Tranen trekkend verhaal van Jesse Klaver op Facebook: over de ongelijkheid die de afgelopen jaren alleen maar is toegenomen. Nou volgens mij is het bestedingspatroon van de middeninkomens, ook voor Corona, afgenomen. Maar Jesse heeft mbv Piketty een prachtig idee: alle miljonairs moeten 1% per jaar van hun vermogen aan de 18 jarigen geven. Hij noemt dat een ‘solidariteitsbijdrage’. Voor multimiljonairs is het 2% jaarlijks. De 18 jarigen krijgen dan allemaal € 10.000 op hun verjaardag. Waarschijnlijk is dat geld tegen de tijd van de volgende verkiezing nog net niet op en stemt die jeugd dan weer op Klaver voor een hernieuwde truc.

Die 1-2% is een variatie om het hoogste tarief van de inkomstenbelasting naar 60% te brengen. Blijkbaar zijn er teveel toptarief verdieners in de stemmers doelgroep van Jesse dat hij daar van afziet en zich op de schandalig rijke miljonairs richt.

Prachtig toch: er zijn veel minder miljonairs tov 18 jarigen, dus om meer stemmen en tranen te trekken is dit GeluksKlavertje een electoraal meesterstukje.

En als het werkt:

 • Wil hij ook iedereen die van het leenstelsel gebruik heeft moeten maken die € 10.000 geven. Kijk, now you are talking: inclusief HBO zijn dat 700.000. Oftewel € 60.000 per miljonair (waar er 115.000 van zijn) als die leenstelsel studenten ook € 10.000 moeten willen krijgen. Maar Jesse leuk geprobeerd: groot deel zal graag op jou stemmen. (niet van de miljonairs). En verder is dit ballonnetje van Klaver niet bepaald inspirerend voor de studieschuldenaren om snel te gaan aflossen: waarom zou je als je misschien tgv de afschaffing van dat leenstelsel, vrijgesteld zou kunnen gaan worden.
 • Maar die arme net gepensioneerde die zijn hele leven hard voor de samenleving heeft gewerkt, verdient toch zeker ook € 10.000 ?
 • En die alleenstaande moeders, die hun carrière laten schieten om de kinderen goed groot te brengen, hoppa ook € 10.000
 • Die asielzoekers, die ondanks alle begeleiding maar niet op gang komen: geef ze een startkapitaal van € 10.000. Zal het ongetwijfeld beter met ze gaan.
 • Al die bijstandstrekkers en schuldsaneerders, die in de armoedeval zitten, geef ze een kans en geef ze € 10.000
 • Vult u nog maar wat schrijnende gevallen in….

Klein probleempje van praktische aard:

Er zijn maar 115.000 miljonairs en daar zullen er vast wel een aantal van meer dan € 2 miljoen bij zitten, maar er komen elk jaar 210.000 18 jarigen bij. Zeker als jeugdvriend Jesse die € 10.000 ook nog eens aan allen van de leenstelselgeneratie als genoegdoening wil geven. Dan zal Klaver een ander stokpaardje van stal moeten halen: Modern Monetairy Theorie: ongebreideld geld bijdrukken. Want er zijn nu al helemaal niet genoeg miljonairs. Hoe zou dat komen Jesse?

Los van dat veel van die miljonairs geen liquide middelen hebben: denk aan boeren, grachtenpand bezitters, bedrijfseigenaren en zullen de miljonairs met liquide middelen toch nog eens achter hun hoofd krabben of dit nu juist niet de druppel is om te verkassen naar zeg Zuid Frankrijk.

En dan natuurlijk het principiële argument: iets stelen van de een om het te geven aan de ander. Hoe eerlijk en moreel juist is dat? Alleen omdat de ander het ‘nodig’ heeft mag je iets afpakken? Nou dan weet ik er nog wel een paar.

Kortom praktisch en moreel niet erg handig van Jesse, maar om verkozen te worden best sluw. En zo zie je weer: een volk krijgt de overheid die het verdient.

Overigens ben ik van mening dat u, zelf beter weet wat goed voor u is dan de overheid.

7 REACTIES

 1. Vooropgesteld: zelfs mijn zoon van 18 moest lachen om het populisme van Klaver. Deze verbaal incontinente zool krijgt dit nooit gefinancierd.

  Daarbij maakt Klaver ook een ernstige denkfout: als hij jongeren op hun 18e verjaardag 10 mille wil geven, kan hij alleen maar stemmen trekken als de leeftijdsgrens voor stemgerechtigden verlaagd wordt. Ik mag immers pas op Klaver stemmen als ik al 18 ben, en dat betekent dat ik die 10 mille sowieso door mijn neus geboord zie.

  De maatschappij is zo verrot omdat niemand elkaar het licht in de ogen gunt. Het stemgedrag is dan ook altijd gericht op het binnen harken van zoveel mogelijk voordeeltjes ten koste van de belastingbetaler. De 18-jarigen zullen dus zeker niet stemmen op Klaver, wetende dat zij daarmee anderen – maar in elk geval zichzelf niet – rijker maken 😉

 2. Gekregen geld heeft minder waarde dan geld waarvoor men heeft gewerkt
  Bij hun 19de verjaardag zou het allemaal verdwenen kunnen zijn
  En dan zijn ze nog ongelukkiger dan tevoren
  Sommige doen er nuttige zaken mee, maar die zouden er ook geraken zonder die 10000 euro

 3. Dit is politieke satire: Klaver zal deze uitspraken nooit hardop doen, alleen dromen.

 4. Als Jesse inderdaad doet wat jij suggereert, zou je wel stapelgek zijn als je je nog ergens voor inspant. Allemaal aan de uitkering want voor werken wordt je gestraft.

  En voor wie toch een goede opleiding wil volgen: als je afgestudeerd maken dat je weg komt en vooral niet in ons land blijven maar een andere nationaliteit aanvragen. Dan hoor je voor die andere landen tot de groep hoog opgeleide mensen waar ze wat aan hebben; net zoals die “hoog opgeleide” asielzoekers in ons land.
  Er zijn maar erg weinig landen met een malloot als Jesse Klaver(tje 4) aan het bewind en dat moet vooral zo blijven.

 5. klavertje-4-effect.
  De kans van uitvoering van dit hersenspinsel is waarschijnlijk net zo groot als die van het vinden van een klavertje 4.
  Vertaald naar GL-taal; afhankelijk van onder andere de bodemsamenstelling en de vervuiling van de ondergrond wordt het voorkomen van klavertje vier (een zeldzame mutatie van een klaver) geschat tussen 0,01% en 0,1%.

 6. Als ik Premier wordt, schaf ik Jesse Klaver en zijn GL-trawanten af

Comments are closed.