Vandaag is het de dertigste dag van de Duitse eenheid. Een paar jaar voor 1990 werd het fundament gelegd door Ronald Reagan. Die opriep om de muur neer te halen. Het is een speech met vele dimensies. Er zitten uitspraken in die het Amerikaanse militair industriële apparaat moesten geruststellen (onder andere op 15:00). Let op de lichaamstaal even later van Helmut Kohl, die in de vijftiende minuut meerdere keren zijn hoofd aanraakt. Voor wie het allemaal net even te ver gaat. En op Richard von Weizsäcker, die er een stuk relaxter bij zit. En Kohl lijkt aan te sturen of gerust te stellen. Eerder klapt. Daarnaast is de speech gericht op de USSR en Gorbatsjov. En natuurlijk op de Berlijners.

Er is de afgelopen dertig jaar veel gepasseerd. Het vredesdividend is te grabbel gegooid. Kijk naar de abjecte toename van de militaire uitgaven van de Verenigde Staten na 1990:

De Verenigde Staten zijn de afgelopen dertig jaar ongekend militaristisch geworden. Het stokje is overgenomen. De cirkel is rond. Let op de militaire uitgaven van Rusland en China. In verhouding tot de Verenigde Staten. Het vredesdividend is verkwanseld. En nu begint China zijn militaire macht uit te breiden. Wat ongetwijfeld als excuus zal worden gezien om de militaire macht van de Verenigde Staten verder uit te breiden.

Dat is nu 30 jaar pax Americana, er is in die tijd veel bereikt, het militair industriële apparaat, is nog steeds op zijn voetstuk gestaan:

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in