Voor de machtige stadstaat Athene in het oude Griekenland was het jaar 430 voor Christus een van de meest tumultueuze en dramatische in zijn geschiedenis. Vóór 430 v.Chr. stond Athene al decennia op het toppunt van haar stabiliteit en macht. Maar in de loop van dat  jaar werd de stad bij het uitbreken van de Peloponnesische Oorlog door Sparta binnengevallen; Atheense functionarissen zetten vervolgens hun leider Pericles af en brachten hem terecht. Verder zorgde een dodelijke plaag voor een afname tot 20% van de bevolking.

Kortom kommer en kwel voor de oude Atheners. Maar ondanks alle ontberingen slaagde Athene er toch in om te zegevieren. En dat was niet in de laatste plaats te wijten aan het enorme schatkistoverschot van de overheid.

Historische gegevens uit die tijd laten zien dat Athene 9.700 talenten aan kasreserves in zijn schatkist had. Nu was een ‘talent’ een oude meeteenheid voor goud en zilver die gelijk stond aan ongeveer 26 kilogram. Gezien de bevolking van de stadstaat in de 5e eeuw voor Christus, komt dat neer op bijna $ 25.000 (in het geld van vandaag) voor elke Atheense burger op dat moment. Kortom, het oude Athene had genoeg geld weggestopt voor een regenachtige dag. Dus toen de moeder van alle stormen kwam, hadden ze het spaargeld om te overleven.

De geschiedenis leert dat een dergelijke fiscale verantwoordelijkheid EXTREEM ongebruikelijk is. De meeste landen en regeringen hebben de neiging hun uitgaven te verhogen en hun spaargeld te verlagen wanneer ze het toppunt van hun macht bereiken. Ze geloven dat hun macht en rijkdom voor altijd zullen duren. Dus beginnen ze enorme schulden en tekorten op te bouwen in de overtuiging dat de toekomst er precies zo uit zal zien als het heden. Dit is een volkomen onverantwoordelijke praktijk, maar het komt ongelooflijk vaak voor. En we zien het overal vandaag.

2020 is duidelijk een ondenkbaar jaar geweest en het wordt waarschijnlijk nog gekker voordat het voorbij is. Ook vóór 2020 hadden de meeste van de ‘rijkste’ landen ter wereld enorme begrotingstekorten in een tijd dat alles nog ‘normaal’ verliep.

Alleen al in de afgelopen zes maanden is de federale schuld van de VS met meer dan $ 3,5 biljoen gestegen. De totale federale schuld bedraagt ​​nu meer dan $ 27 biljoen – meer dan $ 80.000 voor elke man, vrouw en kind in de VS. Dus terwijl het oude Athene zijn crisis doormaakte met een overschot van bijna $ 25.000 per burger, heeft de VS een tekort van $ 80.000 per burger.

En onthoud: volgens de laatste gegevens van de federale overheid is de totale omvang van de Amerikaanse economie $ 19,5 biljoen. Dus de schuld bedraagt ​​nu maar liefst 138% van het bbp. Dat verbreekt het vorige record van 118% tijdens de Tweede Wereldoorlog. En natuurlijk wordt het cijfer elk jaar erger. In een goed jaar groeit de economie met 2% tot 3%. Maar de staatsschuld is meer dan twee keer zo snel gegroeid.

Bij dit alles wordt geen rekening gehouden met andere niet-gefinancierde verplichtingen, zoals het feit dat de trustfondsen van de sociale zekerheid binnen de komende 10 jaar volledig zullen zijn uitgeput. Het aanvullen ervan kost tientallen biljoenen meer.

Maar elk gevoel van fiscale voorzichtigheid is door een virus uit het raam gegooid. Er zijn grote groepen wetenschappers, verslaggevers en politici die continue bedrijven willen sluiten en vervolgens iedereen gratis geld willen sturen dat de overheid financiert door dieper in de schulden te gaan.

De Federal Reserve staat achter deze aanpak. Om deze bonanza aan gratis geld te vergemakkelijken, heeft de Fed de afgelopen zes maanden triljoenen dollars gedrukt en de rentetarieven teruggebracht tot nul. Ze hebben zich ook gecommitteerd om de tarieven de komende jaren laag te houden, en vorige week waarschuwden ze voor ’tragische’ gevolgen voor de economie als de regering geen biljoenen dollars meer aan gratis geld uitdeelt (en dieper in de schulden raakt in het proces).

Wie wist dat het zo gemakkelijk was om welvarend te zijn? De oude Atheners werkten hard, spaarden geld en legden een enorm overschot opzij voor een regenachtige dag.Tegenwoordig hoef je blijkbaar alleen maar geld te drukken en schulden te maken om te kunnen gedijen.

Dit is een belangrijke reden waarom ik geloof dat goud veel potentieel op de middellange en lange termijn heeft, net als in het oude Griekenland. Goud heeft een enorme waarde in tijden van onzekerheid en daar zitten we nu middenin.

Goud is van oudsher een geweldige verzekering tegen dat soort extreme onzekerheid.Maar nog belangrijker is dat het een veilige haven is in tijden van afschuwelijke fiscale onverantwoordelijkheid. En dat is precies wat we nu hebben. Ze zullen de schuld enorm uitbreiden en de komende jaren nog meer geld bijdrukken. Dat kan je als een zekerheid zien en dat is wat goud zo aantrekkelijk maakt.

Bron: Sovereign Man

5 REACTIES

 1. Zwijgen is GOUD !
  Hoofdstuk XII. Financieel verkeer met het buitenlandArtikel 26 Onze Minister is bevoegd – zo nodig in afwijking van andere wettelijke regelingen – voorschriften te geven ten aanzien van de financiële betrekkingen met het buitenland, alsmede ten aanzien van het vorderen van gouden munten, fijn goud, alliages van goud (onbewerkt of halffabrikaat) en buitenlandse activa van ingezetenen. Tenzij bijzondere omstandigheden dit naar zijn oordeel onmogelijk maken, oefent hij deze bevoegdheden niet uit dan in overeenstemming met Onze Ministers van Buitenlandse Zaken, van Economische Zaken en van Landbouw en Visserij.

  • Zwijgen is goud, aha dus daarom zei Rutte dat we onze bek moesten houden, ja nu snap ik het.

 2. Helemaal mee eens. Warren Buffet is in goud gestapt. Kies zowel voor fysiek goud als aandelen in goudmijnen, de laatste kunnen profiteren van een enorme hefboomwerking.

 3. @Dillan. Er gaan ook stemmen op om de foodstamps in Amerika te vervangen door debet cards. Waarmee alleen maar bepaalde goedgekeurde producten kunnen worden aangeschaft. De overheid bepaalt dan wat je kan kopen en ziet ook precies wat je koopt. Dit natuurlijk om misbruik van het huidige systeem tegen te gaan. Bovendien kan geldschepping dan heel makkelijk plaatsvinden. Gratis sociale zekerheid…..

 4. Volgens de recente video van Mark Moss is China alvast begonnen met de uitrol van CBDC’s.

  Over China gesproken, sky news heeft een reportage gemaakt over china’s nieuwe high tech controle apparaat incl. social credit systeem, hun CBDC kan een mooie aanvuling zijn daarop:

  ” Chinese citizens might not know it yet, but the government is expanding intrusive surveillance across the country from public areas, like streets and inside trains, into people’s homes – threatening the privacy and freedom of an entire country.

  “This is an extension of that same technology to control people’s entry and exit to their homes,” he told Sky news.

  “It also has direct application on the ability of the Chinese Communist Party to enforce norms in people’s private spaces.”

  https://www.youtube.com/watch?v=Np_C8647mK8

  Er zijn nog andere centrale banken die reeds een CBDC invoeren:

  https://cointelegraph.com/news/the-bahamas-launches-world-s-first-cbdc-the-sand-dollar

Comments are closed.