4 REACTIES

 1. Ode aan “vrijheid”
  De Vrijheid
  Oorlog, een vreselijk woord.
  Het betekent ruzie, verdriet en moord.
  Oorlog, het gebeurde vroeger, maar ook nu
  het is oorlog. Continu.

  Oorlog, wat altijd blijft bestaan.
  Hoeveel levens zijn er al vergaan?
  Mensen gestorven voor de vrede,
  vermoord, met of zonder reden.
  Maar dan komt de vrijheid vroeg of laat.
  De vrijheid die ook in Nederland bestaat.
  De vrijheid die discrimineert geen blank of zwart,
  de vrijheid brengt vreugde in plaats van smart.
  De vrijheid geeft aan iedereen recht.
  Ook aan jou, al ben je slecht.
  De vrijheid zegt dat je je mening mag vertellen,
  de vrijheid zegt dat je je ideeën mag voorstellen.
  De vrijheid zegt: geef je mening maar.
  Kleding, godsdienst, eten, geen mens is raar!
  Ook jij hebt vrijheid; wees daarom blij
  Want vrijheid, je krijgt het er nooit zomaar bij!
  Eppo Buskermolen

  • Vrijheid voor de een is gevangenschap voor de ander, er is geen balans in deze. Vrijheid is een subjectieve gedachte, het speelt zich voornamelijk af in je hoofd, waarom zou men het anders hebben over “krijgen” van vrijheid? Als je vrij bent heb je dat toch al?

 2. Tja, twee grondrechten.

  We hebben een ministerie van Justitie & Veiligheid. Analoog hieraan stel ik hierbij, pak ‘m beet, het ministerie van Landbouw & Vrijheid voor.

 3. Zelfbeschikking over je bezittingen, lijf en leven, waarbij niemand, maar dan ook werkelijk niemand het recht heeft het zich toe te eigenen of het te vernietigen. En het maakt m.i. niet uit of dit een persoon is, onderneming of staat, niemand heeft het recht je te beroven van je vrijheid, bezittingen of leven. zolang je ook deze zelfde regel respecteert voor de ander. Het non agressie principe is daarbij, voor mij althans, een goede leidraad, ook al beweren barbaren, gangsters, moordenaars, criminelen (machthebbers) en zwakkeren van geest (slaven) dat dit een onmogelijk en niet uitvoerbaar principe is.

  Zo kijk en voel ik het -van nature als mens- in iedere vezel van mijn lijf. Tenzij wij leven volgens de wetten en regels van de natuur en we ons niet gedragen als geciviliseerde mensen, maar ons gedragen als dieren in de natuur, dan begrijp ik het geweld en de respektloosheid van de hongerige, de macht en de sterkere, maar dan zou ik ook op eenzelfde manier terugslaan en dat doen wat ik denk dat voor mij het beste is, op welke wijze dan ook, zelfs met geweld en doodslag zal ik mij dan willen verweren of dat komen halen wat ik nodig acht. Echter, het weldenkende en logische verstand heeft besloten dat wij in zo’n wereld niet willen of kunnen leven.

  Maar er is een macht, vooral nu in volle glorie zichtbaar, onder ons die daar anders over denkt en meent ons te kunnen behandelen als vee, als slaven. En wij laten dat gewillig door angst, luiheid en domheid gedreven gebeuren, nog steeds.

  Er is zelfs een heldere video over dit heel simpele basisgegeven:

  Filosofie van de vrijheid
  https://youtu.be/Ovl8ip3steM

  Basisregel voor ieder mens geldt: blijf, godverdomme, met de enge, smerige klauwen af van ieders lijf, leven, bezittingen en vrijheid. Zo niet dan kan het zijn dat ook het slaafse en bange vee ooit hard en genadeloos zal terugslaan.

Comments are closed.