Is het al moeilijk, van een mens het IQ te bepalen, het vaststellen van het IQ van de overheid is nog moeilijker. Het is moeilijk, om bij de overheid zelfs maar een begin van ­­­­verstand te vinden. Ik neig er dan ook toe, de overheid een negatief IQ toe te kennen.

Voor ieder zichtbaar is immers, dat de overheid alles fout doet, dat fout gedaan kan worden.

Om het nog erger te maken, kost de overheid handen vol geld.

Dit wordt ook de individuele staatsburger zeer duidelijk, wanneer hij op een zeker moment met een groepje ambtenaren geconfronteerd wordt, waarvan de groepsleden altijd één zaak gemeen hebben: zij hebben geen verstand van het onderwerp dat wordt besproken.

Wanneer men zich onderhoudt met een groepje van zes ambtenaren gedurende een periode van twee uur, kost dit de overheid naar schatting 12 x €150,00 = € 1800,00 , misschien nog wat meer, want de ambtenaren werken onder eigentijdse omstandigheden, die weinig te maken hebben met het streven naar efficiëntie. Bovenop de verspilde tijd van de ambtenaren komt dan nog eens de verspilde tijd van de staatsburger die met hen geconfronteerd wordt.

In een land waar de burger al voor 95 procent eigendom is van de overheid, is hier vermoedelijk weinig aan te doen.

Hugo van Reijen

13 REACTIES

 1. De overheid neemt bij voortduring beslissingen die het gezond verstand tarten.
  Meestal op basis van peilingen of onder druk van de corrupte EU, luidruchtige actiegroepen of drammende media; er is altijd wel een “deskundige” te vinden die het met de media of actiegroep eens is. “Wij luisteren naar het volk” heet dat dan; nogal populistisch, toch?
  Zelf nadenken en de gevolgen van hun besluiten overzien, is niet im Frage; men verschuilt zich bij voorkeur achter “deskundigen” om de verantwoordelijkheid voor haar handelen te kunnen afschuiven op de “deskundigen”.
  Als onze overheid al intelligentie heeft, doet ze haar uiterste best om dat te verbergen. Maar dat hebben wat slimmere burgers heel goed door en die luisteren dus niet meer, behalve als ze gedwongen worden; maar steeds zullen er gaatjes gevonden worden om de wet te omzeilen.

  • Dit land wordt eigenlijk bestuurd door adviseurs en zogenaamde deskundige.
   Zelf hebben ze nergens verstand van, ze herhalen enkel wat ze verteld wordt.
   Zitten die adviseurs en deskundige er compleet naast, dan vervangen ze een minister.
   Tot de volgende blunder, en dan herhaalt alles zich weer.

  • Misschien hebt u hem ook in de bus gehad: Nummer 1 van “Gezond verstand”, een maandblad dat in een oplage van 1 miljoen is verspreid in ons land.

   Daarin schrijven mensen met kennis van zaken zoals Karel van Wolferen, Karel Beckman, Hans Labohm (voormalig President van de National Academy of Sciences en de American Physical Society) en prof. Dr. Pierre Capel (immunoloog) over het grote bedrog en hersenspoeling die sinds de WTA-aanslagen in 2001 gaande zijn.
   We zijn op weg naar de maatschappij als in 1984 van George Orwell, waarbij elke afwijkende mening wordt afgestraft; nu nog door afwijkende meningen belachelijk te maken als complotfantasieën, maar verderop in de tijd door afwijkende meningen te bestraffen.
   De huidige media huilen verplicht mee met de overheden die dit in gang gezet hebben; deze transformatie dient in 2030 voltooid te zijn en strekt zich uit van Covid-19 tot klimaat, voedselvoorziening en energietransitie.

   Mijn advies: zorg dat u zo min mogelijk afhankelijk bent van overheden of instanties, verenig u in kleine groepen met gelijke meningen, geef uw mening niet meer in het openbaar en gedraag u alsof u in een dictatuur woont.

 2. Nederlanders zijn over het algemeen goedgelovig. Een volk krijgt leiders die ze zelf laten komen. Een domme bevolking laat zich belazeren. Ze bouwen een windmolenpark, zeggen trots voor 350.000 huishoudens, maar het gaat naar Amerikaanse datacenters die Afrika en midden oosten moeten voorzien. En dat een paar keer. Zo gaat het met alles. Ze zijn niet dom, ze hebben andere belangen en voor de show zijn ze in ons geïnteresseerd met persconferenties e.d.

  • Yip, en niet alleen in NL hoor. Maar blijf vooral stemmen, dat zal ze leren.

 3. Het dient hoger te zijn dan het gemiddelde van de inwoners.
  Er hoeft dus weinig inspanning te worden geleverd door de overheid.

 4. Ze zijn niet alleen heel slim, maar politici zijn vooral sociopaten / psychopaten.
  Wie kan zich anders zijn zakken voldouwen, en het volk laten denken dat zonder hen het land verloren is?
  Het is de ultieme scam. Beter dan “Ocean’s Eleven” of “The Great Train robbery”.

 5. Gezien de motivering van de nieuwe coronamaatregelen was ik nog optimistisch over het IQ van de overheid. Ik vrees dat ze niet boven het debielen-niveau uitkomen.

 6. de hoogte is niet van belang die van het verschil wel,
  te vergelijken met komkommertijd en coronatijd.

Comments are closed.