Jongen (16) zit met vader achter computer.

Hee pap, wat zit er in deze map? De corona-oorlog?
Oh ja – ja, zo heb ik dat genoemd, ja. Zo voelde het ook wel aan. Een hele spannende tijd. Ik vond het wel leuk om wat plaatjes te bewaren uit die tijd. Het was echt heel …

Wie zijn deze mannen?
Dat? Dat zijn de premier, Rutte, en de minister van Volksgezondheid, hoe heet-ie, met die schoenen… Die gaven regelmatig persconferenties. Dan zat je met de hele buurt aan de buis gekluisterd. Het hele land. Dat kun jij je nou niet meer voorstellen.

En dit?
Dat ben ik, op de pont …

Waarom heb je een mondkapje op? Was je bang?
Bang? Nee, hoor. Ik was niet bang. Je probeerde natuurlijk risico’s te vermijden. Dat doet iedereen. Maar bang – nee. Je deed het voor de ander, hè? Je wilde geen andere mensen besmetten.

Wat gebeurde er dan?
Wat?

Als ze besmet raakten?
Nou, dan konden ze heel erg ziek worden.

Gingen ze dan dood?
Nee, stel je voor. De meesten hadden er niet echt last van. Vooral de ouderen, hè. En zieken. Je wilde niet dat het virus bij die mensen terecht kwam. Kijk, je oma bijvoorbeeld, die wilde je beschermen, want als die het kreeg, zou ze dood gaan.

Wat is dit?
Ja, dit is bij je oma, bij het verpleeghuis waar ze toen zat. Echt verschrikkelijke toestanden daar.

Wat zijn die hekken?
Er stonden hekken omheen. Je mocht er niet bij komen, hè.

Maar dan hoefde je toch ook niet bang te zijn dat je ze zou besmetten, als je er niet bij kon komen?
Dat kon dan via een verpleegster of zo, hè? Indirect.

Maar oma is toch doodgegaan aan corona, dat heb je weleens verteld?
Heb ik dat gezegd? Nee, ze is niet doodgegaan aan corona. Althans, het zou kunnen, we weten het niet. Ze is toen wel doodgegaan, ja dat was heel tragisch … Ik kon er niet bij zijn. We konden niet eens een fatsoenlijke begrafenis organiseren.

Mama heeft me weleens verteld dat ze is gestorven aan eenzaamheid. Omdat niemand haar op kwam zoeken.
Dat is onzin! Dat laat ik echt helemaal voor haar rekening die opmerking. Wanneer heeft ze dat gezegd? Je weet, je moet niet alles geloven wat je moeder zegt. Het was gewoon een heel moeilijke tijd, dat kan ik je nu niet meer uitleggen. Jij bent er niet bij geweest.

Maar waarom ging je haar niet opzoeken?
Dat mocht niet! Dat mocht niet van de premier. Daar kon ik niks aan doen. Je ziet toch dat het verpleeghuis is afgezet. We zaten in een gezondheidscrisis.

Een oorlog?
Nou ja, zo voelde het wel.

Wat is dit? Dit bordje?

Huh? Oh, dat waren looproutes, dat …

Looproutes?
Ja, je moest in de winkelgebieden looproutes aanhouden, zodat je elkaar niet kon besmetten ….

Had je dat in de echte oorlog ook?
De echte oorlog?

Ja, ik bedoel de Tweede Wereldoorlog of zo. Had je toen ook looproutes?
Haha, nee natuurlijk niet …

Of mondkapjes?
Haha, nee, die oorlog, dat is bij wijze van spreken. Het was geen echte oorlog. Het was een crisis. Luister, je moet erbij geweest zijn. Er vielen heel veel doden, net als in een echte oorlog. Duizenden. Kijk, hier zie je krantenkoppen. Die heb ik ook bewaard. Uitpuilende IC’s …

 (Jongen kijkt eens goed.) Deze krant is uit 2018.
Wat zeg je?

De coronacrisis was toch 2020?
Van 2020 tot 2022, ja.

Deze krant is uit 2018.
Dat kan niet … Laat eens kijken. Hé, je hebt gelijk. Wat doet die ertussen? Kijk hier dan – bij sommige mensen gingen hun longen helemaal kapot. Het was verschrikkelijk …. Kijk naar dit bericht.

Dit is uit 2016.
Onzin. Hoe kom je daar bij?

Dat staat er.
Dat moet een vergissing zijn. Vreemd….  Kijk hier heb ik echt foto’s uit 2020. Het staat in mijn geheugen gegrift. Dit is Bergamo in Italië. Kijk, hier Brabant. Je moet er bij geweest zijn om te beseffen hoe …

Hoeveel mensen zijn er dood gegaan?
In de eerste golf 6500. De tweede golf een paar duizend, dat weet ik niet precies meer.

Vooral ouderen toch? Ik heb weleens gelezen dat de gemiddelde leeftijd van de mensen die overleden 80 was.
80? Nou dat lijkt me sterk. Ik denk meer richting 75.

Maar geen jongeren?
Die zaten er ook wel bij volgens mij. Maar de meesten waren ouderen.

Die al ziek waren toch? Wat was de gemiddelde levensverwachting in die tijd eigenlijk? Was dat lager dan nu?
Lager? Dat denk ik niet. Dat lag zo rond de 80 ook, denk ik. 85.

Dus voor de meeste van die mensen was corona eigenlijk het laatste zetje?
Ja, als je dat zo wil zeggen. Alsof dat zo leuk is! Een laatste zetje.

Nee, dat begrijp ik. Maar het was niet zo als in de Tweede Wereldoorlog, toch? Toen gingen allemaal jonge mensen dood. En werden er heel veel mensen vermoord.
Waarom haal je steeds die oorlog erbij? Het was geen oorlog.

Nou ja, je noemt het de corona-oorlog.
Bij wijze van spreken.

Hoeveel mensen gaan er eigenlijk normaal dood, bij een griep? Als ik kijk naar deze krantenkop uit 2018 …
Luister, het was geen griep. Ik vind het absoluut niet gepast dat je het gaat vergelijken met een griep. Het was een nationale crisis. Je moet er echt bij geweest zijn, anders kun je er niet over meepraten. Je moet je voorstellen, er was geen voetbal meer op tv! Er was niks meer! Mensen hamsterden toiletpapier.

Je bent toen toch ook gestopt met voetballen?
Ik had al last van mijn knie …

Durfde je niet meer?
Wat bedoel je?

Was je bang om besmet te raken?
Jongen, ik weet niet waarom je dat steeds vraagt, of ik bang was. Jij kunt er niet over meepraten. Jij hebt het niet meegemaakt.

9 REACTIES

 1. Yip, dit zegt het wel zo´n beetje. Ongelooflijk dat zo weinig mensen door hebben wat er aan de hand is. Ondertussen, in Australië: een nieuw wetsvoorstel zal naar verwachting deze week door de Victoriaanse regering in het staatsparlement worden besproken. Het geeft lokale autoriteiten de macht om “complottheoretici” en mensen die weigeren zichzelf te isoleren, vast te houden.
  Er komt een inktzwarte tijd aan.

 2. Hugo de Pimp en Mark Rotte, transgenderen een verkoudheidsvirus naar een killervirus. Ben je dan geen complotgek? Maar waar zijn in ons Negerland de duizenden voorspelde ‘Wahun’ stuiptrekkende dooien en duizenden ‘Italio’ lijkenkisten?

  En het medische- en farmaceutische-militaire complex blijft het roundupvaccin waterboardend promoten. Ouderen, uitkeringontvangers en gehandicapten eerst!

  Het kosher nostra (omvolkings)programma in een leuk tempootje. Pampermoslims en traumafrikaners krijgen dan een uitgestelde spuit of placebo?

  Even zonder gelul er omheen, maar wat gaan libertarische en vrije mensen doen tegen een verplicht roundupvaccinatie bij noodwet? Niks!! Het is verzetten met de consequentie van een hongersdood, want u kunt niets meer kopen of verkopen of dan toch acceptatie van de spuit met op termijn kanker en/of langdurig lijden.

  • @Larissa

   Zeker weten lult men er omheen. Gaan we de gifspuit nemen, ja of de neen? Deze belangrijke vraag zie je zelden tot nooit voorbij komen.

   Andere vraag, accepteren we een belasting op zuurstof ademen? Ja, dat doen we reeds met een boete (= belasting) op het niet dragen van mondmasker op plekken waar het door de onderdrukker is verplicht.

   En zo zullen de slaven, de politiek correcten ook een gifspuit accepteren en er zelfs voor betalen. De ‘eigengenocide’ accepteren en financieren, wie had dat voor mogelijk gehouden.

  • @Larissa

   “We”, helaas, het individu is vanuit het machtsperspectief niet meer relevant. Meende dat zoiets geschaald kan worden onder collectivisme. Natuurlijk voel ik mij geen “we”, maar psychopaten die de macht hebben gegrepen/gekregen denken daar anders over. Als dit zo door gaat dan is er voor het individu niet veel meer te kiezen. Geen spuit, dan einde oefening en zal men als een paria worden behandeld. Zelfs daar twijfel ik nog aan of je in de toekomst als paria mag bestaan.
   Politie en leger zullen daar onderdeel van zijn bij het uitvoeren van burgerlijke controles. Ter uitvoering:

   ….”De Noodwet is een machtigingswet met vergaande bevoegdheden voor de Minister van Volksgezondheid
   De Minister van Volksgezondheid kan zonder inmenging van de het parlement rechten en grondrechten vergaand inperken op basis van vage criteria
   De Minister kan scholen sluiten of voorwaarden stellen
   Het is belangrijke vooruitgang als de expliciete parlementaire controle en instemming voor iedere maatregel in de wet wordt opgenomen
   Opgenomen artikel: Het is verboden om zich buiten de eigen woning binnen de gestelde lengte (1,5 m) te bevinden
   Boetes (met strafblad) blijven ook in de nieuwe spoedwet in stand
   Handhaven achter de voordeur is uit het wetsontwerp geschrapt
   Met de ‘vangnetbepalingen’ kunnen ook niet in de wet vastgelegde bevoegdheden alsnog opgenomen worden
   Mogelijke vangnetbepaling: Uitbreiding mondkapjesverplichting in binnen en buiten zones
   Mogelijke vangnetbepaling: De vrijheid van Meningsuiting en vrijheid van publicatie kunnen ongedefinieerd worden ingeperkt
   Mogelijke vangnetbepaling: Verplicht testen en regels vaccinatie
   Mogelijke vangnetbepaling: Verplichte Quarantaine inclusief opname in GGD faciliteiten en kampen”…. (Cafe Weltschmerz) https://m.youtube.com/watch?v=iuVSmPVsEsw

   En libertariërs zijn echt geen zeldzaamheid. Ieder mens is een libertariër, alleen weten velen dat (nog) niet.

  • @Larissa

   “U schrijft vaak en veel.”

   Ben mij van geen kwaad bewust. Maar indien zo, dan

   https://www.encyclo.nl/begrip/HYPERBOLISEREN

   Overdrijven is de overheid en politiek op het lijf geschreven, tenminste in dit geval van de corona zwendel pakken ze wereldwijd ‘heul’ groot uit in dramatiek. Op z’n minst mag er dan wat bovenop worden gegooid van de andere kant. Het betreft hier wel de volledige aantasting van onze vrijheid en leven in breedste zin des woords. Besef wel dat dit een echte oorlog is. Een koude en derde wereldoorlog tegen ons allen. Dit is geen grap meer en niet iets om te bagatelliseren of te nuanceren. Hier moet vol tegenaan worden gebeukt en liefst vanuit de gedachte van het NAP principe met gelijke geweld op gereageerd worden.

 3. Sofisme inzake killer virus !
  1.Heeft u nu corona?
  Nee, corona is een verzamelnaam voor meerdere typen (wat men noemt) virussen. U
  doelt op het vermeend SARS-CoV-2 virus waarvan de ziekteverschijnselen als ‘covid-19’
  gedefinieerd zouden zijn? Er is nog nooit een virus uit een patiënt geïsoleerd en onder
  elektronen microscoop in beeld gebracht. Wel is er naar verluidt een laboratorium
  gekweekte versie gefotografeerd, maar het SARS-CoV-2 kan niet worden geïsoleerd of
  worden getoond. Vandaar ook dat we alleen Photoshop plaatjes zien. De PCR bewijst niet
  dat ik SARS-CoV-2 heb, want dat laat slechts sporen van RNA zien, waarmee niet kan
  worden aangetoond of zich er een in takt, volledig SARS-CoV-2 virus in mijn lichaam zou
  bevinden. Ik heb dus geen corona.
  2.Heeft u nu huisgenoten/gezinsleden met corona?
  Er is niemand van wie kan worden aangetoond dat hij of zij SARS-CoV-2 heeft, omdat het
  vermeende virus niet in tact en volledig geïsoleerd kan worden.
  3.Bent u genezen van corona korter dan 2 weken geleden?
  Datgene waarvan je niet aan kunt tonen dat je het hebt, maar alleen een niets bewijzende
  PCR test aangeeft dat je corona zou hebben, kun je dus ook niet hebben. Als je iets niet
  kunt hebben, kun je er ook niet van genezen. Eventuele covid-19 verschijnselen, zijn
  verschijnselen die je in zijn algemeenheid kunt hebben als je lichaam externe vervuiling
  aanpakt door exosomen (dategene wat wij virus noemen) aan te maken.
  4.Heeft u één of meerdere van de volgende symptomen: verkoudheid, niezen,
  hoesten, keelpijn, benauwdheid, koorts (meer dan 38⁰C)?
  Van de genoemde symptomen kan niet worden bewezen dat ze uitsluitend een gevolg zijn
  van het vermeende SARS-CoV-2 virus. Als niet kan worden aangetoond dat zo’n virus zich
  in mijn bloed of cellen bevindt, valt ook niet te bewijzen dat eventuele verschijnselen (zoals
  door u genoemd) een gevolg zijn van een vermeend virus. Als ik u een druppel bloed op
  een petrischaal geef en u kunt mij onder een elektronenmicroscoop het virus in beeld
  brengen, heeft u bewijs. Anders is het een nonsense verhaal.
  5.Heeft u huisgenoten/gezinsleden met deze symptomen?
  Dat gaat u niets aan. Als dat al zo zou zijn, geldt opnieuw hetzelfde. Symptomen bewijzen
  niet dat zich het vermeend SARS-CoV-2 “virus” in mijn bloed bevindt; het bewijst niets
  aangaande besmettelijkheid en verschijnselen kunnen een gevolg van allerlei vormen van
  vervuiling zijn die door het lichaam opgeruimd worden.
  6.Bent u in thuisisolatie?
  Nee, ik doe niet aan isolatie. Ik heb het grondrechtelijke recht op vrijheid. Ik ben een vrij
  geboren mens en houdt mij niet aan de wetten en regels die zijn opgelegd door de kroon,
  via de schijn van democratie, ondertekend bij een koning die beweert bij de gratie God’s te
  regeren. Als u mij het bewijs van die gratie God’s kunt tonen, kan ik in overweging nemen
  mij aan zijn wetten en regels te houden. Ik ben vrij te gaan en staan waar ik wil.
  7.Woont u in een verpleeghuis of instelling voor mensen met een
  verstandelijke handicap?
  1.Al zou ik daarin wonen, dan zou dat geen enkele aanleiding mogen zijn om mijn
  toegang te weigeren. Ik eis dat u mij binnen laat. Er is namelijk geen
  besmettingsgevaar van een nog nooit geïsoleerd SARS-CoV-2 virus. Een virus is
  een reactie van het lichaam op omgevingsvervuiling (ook wel exosoom genoemd) en
  kan niet van mens tot mens overgedragen worden. Daarvan is geen enkel hard
  wetenschappelijk bewijs; het zijn slechts media verhalen en de
  vervalste onderzoeksresultaten van Louis Pasteur die ten grondslag aan dit
  gedachtegoed liggen.

 4. Wetten hebben en behoeven de goedkeuring van het parlement. The State heeft niets te nemen. The State heeft verkregen of nog te verkrijgen of niet.

Comments are closed.