Catharina-Amalia Beatrix Carmen Victoria (Amalia), Prinses van Oranje, Prinses der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau. Van harte gefeliciteerd, nog een jaartje en dan:

Als Amalia achttien wordt, krijgt ze anderhalf miljoen (per jaar). Wat moet zo’n snotaap daarmee?

Nadat tijdens de corona lockdown, Willem Alexander er even uitgevlogen was (uit de bocht, niet definitief) lazen we het artikel van Gerard Aalders.

Hij onderzocht wat het koningshuis gedurende de geschiedenis, Nederland had opgeleverd: bar weinig afgezien van veel kosten.

Aalders in een artikel in de Tijd, dat wij nu opduikelen, vanwege Amalia’s verjaardag: OranjeBitter

Geeft een aantal smeuïge en stinkende, controleerbare feiten weer, die in een boulevardblad niet zouden misstaan.

Wat mij ook aanspreekt is dat hij, ondanks forse tegenwerking, hier vrolijk onder blijft: iets wat wij ook trachten mbt de poliziek: blijven lachen en met feiten de boel belachelijk maken.

Een citaat wil ik u niet onthouden:

Wat kosten de Oranjes de Nederlandse staat?

“De officiële lezing is 45,7 miljoen, maar naar de daadwerkelijke kosten van het koningshuis blijft het gissen. De onkosten zijn bewust verspreid over diverse departementen om het totaalbedrag te verdoezelen. Het Republikeins Genootschap kwam in 2018, na twee jaar onderzoek, tot de slotsom dat de Oranjes jaarlijks 345,5 miljoen euro kosten. En wat doen ze nou eigenlijk?”

Toch nog eens over nadenken wanneer u uw vlaggetje tevoorschijn haalt of dat glaasje oranje bitter inschenkt.

7 REACTIES

 1. Ik heb het HPdeTijd artikel gelezen. Smeuïge verhalen, dat wel. Maar ook voorspelbaar. Ik vrees dat een president niet veel goedkoper gaat zijn. Ik vrees dat eender welke politieke leider in een vergelijkbaar traject gaat vallen. Ik vrees, eerlijk gezegd, dat zelfs in een staatloze samenleving, zij die belangrijker en succesvoller zijn dan anderen, met elkaar gaan eten en dealtjes gaan sluiten waar zij zelf uiteraard van gaan profiteren. Dit conform de Ijzeren Wet van de oligarchie van Robert Michels. Het is de menselijke conditie. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je het maar lijdzaam moet aanzien. Het lijkt me zaak om het zo moeilijk mogelijk te maken voor welke heerser dan ook zich ten koste van anderen te verrijken.

  Ofschoon het over veel geld gaat, die 350 miljoen per jaar wil ik wel geloven, is dat een sneeuwvlokje op de schuivende gletscher van de supranationale organisaties. Die, tot overmaat van ramp, je verwennen met een voorspelbare mislukking als: ‘ze greet reset’. Omdat lachen gezond is, hier nog even een plaatje van de vertegenwoordiger van Papoea-Nieuw-Guinea: https://www.reddit.com/r/interestingasfuck/comments/c2wkto/united_nations_representative_from_papua_new/

 2. In Liechtenstein wilde de vorst meer macht, en kreeg die ook via een volksreferendum. Liechtenstein is een parlementaire democratie maar de vorst kan zowel het parlement als het kabinet naar huis sturen. De vorst heeft bovendien een veto in de benoeming van ambtenaren en rechterlijke macht.

  Het is niet ondenkbaar dat zoiets in Nederland op enig moment ook noodzakelijk is. Ik stel voor om dan ook direct de massamedia te nationaliseren.

  Noem me één ander persoon of instantie waar het overgrote deel van de partijen vertrouwen in heeft, als overgangsregime. Als de rust is weergekeerd mag het parlement het weer doen. De koning hoeft zich niet te bewijzen, iedereen weet al wie hij is. Ik zie vooralsnog geen alternatief als de democratie ineen stort.

 3. Amalia, gefeliciteerd. En laat je niet gek maken. Een keer te veel oranje bitter – or similar – kan geen kwaad. Maar niet te vaak want je hebt je hersencellen nog nodig.

 4. behoorlijke uitkering, wat snotaap daarmee moet? genieten natuurlijk.
  Dat koningshuis teert op het werkvolk, nooit anders geweest.
  Adel bestaat niet, het is een aangemeten titel. Rijk/machtig worden
  door roof en moord.

 5. Ik snap de fanschare van deze uitvretersfamilie niet zo goed. Keer op keer heeft deze familie laten zien geen enkele loyaliteit te hebben naar de bevolking van dit land. Sterker nog, ze hebben ook schijt aan hun eigen ambtenaren.

  Dus ik stel voor dat onkosten en dotaties van deze familie worden betaald uit een fonds waar de liefhebbers van deze familie elk jaar een vrijwillige bijdrage aan betalen. Zo houden de fans hun poppenkast in stand, en wie ze niet moet betaalt er niets aan. Dat lijkt mij een vrij libertarische oplossing.

Comments are closed.