De verkiezingen komen eraan en de beloften voor gratis geld komen los.

In het Wopke Wiebes project: WW fonds wordt € 20 miljard gestopt om de economie te ontwikkelen en het BNP te laten groeien. Naar goed Nederlands gebruik is de besluitvorming van een laag diepliggend polderniveau: twee ministeries beslissen, tientallen vage besluitvormingsregels, een stuurgroep van bevriende deskundigen en veto’s door de politiek. Nu al is er grote onduidelijkheid of de € 20 miljard (teruggebracht tot € 4 miljard pj voor de komende 5 jaar) ook al voor eerder geplande projecten als infrastructuuronderhoud, waterstofontwikkeling etc kan worden gebruikt. Want dan is er dus geen sprake van extra geld.

Het levert wel leuke schnabbels op voor adviseurs, gesjeesde politici, fondsbeheerders en juristen, want na het opzetten van de doelstellingen, kun je een heel ministerie optuigen voor de uitwerking, beoordeling en toepassing van de projectaanvragen.

En gek genoeg hoor je nog steeds niks over een dergelijk eerdere initiatieven als RVO en het Invest-nl fonds: daar zijn ze nu al jaren mee bezig om miljarden in projecten te steken, maar zien we er niet veel van.

De besluitvorming en belangenverstrengeling is nu al zo groot dat geen duidelijk effectief beleid gevoerd kan worden anders dan dat er projecten als kroko-kop-salam-ei-staart-olif-muis-gedrochten komen. Van alles wat en zo breed mogelijk want iedereen moet zijn deel hebben. En daarbij natuurlijk de waan van de dag: gisteren biomassa, vandaag corona, morgen weer klimaattafel dingen. Terwijl de ‘vrije’ markt het niet alleen beter weet, zij ‘weet/reageert’ ook op waar ú behoefte aan heeft en zo veel beter weet waar zij haar eigen geld aan moet besteden.

In plaats van € 20 miljard, dus € 3000 per belastingbetaler te besteden aan centraal geleide economie fixes, kan veel beter belastingverlaging bij loonbelasting, vennootschapsbelasting en ZZP’rs gedaan worden: met dat extra geld dat mensen dan ter beschikking krijgen, kunnen zij zelf bepalen of en welke vernieuwing zij gaan ontwikkelen en dat voor hun eigen risico.

Door niet markt gedreven investeringen te gaan doen met het WW fonds of € 3,6 miljard aan KLM, worden eerst de verkeerde dingen ontwikkeld (in het gunstigste geval te vroeg waardoor de marktacceptatie er niet komt) maar tegelijk worden eigen ideeën gesmoord omdat er teveel belasting betaald moet worden, o.a. aan het WW fonds waardoor er geen geld overblijft om zelf wat te ontwikkelen of aan te schaffen.

Wanneer we wat dieper graven zien we dat een dergelijk fonds al voor de Coronacrisis in de steigers stond, maar nu komen de verkiezingen er aan, dus moet het op iemands conto gezet worden.

Hoeveel geld hebben Apple, Google of WhatsApp uit zo’n WW fonds gekregen? En toch producten gemaakt waar blijkbaar behoefte aan is. OK Tesla is een notoire subsidie slurper, maar weet tenminste de smaak van het publiek (en de beurs) aan te voelen.

Laat de mensen dus zelf bepalen waar zij in willen investeren en ga niet centraal geleid eerst geld van de een afpakken en aan de ander geven. Door minder belasting, minder regels en bureaucratie, bouw je een veel betere infrastructuur en meer welvaart op dan met een WWfonds.

3 REACTIES

  1. Belasting is in wezen economisch neutraal (behalve voor de demotiverende werking).
    Het kanaliseert echter het geld van waar de mensen het willen naar waar de mensen het niet willen. I.e. belasting werkt verlagend voor het ervarene levensgeluk. (Onder de aanname dat de overheid de mensen niet geeft wat ze -eigenlijk/werkelijk- willen)

  2. Eigendom:
    De een, heeft daar meer last van, dan de ander!
    Echter een ieder heeft recht op zijn eigen domheid!!

    Waarschijnlijk; Heb ik het niet goed begrepen?

Comments are closed.