Gisteren was de film Braveheart op TV. Met Mel Gibson. Zwaarden, bijlen, knotsen, bloed, doorgesneden kelen. Mannen die stierven voor het ideaal van vrijheid. Morgen is er een demonstratie. Op het Malieveld. Om de vrijheid te verdedigen. De demonstratie is verboden. We leven in een beschaafder tijdperk. De demonstranten staan tegenover waterkanonnen, de lange lat, en traangas. En worden bedreigd met bekeuringen en strafbeschikkingen. Komt u ook of blijft u thuis?

Recht versus macht

Demonstreren is een grondrecht. We hebben het de afgelopen maand steeds gehoord. BLM demonstraties mogen keer op keer doorgaan. De politie moest zelfs extra vergevingsgezind zijn en een dikke huid hebben. Anti lockdown protesten worden stelselmatig verboden. Remkes heeft een trucje bedacht. Komen er naar verwachting meer dan tienduizend mensen dan is met de anderhalve meter samenleving het Malieveld te klein. Hiermee kan hij massa demonstraties in Den Haag verbieden zolang er lockdown maatregelen zijn. De rechter is vorige week hierin meegegaan. Temeer daar de NL grondwet een uitzonderingsclausule heeft op het demonstratierecht ivm gezondheid (art 9). En daar zit een stukje pijn. Want juist de lockdown maatregelen en het overheidsbeleid staan ter discussie. Als de rechter het beroep op gezondheid accepteert is dit een politieke beslissing. Omdat er besloten is tot lockdown zult gij daar niet massaal tegen mogen demonstreren.

Uit het verweer tegen het verbod van Remkes

(bron) Er moet voorkomen worden dat burgers noodgedwongen een strafbaar feit begaan omdat zij het recht van betoging willen uitoefenen. De rechtspraak heeft hierin een belangrijke rol en dient haar verantwoordelijkheid te nemen. Terwijl de rechtsstaat in de grootste crisis verkeert sinds 1940 blijft de rechtsspraak volledig afzijdig en ondersteunt het beleid waarmee op ongekende wijze inbreuk gemaakt wordt op grondrechten. En zo is het maar net. De crisis is zo groot dat er rechten geschonden worden waarvan men niet eens besefte dat ze bestaan. Moet er een recht op ademhaling in de grondwet worden opgenomen? Nee, dat is te ridicuul voor woorden. Evenzo is de anderhalve meter maatschappij een concept dat door de opstellers van de grondwet niet is voorzien. Omdat niemand ooit kon bevroeden dat er een tijdperk zou komen waarin politici deze maatregelen zouden nemen.

Gaan of niet gaan

Andere mensen aanraken is een mensenrecht. Niet alleen een mensenrecht, het is een randvoorwaarde voor een gezond leven. Er is weinig schadelijker voor sociale dieren dan een isolement. En dat ze elkaar niet kunnen aanraken. Bovendien wordt er gewerkt aan een abjecte noodwet die neerkomt op een op medische gronden gebaseerde dictatuur. Trias Politica. De rechtsstaat ligt onder vuur. Hoe deze er in de toekomst eruit gaat zien wordt de komende maanden bepaald. Als iedereen thuis blijft verliezen we zeker nog meer rechten. Omdat het voor velen de eerste keer zal zijn dat ze demonstreren enkele tips:

als je gaat, media

Beeldvorming is belangrijk. Virus waanzin heeft niet veel media vrienden. Media zoeken vaak de domste of de meest extreme demonstrant uit. Als je een microfoon voor je neus krijgt, begin dan niet over reptillians of joodse complotten. Als je niet goed uit je woorden kan komen houd het dan simpel. Rutte liegt en je snapt er niets van. Wel vliegen, maar buiten op terras moet je weer afstand houden, mondkapje in OV maar niet bij kapper, etcetera.

Geweld

Ik heb weinig demonstratie ervaring. Wat ik tijdens een demonstratie van Indische Nederlanders heb gezien was dat mensen soms enorm emotioneel kunnen worden. Soms wordt er ook bewust door de organisatie ingespeeld op woede. En er kunnen provocaties zijn van de politie. Zorg ervoor dat je niet te emotioneel wordt. Ja kan door emotie dingen doen waar je later spijt van krijgt. Word je emotioneel? Stop met scanderen en doe een stapje of wat terug naar de achterhoede van de demonstratie.

Insluiten

Demonstraties eindigen soms doordat de demonstranten worden ingesloten. Een aantal malen roept de politie op om te vertrekken. De meest voor de hand liggende uitgang is soms afgesloten, en dan zit je voor je het weet in de fuik. Met name in Den Haag bij de Koekamp. Het centraal station is lastig bereikbaar als de politie de binnenstad afsluit. Als het goed is, is het plein voor het station nog steeds afgesloten. Dan moet je langs Babylon maar dat weet niet iedereen. Kijk vooraf op googlemaps hoe het Malieveld eruit ziet. Steek desnoods in het Noord Westen bij het einde van de Utrechtse baan over. Helemaal aan de andere kant van het station. Loop niet in de val van het insluiten. Opeens kan je geen kant meer op, wordt je opgepakt, en heb je een boete of een strafbeschikking.

de strafbeschikking

Mocht je een strafbeschikking krijgen van meer dan 100 euro. Vecht deze binnen 14 dagen aan, of je hebt een strafblad. Een strafbeschikking hoort niet thuis in een rechtsstaat. Het OM zit op de stoel van de rechter en is aanklager en rechter tegelijk! Niet alleen kan het veel geld kosten, je kan door het strafblad in problemen komen als je bijvoorbeeld bij de politie wil werken of in het leger wil gaan.

als het echt fout gaat

Stel, je bent door emotie overmand en doet iets heel doms. Waar een serieuze straf op staat. Dan is het goed om je aan deze tips te houden. Niet spreken voor je een advocaat hebt gesproken. Verander je verhaal niet. Hoe minder je zegt, hoe beter het meestal is. Zie het niet persoonlijk. Het beste is eigenlijk deze zin: “ik wil niets verklaren”. Je geeft naam en adres. En verder niets. Als je niet tegen oogcontact en starende ogen kan, kijk dan net boven de ogen van de agent, daar waar de beide wenkbrauwen beginnen.

Hieronder nog meer tips:

 

Besef dat er zoveel regels zijn, dat je zonder dat je het weet, waarschijnlijk al ergens in overtreding bent. Besef ook dat de uitleg van de wet vaak niet duidelijk is. Ook niet voor de specialisten. Rechters, advocaten en het OM doen er soms jaren over om iemands schuld te bepalen. Terwijl de burgers die het betrof soms maar een onderdeel van een seconde hadden om een beslissing te nemen. Als de specialisten jaren nodig hebben om een oordeel te vormen, ga dan niet terwijl je moe bent, of gedesoriënteerd, of emotioneel, een verklaring afleggen.

tenslotte

Ik schrijf dit alles omdat het recht niet aan jouw kant staat. Moraal en wet lopen uiteen. Besef dit voor je gaat demonstreren.

15 REACTIES

 1. “Ik schrijf dit alles omdat het recht niet aan jouw kant staat. Moraal en wet lopen uiteen. Besef dit voor je gaat demonstreren.”

  Besef ook dat je juist daarvoor gaat demonstreren: moraal en wet lopen uiteen.

  De spreuk die ik thans rechts zie staan zegt het: “It is dangerous to be right when the government is wrong.”
  Voltaire

  • Moraal en wet zullen altijd uiteen lopen. Dat maakt het niet goed, maar ook niet slecht. Van een wet kan je van tevoren kennis nemen. Van moraal niet.

   Recht staat aan de kant van de winnaar. En een kans op een overwinning is het grootst als je de wet volgt. De rechter wijst de winnaar aan. Het publiek staat het vrij daar iets van te vinden.

   Het instrument strafbeschikking bestaat al lang. Dat maakt het niet goed. Maar waarom wordt dat juist nu aangehaald? Zolang een strafbeschikking aanvechtbaar is, zie ik er niet veel kwaad in.

   Je tip niets te zeggen, is een goede. Mensen zeggen vaak te veel. En meestal juridisch gezien net de verkeerde dingen. Mensen voeren vaak ongemerkt een “ja, maar verweer”. En die ja is een bekentenis. Plus hoop op “vergiffenis”. Mond houden of een verweer voeren van het “neen, want type” is beter. Mond houden het beste.

 2. Hartelijk dank voor dit artikel @Ratio. Ik had ook verzocht om een dergelijke informatie. Je wordt deze dagen toch voor keuzes gesteld en wat je schrijft is erg helpend bij het maken van de juiste. En als mensen gaan. Kunnen ze nu misschien bij verschillende scenario’s wat meer beeld vormen of zelfs een draaiboekje maken.

  Ik zou eraan toe willen voegen voor de dames die willen gaan: Geen slippertjes aandoen maar gewoon de gympen uit de kast 🙂

  Je weet van tevoren niet hoe een demonstratie gaat. En hoe dat ter plekke op je uitwerkt.
  Publiekelijk staan voor een goede zaak vraagt een bepaalde kracht en vertrouwen in hetzelf.
  Daarom deel ik mijn persoonlijke hamvraag. Misschien hebben de mensen er iets aan:

  Can you take the heat?

  https://www.youtube.com/watch?v=nLaYpJavKvA

  • @MvL. At your service! Verzoekjes voor artikelen kunnen via info@vrijspreker.nl worden ingestuurd. Ik garandeer geen succes. Er is zoveel om over te schrijven. Maar dit verzoek kon ik niet negeren. Als je demonstreert, besef de dynamiek ervan, wat allemaal op je af komt. Men probeert je te manipuleren, soms de organisatie zelf, soms de politie.

 3. Ik denk dat het geen goed idee is om op het Malieveld te gaan demonstreren. Dat is de plek waar politiek en politie hun goed ingestudeerde spelletjes kunnen spelen en zij zijn veel beter voorbereid dan een samengeraapt zootje dat komt demonstreren. Dat spel/gevecht ga je niet winnen. Denk als Sun Tzu “Ken jezelf en de ander…”

  Waarom niet demonstreren op het grote plein in je eigen stad, of een stad in de buurt die je kent? Ik weet van bepaalde kringen waar ik vroeger rond hing dat je al van tevoren moet weten welke advoca(a)t(en) je om hulp wilt vragen, mocht het nodig zijn. Dat is misschien een andere dan wie ‘piketdienst’ heeft of die de politie toevallig er bij betrekt.

  Hoe klopt het juridisch als justitie toestaat dat 10.000 mensen dicht op elkaar gemonstreren vanwege een dode junk duizenden kilometers hier vandaan? Maar wel optreedt tegen een spontane demonstratie tegen corrupt politiek beleid? Dat lijkt mij een mensenrechtenkwestie maar ik denk dat je een jurist moet zijn om deze uit te kunnen vechten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in