Donald Trump is jarig. Donald Trump roept sterke gevoelens op. Hij is wat dat betreft een fenomeen. Als vastgoed tycoon was hij omstreden. Hij kreeg een leuk startkapitaal mee vanuit zijn familie. Zijn zaken imperium kende pieken en ook vrij veel dalen. Hij heeft één opvallende eigenschap. Hij is een ultieme overlever. Iets dat de media in het eerste jaar van zijn presidentschap hebben onderschat. Iedere maand las ik weer artikelen dat Trump binnen een maand zou moeten aftreden. Nu vele maanden en schandalen later kijken we aan tegen een scenario waarin Trump zelfs kan worden herkozen.

Ik wil het verder niet teveel hebben over de demonisering van Trump in de Nederlandse media. Ik bezie Trump als een fenomeen. De media zouden er goed aan doen de programma’s en kwaliteiten van de andere presidentskandidaten te schouwen. En daarna een iets genuanceerder beeld te schetsen. Helaas is het beeld bij Trump zwart – wit. Bijna niemand wil Trump als grijs bezien.

Lange intro. Ik ben geen fan van Trump. Ik ben één van die weinigen die Trump niet als wit of zwart willen zien. Zijn beide uitersten niet teveel eer voor een politicus? Grijs is mogelijk de enige juiste kleur voor politici. Beter. Donkergrijs. Trump roept soms best wel goede dingen. En doet soms foute dingen. Toen ik deze video van een jonge Donald Trump (nog met haar) een paar maanden geleden zag wou ik hem als tijdsbeeld delen. Bij deze. Dit artikel is niet bedoeld als felicitatie voor zijn verjaardag. Ik hoop dat een deel van de lezers kan genieten van deze video, hoe hij tegenstanders fileert, hoe hij soms heel goede dingen roept, en de dubbele bodems ziet van wat we nu weten.

16 REACTIES

 1. Waarom zou je hem niet (willen) feliciteren? Als je niet van Trump kan houden, kan je van niemand houden.

  • Even praktisch André. Wilt u nu wedden of niet? Indien ja, dan zet ik in op Trump als president. U kunt wat mij betreft het bedrag noemen of iets anders. Ik lees het wel. De afhandeling kunnen we altijd laten verzorgen door een notaris.

   • Wedden heeft wat mij betreft alleen zin door het te doen in een situatie waarin je aantoonbaar een edge hebt én waarin die situatie voldoende vaak tegenkomt zodat je over een groot aantal weddenschappen vaker wint dan verliest.

    Daar is hier geen sprake van. Het komt neer op een crap shoot, dus ik pas.

 2. “Ik ben geen fan van Trump. Ik ben één van die weinigen die Trump niet als wit of zwart willen zien.” Fan zijn van een politicus lijkt me niet erg logisch, maar je bent niet een van de weinigen hoor Ratio, er zijn er veel meer die onderscheid weten te maken tussen het een en het ander en (valse) emoties buiten beschouwing laten. Denk ook niet dat Trump er wakker van zal liggen of iemand wel of geen fan van hem is en het zal het wereldbeeld in ieder geval niet veranderen. Het leest ook als een soort verontschuldiging naar de lezers toe, zo van “Ja ik heb het wel over Trump en hij doet wel eens iets dat mijn goedkeuring kan wegdragen maar jullie moeten niet denken dat ik iemand ben die denkt zoals iedereen, want ik zie het anders en ben niet zo’n meeloper enz.” Maar dat is nergens voor nodig, libertarisch georiënteerde mensen hebben maling aan wat een ander van hen denkt.

 3. Inderdaad goede video. Miljonairs in ‘rent control’ huizen (sociale woningbouw). Dat heb je ook in Nederland. Nabij het Roelof Hartplein in Amsterdam bijvoorbeeld heb je zelfs een hele buurt voor dit soort volk, waar je zonder ballotage niet eens een woning krijgen kan, hoewel het officieel niet mag.

  Ik zie Trump wel weer winnen. Laat de Democratische burgemeesters en politichefs in de US maar hun steden in brand zetten de komende maanden en een Democratische president lijkt mij kansloos.

 4. Lang zal die leven in de gloria … hieperdepiep hoera! For he’s a joly good fellow … and so say all of us.

  Trump is een fenomenale disrupter. Dit is dan ook zijn rol. Trump heeft de deep-state, zowel bewust als onbewust, naar boven laten komen. Dit is een fenomenale prestatie!

  En verdient opvolging door een man van het volk, Dr Shiva Ayyadurai. Daarom Dr Shiva for president 2024-2032. En Candece Owens for VP, zodra zij de minimum leeftijd van 30 y heeft bereikt.

  Steady he goes.

 5. Hugo de Jonge heeft 300 miljoen anti corona vaccins besteld, maar Nederland heeft nog geen 18 miljoen inwoners, kijk dat zijn vragen die anderen niet stellen, althans ik ben ze nog niet tegen gekomen. Heb de tweede kamer om uitleg gevraagd en nog wat van die instituten waarvan ik eventuele antwoorden hier zal plaatsen. Ze zijn mij wel zat zijn uiteraard en gaan mij ook steeds meer gaan negeren, maar ja dan heb ik het idee dat ik toch nog een vorm van verzet “pleeg” want er zijn er veel te weing die dit ook doen, beetje bang misschien en het is ook niet geheel zonder risico tegenwoordig voor je het door hebt krijg(?) je een ban, ja levensgevaarlijk 🙂

 6. Wat Donald Trump als president doet is ongezien. Hoe kun je géén “fan” van die mens zijn ? Hoe sléchter de media hem voorstellen hoe SYMPATHIEKER ik hem vind…

 7. Hij bouwt muren om de VS maar hij zou beter miren IN de VS bouwen om dat schorem op te kunnen sluiten.

 8. God geve dat Trump weer wint, want het alternatief is vele malen slechter!

 9. Toen Trump verkozen werd, heb ik hem “The Mule” genoemd. Naar de persoon uit de Foundation trilogie van Asimov.
  Hij mag van mij die titel behouden. Zijn politiek is in ieder geval vele malen “libertarischer” dan welke dan ook van zijn voorgangers de laatste 40 jaar.

  PS: Stel je ook het alternatief eens voor, we zouden nu bijna 4 jaar Hillary als POTUS gehad kunnen hebben… dat is pas een angstaanjagende gedachte!

Comments are closed.