Precies 400 jaar geleden anticipeerden 102 pelgrims een wrede winter, nadat ze voor het eerst aan land waren gekomen en een klein dorpje in Plymouth, Massachusetts hadden gesticht. De ijverige pelgrims besloten samen te werken en hun middelen en inspanningen te bundelen om de winter beter te overleven. Ze creëerden een commune en kozen een gouverneur om de leiding te nemen.

In het voorjaar van 1621 was de helft van de pelgrims gestorven door honger en ziekte. Een van de pelgrims, William Bradford, legde in zijn dagboek uit dat het in een commune leven  ’tot veel verwarring en ontevredenheid bleek te leiden en veel werkgelegenheid en productiviteit tegenhield dat in hun voordeel had kunnen zijn’.

Jonge alleenstaande mannen vonden het onrechtvaardig dat ze al het harde werk moesten doen, maar er geen beloning extra voor kregen. En echtgenotes “beschouwden het als een soort slavernij” om gedwongen te worden om naast hun man ook klusjes voor mannen te doen. Dit kleine experiment om de samenleving te collectiviseren was duidelijk mislukt. Dus gooiden ze het roer om en probeerden iets nieuws; ieder voor zich. Dit klinkt misschien hard, of zelfs contraproductief. Maar integendeel, Bradford legde uit:

“This had very good success, for it made all hands very industrious, so as much more corn was planted than otherwise would have been by any means the Governor or any other could use… The women now went willingly into the field, and took their little ones with them to set corn; which before would allege weakness and inability; whom to have compelled would have been thought great tyranny and oppression.”

De gebeurtenis die Amerikanen gewoonlijk de ‘first Thanksgiving’ noemen, werd door de pelgrims gevierd na hun eerste oogst in de Nieuwe Wereld in oktober 1621. Dit feest duurde drie dagen, en werd bijgewoond door 90 indianen. 

400 jaar later lijken we deze les vergeten te zijn.

Originele artikel

Hijseenberg,  Thanksgiving 2020

3 REACTIES

  1. …by any means the Governor or any other could use… nee hoor dat werkt nog steeds!

  2. Dit is precies waarom socialisme en communisme niet werken.
    Want waarom zou je voor anderen werken als je daar zelf zelf geen beloning voor krijgt? Het ideaalbeeld van een voor allen bestaat helemaal niet.

Comments are closed.