De LP is de politieke partij die het dichtste bij de doelstelling van Vrijspreker staat. De drie speerpunten mbt woningbouw zijn:

 • Meer vrijheid en ruimte voor woningbouw
 • Meer mogelijkheden om woningen te huren of kopen
 • De mogelijkheid om je sociale huurwoning te kopen

Hieronder een korte film

De titel van het standpunt is “Woonzekerheid”. Hier heb ik moeite mee. Het klinkt alsof er vanuit de overheid moet worden ingegrepen om de burger zekerheid te verschaffen. Er is geen zekerheid, en zeker geen woonzekerheid. Er zal altijd schaarste zijn.

De vraag is in hoeverre de overheid marktverstorend optreedt. Door de goedkoop geld politiek van de ECB worden de huizenprijzen van koopwoningen enorm opgeblazen. Door puntenstelsels worden de prijzen van sociale huurwoningen kunstmatig laag gehouden. Het resultaat is dat er 790 K “scheefwoners” zijn. Door de centrale planning, de bestemmingsplannen van de gemeente, de invloed van de provincie en de voormalige nota’s ruimtelijke ordening, is er een kunstmatige schaarste ontstaan van land beschikbaar voor woningbouw. Een schaarste verder opgedreven door stikstofbeleid en PFAS wetgeving.

Dit betekent uit de euro stappen, de kunstmatige scheiding tussen sociale huur en marktconforme huur opheffen, de eigendomsrechten van woningbouwcorporaties erkennen en ze niet dwingen tot verkoop van hun bestand huurwoningen, maar ze vrij laten in huurprijs en verkoopbeleid. De plicht om een bepaald percentage sociale huurwoningen te bouwen bij projecten komt te vervallen, en de eigendomsrechten van grondeigenaren worden in ere hersteld. Zodat ze in principe mogen doen met hun land wat ze wensen.

De LP wil de eigendomsrechten van woningbouwcorporaties uithollen. Maar roept gelukkig in het filmpje op tot minder regelgeving. Het is niet aan de staat om meer mogelijkheden te scheppen om woningen te huren of te kopen. De belangrijkste rol voor de LP is volgens mij te wijzen op het belang van het opheffen van de marktverstorende ingrepen door de EU, de nationale, de provinciale en de gemeentelijke overheden.

Als ik voor de afwisseling gradualistisch denk, en niet principieel. Dan zou dit een wellicht betere verwoording van een libertarisch / libertair (?) standpunt kunnen zijn:

Er is een schreeuwend tekort aan woningen, niet alleen in de Randstad maar ook daarbuiten. Voor sociale huurwoningen sta je soms tientallen jaren op een wachtlijst. Koopwoningen zijn voor velen niet langer betaalbaar.

De LP is van mening dat wet en regelgeving en het beleid van de ECB belangrijke oorzaken zijn van deze situatie. Door de goedkoop geld politiek van de ECB worden de huizenprijzen van koopwoningen enorm opgeblazen. Door puntenstelsels worden de prijzen van sociale huurwoningen kunstmatig laag gehouden. Het resultaat is dat er 790 K “scheefwoners” zijn. Door de centrale planning, de bestemmingsplannen van de gemeente, de invloed van de provincie en de voormalige nota’s ruimtelijke ordening, is er een kunstmatige schaarste ontstaan van grond beschikbaar voor woningbouw. Een schaarste verder opgedreven door stikstofbeleid en PFAS wetgeving.

Dit complexe probleem kan niet snel worden opgelost. De rente kan niet langer bepaald worden door de Nederlandse overheid. Dit is een wijze les, lees het LP standpunt over de rol van de EU. Landelijk kunnen we de grenzen van PFAS en de invulling van het stikstofbeleid zoveel mogelijk versoepelen, zoals ook in omringende landen het geval is. En kunnen we veel meer grond vrijgeven voor woningbouw. De doelstelling is dat door grond massaal vrij te geven voor woningbouw er zoveel huizen nieuw gebouwd kunnen worden dat de kunstmatige scheiding tussen sociale en marktconforme huur verdwijnen kan. Woningen zijn dan in voldoende mate beschikbaar. Deze bouwimpuls door restricties op gronduitgifte op te heffen zal bovendien zorgen dat Nederland versneld uit de economische crisis komt.

 • Nederland bouwt zich uit de crisis
 • Door PFAS, stikstof, energieneutraliteit en andere regels zoveel mogelijk op te heffen dan wel op te rekken
 • En door massaal grond uit te geven voor woningbouw

12 REACTIES

 1. De LP heeft nog nooit ergens een zetel behaald dus het blijft voorlopig een hobbyclub die kennelijk weinig mensen aanspreekt. Of heb ik iets gemist?

  Ooit had je een “Partij tot liquidatie van Nederland”. Die wilde alle bezittingen van de staat verkopen en de opbrengst onder de bevolking uitdelen. Dat was lang geleden, sindsdien zijn de bezittingen van de staat niet genoeg waard om de schulden van de staat mee af te lossen. Die partij werd overigens ook niet gekozen.

  De problemen op de woningmarkt zijn legio. Misschien is het een goed begin om immigranten geen uitkeringen en met voorrang sociale huurwoningen te geven. Dan zien wij wel die bereid zijn om te komen werken en zelf iets op te bouwen.

  • @Niko. Het artikel op wikipedia is onvolledig. De LP is opgericht onder de naam “libertarische partij”. Decennia lang heeft deze naam stand gehouden. Slechts de laatste jaren hebben ze zich hernoemd tot libertaire partij. En zijn ze standpunten als het (voorwaardelijk) basisinkomen gaan omarmen. Iets dat de eerste decennia lang ondenkbaar was.

   • Bedankt voor de toelichting Ratio! De naamsverandering van “Libertarische Partij” naar “Libertaire Partij” was aan mij voorbij gegaan. Is de oude garde nog steeds lid dan?

    Nou, nog een paar andere puntjes adopteren en niets staat een fusie met Groenlinks nog in de weg…

   • @Niko. Een groot deel van de oude garde is opgestapt. De oude garde was vooral anarcho kapitalist. De verkiezingen van 2012 waren intensief, een dozijn vrijwilligers heeft toen maandenlang hard gewerkt en veel opzij gezet. Te hard gewerkt, ze hebben zich volgens mij toen opgebrand.

    Toen er vervolgens een discutabele Belg na de verkiezingen op het toneel kwam wist men niet precies wat daarvan te maken. Sommigen steunden hem, anderen weer niet. Veel vrijwilligers verdwenen en werden vervangen door mensen met een andere visie. Daar is op zich niets mis mee. Ik wil niet op de persoon spelen, maar een gemeente ambtenaar is niet de meest voor de hand liggende keuze voor een politiek leider van een libertarische partij. Zijn visie is volgens mij een soort van SP strategie. De SP bestond, zo gaat het verhaal, uit maoisten en die waren eerlijk genoeg te beseffen dat Mao niet in NL te verkopen was. Een partij met het model van de SP was dat wel. Een libertarische partij, daar is NL niet klaar voor, dus hij vormt het om. Bepaalde termen gebruikt men niet meer, waaronder libertarisch.

    Ik voel me daar minder bij thuis, maar het is nog steeds de partij die het meest past bij vrijspreker. Toine is er nog min of meer bij betrokken, evenals mogelijk Q en het erelid Paul Schreurs is onlangs teruggekeerd naar de LP.

 2. een bank leent geld uit voor woningbouw.
  wat is nu verstandig als bank.
  zet je een daar een door de bank opgerichte bouwer tussen die vervolgens bouwt i.ov. een door de bank opgerichte verhuurder?
  Wat zijn dan de voordelen;
  hier en daar wat commissariaten.
  b.t.w.
  inflatie correctie.
  vooral dat laatste lijkt me wel wat.
  n.l. je verhoogt de huur i.v.m. schaarste het jaar daarop inderdaad inflatie correctie + verhoging.
  en de overheid krijgt door verhoging ozb er ook nog wat bij.
  idd zoals u al zegt; “de maatschappij is te duur geworden”.
  en het trekt allerlei volk aan dat slechts het toenemende, het optische, verschil ziet tussen hier en daar.
  revolutie of voor de softies onder ons een reset, ik ben er niet bang voor, kom maar op.
  .
  Doet me overigens denken aan commissariaat van autobouwer bij een verzekeraar.
  Zeg ” kerel” we moeten het eens hebben over de veiligheid van de auto’s die je bouwt, de uitkeringen vanwege o.a. dief….. ,en nog voordat hij uitgepraat was ….,zeg “kerel” geen denken aan dit maakt 50% van mijn omzet uit en maakt het juist reuze ……

 3. Oplossing 50 jarige woningnood.
  Permanent wonen in eigen vakantiewoning legaliseren !
  Permanent wonen op eigen boot legaliseren !
  Permanent wonen camping legaliseren !
  Permanent wonen in eigen camper legaliseren !

 4. dit soort achterlijke Jip en Janneke filmpjes zeggen alles over de LP – het monetair beleid wordt niet eens genoemd – ik denk dat Rutte en co heel erg gaan bibberen als ze dit zien – dit zou D66 ook kunnen maken. LP wordt pas succesvol als ze de straat op gaan, actie voeren, de barricades op.

 5. “LP wordt pas succesvol als ze de straat op gaan, actie voeren, de barricades op.” Karel slaat de spijker op zijn kop. Zoals altijd. Wat een geneuzel. Moet je zien wat ze voor mail rondsturen: “Een partij die op Wikipedia (Wikipedia Libertarische Partij) naar boven komt als een partij eerder geleid door Toine Manders heeft weinig gunfactor onder de kiezers in Nederland. Er staan stukken geschreven over belastingontwijking, gevangenisstraf, rechtszaken, Panama-Papers, enzovoorts. Hoeveel sympathie ik zelf ook heb voor Toine Manders, de gemiddelde Nederlander heeft dat niet. Ik denk dat het imago van de Libertarische Partij in Nederland niet eenvoudig op te vijzelen is.” (Wijnand Groenen, open brief, 13-9-2020)

  Toine was tenminste een man die de daad bij het woord voegde. Hij trok die kar. Die mail krijg ik standaard kennelijk omdat ik mij in 2012 ook een beetje heb ingezet voor de LP. Ik ben best wel geschockeerd over wat die Wijnand schrijft. Zo libertarisch is het allemaal niet meer en het lijkt erop dat de reet in het pluche draaien veel belangrijker is dan het libertarisme verkondigen. Nou, niet voor mij!

Comments are closed.