Mocht u zich vervelen tijdens de Kerst lockdown dan hier een filmtip.  Op Netflix draait een film over een soort Liberland avant la lettre.  Een kunstmatig eiland voor de kust van Italië dat zich eind jaren 60 onafhankelijk verklaarde.  

— Spoiler Alert —

De eerste confrontatie met de ‘Autoriteiten’ is als die langskomen om de boel plat te leggen omdat men dacht dat ze radiostation waren.  Na het verklaren dat er geen radio signalen uitgezonden zullen worden druipen de uniformen af.  Doet een beetje denken aan Radio Veronica tijd. De overheid die het monopolie op informatie voorziening verliest.  Dat moeten we niet willen met zijn allen.  Wat dat betreft is er weinig veranderd. 

De Italiaanse regering wordt  pas echt boos  als ze erachter komen dat er bij de VN om erkenning is gevraagd en vele brieven binnenrollen waarin de lokale slaven het Italiaanse staatsburgerschap willen inruilen voor een paspoort van het eilandje.  De regering verklaart dat ze bezorgd zijn dat ze veiligheid van Italiaanse staatsburger op dat eiland niet kan garanderen en dus moeten ingrijpen. Veiligheid, so what?, zou je denken maar dat was dus een serieus argument van de heersers. Het is altijd voor je eigen bestwil als de laars van de overheid in je nek staat.  Nu zouden ze waarschijnlijk komen met social distancing protocollen om het initiatief de nek om te draaien want wee je gebeente als op dat eiland Het Virus zich zou kunnen verspreiden. 

Wat ook wel een leuk moment is, is wanneer de geheime dienst probeert om de bewoners om te kopen door vergunningen voor strandtenten in Rimini te ruilen.  Die vergunningen zijn haast niet aan te komen voor de ‘non connected’ dus erg waardevol.  De geheime dienst merkt nog op dat op het eiland geen belasting hoeft te worden betaald maar dat doen de vergunning bezitters ook niet dus grijp die kans. 

Uiteindelijk is de Staat het beu en doet ze het enige waar ze goed in is.  Geweld gebruiken.  Eerst wordt er druk uitgeoefend op de werkgever van de vader van de oprichter van het eiland zodat die ontslagen wordt. Maar als dat ook niet werkt dan wordt er een oorlogsbodem op af gestuurd met wat commandos die de ‘criminelen’ van het eiland tillen.  Volgens onbevestigde berichten is de hond van een van de oprichters omgekomen toen de marine het eiland opblies. 

Om te voorkomen dat het weer zou gebeuren,  is de oorspronkelijke 6 mijlszone wereldwijd uitgebreid naar de 12 mijlszone.  En als dat niet genoeg is dan claimt een land gewoon een ‘200 mijl economische zone’  en dreigt je met de doodstraf.   

Hijseenberg, December 2020

4 REACTIES

  1. Vroeger had je nog wel eens piraten die ergens een staatje of zo stichten, meestal als onderduikadres voor de autoriteiten; vaak in de Caraïben maar je had ze ook aan de westkust van Ierland. Ik zag er laatst eentje voorbij komen bij the Grand Tour op een eilandje voor Madagascar. Ik denk wel dat je kansen in Afrika beter zijn dan in Europa.

Comments are closed.