Een ‘prachtig’ voorbeeld en bewijs hoe fout een overheid is, wat zij doet om fouten te verdoezelen en hoe hard zo’n overheid bezig is haar macht te vergroten, ipv de burgers te helpen met een oplossing. Erg instructief voor iedereen die meer of minder corona maatregelen wil. Trek zelf uw conclusie.

In de lezing (of podcast) van Pieter Omtzigt voor de Stichting Sociale Christendemocratie: zie/luister  onbetrouwbare overheid hierin legt Omtzigt uit hoe slecht de overheid verworden is adhv op democratie gebaseerde ontwikkelingen in Malta en de Toeslagen Affaire (TA).

Zéér de moeite van lezen of luisteren waard en smullen van de fouten en uitvluchten die er worden genoemd, want daardoor begrijp je hoe makkelijk overheidsmacht misbruikt wordt.

De oplossing van Omtzigt is meer transparantie en het omarmen van kritiek op de overheid. Ik hoop voor hem dat dit werkt, hij hoeft maar een abonnement op de Vrijspreker te nemen. Maar mijn vertrouwen in verbetering is minimaal: alleen al zijn voorbeeld van de TA geeft aan dat zelfs als er klokkenluiders, parlementariërs het schandaal aantonen, en zelfs als er schuld wordt bekend, er nog nauwelijks iets aan het oplossen van het probleem wordt gedaan:

Er werken nu gedurende 1,5 jaar meer ambtenaren om het schandaal goed te maken, dan het aantal slachtoffers dat een vergoeding heeft gekregen! Dus een heel jaarsalaris en een heel jaar werk is niet voldoende om een verruïneerd slachtoffer, te helpen en recht te doen.

Mijn conclusie is dat elke overheid inherent slecht is vanwege de ingebakken eigenschappen: carrière maak je als je geen fouten maakt (dus je doet niks, keurt geen medicijnen goed en concentreer je op het maken van steeds meer regels). En áls er al een fout wordt gemaakt dan moet deze koste wat het kost ontkend, of elders ondergebracht worden. En denk niet dat de TA een uitzondering is. Ook de BOA’s die om 8.01 uur een winkelier een boete opleggen, of zoals het FD berichtte de Arbeidsinspectie die honderden miljoenen aan boetes onrechtmatig oplegde, vult u maar aan.

Vanwege die eigenschappen, die naar mate de overheid toeneemt verergeren, wil ik in tegenstelling tot Omtzigt’s naïeve conclusie dat een overheid zich laat verbeteren, een veel kleinere overheid met veel minder macht. Ik besef dat dat met een zojuist goedgekeurde noodwet en mondkapjesplicht een vreemde vraag is. Maar de TA is bewijs dat de overheid het probleem is, niet de oplossing. Het was al van begin af aan een vreemde ‘oplossing’ om überhaupt een toeslagen systeem in te stellen, met een inningsdienst die ineens moest gaan uitbetalen, of om überhaupt toeslagen nodig te hebben.

Door minder overheid gaat misbruik en vermangeling ook omlaag. Gisteren de TA, vandaag de corona boetes. Nogmaals, lees dit toeslagen schandaal verwoord door de specialist Omtzigt.

Wederom blijf ik van mening dat u zelf de dingen beter kunt regelen dan de overheid.

7 REACTIES

 1. “Wederom blijf ik van mening dat u zelf de dingen beter kunt regelen dan de overheid.”

  Ja maar wat doe je dan met de wegen ?

 2. TT vandaag: De top van de afdeling Toeslagen van de Belastingdienst heeft al in 2017 het advies gekregen om een schadevergoeding te geven aan gedupeerde ouders uit de toeslagenaffaire,
  Een van de eigen ambtenaren die erop toezag dat Toeslagen zich aan de wet hield,noemde de werkwijze van de dienst onrechtmatig. Desondanks bleef de dienst rechtszaken voeren tegen de ouders.
  ‘vertrouw ik ben van de overheid’

 3. Wie is eigenlijk de dictator? Is dat wel altijd de overheid? De kamer wil een vliegverbod. Het kabinet geeft aan dat dat niet kan. (bron; rtlz)

 4. Gisteravond ging Tim Hoffman bij Op1 in debat met Chris Seegers over de Godsdienstvrijheid; heel interessant.
  Wij hebben hier de vrijheid van meningsuiting, waaraan grenzen gesteld zijn; oproepen tot bijv. geweld of discriminatie mogen niet.
  Uitzonderingen zijn er echter voor alle religies die op grond van hun religie wel mogen oproepen tot geweld en discriminatie of zich niet aan de regels houden. Als voorbeelden Fatwa’s e.d. of lak hebben aan het toegestane aantal kerk-, synagoge- of moskee- bezoekers in coronatijd.
  Daarom moeten alle uitspraken op grond van religie ook worden gebracht onder onze bestaande wetten van vrijheid van meningsuiting. De uitzonderingspositie van religies moet ongedaan gemaakt worden; al onze wetten gelden ook voor religies.
  Godsdienst wordt niet verboden maar wel in lijn gebracht met onze wetten.

 5. Bijgaand het “Briefje van Jan” aan de Nederlandse politiek.
  https://tpo.nl/2020/10/21/briefje-van-jan-aan-de-nederlandse-politiek/

  De Nederlandse politiek doet in haar broek voor Moslims en het Nederlands links knuffelkartel. Daar doe ik niet aan mee; ik verzet met tegen mensen met denkbeelden die onze vrijheden willen beperken.
  De huidige Nederlandse overheid heeft dezelfde mentaliteit als de overheid tijdens de bezetting, toen er eendrachtig met de Nazi’s werd samengewerkt bij de Jodenjacht; wegkijken en meedoen.
  Lees het boek: Jodenjacht van Ad van Liempt. Er is niets veranderd. De Nederlandse overheid heeft elk gezag bij mij verloren.

Comments are closed.