Sinterklaas wie kent hem niet, Sinterklaas, Sinterklaas en natuurlijk parasiet. PepEURnoten, PepEURnoten, PepEURnoten!! Klik op die link want in de video komt een Zwarte Piet voor dus zal deze binnenkort zeker gewist worden door de Gutmenschen bij Youtube en dan zullen de twee voorgaande zinnen u – tenzij u van mijn generatie bent – doen verzuchten: ‘makker staakt uw wild geraaskal, want het slaat als een roe op een schimmel’. 

Dat de overheid zich voordoet als goedheilige Sinterklaas, die zelf niets produceert maar wel ostentatief andermans geld rondstrooit als ware het suikergoed of pepEURnoten uit een helikopter, dat moge iedereen, behalve die nog in Sinterklaas en de paashaas geloven, bekend zijn. Denk maar aan het voorstel van Groenlinks om alle 18 jarigen 10.000 pepEURnoten te geven. U raadt al wie daarvoor in de zak moet met wat taai-taai. 

Vandaag wilde ik echter de aandacht richten op zijn natuurlijke handlanger.  De Parasiet Piet. De persoon die aan de tiet van de overheid ligt en daarom altijd pro Staat zal zijn en die louter door zijn bestaan mede de legitimiteit van de Staat ondersteund. Want zonder Staat, wat zou de parasiet dan moeten? Werken voor zijn bestaan, toegevoegde waarde leveren in competitie met anderen? Dat moeten we toch zeker niet willen met zijn allen? 

Wie zijn deze parasieten waar de mensheid al zo lang mee leeft, zoals de familie Blackadder met syfilis, maar die nu dankzij de gezwollen overheid weliger tieren dan ooit?

De bekendste opperparasiet is natuurlijk het Koninklijk huis. Koning Willem gaat er volgend jaar, in tegenstelling tot zijn onderdanen die het geld moeten ophoesten, 5% op vooruit en de troonopvolgster wordt 18 dus die gaat dan 1,5 miljoen zuurverdiende Euros binnentikken.  Terwijl het familie vermogen wordt geschat op 1,1 miljard. Als je daar 5% rendement op pakt heb je 50 miljoen of zo? Dat is waar de meeste Europese koningshuizen van rondkomen.  Waarom moet Joris Goedbloed dan ploeteren om dat met bijna 1 miljoen per dag (!) bij te plussen? 

Verder de usual suspects als alle ambtenaren en semi ambtenaren, onderwijzers, politie agenten, BOA’s,  etc.  U kent ze wel, die dienaars met coronabonus die het volk zo efficiënt en vriendelijk bedienen omdat ze een monopoliepositie hebben en nauwelijks ontslagen kunnen worden.  Maar er zijn er ook heel veel die haast onzichtbaar als een Zwarte Piet in de nacht in de duistere krochten van de overheid stiekem parasiteren op hun productieve medemens. 

Omnia in luce clarescunt, dus laten we een licht schijnen op deze kronkelende dampende massa die als een molensteen hangt om de nek van Joris Goedbloed de belastingbetaler: 

 • Subsidie Adviseurs, duidelijk, zonder overheid geen subsidies.
 • APK monteur/keurmeester, zonder verplichte keuringen moet je doen waar de klant om vraagt en die vraag zal zeker niet een jaarlijkse check zijn. 
 • Accountants, boekhouding is altijd nuttig in de vrije markt maar zonder overheidsbemoeienis zou waarschijnlijk de helft hamburgers moeten flippen.
 • Belastingadviseurs. Duh!
 • Compliance officers, bestonden 20 jaar geleden niet. Puur in het leven geroepen door regelgeving, voegt niets toe aan productiviteit.  Daar ga je de strijd met China wel mee winnen hoor!
 • Medewerkers van allerlei goede doelen die gesponsord worden door de overheid.
 • NPO werknemers, fijn propaganda maken met belastinggeld, zodat de belastingslaven zelf niet gaan nadenken.
 • TNO medewerkers, er is een TNO Wet, dan weet je genoeg over het vrije markt gehalte. 
 • Kranten en lokale zenders krijgen miljoenen subsidie voor fantastische objectieve corona verslaggeving.
 • De NS,  zogenaamd geprivatiseerd maar 100% in handen Staat. Zo ook ProRail.
 • Netwerkbedrijven.  De mensen die peperdure transformatorstations op zee plaatsen en de kosten daarvan ‘ socialiseren’ zodat een offshore windpark zogenaamd subsidieloos kan draaien. 
 • Vuilophalers (die voor gemeenten werken) 
 • Medewerkers van Staatsbanken/banken die bailout kregen. Sowieso is het zeer de vraag of de bankensector in een vrije markt een even groot beslag zou leggen op de economie als nu. Vermoedelijk was ‘ fractional reserve banking’ dan minder populair, mogelijk zelfs fraude. 
 • Iedereen met een licentie /monopolie.   Advocaten, notarissen, artsen,  apothekers, rechters, curatoren etc.  De landsadvocaat ‘verdient’  hierbij speciale aandacht. 
 • Windpark / zonnepark ontwikkelaars. Handelaren in biomassa. Zonnepaneel /warmtepomp installateurs. Toeleveranciers windmolenfabrikanten etc.  Zonder overheid zou je waarschijnlijk moeten leren ‘coden’. 
 • Bedrijven die caravans stallen omdat de overheid verbiedt deze bij je huis te parkeren. 
 • Vakbonden.  In een vrije markt heb je ook vakbonden maar deze krijgen geen privileges van de overheid, geen CAO’s, geen SER overleg etc dus zullen kleiner zijn. 
 • Ondernemingsraad.  Zul je niet hebben in een vrije markt of veel minder en organischer.  Voor sommige leden is het bijna een dagtaak dus die zullen weer wat nuttigs moeten gaan doen zonder die OR wetgeving en het ontslagverbod voor OR leden. 
 • Uitzendbureaus.  Als de overheid het niet zo moeilijk zou maken mensen te ontslaan werden ze ook veel makkelijker aangenomen door werkgevers en zou Frits Goldschmeding van Randstad nu geen miljardair zijn.  Best geestig, links denkt de arme werknemer te beschermen (maar eigenlijk ‘ beschermen’ ze iemand juist uit een baan) en zo creëren ze iets waar ze een enorme hekel aan hebben: miljardairs. De ongelooflijke domheid van links blijft een bron van vermaak.  ‘One of the great mistakes is to judge policies and programs by their intentions rather than their results.’ – Milton Friedman
 • Bedrijven/uitvinders/artiesten die gebruik maken van intellectueel eigendom.  Zonder het (door belastingbetaler betaalde) afdwingen van het monopolie door de overheid zouden Bill Gates en Madonna etc. nooit zo puissant rijk geworden zijn. 
 • Zorgverzekeraar medewerkers.  Zouden er ook zijn in vrije markt maar zonder verplichting van de klant om zich te verzekeren dus minder ‘ captive customers’ 
 • Wegwerkers.  Deze zul je ook hebben in de vrije markt maar vraag me af of het er niet minder zullen zijn.  Moet het wegdek nou echt zo vaak vervangen/gerepareerd worden? Kan de kwaliteit echt niet hoger?  Lijkt me een een-tweetje rijkswaterstaat-bouwbedrijven. In de film ‘Falling Down’ wordt dit mooi in beeld gebracht. 
 • Vermogensbeheerders?  Als de overheid via de centrale bank niet de rente naar negatief zou manipuleren zouden dan veel vermogende mensen niet veel makkelijker een rendement op hun spaargeld halen en minder geld richting aandelen gestuwd worden? Ik twijfel.  Bij minder overheid heb je ook meer vermogende mensen en dus vermoedelijk meer vraag naar hun diensten. 
 • Medewerkers van pensioenfondsen.  Zonder verplichte afdracht en hoge belastingen (en normaal rendement op spaargeld) zouden mensen zelf veel makkelijker een appeltje voor de dorst kunnen regelen.  Of niet. Eigen keuze, maar in ieder geval geen captive customers voor pensioenfondsen. 
 • Verhuisbedrijven. E 114 miljoen per jaar voor verhuizing EU parlement. 
 • FX traders.  Zonder overheden die graag allemaal hun eigen geldpers hebben (inflation is taxation without legislation) zou er allang een wereldstandaard zijn.
 • KLM personeel.  Overheid zit vuistdiep als aandeelhouder in dit bedrijf, dus geen vrije markt en voelt zich daarom geroepen om staatssteun te verlenen tijdens corona crisis.  Dus Joris Goedbloed wordt dubbel gepakt, hij mag met miljardensteun zorgen dat KLM piloten E 250.000,– per jaar blijven opstrijken (na 5 jaar lang 15% korting op hun salaris)  EN betalen voor duurdere tickets.  Beter is de tent failliet laten gaan, scheelt miljarden en die piloten kunnen dan fijn aankloppen bij Ryanair en voor een ton per jaar gaan vliegen waardoor onze ticketprijzen omlaag gaan. 

En zo zijn er nog veel meer de eten uit de staatsruif en/of profiteren van wetgeving.  De overheid stelt ‘potjes’  met geld beschikbaar voor een bepaald doel en uiteraard komen daar dan mensen van profiteren. Dat geld is immers elders niet meer beschikbaar (crowding out effect). De overheid heeft overal haar tentakels en dat is waarschijnlijk bewust zo gegroeid.  Als iedereen afhankelijk is van vadertje Staat zal men deze nooit af durven schaffen.  Daarom kan ik het veel van deze mensen niet kwalijk nemen. Soms heb je weinig keuze.  Wil je bijvoorbeeld lesgeven, dan moet je haast wel ambtenaar worden. Zelfs in het partijbestuur van de Libertaire Partij zitten ambtenaren. 

Ik had eerst in de lijst ook boeren opgenomen (uitgezonderd die zonder subsidies opereren en geen windmolens hebben staan) maar die hebben ook veel last van de overheid, stikstofregels, melkquota etc. dus die zouden het waarschijnlijk prima doen in een vrije markt.  Sterker nog, zonder bestemmingsplannen hadden veel boeren allang hun grond voor veel geld verpatst om er woningen op te zetten (de vrije markt die het woningtekort oplost? Dat kan niet waar zijn) en waren nu aan het boeren in Canada/USA/Polen/Rusland waar de grond veel goedkoper is.  Of aan het rentenieren. Dit geldt waarschijnlijk voor veel mensen op deze lijst. Ze hebben, zo lijkt het,  ‘dankzij’ Sinterklaas een baantje, maar zouden zonder al die overheidsbemoeienis, als ze niet al te lui zijn,  uiteindelijk veel beter af zijn.  Maar op staatsscholen (hee, weer die overheid, toeval?) leer je niets over Bastiat that which is not seen’. 


Graag uw hulp in de comments beneden om de lijst aan te vullen/te corrigeren.  Bij voldoende animo publiceer ik dan 5 December een Zwart(e Pieten)boek.  

Hijseenberg,  November 2020

PS, deze komt net met stip binnen op de lijst:

 

 

6 REACTIES

 1. Ik mis op de lijst de talloze ‘ondernemingen’ en ‘consultants’ die de overheid als belangrijkste klant hebben of alleen maar voor de overheid werken. Dat zijn er veel, want als het werk een beetje riskant of moeilijk wordt dan huren de ambtenaren graag externen in.

  Die ‘ondernemers’ rekenen dan minstens het dubbele tarief van wat de marktprijzen zijn. Behalve misschien de pechvogels die vanwege een aanbesteding op prijs moeten concurreren. Die krijgen dan anderhalf keer de marktprijs.

  Goed dat je ‘Going Down’ noemt, leuke film die ik lang geleden voor het laatst zag. Ook de scene bij het hamburgerrestaurant is leuk.

   • Ja Falling down, breaking up, going nuts, go berzerk and then go to war. Maar ondanks alle bagger zit 99, 3997% van de bevolking gewoon nog steeds op zijn/haar reet, tijdens WO2 waren 0,003% van de bevolking verzetsmensen en de rest zat op hun reet en keken de andere kant op. Dat is nog steeds zo, ik persoonlijk red het niet lang meer, na 8 maanden praten en uitleggen en aardig zijn tegen bange mensen, schrijven bellen mailen blijft er niets anders over dan af en toe reageren op Vrijspreker, de rest is vrij zinloos geworden. Het moet zo zijn waarschijnlijk, of eigenlijk zeker.

 2. Een goeie: de corona coördinator.
  Dat is iemand die er voor voor zorgt dat de coronadictatuur gecoördineerd in burgers wordt ingeprent.
  Iets heel vaak roepen helpt bij indoctrinatie maar betekent nog niet dat iets waar is; dat wist Goebbels ook.
  Je ontkomt er niet aan maar doe net of je gek bent; vooral je eigen mening vormen en die houden.

Comments are closed.