Verouderde offshore oliebronnen verworden steeds vaker tot verliesgevende operaties. De oliebedrijven in de VS, Europa, Perzische Golf en Brazilië willen de platformen sluiten vanwege de lage olieprijs en de gedaalde wereldwijde vraag. Maar dat zal aardig in de papieren gaan lopen.

De kosten wereldwijd: een geschatte $ 104,5 miljard tegen 2030 volgens Wood Mackenzie Ltd. Tenminste 23 platforms per jaar kunnen met pensioen alleen al in de Noordzee, meldde Rystad Energy Inc. afgelopen mei. De nationale oliemaatschappij in Brazilië zegt dat ze 6 miljard dollar uitgeven om 18 platforms, pijplijnen en andere infrastructuur tegen 2025 op te ruimen.
Bedrijven kunnen verouderde offshore bronnen niet zomaar opgeven. In de meeste gevallen hebben toezichthouders – die ze hadden goedgekeurd – dure garanties nodig om ervoor te zorgen dat ze goed afgesloten worden en er geen milieuproblemen ontstaan. Dat gaat gepaard met het gebruik van duikers of robotonderzeeërs om putten en pijpleidingen op de oceaanbodem los te koppelen, een dure aangelegenheid, en het uit elkaar halen en verplaatsen van stalen platforms die wel 17.000 ton kunnen wegen.
De kosten van stopzetting zullen de industrie de komende jaren blijven achtervolgen, vooral als regeringen het moeilijker gaan krijgen met garanties van de moedermaatschappijen”, zegt Marcelo de Assis, het hoofd van Latijns-Amerikaans Upstream-Research bij Wood Mackenzie Ltd. “De crisis heeft deze situatie in een stroomversnelling gebracht.”
De spectaculaire daling van de Noordzee-productie sinds het hoogtepunt in de jaren negentig heeft zoveel apparatuur ongebruikt gelaten dat oliemaatschappijen in 2025 meer zullen uitgeven aan het verwijderen van overtollige apparatuur dan aan het ontwikkelen van nieuwe velden, aldus Wood Mackenzie.

De olieproducenten besteden tot 2029 $ 105 miljard aan stopzetting, onder leiding van het VK, de VS en Brazilië.

In de Amerikaanse Golf van Mexico, die ongeveer 15% van de productie van het land genereert, wordt verwacht dat exploitanten de komende 5 jaar ongeveer $ 1 miljard per jaar zullen uitgeven om honderden putten buiten gebruik te stellen.

Terwijl de ineenstorting van de olieprijzen gevolgen heeft voor meer permanent gesloten offshore-bronnen, is er ook een trend in de Golf om de levensduur van verouderde infrastructuur te verlengen. De sleutel: het boren van nieuwe putten in de buurt van bestaande platforms die kunnen worden gevoed door onderzeese pijpleidingen om zodoende kosten te besparen.

Bedrijven doen er alles aan om te voorkomen dat faciliteiten worden verlaten omdat dat erg duur is”, zei Justin Rostant, hoofdanalist bij Wood Mackenzie, in een telefonisch interview. “Ze halen waar mogelijk de productie van derden binnen om de levensduur van deze faciliteiten te verlengen.”

Het kost gemiddeld $ 10 miljoen per put in diep water en ongeveer $ 500.000 per put in ondiep water om een put in de Golf van Mexico te sluiten en te verlaten, zei Rostant. De meeste olieputten in de Amerikaanse Golf zitten in ondiep water.

Ondertussen zal het VK de leider zijn in de ontmanteling van de Noordzee, gevolgd door Noorwegen en Denemarken. Het VK zal naar verwachting meer dan 20 miljard pond ($ 26 miljard) uitbetalen om zijn platforms in de regio tegen 2030 te sluiten.

Het doel in Brazilië is om het milieu zo dicht mogelijk bij zijn oorspronkelijke staat te herstellen, zei Raphael Neves Moura, hoofdinspecteur bij ANP, het nationale petroleumagentschap van Brazilië, tijdens een webconferentie van het Braziliaanse Petroleum Institute, een lobbygroep.

ANP heeft in april regelgeving ingevoerd om de toestroom van verlaten apparatuur als gevolg van de lockdowns op te vangen. Het bureau zal op zoek gaan naar kopers voor afgedankte velden voordat het naar de vuilstort gaat, volgens Moura.

In een verklaring schrijft Petrobras dat het blijft zoeken naar kopers om afgeschreven en afgedankte activa over te nemen. Petrobras is van plan om in juli drie Campos Basin-platforms te veilen voor schroot in juli. Deze platforms waren sinds 2015 buiten gebruik gesteld.

In het eerste kwartaal schreef Petrobras 62 ondiepe waterplatforms af, ofwel ongeveer 75% van haar bezit, als onderdeel van een waardevermindering van 65 miljard real ($ 12,5 miljard). De te sluiten putten produceerden slechts 23.000 vaten per dag, minder dan de helft van de topputten van Petrobras in het zogenaamde pre-zoutgebied.

In Brazilië wordt het Campos-bekken overschaduwd door grotere ontdekkingen met olie van hogere kwaliteit dieper in de Atlantische Oceaan. Hier concentreert Petrobras, gevestigd in Rio de Janeiro, zijn investeringen. Als gevolg hiervan is de productie op de andere velden sterk gedaald en voert Petrobras ‘stresstesten’ uit bij haar resterende projecten om slecht renderende bronnen te sluiten.

Bron: Worldoil

 

 

 

 

 

8 REACTIES

  • Omdat er wel heel veel geblaat wordt in de media over de energietransitie maar je nooit iets hoort over de kosten en haalbaarheid van bijvoorbeeld het ontmantelen van olieplatforms. Het brengen van nieuws dat de gelijkgeschakelde NL massamedia niet haalt, past bij de Vrijspreker. Daarbij voorkom ik het eindeloos reageren op de voorgekauwde content van de media dat hoofdzakelijk uit angstmodellen bestaat.

   • wat is dan de boodschap van dit verhaal?
    dat de platforms moeten blijven staan of zo?
    het is voor mij als lezer niet duidelijk wat ik met deze informatie aan moet
    geld voor het ontmantelen van de platforms is overigens al lang gereserveerd door de oliemaatschappijen, die dingen zijn al lang afgeschreven

   • Als simpele boerenlul die af en toe komt kijken hier vind ik dit soort artikelen best interessant. Wat je zegt, ergens anders lees je dit niet zo snel. Misschien op Zerohedge maar dat is ergens toch wel een obscure website.

    Economie, (geo)politiek, vrijheid, dat lijkt mij een mooie drie-eenheid als thema voor een website als deze. Ze hebben veel met elkaar te maken. Dus ga vooral door hiermee.

   • Afschrijven (fiscaal) is wat anders dan geld reserveren. Ik vermoed dat er uiteindelijk een beroep op de overheden zal worden gedaan om de platformen te verwijderen. Op zich is dat ook wel te verklaren (vanuit de ogen van de oliemijen bezien), omdat de overheden immers méér verdienen aan de olie dan zij zelf. Helaas heeft de overheid geen geld, zij kan het slechts afnemen van de productieven, dus je kunt de bui al voelen hangen!

 1. Alle olievelden zijn toch oud? Sinds het ontstaan van de aarde gevormd? Net als oud nieuws, het is altijd oud nieuws want het heeft al plaats gevonden, alles loopt achter de feiten aan, echt alles en dan ook nog in een cirkel zodat alles zich blijft herhalen ad infinitum of tot in het oneindige voor diegenen die het personen interessanter makende Latijn niet kennen 🙂

Comments are closed.