Ik zie hier niet het verband met kinderen van foute ouders of een niet gekozen burgemeester en hypocriet.

  • Corrigeer jezelf nog een keer, voor de kinderen geen negatieve verantwoordelijkheid voor hun ouders, maar dan ook geen positieve.
   Dus weg met erfopvolging.

   Ten tweede, wat dacht je ervan dat zowel de kinderen als de burgemeester niet gekozen zijn?
   Zie je nu wel het verband?

 4. Niet democratisch gekozen burgemeester en hypocriet, daar kan ik geen link tussen leggen.

  Zelfs Hitler was democratisch gekozen.
  Niet dat ik voor een ongekozen burgemeester ben of een geboren functie.

  • @Anders denken. Ik blijf het apart vinden dat burgemeesters, die niet verkozen zijn, van mening zijn dat ze de inwoners van een stad mogen vertegenwoordigen bij een dergelijk evenement. Zeker als ze zo omstreden zijn als de huidige burgemeester van Amsterdam. Het gaat hier om het herdenken van de gevallenen die stierven voor de vrijheid. En wat blijkt? Er staan 3 personen die het land en de stad zijn opgedrongen via erfelijke constructies dan wel via politieke benoemingen. Heeft weinig met vrijheid te maken. En die juist op een evenement waar de Nederlanders de gevallenen in de strijd voor de vrijheid herdenken op de voorgrond willen treden. Ik blijf dat moeilijk vinden, of hypocriet helemaal het juiste woord is voor het optreden van de burgemeester, daar kan je over argumenteren. Volgens mij zouden veel inwoners van Amsterdam juist van de huidige burgemeester bevrijd willen worden.

   • Precies: Of hypocriet het juiste woord is.
    Ik begrijp het wel, maar het is te onduidelijk, te ruim en geeft te veel mogelijkheden om het te verdraaien door derden

    Verplicht afstand nemen van de mening
    of handelen van je ouders is ook dwang.
    Een kind start met nul. Een journalist kan duidelijkheid verschaffen door direct zonder omweg hun visie te vragen. Dit soort journalistiek ontbreekt
    of wordt vermijden door een Interview te scripten.

 5. Goed punt Arnold, de herdenking is al jaren uitgehold. Leidend voorwerp van de deugmilitie.
  Zoals 4&5 mei nationaal commitee-voorzitter gerda verbeet, die moslim rappers de hand boven het hoofd houd die duidelijk anti-semitisch waren en zijn en pas na grote druk 1 minuut voor 12 die rapper van de herdenkingsagenda haalt. Pure onwil of onvermogen om die situatie in te schatten. En uiteraard niet ter verantwoording geroepen, ze zit er nog steeds.
  Daarnaast is de dam niet de meest symbolische plaats voor een herdenking, a’dam heeft inmiddels geen symbolische waarde meer in welke context dan ook tot nederland. a’dam is vervreemd en de vraag is in deze zaak eerder hoe het meeheulde met de duitsers en de gemeentelijke administratie heeft gebruikt om de joodse burgers te laten oppakken. nederland heeft zijn joden niet beschermd en doet dat nu ook niet.

 6. PVV en FvD komen op voor een soeverein Nederland en zijn pro-Israel?

  Beide partijen zijn voor een totale lockdown en Israël is het baken van licht?

  Karskens, de ziel, werkelijk? Als onafhankelijke journalist ben je niet pro of anti, maar objectief!

  De lobbyisten en bijv. maar blijven volhouden dat Assad een verschrikking voor Syrië is en daarom andere landen het recht hebben in te grijpen. In wat voor lockdown wereld leven deze griezels en pseiko’s.

  https://emetonline.org/about/

  • Arnold gaf aan dat PVV en FVD met de nek worden aangekeken door rutte en regeringspartners omdat zij zich druk maken om de soevereiniteit en wordt de partijen ‘pro israel’ verweten, alsof het zonder meer iets vies is.
   Hij betoogt niet dat het partijbeleid echt zo is, hooguit dat ze zich druk maken om de soevereiniteit.
   Is dat dan niet zo? En waarom sleep je syrie en die website erbij?

   • @js mill

    “Zeg me wie uw vrienden zijn, dan zeg ik wie u bent” of “wiens brood men eet wiens, woord men spreekt”.

    Politieke partijen, journalisten en ander gespuis wat zegt onafhankelijk te zijn zullen hun vrienden en brood moeten wegen, maar i.p.v. dat doen ze dapper mee of een verlengstuk van het geheel. Het zal wel te maken hebben met hun vooropleiding, waar ze hebben geleerd vooral netjes en braaf tussen de lijntjes te kleuren.

    Wat Syrië te maken heeft met dit thema? Het is een onderdeel van het verrotte geheel, de waarheidzoekers zouden niet zo eenzijdig moeten zoeken. Zo simpel zijn ze toch werkelijk niet? Door de sektarische wolven grootgebracht worden en dan dan reageren ze als onwetende lammeren?

    Heil, ‘heilige’ staat Israël.

   • @IIS, de meeste zijn inderdaad onderdeel van he geheel, kunnen niet buiten de normale kaders kijken. Ik meen dat Karskens wel probeert buiten die kaders te zien.
    Syrie lijkt me een ingewikkeld probleem, de boeven zijn daar mogelijk minder boef dan de media aangeven. Onze ‘vrienden’, zoals de turken, zijn dat veel meer. Toch lijkt me syrie meer het gevolg van geo-politiek en het dulden van foute ideologieen dan van herdenkings hyprocisie en inflatie,

 7. Middle East Policies
  Pro-America. Pro-Israel. Pro-Truth.
  Proudly Non-Partisan

  https://emetonline.org

  Lol, pro truth? Zorgelijk dat zogenaamde vooraanstaande dr’tjes en met naam of faam zich al decennialang inzetten voor het verspreiden van hun ‘waarheden’.

  Een finale wereldoorlog zal er voor nodig zijn om de werkelijke waarheid boven tafel te krijgen. En dan nog zal het moeilijk zijn, omdat de die hards niet zijn te overtuigen, ook al stort de hele wereld zich dankzij de ‘waarheidverspreiders’ in een catastrofe.

  • @jhon

   De wereldbevolking reduceren door chemisch te steriliseren/castreren middels vaccinatie of vaccineren met een slow/instant killing substance. Er gaat een wereld voor de machthebbers en ‘filantropen’ open bij verplicht vaccineren.

   https://youtu.be/pjj4Iq-rsNg

 8. @JHON
  re. En de voormalige verzetskrant ‘De Waarheid’
  Ik ken “de Waarheid” alleen maar als een Stalinistisch blad die steeds ontkende wat er allemaal in Rusland gebeurd is onder de heilige Lenin en Stalin.

  • Beste WijRos. Ik heb respect voor de risico’s die de schrijvers, drukkers en bezorgers van de waarheid hebben gelopen tijdens de oorlog. Ik ben het niet met hun eens. Maar ik heb toch respect voor eenieder die voor zijn idealen zijn leven op het spel zet. Misplaatst en misleid of niet. Als ik serieus wil zijn mbt respect voor de verzetsstrijders tijdens WOII dan moet ik ook de communistische component daarvan erkennen. Ik moet dan ook tot op zekere hoogte respect hebben voor de individuen die kiezen hun leven op het spel te zetten voor de taliban en in de vorm van de Amerikaanse special forces. Niet nadenken en propaganda geloven is een zonde. Er zijn derhalve wel beperkingen aan mijn respect.

Comments are closed.